Mielőtt elolvastam volna APT véleményét, a JLC-t vettem volna. Szebb, elegánsabb, úribb,. Ez a Rolex egy bumfordi valami, hétköznapi, olyan, mint egy Seiko búvár :)
Nagyra becsülöm a JLC-t, innovatív, a történelme egy csoda - de a mostani szerkezeteik többségével csak a baj van a gyakorlati használatban. Ez is ilyen. Túl finomak, túlbonyolítottak, túl sok a zárt, rendesen soha ki nem pucolható kihajtás, most is itt van az asztalomon két ilyen, az egyiken az automatika nem húz, a másikon meg a kézi húzás nem működik - mert berágódtak a zárt himbás megoldások - ilyen problémák a robusztus, túlméterezett, mindig jól kipucolható, hozzáférhető Rolex werkekkel SOHA nem szoktak előfordulni.
A szervizintervallumot egyébként semmilyen óránál nem célszerű 5-6 év fölé vinni, mert az elérhető, ténylegesen használható kenőanyagok ennyit bírnak. Nem konstrukció kérdése - ahogy az autókban sem véletlenül írnak elő x km (ami lehet nagyon eltérő), vagy maximum 2 év intervallumot... Az Omega a Co-Axiallal is ezzel fürdött be, először nagy önbizalommal 15-20 éves szervizciklust ígértek - aztán praktikusan az összes korai CoAxial hamar megállt a használatban, és az iparág összes tribológiai ismeretét összedobva sem tudták megoldani a problémát, és lett belőle most már nagyjából problémamentes - de 3-4 éves szervizciklusú konstrukció...
Óraválasztás ügyében szeretném kérni segítségeteket, véleményeteket. Közelgő kerek évfordulóm alkalmából szeretném "meglepni" magam egy órával. Mivel viszonylag sokat utazok, mindenképpen egy GMT vagy dual time funkciósat szeretnék, alábbi 2 között vacillálok jó ideje:
Egyes fórumokon azt írják, azzal a céllal készítették, hogy függetlenítsék magukat az ETA-tól, illetve a későbbiekben tovább értékesítenék más cégeknek is.
Szia, nézd meg a hátlap belső felén a ref. számot. Ha 136.011 az a Seamaster 600-é.
A 136.011SP meg az amit linkeltél. Szinte azonos az óra, csak ezen a számlapon Geneve felirat van a hátlapon meg csak annyi, hogy Waterprouf.
Mivel ezek pont átmeneti-egy időben gyártott modellek (név, ref szám, stb.) lehet, hogy gyárilag is kijött ilyen "hibrid" de ez nem bizonyítható. Ha a hátlap belső oldalán 136.011SP szerepel, kívülről meg van szörnyecske és Seamaster felirat is, akkor lehet ez egy eredeti hibrid.
Az eredeti 321-861-1861 vonal azért felfogható egy mezei evolúciónam, az 861 és 1861 között meg tényleg apró a különbség, így tényleg a ‘60–as évek óta kb ugyanazt árulják. Szemben a mostani újba rakott co-axial 3861 viszont tényleg semmi közöset nem mutat.
Pont az tetszett mindig a Speedmasterben, hogy megmaradt egy modern klasszikusnak, ezzel ennek is vége.
Nekem ebből a prémium svájci kategóriából talán az egyetlen volt, amiért szívesen kiadtam volna az 1.5+ árat (nyilván 5+ milliós Daytonát nem engedhetek meg magamnak 😀), így most kicsit fáj.
Amúgy nem számít természetesen, mert egyiket sem vinném az űrbe, de az új már nem NASA certified.
De mondom, ez valszeg csak nekem fáj, de a páromnál pl nem találtam megértő fülekre, gondoltam órás topicban lesz valaki aki átérzi miért. 😀
A hirdetés trükkje, hogy "Omega feliratú" karórát hirdet. A kommentekben megkontrázták az eredetiséget, ott is erre hivatkozik az eladó. Hát, ha ez valaiknek megért 50 rugót... Sajnálatos...