Igaza van bronto tesómnak az Úrban: a topik javarészt félreértéseken alapszik.
Az Egyház szónak van Bibliai értelmezése (Istentől elhívottak közössége), van jogi értelmezése (Római Katolikus Egyház, Boszorkány Egyház, Piros Panni Egyház, stb.).
Az utóbbi szervezeteket jelent, az előbbi helyi gyülekezetek szellemi egységét az igazságban.
Ha egy szervezetben, amely jogi értelemben Egyház, veszekedés tör ki, nem biztos, hogy ez azonos Krisztus testének a megosztottságával. Pl. a Boszorkány Egyházban mondjuk van 6 boszorka: csúnyán összevesznek egy üveggömbön, aminek eredményeképpen 3 boszi külön Egyházat alapít Vasorrú Boszorkányok Egyháza néven. Ez a dolog nem jelent megosztást Krisztus testében.
Nézzük a dolog kevésbé vicces oldalát, amikor a bibliai értelemben vett egyházban valaki elhajlik az apostoli tanításoktól, elidegenedik magától Istentől is, és eretnekké válik. Ebben az esetben valószínűleg elhagyja a gyülekezetét, mivel elveszíti a velük való szellemi egységet, és nem látja többé értelmét a gyülekezetbe járásnak. Ez sem jelent egyházszakadást, csak egy vagy több hivő hitben hajótörését.
Van egy harmadik típus, amikor egy egész gyülekezet hajlik el (lásd Jelenések könyve), ilyenkor az egész gyülekezetnek (felekezetnek) meg kell térnie, különben kikerül Isten uralma alól, és csak jogi értelemben marad Egyház, szellemi értelemben halottá válik.
Véleményem szerint a sok felekezet oka éppen ez: sok közösség nem volt hajlandó megtérni bizonyos elhajlásokból, ezért rituálissá, kiüresedetté, halottá vált történelme folyamán, és az Isten után vágyódó embereknek már nem adott választ belülről fakadó szükségeikre.
Igazad van! Ez is egy megközelítés, az Írás szerint a Jó pásztor ismeri az övéit, így aztán kijelenthetjük azt is, hogy nincs egyházszakadás, és egy a nyáj.
Végülis minden igaz, meg mindennek az ellentéte is:-)))
Igen Morellkém, a Könyves Extra nevezetű ingyenes, könyvesboltokban terjesztett könyvajánló kiadványban láttad a hirdetést. Az első kiadás jogdíjáról lemondtam, és reklámra fordítottuk a kiadóval, részben plakátokra, részben erre a kiadványra.
Hi, Fórumtársak!
Alapvető félreértés fennforgásával állunk szemben!
Ugyanis Krisztus az Ő egyházáról beszélt, amikor az egységről szólt, nem pedig különböző felekezetekről...
Krisztus egyháza alatt nem valamely felekezetet, valamely székhellyel, névvel, szervezeti struktúrával, stb. kell érteni, hanem azon emberek szellemi közösségét Krisztussal és egymással, akik Krisztusban vannak.
Ezek az emberek a legkülönbözőbb felekezetekben lehetnek és csak az Úr ismeri őket!
Gyülekezet pedig igenis sok lehet, az apostolok idejében is sok gyülekezet volt!
Szó sincs tehát semmiféle egyházszakadásról!
A legjobbakat
bronto
Én is erre gondoltam, csak nem mertem leirni... mert az gyanus... gyanus , aki felismeri ezt az igazságot... mert honnan ismerné fel, ha ő maga nem ismer ügynököket ? ...ha pedig ismer, akkor honnan tudhatjuk, hogy ő nem az ?
Avi elvtárs, a felekezetközi helyzet fokozódik ! külső és belső ellenség figyel minket, résen kell lennünk.... ügynökök és kettősügynökök, gondolod, hogy ők a felelősek ?
Hát azért ezt jobban ki kéne tárgyalni urak-elvtársak:-)))
1. Azért nem egységes a nyáj, mert nem egységes a gondolkodás.
2. Miben nem egységes a gondolkodás? A Biblia értelmezésében. 22.000 "hivatalos" Bibliaértelmezés forog közkézen, 400 nagyobbacska keresztény egyház, felekezet, és megszámlálhatatlan kis gyülekezet, csoport, irányzat a paletta.
3. Mi az ok? A Biblia, vagy a gondolkodás? Ezen lehetne egy jót rágódni, jöhetnek a gondolatok! :-)))
Az emberi gyengeség, az anyagi visszaélések, korrupció, a teokrácia, ami soxor átmegy diktatúrába, nem Isten központú, hanem egy - kimondott vagy éppen nem kimondott - tévedhetetlen egyházi vezető nem éppen keresztényi tevékenysége.
A ténylegesen létezo Istenre gondoltam. Amennyiben létezik, akkor o mindig önmaga. Az egy más kérdés, hogy sok istenkép van, ezt én sem tagadom, csakhogy nem azt írtam, hogy az istenkép ugyanaz, hanem azt, hogy Isten ugyanaz :)
Dehogy sértődtem! Én is csak válaszoltam!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Mosoly a köbön! .)
Na! Komolyra! Úgy, ahogy mondod! Írtam is egy esszét "Hatmilliárd isten van" címmel. Ugyanoda jutottam, ahova Te.
Végülis a nagy homályunkban mindnyájan mást látunk. De azért tisztulhat a kép nem? Valahol az a jövő! Nem elvárás, csak meglátás. Vagy tévedek?
Avi ne sértődj, nem ez volt a célom. Csak válaszoltam.
Ha matematikusi szisztéma szerint gondolkoznék azt mondanám, minden egyes embernek van egy saját vallása. Nyilván mindenki máshogy látja a világot, emiatt gondolataink különböznek. Ezek az egyéni vallások konvergálnak a nagy vallási elméletekhez, amelyek jól, vagy jobban vannak kidolgozva.
Igen ám, de ki látja az Istent?! tehetnénk föl a kérdést? És itt rengeteg a jelentkező. Egyház, hívő, próféta, stb.
Miért is várnánk el az emberektől, hogy pont ebben az egyik legfontosabb kérdésben ne torzsalkodnának?!
Csak Pál apostollal tudok válaszolni. "Most azonban, hogy megismertétek az Istent, sőt, hogy megismert titeket az Isten..."Gal.4,9. Sőt Jézussal:"...és ismerem az enyéimet, és engem is ismernek az enyéim..."Ján.10,14.
Persze, hogy az Úr minden egyes embert ismer, hiszen Ő alkotott minket. A hangsúly a birtokviszonyon van. Kiről mondja Isten, hogy az Övé ? Ezt mi nem tudhatjuk. Ha azonban minden ember Istené volna talán nem volna annyi gonoszság a földön, úgy értem, ha az emberek megismernék Istent, nem gyilkolásznák egymást.
Én csak annyit mondok magamról, hogy igyekszem minél jobban megismerni Istent, de gondolom ezzel ti is így vagytok. Gyümölcséről ismerszik meg a fa, tehát ha valaki azt állítja, hogy ismeri Istent az valamilyen módon kivülről is lemérhető.
De vissztatérve az eredeti témához, érdekes kérdés, hogy a 400 felekezet közül melyik ismeri Istent. Máshol már azt írtam, hogy Isten önmagával nem hasonlik meg. Csak mi tökéletlen emberek marakodunk folyton, mindenki más motívumból. Nehéz a kérdésfelvetés, pilanatnyilag nem tudok rá válaszolni.
Megyek a futok! Jössz utánam? Csak gyere! Véletlen nincs, csak fel nem ismert törvényszerűség.
Ez a "kis Isten ismer", kankának is írom, nlam azt jelenti, hogy ne magunk mondjuk már meg egymásnak, hogy ki istentelen, mert bizony hamar kicsúszik a szánkon, hogy "átkozott hamispróféta" és magunkat meg az "Isten embere" címmel ruházzuk fel.
Isten szeme mindent lát, el ne lopd a léniát! Írták a század elejn a diákok figyelmeztetésként a vonalzójukra. Így van. Az hogy Isten mindenkit ismer, azt jelenti, hoyg Isten mindenkit lát.
Napnál is világosabb (számomra) hogy az egész világegyetem, minden teremtett lény Isten gyermeke, a nyájhoz tartozik, vannak elkódorgot bárányok, tékozló fiúk, és csak idő kérdése, hogy minden teremtett lény határtalan szeretetben, egységben éljen.
Talán ez az egyetlen amiben rendíthetetlenül hiszek, ettől még sodrófával sem lehetne eltántorítani.
És most ezen jól elgondolkozom. Kint a konyhában már fő a finm Barilla makaróni (eredeti olasz) mindjárt megmelegítem a paradicsomos szószt rá, an még egy kis maradék finom parmezán sajtom,hmmmmmmmmmm, és meglátogattam a tokaji borképviseletet is, ahol 262 Ft/lit szolíd áron kiváló mádi sárgamuskotályost, és tolcsvai furmintot vettem.
Nagyon ajánlom Hamvas Béla a bor filozófiája c. könyvét, letölthető innen az ajánlott irodalmak közül, mert megtanít arra, hogy mindenben Istent, Isten ajándékát lássuk.
Bocs, hogy üldözlek topikról topikra, ez csak a véletlen műve lehet, csak oda látogatok, ami úgy érzem, hogy érdekel.
"Ismeri az Úr az övéit, és álljon el mindenki a hamisságtól, aki Krisztus nevét vallja"
Egy nyáj van, oda azok tartoznak akiket Isten ismer. Ez a nyáj nem fedi le a földi gyülekezetek határait. Mindent megteszünk, hogy oda tartozzunk, ezért csépeljük egymást, ezért magyarázzuk kétségbeesetten a bibliát. Hogy közben elfeledkezünk a lényegről, ahonnan minden elindult:"úgy szerette Isten e világot...". Lehet, hogy az orrunk előtt van a megoldás, csak egy kicsit be kéne fogni már, hogy meglássuk. Elképzelem, hogy Isten ül a mennyben és hallgatja azt a sok idétlenséget, amit az emberek Róla mondanak "ha valaki beszédben nem vétkezik, az tökéletes ember..."Jak3,2.
Hát ezen most jól el kell gondolkozni.
Üdv.
Ha régebben ismernél, nem írtad volna, hogy elvárok bármit is, főleg nem egyengondolkodást. Ez a topic annak hatására nyílt, hogy "a biblia Isten szava" jelszóval sokan "nekem estek" sajátos hitem miatt.
És feltűnt, hogy olykor teljesen ellentmondó dolgokat értelmezte "Isten szavának" törvényének, parancsának, melyet ha nem tartok be, kénköves fortyogó tó, stb.
Végülis az hozta ki belőlem ezt a topicot, hogy a bibliára, mint Isten parancsára hivatkozva valamit rám akartak erőltetni. Tőlem higgyen mindenki úgy, és abban, amiben akar, nincs bennem elvárás.
Tavaly még zavartak az ilyen jellegű hozászólások, volt, hogy indignáltan távoztam a fórumról, de ma már hozzáedződtem.
Kétlem, hogy több lenne az egyetértés. Inkább azt mondanám, hogy nem tartják fontosnak kisajátítani maguknak a pozitínak gondolt dolgokat és tulajdonságokat, és egyedül igaznak mondani magukat, mondván minden ember más, és másként gondolkodik. Ezt a másságot egyébként a keresztény isten sem tolerálja :)
Ha ez nem lenne meg a keresztény egyházakban (márpedig úgy látom, meg kell kennie, külonben nem lennének istenhez méltók:) ), akkor mindjárt másképp tekintenének egymásra is, és én is másként tekintenék rájuk.
Amúgy ez a kisebbik baj, az már inkább felettébb furcsa, hogy ez a 400 között, akik mind Krisztushoz tartozónak mondják magukat, kevesebb az egyetértés, mint azok között, akik nem tartják magukat Krisztushoz tartozónak.
Ma délután, zöldbabfőzelék-melegítés közben, egy gondolat futott át rajtam, ami megvilágosította elmémet. A gondolat pedig az volt, hogy minden perc, minden óra, amit itt ISTEN-ről való eszmecserével, sokszor vitával töltök, az ISTEN-nel való kapcsolattartástól veszi, lopja, rabolja el az időt. Ha valaki, Isten Szentlelke Szent Szelleme vezethet Önmagához, nem pedig mi egymást. Nem mi fogjuk egymással Istent megismertetni, hanem Ő fogja megismertetni magát velünk. Épp elég időbe kerül létfenntartásunk, ezért a maradék időmet ezentúl az ISTEN-nel való beszélgetésre, azaz imára, és az ISTEN-re való hallgatásra, azaz meditációra fogom fordítani.
Köszönöm, hogy köztetek lehettem, s azt hiszem, minden velem szemben tanúsított megnyilvánulásotok a javamat szolgálta. Búcsúzom Tőletek! Áldjon meg mindnyájatokat az Úr!
Kedves Balázs!
Nem szeretnék hívatlan prókátor lenni Zoll védelmében, de azon el lehetne gondolkodni, vajon hol valósul meg az az evangéliumi élet, amit utoljára a Pvarello, kedvenc szentem igyekezett feltámasztani.
Kettesével, szent szegénységben prédikálni, terjeszteni az Örömhírt, csak az Úrra bízván magunkat, betegeket gyógyítani, halottakat feltámasztani, s mindezért nem tűzni övünkbe sem arany, sem ezüst, sem rézpénzt. Mutass olyant, aki Jézusban hisz! A tanítványa leszek holnaptól. Jn.14.12. ,,Bizony, bizony, mondom néktek: aki hisz énbennem, azokat a cselekedeteket, amelyeket én teszek, szintén megteszi, sőt ezeknél nagyobbakat is tesz. Mert én az Atyához megyek".
Mk.16. 17. Azokat pedig, akik hisznek, ezek a jelek követik: az én nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveken szólnak, kígyókat vesznek kezükbe, és ha valami halálosat isznak, nem árt nekik, betegre teszik rá a kezüket, és azok meggyógyulnak.''
Kit követnek ma ilyen jelek? Mindent otthagynék, ha ilyen felebarátomtól tanulhatnék hitet, mert én szeretnék Jézusban hinni, de sajnos még nem elég erős a hitem, nem éri el a mustármagot sem.