Keresés

Részletes keresés

windproof Creative Commons License 5 napja 0 0 169631

Más márkáik más sporteseményeket szponzorálnak. 

Nem tudom, hogy ez mennyire összehangolt a csoporton belül, vagy mennyi önállóságot élveznek az egyes márkák ilyen téren, de gondolom a szokásos módon azt veszik alapul, hogy az adott sportnak milyen a nézőközönsége, mennyire illik a márka profiljába, esetleg mit akar magáról sugallni vele 

Omega például az Olimpiát, golfot, atlétikát tol, van ezernyi híresség márka nagykövete.

Előzmény: homerx (169630)
homerx Creative Commons License 6 napja 0 0 169630

neztem ma a tourt. azon filoztam, hogya swiss group miert pont a belepojevel van jelen evek ota, miert nem valami massal?

mas. ha mar tissot :). hol tudnek elemet csereltetni az oramban? illetve vagy tizeneve a fiam lenyulta, es kiszedetett a szijbol 1-2 szemet. megvan valahol itthon, de nem talalom. szinten erdekelne, hol tudnak potolni?

képbíró Creative Commons License 2026.07.04 0 0 169629

Temuról rendeltem 2 szijat.

Filléres kacat. 

Viszonylag pofásak, az anyag spröd, valami műakármi.

Régi óráim szijait is kenegetem, ennek ellenére-közepes svájci márkák szijai is pusztulnak -nem mind-de van. 

A Seiko-nál -véleményem szerint-a legjobbak. 

windproof Creative Commons License 2026.07.04 0 0 169628

Egyébként nekem egy SARB065 van, amit az elérhető források szerint Japanban gyártottak. Ez azért messze nén a felsőbb kategóriás/manufakturiális darab, de a Seikonak elvileg Iwateben van egy valódi gyára (ahol tömegtermelés folyik, nem művészet), ahol JDM órákat gyártanak. De ez valóban töredéke a maláj és kínai gyártásnak, amivel általában a boltok polcain találkozik egy átlag vásárló, aki nem GS-re vadászik. 

De igazából mindegy is a gyártás helye, mert a mai beszállítóláncos világban simán el tudom képzelni, hogy még egy valóban felső kategóriás Japán/Svájci “manufaktúrában” összeszerelt, ott díszített, minőség ellenőrzött órában is rengeteg ki tudja honnan származó alkatrész van, egyszerűén azért, mert a tok, üveg, tengely, finish nélküli nyers számlap és csapágylemez, csavar, tengely jön zsákszámra a beszállítótól. 

Előzmény: APT (169626)
windproof Creative Commons License 2026.07.04 0 0 169627

Arra akartam célozni, hogy aki meg nem az egyik kutya Kínában gyárt, az a másik eb Malajziában, vagy valamelyik másik dél-kelet ázsiai országban, ahol a japán vagy svájci gyártás árának töredéke a költség. 

Előzmény: APT (169626)
APT Creative Commons License 2026.07.03 0 0 169626

Hát, tisztelettel, ma már az olcsóbb modellek jelentős hányada, és még a drágább modellek tokjai is Kínában készülnek... Amin a "mov't Japan" jelölés van, azt mind Kínában tokozták, szerelték össze, papíron japán szerkezettel (aztán persze, ki tudja...).

Egy Grand vagy King Seiko az biztosan ízig-vérig japán. Szerintem sok komolyabb modell lejjebb is, de aztán jön a nagy homályzóna....

Előzmény: windproof (169625)
windproof Creative Commons License 2026.07.03 0 0 169625

Ezt a Seiko kikéri magának... ők a napfényes malajziában és az egzotikus singapurban gyártanak mindent, nem a gagyi kínában :D))))

(igen, tudom, a belépő órák kínaiak)

Nekem még van olyan órám, ami elvileg Japán Japán seiko, de ugye a K jelű modellek már ezer éve japánon kívül készültek akkor is, azóta gondolom nem javult a helyzet

Előzmény: APT (169622)
képbíró Creative Commons License 2026.07.03 0 0 169624

Egyébként-köszönöm :-)

Hát, ez kb szinvolnalban akkora innováció, mint az RM-nél.

Piros a Vuelta, Pink a Giro, Sárga a TDF, kék-arany a Colnago.

Neszee semmi, fogdmegjól :-)

Előzmény: pacs_425 (169618)
képbíró Creative Commons License 2026.07.03 0 1 169623

A Tissot jelen van idömérésben a bicóversenyeken, de kiszorulóban. (Bár a Tour de france-t holnaptól a Tissot prezentálja)

Sokat jelenthet, hogy a Tissot online is méri weboldalon, közzéteszi-gyorsan az eredményeket is

A TUDOR mér már egyes  derbiket, és van saját csapata is.

Mióta az arab országok beszálltak-kellett ez a pénz-mint falás sz@r-elnézést-bár senkinek sem tetszik, ez az álságos sztori, de a pénz beszél. Jelkenleg 2.5 élvonalbeli az arab csapatok száma (18 ból-egy fél ausztrál-fél arab-JAyco-Alula) Arab versenyző igazából nincs, egy egy lézeng, lángosharapókon inditják öket-

ÉS vannak versenyek is, (UAE tour, Tour of Oman, Tour of Katar, Sharjah)  rendeztek VB-t. (Doha)

Igy ez fókuszba került.

A közel milliárdos Pagacar RM órából, az 50 limit, egy magáé Tadejé, egy az UAE tulajé Matar Suhail Al Yabhouni Al Dhaheri (bemásoltam) a többit megveszik a sejkek. 

A TUDOR-nak is van saját TDF órája: Tudor Pelagos FXD Chrono Cycling Edition

A Vuleta ( a spanyol háromhetes) gyöztesei Tisso-t kaptak ajándékba, az UAE touron, a szakaszgyőztesek is Breitlinget.

Előzmény: pacs_425 (169618)
APT Creative Commons License 2026.07.03 0 0 169622

Az a baj, hogy azok a japán órák is kínaiak... ;)))

Jelenleg a legjobb ár/érték arányú órákat a natív, feltörekvő kínai márkáknál lehet - sajnos - már megtalálni.

Előzmény: windproof (169617)
APT Creative Commons License 2026.07.03 0 0 169621

"Swiss Made" órában nem lesz kínai szerkezet - de azért kínai beszállítói hányad (alkatrészek-tokok tekintetében) erősen sanszos.

Amúgy meg az egész svájci óraipar sikerét már jóval több, mint egy évszázaddal ezelőtt a nagyon erős iparági szakosodás alapozta meg, néhány szerkezet és alkatrész-gyártó elégítette ki általában majd mindenki igényeit.

Ami a minőséget illeti, hát, hümm... Réges-régi órások közötti szólásmondás, hogy "a legjobb és legrosszabb órákat is Svájcban gyártották". Valójában az iparág termelésének a zöme a 70-es évekig olcsó, szinte már kacat-minőségű "eldobható" divatóra volt, a közepes minőségű tucatórák (mint a régi Doxák, Cornavinok) már tartós és megbízható órák voltak, de az iparág legendáit a valóban legfelsőbb kategóriás órák alapozták meg. Ettől még egy spiáter tokos, pecekjáratos Fero az egy Ruhla-színvonalú kis vacak volt - és a többséghez ezek jutottak el.

Előzmény: homerx (169619)
képbíró Creative Commons License 2026.07.03 0 0 169620

Sztem a LELocle egy nagyon szép, abszolute vállalható karóra, a 2824-2-essel

homerx Creative Commons License 2026.07.03 0 0 169619

koszi a valaszt. sajnos nincs idom, hogy az egesz forumot vegigolvassam, de nekem az jon le, hogy amennyiben egy svajci ora a kb fel milla alatti savban van, ott igen nagy az eselye annak, hogy kinai belsovel talalkozik az ember. kb mikorra datalhato ez a fajta svajci hozzaallas elterjedese? regen ugye a m.i.s.(s.m.) egyet jelentett a munoseggel, max a sznobfaktor szolt bele, hogy milyen markat valaszt az ember.

nem is gondoltam volna, hogy az oraknal is ugy van, mint az autoknal, hogy a pozsoban, citroenben, fordban is ugyanaz a 2.0hdi motor ketyeg, csak a boritas/korites mas.

pacs_425 Creative Commons License 2026.07.03 0 0 169618

"Igazából kerékpáros vagyok elöbb, mint órarajongó"

https://www.tissotwatches.com/en-en/collection/selections/cycling.html

Előzmény: képbíró (169613)
windproof Creative Commons License 2026.07.02 0 0 169617

Alapjában véve a Swatch groupban elfoglalt helye miatt. Mivel ez gyakorlatilag a belépő órája a csoportnak, így kb mindent a költséghatékonyságnak rendelnek alá. Mivel svájci költségek mellett nagyon nehéz egy bizonyos szint alá menni, így aztán bekerültek az alig, vagy egyáltalán nem vállalható szerkezetek, vélhetően tele vannak sima kínai alkatrészekkel. 

A márka próbál a régi nagy névből, meg a "swiss made" feliratból élni, és van is egy jól látható törzsközönség, akinek ez bőven elegendő, az órák világában kicsit járatosak számára viszont nem túl vonzó az egész csomag.

(magán véleményem, hogy ebben az árkategóriában nem szabad svájcit venni, itt a japán órák sokka jobbak)

Előzmény: homerx (169616)
homerx Creative Commons License 2026.07.02 0 0 169616

teljesen laikuskent kerdezem, miert van ennyire lehuzva a tissot mint gyartmany?

Előzmény: windproof (169602)
képbíró Creative Commons License 2026.07.02 0 0 169615

Én nemigen veszem fel, ennyiért -ha lenne-inkább mást-

Amugy sztem szépen adja a Colnago bicós designt. (de ez opcionális-nekem tetszik a Colnago c6)

Arábiában nyomulnak-3 WT (elsö osztályű) kerékpárcsapat arab érdekeltségű.

Ott elmegy az az 50 limit.

Mille minden bicós világbajnoknak ad karórát, nyilván-Pogacarnak-a legmenöbbnek egy nagyon menöt.

Az tény-ez nem koncepcióóra, mint pl. a Parmigiani Chirion, ami egy alkotás. 

Nem fizetnek nekik, de hornadiuk kell, versenyeken is.

Plasztik TAG-om-ha az F1 kvarckronóra gondolsz-van. Nem is kedvelem , ajándék volt.

Amugy leggyakrabban egy ZENO pilótaórát hordok, csodálatos egyszerűség, 2824-2 ETA, nap-dátumablakos. nem krono. nincs ezer euró, de ötezerért sem adnám :-)

Előzmény: fodora levele (169614)
fodora levele Creative Commons License 2026.07.01 0 1 169614

Ritka ótvar design, gondolom azért fizetnek, hogy felvedd. Mint a plasztik Tag.

Előzmény: képbíró (169613)
képbíró Creative Commons License 2026.07.01 0 0 169613

Igazából kerékpáros vagyok elöbb, mint órarajongó :-)

Tadej Pogacar's RM

https://www.tuttobiciweb.it/article/2026/06/30/1782824511/colnago-richard-mille-cycling-watchmaking-design?lang=en

Mille minden világbajnokot megajándékozott, szponzor-NEM kisbetűs- Az Emirátusoknál.

Szép a Design-de semmi extra. Azért a Parmigiani Bugatti Chironhoz képest-ez ujjgyakorlat.

bosijani Creative Commons License 2026.06.13 0 0 169612

jónéhány volt nálam,lehet van most is valahol.

viszont ,utólag belegondolva,valószinű felhasználói hiba miatt lehet. dátumváltáskor akarta tekerni.

Előzmény: APT (169610)
Aszpirin Creative Commons License 2026.06.13 0 0 169611

Nem tudom, hogy mit vettél ebben személyeskedésnek. Az biztos, hogy nem annak szántam. Annak ellenére, hogy betámadtál azzal, hogy megerősítésért jöttem ide, miközben pont a műszaki kérdést tettem fel. Nyilván ez a betámadás sem volt személyeskedés. Mindegy. Higgy amit akarsz. Filter on.

__PRESENT

Előzmény: pacs_425 (169605)
APT Creative Commons License 2026.06.12 0 0 169610

Én azért nem sok ilyennel találkoztam (már problémással), pedig tényleg elég sokat láttam.

Viszont - lehet hozzá kapni alkatrészt, ellentétben sok nagynevű kortárssal, amihez meg arany áron, vagy még annyiért sincs.

De amúgy ja, száz szónak is egy a vége: ezeket kihagyhatták volna nyugodtan, már anno is, a nagyon olcsó órákba még megbocsátható lett volna az ezzel próbálkozás, feljebb már nem igazán.

Ami viszont tényleg zavaró, az az, hogy ott és akkor (60-70-es évek) ez még tényleg az útkeresésről szólt, elhiszem, hogy "akkor jó ötletnek tűnt". De most, 50-60 év tapasztalattal gazdagabban tényleg illene tudni, hogy igényesnek-minőséginek szánt órába inkább ne tegyünk műanyagot. Semmifélét és sehová.

Épp most szervizelek kedves ismerősnek egy 15-20 éves (nehéz belőni, de elvileg 2000-2009 között gyártották ezt a modellt) Corum Admiral Cup-ot. Látványos acél hárommutatós, amúgy "mezei ETA 2892-A2" alapú óra, közismerten drágán, a Corum már csak ilyen. A werket ismerjük, a tok korrekt, de azért egy olyan rusnya nagydarab fekete műanyag tokgyűrű van benne, ami egy ott és akkor 3500-4500 dollár között kínált, ma használtan is azért még 1500 dollár körüli-feletti árú órába szerintem borzasztó méltatlan. Szétszedve-leszervizelve-átnézve mindkettőt - hát, én ebben nem látok több műszaki tartalmat (valójában annyit sem), mint a legutóbb ide citált formawerkes kínai Farasute órámban.

És ez gond, szerintem nem is kicsi. Vergődik is a svájci óragyártás, folyamatosan esik az értékesítés - és nem biztos, hogy jó út ezek után az, amit a swissmatic-féle ötletekkel próbálnak járni... Persze van más is, innovatív és jópofa dolgok is - csak ott meg azt ár...

Előzmény: bosijani (169609)
bosijani Creative Commons License 2026.06.12 0 0 169609

azé,sok seikoban a műanyag dátumváltó elpattan..kingbe,lord maticba.

Előzmény: APT (169608)
APT Creative Commons License 2026.06.12 0 0 169608

Bizony. De azért tegyük hozzá, hogy nem műanyag konstrukcióból is van, ami kegyetlen rosszul sikerült - és vica-versa.

A dátumszerkezetben műanyag elemeket nem csak az olcsóbb Seikókban, de például a 70-es évek Grand Seikoiban és Grand Quartzaiban is általánosan alkalmaztak (ahogy a King-ekben is) - de jellemzően a mai napig nincs ezekkel semmi baj. Oda tettek műanyagot - ahol az meg is felel, és olyat és úgy méretezve, hogy bírja is, amit bírnia kell. Az Omega az 1000-es széria dátumszerkezetét meg egyszerűen elrontotta, ahogy több más megoldásnál is (pl: a Cosmicok tokgyűrűinél, vagy a 60-as évek második felétől generálisan az akkor még nem megfelelő, idővel szó szerint kátránnyá alakuló szilikonos tömítőgyűrűinél).

A GUB műanyag dátumszerkezete meg klasszikus konstrukciós hiba, ott mindennek mellényúltak - nem volt tapasztalat a műanyaggal, és valószínűleg valamelyik akarnok illetékes mérnök-elvtárs kierőszakolta, hogy ez márpedig így lesz jó - nem lett az. Minden elmállott és eltört - mégpedig egész hamar...

Viszont egy olyan historizáló, mára már egyértelműen valahol a luxus-kategóriába teljesen átcsúszott termékkategóriánál, mint a mechanikus óra - én ebből azt a következtetést vonnám le, hogy itt nincs helye ilyen spórolási kísérletezéseknek. Valójában nagyon jelentéktelen összeg az, amit az ETA ezekkel a műanyag elemekkel meg tud spórolni. Megkockáztatom, gyártás szintjén igazándiból pár száz forint, nem több. Legfeljebb.

Ez így tényleg értelmetlen kicsinyeskedés.

És, ha nincs érdemi minőségi fölény - azért a piac ezt előbb-utóbb észre fogja venni, és meg fogja bosszulni. 

Előzmény: pacs_425 (169606)
pacs_425 Creative Commons License 2026.06.12 0 0 169607

"műszakilag a Certina sem jobb"

Egyik kutya másik eb, de a Certina szimpatikusabb egy picivel, mert olyan ótvar szerkezetet mint a Swissmatic, soha nem tokozott. Még egy apró különbség: nekik van COSC kvarcuk, ami a Tissotnak nincs.

Előzmény: windproof (169604)
pacs_425 Creative Commons License 2026.06.12 0 0 169606

"azért van különbség, hogy hol használod azt a műanyagot, és mire"

Így van.
Csak pl. ami műanyagos Seiko a birtokomban van, az mind a 20 ezer forint alatti kategória volt anno, és a dátumszerkezetben van a műanyag. Ugyanitt morzsoljunk el pár könnycseppet a műanyag dátumos GUB-okra emlékezve, amiből főnyeremény működőt találni.

Előzmény: windproof (169595)
pacs_425 Creative Commons License 2026.06.12 0 0 169605

"Ez ugyanis indulatokra utal"

LOL!
Látom sikerült egy műszaki kérdést személyeskedésbe fordítani, miközben én csupán a szerkezet konstrukciós módosításait kritizáltam, nemcsak most, hanem az előző hozzászólásaimban is. Az, hogy 15 vagy 25 órád van, az terelés, a téma szempontjából irreleváns, rontja az objektivitást.
Egy szemernyi indulat sincsen bennem, én egyszerűean a pénzemmel szavazok, így nincsen effajta szerkezetes óra a birtokomban, pont azért, mert rossznak tartom az irányt. Pedig a Murph watch bitang jól néz ki...

Előzmény: Aszpirin (169587)
windproof Creative Commons License 2026.06.12 0 0 169604

Lehet. De az is lehet, hogy ez a leépülés még eltart 20+ évig, és igazából a Swatch Groupot annyira nem is zavarja, legfeljebb majd felhúznak egy új brandet a helyére (pl műszakilag a Certina sem jobb, de teljesen a radar alatt maradnak, talán kevésbé is amortizálódnak pont ezért).

Előzmény: APT (169603)
APT Creative Commons License 2026.06.12 0 0 169603

Igen, csak ezen az úton ez elkerülhetetlenül le fog épülni. Amikor majd 5-8 év múlva elviszi óráshoz a nem is olcsón vett Tissotot emberünk, és adott esetben az közli vele, hogy egy műanyag szerkezetű vackot vett ezért a pénzért, amit nem tud/lehet szervizelni, de 100-140 ezerért (250 dollár körül van az új gyári werk, + szállítás, beszerelés, mifene) lehet komplett szerkezetet cserélni - akkor lehet, hogy ez volt az utolsó ilyen "impulzus vásárlása".

Megjegyzem, a kínai ipar már most utángyártja a PM80-at is, ráadásul ők a 2824 klónból indultak ki (naná), tehát nincs műanyag gátszerkezet, voltaképpen egy kisebb lengésszámú, de szintén hosszabb rugós, nagyobb járástartalékú és rendes kulccsal szabályozható 2824 variáns utánzatot kapunk cca. 100 dollárért...

Előzmény: windproof (169602)
windproof Creative Commons License 2026.06.12 0 0 169602

Igazából a Tissoba kb mindegy, hogy mit tesznek, mehetne a system51 is. 

Tisso órát az vesz, aki 5 percet nem szán rá a kérdésre, és egy a fontos neki, hogy a svájci presztízst és pontosságot megkapja számára már nagy összegért, de azért ne kelljen elképzelhetetlen pénzt kiadni érte. 

Benne vagyok pár nemzetközi órás fóruban, a japán trió mellé mindig bedobják a Tissot is, mint alternatívát, és a végén az a verdikt, hogy "dehát mégiscsak egy svájci óra". 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!