Keresés

Részletes keresés

APT Creative Commons License 7 órája 0 0 168897

Furcsa a kérdésfeltevés is. Nyilván egy valós vásárlói szempont lehet ez is. 

Nem racionális, ostoba és sznob dolog - de az egész luxusipar ebből él...

 

Bármilyen olyan megfontolás, vélemény, amely kapcsán valaki megvesz valamit - az "valós vásárlói szempont" - függetlenül attól, hogy akár teljes ostobaság is lehet...

Előzmény: HamiltonFAN (168896)
HamiltonFAN Creative Commons License 23 órája 0 0 168896

https://www.youtube.com/watch?v=39XyZEb_BEo

Ez csak marketing duma? Vagy valós vásárlói szempontok? Is-is?

JazzMobil Creative Commons License 3 napja 0 2 168895

"Viszont egy idő után meguntam, hogy mindig elő kellett kapkodni zsebből/táskából."

 

Pont ezért hordok én is karórát. A búbánatnak sincs kedve állandóan előkotorászni a telefont a zsebből. Az okosóra pedig "nem karóra", hanem egy kiegészítő eszköz az okostelefonokhoz. 

Nekem is van okosórám, de csak azért mert születésnapom megajándékoztak vele. Jó ha volt kétszer a kezemen. Nem az én világom. 

 

Előzmény: Amerigo61 (168894)
Amerigo61 Creative Commons License 3 napja 0 1 168894

"Minek karóra ha ott a telefon"

 

Ez érdekes kérdés: évekig nem hordtam karórát, mivel amúgy is ott a telefon. Viszont egy idő után meguntam, hogy mindig elő kellett kapkodni zsebből/táskából, pl. utazásnál, amikor viszonylag gyakran nézek az órára. Állandóan kézben tartani meg kényelmetlen. Sokkal rugalmasabb megoldás a karóra. Ugyanakkor okosóra pl. nem kellene, nincs szükségem arra, hogy még a WC-n is utolérjenek a emailek/sms-ek. Arra ott a mobil. Másrészt az okosóra 3-4 év alatt reménytelenül elavul, a jobb/drágább verziók kiszorítják.  

Előzmény: JazzMobil (168893)
JazzMobil Creative Commons License 6 napja 0 2 168893

Pont ezért van többféle típusú óra. Búváróra, pilótaóra, hétköznapi óra, sportos óra, dresswatch, trekking... had ne soroljam fel mindet. Szerintem te sem a 24 karátos aranytokos öltönyórádban szoktál kint a kertben kapálni, gyümölcsfát permetezni, vagy lapátolni a sódert a betonkeverőbe. Persze megtehetnéd, mert miért ne. :)

 

Na de a poént félretéve, aki szereti a karórákat és gyűjti is őket, annak úgy is van többféle órája. Túrázáshoz én vettem magamnak egy Pro-Treket, mert van többfunkciója, napelemes, rádióvezérelt, nekem tetszik egy átlagos hétköznapi órához képest strapabíróbb. Ennyi. Nem állítom róla, hogy elpusztíthatatlan, azt sem, hogy örökké tart. Semmi sem tart örökké.

 

"Teljesen nyilvánvaló, hogy szigorúan véve észérveket nem lehet hozni a mellett, hogy ma valaki egy korlátozott képességű és pontosságú, drága, állandó karbantartást-szervizelést igénylő mechanikus órát hordjon."

 

A mechanikus óra egy elavult technológia (sőt, igazából kvarc is elavult már). Ha szigorúan a főfunkciót, mint időmérő eszközt nézzük, akkor már rég nem lehetne létjogosultsága. Igazából ott a "nosztalgia-adót" fizeted meg. De ezzel nincsen gond! Valaki (sokan!) szeret gyönyörködni, a mozgó fogaskerekek látványában. 

Én például gyűjtök vinyl lemezeket, hallgatok is zenét analóg lemezjátszón, szalagos magnón, kazettás deck-en. Ezek is elavult dolgok igazából, mégis megvan ezeknek is a rajongó tábora. Lemezjátszó is van 20 millió forintért, karóra is van 50 millióért. Kerékpár is van 5 millióért. 

 

Ha meg csak szimplán azt nézzük, hogy óra.... erre is lehetne mondani, hogy minek. Minek karóra ha ott a telefon. Minek falióra a konyhába, hiszen a mikrohullámú sütő is mutatja az időt ( nekem még a kávéfőzőm is). Egy irodába is minek asztali- és/vagy falióra, hiszen a monitoron látod a pontos időt. Nekem sem kellene igazából feltétlenül bringázáshoz a Pro-Trek. A kerékpár computer is mutatja az időt. Mégis szeretem ha rajtam van. Még zsebóráim is vannak, kutyasétáltatáskor néha hordom is őket. :) 

Előzmény: APT (168892)
APT Creative Commons License 6 napja 0 2 168892

Persze, hogy nincs velük gond - de ha megnézed egy ilyen órának a "szerkezetét", a robusztusságot pont az biztosítja, hogy könnyű teljesen műanyag áttételrendszer van bennük, egy szerelhetetlen-megbonthatatlan, "egyszer használatos" konstrukcióban, amelynél számoltak egy 5-10, legfeljebb 15 éves használati-elhordási idővel, és utána ki kell dobni az egészet.

Ha most ezt egy egyszerű használati tárgynak tekintjük, ahogy én például az órák mellett a futáshoz-egészségmonitorozáshoz állandóan viselt filléres "okoskarkötőket" - akkor nincs is ezzel baj, csak ne csapjuk be magunkat, ezek nem tartós, minőségi holmik, hanem meghatározott időre és használatra szóló céleszközök.

 

Teljesen nyilvánvaló, hogy szigorúan véve észérveket nem lehet hozni a mellett, hogy ma valaki egy korlátozott képességű és pontosságú, drága, állandó karbantartást-szervizelést igénylő mechanikus órát hordjon. No, de észérveket hozni egy fülbevaló, nyaklánc mellett sem lehet, meg egy öltöny mellett sem... Amellett sem, miért nem a legolcsóbb, a célnak még éppen megfelelő autót vesszük meg...

Előzmény: JazzMobil (168891)
JazzMobil Creative Commons License 6 napja 0 1 168891

Van a Pro-Trekből full digitális is. 

https://www.timestore.hu/Marka/Casio/Casio-Pro-Trek-83131?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwqMO0BhA8EiwAFTLgIBmfOeBggXoWyo7YifKu4evoekysdy1WIYE5PMgsNs4OA2o_0aQISBoCpJ8QAvD_BwE

 

Ugyanakkor nincs gond az analóg-digitális változatokkal sem. A Pro-Trek órák azért strapabírók, tehát az analóg szerkezetűek sem annyira sérülékenyek, mint például egy analóg kvarc öltönyóra. Én is túráztam már az enyémmel, bringával is estem vele, kutyabaja. 

Előzmény: Amerigo61 (168887)
TtK Creative Commons License 6 napja 0 0 168890

Én egyáltalán nem nevezném "izé"-nek, szerintem kifejezetten jól néz ki. Eltekintve persze a feliratoktól, láttam már ezt (vagy ilyen) órát sokféle márkanéven (nyilván az összes ugyanabban a gyárban készül), de a márkanév mindig valami észbontó fonttal van rájuk felírva - mintha egy kisgyerek választotta volna a Word legördülő font menüjéből. Az Energyreserve 52 Stunden meg egyáltalán milyen nyelven van? :)

Egy normális felirattal vinném. Ennyiért meg pláne.

Előzmény: APT (168884)
Amerigo61 Creative Commons License 6 napja 0 0 168889

A DW5600 sem krumpli, hasonló megjelenésű, mint a Baby-G (ha jól sejtem, az van a fotón). 

Előzmény: H_G (168888)
H_G Creative Commons License 6 napja 0 0 168888

A mind krumplira van megoldás, többféle nőknek szánt G-shock normális nemrózsaszín kinézetű.

 

Előzmény: Amerigo61 (168886)
Amerigo61 Creative Commons License 6 napja 0 0 168887

Anno nézegettem a Pro-Trek-et is, de azok az órák nekem nagyok és a kijelzőjük zsúfolt. Illetve az analóg, vagy részben analóg órák szerintem sérülékenyebbek, bár ez csak sejtés ... 

Előzmény: JazzMobil (168880)
Amerigo61 Creative Commons License 6 napja 0 0 168886

A G-Shock órák elég régen vannak forgalomban, a DW5600 kb. 40 éve, és úgy tűnik, beváltak: nagyon sokat eladnak belőle. Egy kínai piacos elemes óra gyártója pár évig működik, utána sem alkatrész, sem szerviz, ha bármi gond van, dobhatod a kukába. A G-Shock órák 15-20 évig is működnek, 3-5 évente elemcsere, 5-6 évente szíjcsere, utána "ketyeg" tovább. Elpusztíthatatlan. Nekem olyan óra kellett, amiben nincs mozgó alkatrész, alacsony a karbantartás igénye, nem kell vele állandóan mókolni, állítgatni, nem kell azon izgulni, hogy leejtem és megadja magát. Idő, dátum, pont (a stoppert sem használom). Célszerűség forever. A nyári időszámításra való átállás óta 20-35 másodpercet siet, ami nekem elegendő pontosság. De ez alap G-Shock, a több százezres változatok nem érdekelnek, nekem nem éri meg, ráadásul mind krumpli az én keskeny csuklómra. 

De megértem azokat, akik a mechanikus órákat kedvelik, csoda szerkezetek, és lehet velük "villantani". De cserébe vállalják, hogy hetente állítgatják a pontos időt, vigyáznak rá mint a hímes tojásra (nehogy leessen, mert a javítás drága mulatság lesz), 2 évente szerviz, amikor szétszedik, kitisztítják, összerakják, az sem olcsó móka ...           

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (168882)
pacs_425 Creative Commons License 2024.07.11 0 0 168885

"en nem latom a mogottes ertekuket, mig egy mechanikus oranal igen"

Érdemes elolvasni Mechanikus olvtárs egy régebbi szösszenetét erről:
https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=123173954&t=9002169

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (168882)
APT Creative Commons License 2024.07.11 0 0 168884

Az "értékesebb" jelző még aránylag egyszerűen kezelhető - amelyikért többet hajlandó adni a piac (teljesen függetlenül ennek okaitól), az "értékesebb", "drágább" és kész.

 

De az, hogy mi a "jobb" - ez egy nem is olyan egyszerű, egyértelmű kérdéshalmaz. Itt van például ez az izé:

 

Egész pofás design, 42mm-es jó nagy acél tok, kristályüveg, teljesen normális 21 köves kézzel is húzható, másodpercstoppos CAM automata, dátummal, és jól működő, "valódi" és látványosan elhelyezett járástartalék-kijelzővel. Hát, bizony megérkezés után igényelt kis utánhangolást, de műszeren beállítva viszont utána kifejezetten szép szóráskép és pontos járás, kékített csavarok, normális kidolgozás - szervizelhető és várhatóan tartós is lesz. Szállítással együtt 30eFt körül az Aliexpressről. Most akkor ez jó, vagy nem jó?

Előzmény: HamiltonFAN (168883)
HamiltonFAN Creative Commons License 2024.07.11 0 0 168883

Azaz jobb/értékesebb, egy "in house" werkes, alap Orient, mint egy mondjuk Omega quartz?
Mert miközben sokan rugóznak a saját, gyári werken, mégsem vesznek saját werkes japánt, mert az csak japán, és nem "SWISS MADE".

Előzmény: Igor Castillo de Muerte (168882)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 2024.07.11 0 0 168882

Ar/ertek aranyaban? Miert, miben "jobb", mint egy tetszoleges párezer forintos kinai piacos elemes ora? Pont ez a gondom veluk, egy gshock is kb filleres termek, a nev miatt fizetsz tobbet. De en nem latom a mogottes ertekuket, mig egy mechanikus oranal igen. (Oke, ott is elkepesztoen tularaznak mindent, de legalabb elhiszem az "illuziot", mert megiscsak valami markas, csendesen ketyego dolog van a csuklodon)

Előzmény: Amerigo61 (168879)
DLCBP Creative Commons License 2024.07.10 0 0 168881

Vostok Europe.  😄

Előzmény: HamiltonFAN (168868)
JazzMobil Creative Commons License 2024.07.09 0 1 168880

A Casio Pro-Trek széria is hozzá ugyanazt a szintet, mint a G-Shock, legyen szó tartósságról vagy funkciókról.

Előzmény: Amerigo61 (168879)
Amerigo61 Creative Commons License 2024.07.01 0 0 168879

Ha már G-Shock: szerintem ár/érték arányban az egyik legjobb kategória, de csak annak az alsó szegmense. Mindennapi használatra a legolcsóbb típust (DW5600E) használom, úgy irodában, mint kerti munkáknál, túrázásnál, stb. Ára 40 ezer alatt, ha tönkremegy, sem fogok a kardomba dölni.

A több százezres G-Shock órák számomra értelmezhetetlenek, bár vannak fanatikus gyűjtők, akik minden pénzt megadnak egy limitált szériás darabért ...

Előzmény: pacs_425 (168874)
Saughassy Creative Commons License 2024.06.30 0 0 168878

Seiko Monster. 

Előzmény: HamiltonFAN (168868)
HamiltonFAN Creative Commons License 2024.06.30 0 0 168877

Kedvenc órás film jelentem. 20:20 -tól. Imádom! https://www.youtube.com/watch?v=2lSxRt6ALxI

Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 2024.06.30 0 0 168876

Feleségemnek vettem pár hónapja egy xiaomi okosórát. Örült neki, mint majom a farkának:)

Cserélgetheted a szíjakat rajta, és naponta százszor lehet új számlapja igény szerint. Ha valaki nincs belezúgva a mechanikus órákba, ilyet kell venni 50, max 100 rongyért. Kb tökéletes hétköznapi viselet sok funkcióval. Neki el nem adnál egy sokszázezres órát. Kapott tőlem vagy huszonöt éve egy swatch irony-t. Tetszett neki a kirakatban, örült is neki, míg meg nem tudta az árát. Szerintem egy parfümmel (ár-érték arányban) nagyobb sikerem lett volna:)

 

Előzmény: APT (168875)
APT Creative Commons License 2024.06.29 0 0 168875

Én a magam részéről ezzel a kategóriával nem tudok mit kezdeni. Egy ilyen multifunkciós "villanyóránál" akkor is okosabb és sokszor megfelelő robusztussággal is rendelkezik egy töredék árú okosóra is. 

 

Egy ilyen konstrukciótól pedig azért nem lehet eleve tartósságot elvárni - mert magából a technológiából következik, hogy bármilyen probléma javíthatatlan.

Előzmény: pacs_425 (168874)
pacs_425 Creative Commons License 2024.06.29 0 0 168874

Ha még csak odáig mászna.

 



Bőszen építgetik a legendát ők is, de náluk is pont az a zavaró mint a Seiko esetében, jelesül az, ugyanazon név alatt kapsz órát néhány tízezertől két millióig. A fenti óra pl. annyiba kerül, mint egy acél kvarc Cartier Tank, és az közös is bennük, hogy ha esetleg hiba van, kicseréled a szerkezetet. Józan paraszti ésszel egyik sem ér két misit :-)

Előzmény: APT (168873)
APT Creative Commons License 2024.06.29 0 0 168873

Azért engem valahol még mindig meg tud lepni, hogy egy G-Shock is be tud mászni az ezerdolláros-eurós árkategóriába, pedig ne áltassuk magunkat, ezek is az első problémáig használható "eldobható" órák.

Előzmény: pacs_425 (168870)
APT Creative Commons License 2024.06.29 0 1 168872

Nem szégyellni való, meg nem is bűn, de pont azt mutatja, amit azért már párszor az orrod alá dörgöltünk: te bizony egyszerű sznob vagy, és nem saját magadnak, hanem a környezeted számára akarsz órát, te "villantani akarsz", számodra ez a fontos.

 

Egy igazi ínyenc órabolond meg a kedvenc zsebóráit ki sem viszi az utcára soha.

Előzmény: HamiltonFAN (168871)
HamiltonFAN Creative Commons License 2024.06.29 -1 0 168871

Tudom, szégyenleni való bűn, de szoktam olvasgatni azt az oldalt. :(
Kérdezni/válaszolni nem, nem mertem regisztrálni.

https://www.gyakorikerdesek.hu/szepseg-es-divat__oltozkodes__12717914-mire-gondolsz-ha-ilyen-orat-latsz-valakin

pacs_425 Creative Commons License 2024.06.28 0 0 168870

 #define hasznaltautoara
 

CASIO G-Shock Mudmaster GWG-2000-1A1

Előzmény: HamiltonFAN (168868)
weirdo Creative Commons License 2024.06.28 0 0 168869

Seiko Samurai PADI a kék lünettával, 240.000

Előzmény: HamiltonFAN (168868)
HamiltonFAN Creative Commons License 2024.06.28 0 0 168868

Üdv!

Ajánlanátok búvárórát, e 3 szempont figyelembevételével?

- Idehaza kapható legyen.
- Ne egy használt autó árába kerüljön.
- SEMMI, más márka modelljét ne másolja!!!

Köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!