Már Szekeres elvtárs is felvetette a Kisgazda-MSZP visszaléptetéseket, ez is bizonyítja, hogy mennyi erkölcsi megfontolás szorult bele ebbe a pártba...
Csak néhány név: Torgyán, Szabadi, Boros, Homoki, Lányi, Pepó, Szabó, Gyimóthy, ...
A kisgazdákkal együttműködni arculköpése minden demokratikus elvnek és értéknek. Nagyon súlyos csalódás lenne számomra...
Nem ez a fő probléma. Egyrészt az MSZP "kommunistasága" nem deklarációkkal kezelhető probléma, ettől még lehet együtt kormányozni (l. MSZP-SZDSZ, valamint a válasszunk közt. eln. topikot).
Az agrárpolitika viszont gyakorlatilag átléphetetlen határnak tűnik a két párt között. Ez persze csak országos szinten igaz.
"SZVSZ a kisgarázdák furcsa párt: egyszerre képviselik a magyar paraszti politikai hagyományt, annak konzervatív és
plebejus elemivel, amiból az utóbbi nem áll messze az MSZP-től sem."
Pontosan ez az. A mezei kisgazdakban van egy jo adag plebejus baloldalisag es ezert nem elkepzelhetetlen a jovoben a kozeledes az MSZP es a Kisgazdapart kozott. Namost ha az MSZP okos, akkor a kisgazdak kommunistaellenessegenek vitorlajabol is ki tudja fogni a szelet azzal, hogy nezzetek Jozsikam, az MSZP nem kommunista part tobbe es nem zavarja ha valaki antikommunista, hiszen mi atalakultunk egy kommunista partbol egy szocdem partta es a szocdemek mindig kommunistaellenesek voltak . ezert a kommunistaellenesseg egyaltalan nem akadaly a ket part kozeledeseben. Sot ha az MSZP tenyleg szocdempart akar lenni akkor az egyben kommunistaellenesseget is jelent. Es ezt deklaralnia is kell. Ez nem konnyu dolog, de ki kell mar egyszer vegre mondani. Ha hitelesek akarnak lenni, mint szocdem part. Mivel a bolsevizmus veszelyeire eppenhogy a szocialdemokratak hivtak fel eloszor a figyelmet lsd Garami Erno irasait.
Véleményem szerint ma a magyar pártpolitikai színtéren két olyan, a parlamentben is meghatározó politikus van, akikre érdemes figyelni, mert ravaszak, és cselesek -avagy politikusok- ezek: Horn és Torgyán.
(Mondom ezt annak ellenére, hogy nem szimpatizálok egyikőjükkel sem ideológiailag.)
Mindketten tudnak rögtönözni, és jól átlátják a pol. helyzetet.
A közeledést azonban megkérdőjelezheti a népszavazás a Köztársasági Elnök személyéről, valamint a lehetséges MSZP-FIDESZ közeledés.
Ugyanis a KE megválasztásához 2/3-os többség kell, ráadásul mindkettejük érdeke a kétpólusú pártrendszer kialakítása.
A házasság metafora kicsit gázos miután T.J. kijelentette, hogy Ő a FKgP f*sza.
Az általad említett példa ( Szdsz-MSZP koalíció ) kitűnő példa arra, hogy a politikában minden megtörténhet.
Az SZDSZ választási kudarca a legkisebb mértékben sem vezethető vissza arra, hogy az "antikommunista" szavazóik elfordultak tőlük, hiszen köztudott, hogy nem a Munkáspártal kötöttek koalíciót, hanem az MSZP-vel. Az teljesen más kérdés, hogy sokan nem tudják megkülönböztetni a szociáldemokráciát a kommunistától.
Ettől eltekintve és is úgy gondolom, hogy viták a legjobb házasságban is előfordulnak, a kérdés az, hogy ezeket a vitákat a két párt képes lesz e kezelni.
Vajon hosszú távon fontosabb a miniszterelnök úrnak az MLSZ-miniszter mint a koalíció.
Kicsit komolyabban:
SZVSZ a kisgarázdák furcsa párt: egyszerre képviselik a magyar paraszti politikai hagyományt, annak konzervatív és plebejus elemivel, amiból az utóbbi nem áll messze az MSZP-től sem.
Ugyanakkor viszont kimondottan idejétmúlt agrárelképzelései miatt bármilyen kormánynak rendkívüli nehézségeket okoz, ez mind az Antall, mind az Orbán
kormányban való részvétele jól bizonyítja.
Azért ennyire ne nézzétek le Hornot.
1. Egy választást megnyert a balnak, nem is akármilyen arányban. Jelenleg ki van helyette? A Schmuck Andor?
2. A nyugdijasok ingyen repülőjegyének ötlete sokkal nagyobb hülyeség volt. Mindenki visitva röhögött rajta, mégis megcsinálta.
3. A pártok mai támogatottsága mellett a számok az FKGP mellett szólnak. Mégha ez a 3% Munkáspártnak és SZDSZnek nem is tetszik.
4. '98-ban forditva is eldőlhetett volna a választás. Csak Torgyánon múlt, meg a baloldalon. Csak egy icikepicikével kevésbé kellet volna nagyképüsködni vele. ;-)
Szrintem, a mai FKgP köszönő viszonyban sincs, azzal a kort megértő FkgP-vel aki a baloldallal együtt haladt egy koalicios idöszakban.
Az MSzP-FKgP valos együttmüködést kizártnak tartom. A mai FLgP pont klasszikus agrárpárt nem tud lenni.
A koalició felbomlása, szerintem nem volna isteni csapás. Egyszerüen talán választhatnánk jobbat!!!!
Az MSZP-Kisgazda kozeledes egyaltalan nem irrealis. Sot. Ugyanis lehet a tortenelmi elozmenyekre hivatkozni. A kisgazdak a szocdemek es a kommunistak is koalicioban voltak 45-48 kozott. A kisgazdak benne voltak Nagy Imre koalicios kormanyaban 56-ban A szocdemek es a kisgazdak egyuttmukodtek vegig a 20-as evektol es 44-ben . egyuttmukodesi egyezmenyt irtak ala. namost az igaz, hogy a kisgazdak kommunistaellenesek, de azert egesz jol elvoltak egyutt evekig koalicioban.Ezenkivul , mivel az MSZP nem akar tovabb kommunista part lenni esmar reg nem is az minden tovabbi nelkul hivatkozhat arra, hogy a kisgazdak es a szocdemek kozott mindig jo volt a kapcsolat. Az ne zavarjon senkit, hogy se az akkori kisgazdapart se az akkori szocdemek nem azonosak a mostani kisgazdakkal es a mostani mszpsekkel, de a tortenelmi elozmenyekre hivatkozva minden tovabbi nelkul meg lehet magyarazni es ideologizalni egy ilyen kozeledest jelenleg a ket part kozott. Raadasul ismerek is par MSZP-st akik mindig szimpatizaltak a kisgazda hagyomanyokkal, ha nem is Torgyano Brunoval. Bar azt is megvallom, hogy en valamiert Torgyant mindig csiptem, mert okos embernek tartottam, es az egesz torgyaniadat csak felvett poznak tartottam nala.Azert o mindenki Jozsija.
Es bevallom en is mint partnelkuli baloldali, hogy a kisgazdak nekem sem voltak sosem ellensszenvesek es amikor meg otthon az MSZDP-ben hatramozditottam, nekunk jo viszonyunk volt veluk Szegeden.
Bár a magyar politika sok furcsaságot produkált már (pl. Magyar Bálint:"Horn Gyula személye koalíciót kizáró tényező az SZDSZ számára"), mindazonáltal nem hiszem, hogy a közeli jövőben MSZP-FKGP koalíció köttetik. Az FKGP politikusai élesen szembenállnak a posztkommunista MSZP-vel, a kisgazda szavazók radikális antikommunisták. Az FKGP nem élne túl egy ilyen koalíciót. Az SZDSZ-nek sem bocsátották meg a választók a pálfordulást, vagy másképpen a "pragmatikus" politizálást.
Az a tény, hogy a koalíciós pártok között némely kérdésekben vita van, nem feltétlenül jelenti azt, hogy válás lesz a vége, ilyen esetek a legjobb házasságban is előfordulnak.
A vitákat el fogják simítani. Sem a FIDESZ-nek, sem az FKGP-nek nem érdeke a szakítás.
Én mint ahogyan azt leírtam reálisnak tartom az MSZP és az FKGP közeledését, de kizárólag abban az esetben, ha az FKGP agrárpárt. Erre úgy érzem még sokat kell várni, talán még 3 évnél is többet.
Teljesen egyetértek azokkal akik az elnök-választást a kormány egy lehetséges válsággócának látják, de remélem nem szakad szét a koalíció. Nem mintha szeretném őket, de az országnak semmiképpen nem használna.
Remélem az FKGP és a FIDESZ abban a helyzetben felelős(ebb)en lesz képes politizálni, az pedig, hogy Torgyi már egyszer kiugrott egy koalícióból szerintem nem bizonyít semmit.
Teljesen más helyzet volt.
Ez egyszerűen marhaság.A kisgazda pártot már egyszer hazavágta az MSZP-s társaság.Ha ezt a képtelenséget az MSZP inditotta utjára,ismét azt bizonyitja,hogy nagyon sötétnek látja a parasztságot.Az a pár TSZ-elnök meg ehhez kevés.....................
H.Gy. ezt az ökörséget azért már jó régen mondta. A derék fiú egész egyszerűen nem vette észre, hogy abban a pillanatban, amikor leköszönt, elvesztette minden politikai súlyát az MSZP-ben, és egy darabig megpróbált a "külső körön" futni a szokásos kis kósza ötleteivel. Ez a "mérleg nyelve az FKGP" egy tipikus rögtönzései közül. Azért, ha valamelyikőtök netán összefutna vele, mesélje már el neki, hogy amérleg nyelve középen van!
A 2. kérdéshez: Ha a Fidesz elfogadja Józsi bácsit elnöknek (kb. 70 % esély), nem lesz koal. válság. Ha nem, Torgyán robbant. Ha a Stumpf-OVI kettős úgy véli, jövőre 1edül is nyerhetnek, nem fogadják el Torgyánt, Áder J. lesz az elnök, és jövő ősszel előrehozott választások várhatók (kb 25 % esély).
Az utóbbi hetek FKGP-s megnyilvánulásaiból azt látom, hogy komoly koalíciós válság van a küszöbön. Persze, a kisgazdák szeretik a hatalmat, de másodhegedűsként korántsem akkora az élvezet... És Torgyi egyszer már kipenderült egy koalából...
Azért remélem, nem lesz orbányválság, mert az télleg nem tenne nekünk jót.
"lesz e MSZP-FKGP koalíció (a jövőben)?"
Majd 2002-ben kiderül,. én már nem merem semmilyen formációra rámondani azt, hogy lehetetlen.
"Elképzelhető e, egy FKGP által kirobbantott kormányválság?"
Remélem, hogy nem. Az ország hírnevének se tenne jót, meg jobban szeretik ok a hatalmat annál...
Kedves uv2!
Köszönöm az intelligens hozzászólást.
Mindíg örül a szívem, ha ehhez hasonló
szabatos, értelmes és tárgyszerű véleménynyílvánítással találkozom.
Hogy is van azzal a parasztal??
Kíváló tisztelettel: Kyrell
A minap a Gyula valahol azt nyilatkozta, hogy az MSZP együtt tudna működni akár koalícióban is az FKGP-vel, ha a Torgyi eltűnne.
Szerintem amennyiben az FKGP valóban agrárpárttá tudna vállni úgy ez az együttműködés tényleg valós alternatíva lenne.
Szerintetek lesz e MSZP-FKGP koalíció (a jövőben)?
Elképzelhető e, egy FKGP által kirobbantott kormányválság?
Ti mit gondoltok erről?