Olvastam a régebbi hozzászólásokat erről az óvodáról. Mostanában mi újság ennek az intézménynek a háza táján? Még ott van ez a "gázos" vezető vagy már esetleg leváltották? Már csak azért, hogy érdemes-e oda jelentkeznünk? Egyébként hogy hívják ezt az "emberséges" óvodavezetőt?
Üdvözlet minden kedves Mustármag-ellenesnek!
A Neten új vagyok, de a Mustármagot nagyon jól ismerem.Tagja voltam az első érettségiző osztálynak és az oviban is "dolgoztam" egy nyáron. A hozzászólásaitokból azt szűrtem le, hogy nem tartjátok valami nagyra a szóban forgó intézményt. Őszinte legyek? A jelenlegi állapotban én sem. És most jön a DE. Mert azt tudnotok kell, hogy sem az ovi, sem az általános és középiskola nem olyannak indult, mint amilyen most. Az első három (az oviban pedig az első hat) év, akár hiszitek, akár nem, nagyon jó volt. Normális, tisztességes pedagógusok, ökumenikus nevelés, jó hangulat...stb.Aztán új tanárok, új vezetők jöttek és minden a feje tetejére állt. Azok pedig, akik szivüket-lelküket beleadták (Emese néni!), nem tehettek semmit. Az, hogy az új óvodavezető nem tud bánni egy gyermekkel (akit ráadásul be is kéne szoktatni), és egy műtéti hegen fennakad, talán hülyén hangzik, de szerintem a sors iróniája. (A mai óvodapedagógus-képzés - végzős vagyok az óvónőképzőn - tudom, hogy hagy némi kivánnivalót maga után, és ezért nem lepődtem meg ezen az eseten, bár nagyon rossz volt olvasni.)
De ha egy ilyen intézménynek csak 10 év kellett, hogy leépüljön , soha nem lesz igényes, jó keresztény ovink.. Remélem tévedek.
"Mindegy kinek hívod magad, az vagy, amit teszel, s nem az, aminek látni akarod magad. " Erről Jakab levele jut eszembe, ki szerint hit és cselekedet oda-vissza hat egymásra. Szóval, ha nem csak látni akarod magad valakinek hanem az is akarsz lenni, akkor ez a tetteidben is megnyilvánul idővel.
A témával kapcsolatban személyes tapsztalatom nincs, de hallgatva pedagógus ismerőseimet(többek közt a feleségem is az): nekem olybá tűnik ez ma sokszor csak divatos jelző(aminek látni akarják magukat-mint jól mondtad).
Jak.2.1 Atyámfiai ne legyen személyválogatás a ti hitetekben, a mely van a dicsőség Urában, a mi Jézus Krisztusunkban.
2 Mert ha a ti gyülekezetetekbe bemegy egy aranygyűrűs férfiú fényes ruhában, bemegy pedig egy szegény is szennyes ruhában;
3 És rátekinttek arra, a kin a fényes ruha van, és azt mondjátok néki: Te ülj ide szépen; és a szegénynek ezt mondjátok: Te állj ott, vagy ülj ide az én zsámolyom mellé:
4 Nem mondtatok-é ellent magatoknak, és nem lettetek-é gonosz gondolkozású birákká?
.
9 De ha személyválogatók vagytok, vétkeztek, elmarasztaltatva a törvény által, mint annak megrontói.
10 Mert ha valaki az egész törvényt megtartja is, de vét egy ellen, az egésznek megrontásában bűnös.
Ha most megkérdeznénk a másik felet, szinte biztos, hogy teljesen másképp mondaná el az esetet. És az igazság valahol a kettő között van.
Igazad lehet, biztosan érzékenyebbek is vagyunk az átlagnál, engem nem rázott meg túlságosan, de ha már ott a cimke, többet várnék el tôlük.
Szóba került ez most vasárnap, a hittanos tanárnéninek is elmesélte az asszony. Ô azt mondta, vannak vallásos és vannak hívô emberek. Ô kat. iskolában is tanít messze nem olyan a légkör, mint amit elvárna egy ilyen szellemiségű iskolától.
Nem kunszt olyan ovit fönntartani, ahova csak testileg-lelkileg egészséges gyerekek járhatnak. Sőt, profi világi ovónénik nagyon jól meg tudják oldani ezt a kérdést, és a gyerekek nem is kapnak vallásos agymosást a mezei ovikban. Az extra elhivatás pontosan az olyan gyerekek esetében lenne fontos, akik egyébként nehezebben kezelhetők.
Persze a kat. egyház ebben az esetben is az egyszerűbb végét fogta meg a dolognak...
Logo-ortho-pszicho esetekbe mindenütt belebotolhat az ember.
Egy iskolaigazgatótól azonban több várható el. Nyilván ha az eset így történt és az illető felekezet is úgy látja
kap egypár ejnye-bejnyét a manus.
Ettől azonban még sem a gyermek nem szabadul meg, sem az iskola nem lesz színvonalasabb.
olahim
Ha most megkérdeznénk a másik felet, szinte biztos, hogy teljesen másképp mondaná el az esetet. És az igazság valahol a kettő között van. Nem azért, mert meg akarna téveszteni az az asszony bárkit is, hanem mert az ő szemszögéből valóban bántó lehetett az eset. A vezetőnek meg valószínűleg valóban nem volt ideje éppen. Ennek ellenére lehetett volna türelmesebb, megértőbb.
Tudom, egy katolikus intézménytől elvárják, hogy jobbak, rendesebbek, megértőbbek legyenek az ott dolgozók. Azt pedig alig veszik figyelembe, hogy ők is emberek, vannak hibáik.
Megpróbálom röviden.
Az asszony a héten elballagot a 3. verzióval a Békás-ófalui domboldalra a Mustármag -magát katolikusnak nevező- óvodába, hogy beiratkozásról, esetleg őszi kezdésről beszéljen.
A vezető nem nagyon ért rá (valami tévé felvétel volt), annyit kérdezett a gyerekre nézés után, hogy mi van a szájával.
A válasz az ilyenkor szokásos volt: nyúlszájjal, farkastorokkal született, a műtét hege látszik.
Vezető: Akkor kell igazolás a körzeti orvostól, hogy óvodába járhat. De ide csak testileg és szellemileg ép gyerekek járhatnak.
Válasz: Értelmével semmi gond, a beszédje még nehezen érthető.
Vezető: Nálunk nincs logopédiai ellátás.
Válasz: Nem gond, a gyerekkel már másfél éve járunk logopédushoz, változatlanul oda vinnénk.
Vezető: Akkor kell a logopédustól is egy igazolás, hogy a gyerek járhat óvodába. Ja, és kell a plébánostól is valami ajánlás féle. Hova, kihez járunk ?
Válasz: János atyához a Békési templomba.
Vezető: Adjuk át üdvözletét János atyának.
Azt hiszem ezzel váltak el. Mikor a történetet végighallgattam, csak annyit kérdeztem, hogy az asszony kért-e igazolást a vezetőtől, hogy itt ép elméjű és testi és lelki sérülés nélküli, gyerekek nevelésére alkalmas óvonők vannak-e ?
Nem kért, de szerintem a vezető olyan bizonyítványt állított ki magáról, hogy az ajvé.
Mellesleg egész idő alatt a gyerekhez annyit nem szólt, hogy ki vagy, hány éves vagy, stb.
Jómagam már mint lelkes ateista bemutatkoztam, ebből az esetből sem akarok messzemenő következtetést levonni, csak megerősiti hitem. Mindegy kinek hívod magad, az vagy, amit teszel, s nem az, aminek látni akarod magad.