Azon személyek segítségét szeretném kérni szakdolgozatom megírásához, akik érdekeltek a korai fejlesztésben, vagy van olyan ismerősük, aki gyermekével részt vett korai fejlesztésben! Óriási segítség lenne, ha kérdőívemet kitöltenék azok a szülők, akik gyermekükkel eljártak az alábbi kezelésekre: Dévény-kezelés, TSMT, HRG, kondukció. Hálásan köszönöm, hogy a kérdőívem kitöltésével hozzájárulsz a kutatásomhoz! Továbbá nagyon megköszönöm, ha továbbítod olyan ismerősöd számára a linket, aki szintén érdekelt a témában.
A http://babashop.boltaneten.hu/ oldalon feltétlenül nézzetek szét, valamint a hozzátartozó Facebook oldalon: Babashop Bababolt Fodor Zsuzsa név alatt. Új-használt termékeket egyaránt találhattok náluk, nem csillagászati áron, és valóban nagyon igényesek a termékek. Nyíregyházán van a boltjuk és házhoz is tudnak szállítani.
Ezt nezzetek meg, kismamak, anyukak! Az egyik baratnom most fog uzletet nyitni es gyonyoru dolgokat fognak arulni! Alomba illo textiliak, kispledek, fuggonyok, babaszobaba mindenfele kiegeszito lesz kaphato! En ilyet nem lattam sajnos itthon, es ezert orulok,hogy elerheto aron lesz ilyen csoda bolt!
Szóval az egész topic-ot azért nyitottam, mert pénteken egy kedves ismerősünk kivitt magával Ausztriába vásárolni. Szerencsére ő is sokat segített a méretek közötti eligazodásban. Az az igazság, hogy aránylag sok ruhát "örököltünk", de ezek 90%-ban lányruhák, így vettem egy-két fiús ruhát (mert Kisbugi fiú lesz). Legmegdöbbentőbb tapasztalatom, hogy Ausztriában a ruhák minősége 100x jobb, mint az itthon kaphatóké, sőt árfekvésben is kedvezőbbek. Néztünk babakocsit is, mivel újat szeretnénk venni (Kisbuginak esetleg 3-4 múlva kistesója is lesz, így inkább én amortizálom le a kocsit, így tudom, milyen hibákkal kell majd a második gyerek tologatása közben megküzdenem), nos kint ca. 10.000 forinttal olcsóbb!!!
Nálunk a hideg időben nagyon jól bevált a hagyományos pólya (nem az angolpólya!). Nem hagyta kihülni a gyereket, nem rúgta le magáról, könnyű volt benne fogni, tartani stb. Persze csak addig, amíg nem kezd el fordulni, mert akkortól akadályozza. De ha 20C alá ment a hőmérséklet, csak pólyában kocsikáztunk.
Pelenka téma: a kakisat persze azonnal cserélni kell, ha észrevesszük, de a pisit tényleg úgy felszívja, mint a reklámban, teljesen száraz marad a popsi (és nem csak a legdrágább esetében). Amíg szopik úgyis kakil min. 2x-3x/nap, többször nem is kell cserélni. Mi még popsikenőcsöt sem használtunk, mégsem lett piros soha a popsi. A folyós, anyatejes kaki pedig minden márkából ki tudott folyni, hiába volt rajta a legszuperebb védőgát. Az a tanácsom, hogy mindenképp eldobhatót vegyél, de azon belül az ár alapján szelektálj.
Eszembe jutott...
A pelenkából IMHO a tépőzáras, eldobható a legjobb. De nem feltétlenül az, amit a TV-ben is reklámoznak. Van egy csomó névtelen (esetleg zsákos) ami ugyanolyan jó. Nézz körül, pelenkánként 5-10 Ft-ot is lehet nyerni a dolgon (ami napi 6-8-nál ugye már nem kevés...).
Sajnos pesti címtippet nem tudok adni, de biztos találsz.
Sajna a bababoltokhoz én sem értek, öcsikém is 8 éves immáron, de a popsikenőcs szaga még az orromban van. Saját porontyot egyelőre még nem nagyon tudnék hová vállalni... De azért érdeklődve figyelem a fejleményeket.
Ja, és szerintem se aggódj, a további ruhákat bőven ráérsz majd később megvenni... (Úgyse tudod, hogy fiú lesz-é, vagy lány... Netalán ikrek, mert akkor mindenből több kell... :))))
Nálunk a családban/barátok közt körbejár egy mózeskosár, teli ruhákkal. Még olyan darabok is vannak benne, amiket a most 28 éves unokabátyám hordott anno. Legalább 10 gyereket kiszolgált már az a mózeskosár, a ruhakollekció meg lassan cserélődik.
Lehettem vagy 18 éves, amikor egyszer eszembe jutott, hogy hol is lehet? Éppen utaztunk a városban, összcsaládilag. Apám vezet. Mire én felteszem a kérdést, hogy szerintük hol lehet az a mózeskosár.
Apám lesápad, szinte ugrik egyet a kocsi.
- Miért, SZÜKSÉGED VAN RÁ?!
:-DDDDD
(A mamám azért még hátulról hozzászólt, hogy ő is pont erre gondolt. Persze megnyugtattam őket, hogy terveim szerint még sokáig nem lesz szükségem arra a mózeskosárra.)
Nah, valamicske konkrétumok:
Méretek: újszülött 56, 1 hónaptól 62, 3 hónaptól 68, 5-6 hónaptól 74, 1 évtől 80-86, 24 hónaptól 92-98, 3 évtől 104-116 (itt már egyre nagyobb a szórás)
Lehet, hogy ezeket az adatokat már tudtad, elvileg egy bababoltban is így mondják.
Most szubjektív vélemény. Ne felejts el venni: Hajkefét, kamillateát, pelenkaanyagból készült fürdőlepedőt, babakocsira esővédőt, popsikrémet (Penaten a legjobb).
Van persze még ennél több szükséges dolog is, de ezeket nagyon hiányolnád, ha nem lenne...
Most ennyi, ha még eszembe jut valami, majd írok.
Ezenkivul ha sikerul hozzajutnod egy Nagycsaladosok egyesulete laphoz, abban
is lehet hirdetni meg cserelni meg ilyenek, sokszor ingyen is. Ezek a nagycsaladosok rem aldozatkeszek...
Bugi néni, ezen kár aggódni. Szerintem ráérsz menet közben, az igényeknek megfelelôen alakítani Kicsibugi ruhatárát. :-) Legyen egy adag ruha, amiben majd hazaviszitek a kórházból! :-)
Ismételten szeretném kifejezni köszönetemet minden hozzászólónak. A Bababörze valamikor májusban lesz.
Kedves Hedgehog!
Várandós mamák kézikönyvét kaptam, viszont engem sokkal inkább az érdekelne, mik a konkrét tapasztalatok: meddig volt jó a gyermekre az 56-os méret (gondolom, elég rövid ideig), a 62-est mennyi ideig nyűtte a gyermek, stb... Ez főleg azért érdekelne, mert a nyár ca. augusztus közepéig tart, ettől az időponttól kezdve éghajlatunkat ismerve már nem árt a melegebb ruha, ebből viszont mekkorát vegyek???
hajóllátam a kelengyéről még nem esett szó...
elvileg a védőnőknél kapnod kellett volna egy "Várandós mamák kézikönyvét" vagymit, abban elégjól le van írva, mi kell. Ha jól emlékszem (nemén olvasgattam, hanem a feleségem...).
A Bababörzét én is tudom ajánlani, de az időpontot én is passzolom, de szvsz a Kismama szerkesztőségében biztos tudják.
Vedd meg a Kismama c. újságot. Ára kb. 200Ft, egyszer megéri, mert nagyon jó apróhirdetések vannak benne, bőséges kínálattal. Mi is annak idején abból vettünk kiságyat és autósülést. Ráadásul van benne szelvény, amivel te is ingyem hirdethetsz a keres rovatban. Aztán nem is kell többször megvenned az újságot, ha megjelent a hirdetésed, kapod majd a telefonokat, csak győzzed kapkodni.
Először is ajánlom a bababörzét, cak nem tudom, most mikor lesz. Másodszor: nem tudom, hol laktok, egy központban lévő hely: Margit híd pesti hídfője, arra kell elindulni, ahol a 76 79 trolik végállomása van (Pozsonyi út??) és mielőtt befordulnál a trolikhoz, van egy kis second hand bababolt, jó dolgokkal (továbbá Gazdagréten is tudok ajánlani, ha meg tudjátok közelíteni).
Esetleg felkutatni olyan kollegát, kolleganőt, akinek 3-4 éves gyereke van, lehet, hogy még megvan a babakocsi és nagyon nincs hova tenni. A ruhákat is biztosan örzik. Megigérni ha kinötte a kicsi Bugi akkor visszaadjátok:)
Bugi néni!
5letem sajnos nincs, mivel per pillanat még nem ektüell, de egyébként tetszik a topic (szemmel fogom tartani)... mert hogy a válaszok engem is érdekelnének, mmivel reményeim szerint egy éven belül már a tiédhez hasonló "gondjaim" lesznek.
Addig is... drukkolok nektek! ;-)
Ruhaügyben az anyjuk tudni nyilatkozni, de ô offline. Babakocsit 3 éve az Árpád-híd pesti hídfôjénél, a Duna felôli oldalon, a hídtól egy kicsit fôlfelé, a Váci úton vettünk, ha jól emlékszem, 6e Ft-ért. Kiválló állapotban. Most épp a második gyerkôcöt szolgálja ki. :-)
Kicsi Bugi érkezése június közepére-végére várható. Milyen babaholmikat (body, rugi, hosszú ujjú - ujjatlan, stb.), és az egyes méretekből mennyit? Hol lehet "olcsón", kevésbé lestrapált babakocsit venni?
Sok szeretettel várok minden használható ötletet, köszi:
Bugi néni