"Most már csak azt kelle megoldanom, hogy szépen bejöjjön mondjuk a KDE felülete. Remélem érthető voltam." Nem egészen. Milyen login managert használsz?
gdm,kdm,xdm,...?
Most meddig jutsz el?
Azt, hogy a login manager melyik window managert indítsa általában a ~/.xsession végrehajtható fileban kell megadni. Ennek a tartalma lehet pl:
startkde
vagy
gnome-session
vagy
icewm
illetve amilyen window managert akarsz.
Az eddigieket köszönöm, sokat segített. Most már csak azt kelle megoldanom, hogy szépen bejöjjön mondjuk a KDE felülete. Remélem érthető voltam.
Most kicsit offtopic leszek. Hogyan lehetne azt megoldani, hogyha valaki beftpzik a gépre, akkor egy bizonyos könyvtár fölé ne tudjon menni? Más. Apache-hoz hol lehet jó doksit találni?
Előre is kösz.
ZoMBie.
Nem tudom, a SUSE-n hogy van, de Debianon van olyan, hogy vncserver, java-val kiegészítve. Ha ezt elindítod, a windows-oldalon csak egy java-képes böngészõre van szükséged.
Ha nincs java-val kiegészítve, kell egy vnc-kliens a windows-ra.
De x-servert is telepíthetsz a windows-ra. Egy ingyeneset ismerek, az a Cygwin része, az egy kicsit bonyolult, bár nem vészes. Másik az xmanager, az shareware, egy hónap után minduntalan regisztrációt kér, de azért mûködik tovább. Azt hiszem, tucows-ról szedtem le.
ssh-val is meg lehet oldani (az is van a cygwin-ben, de biztos vannak önálló ssh-kliensek is), de az nálam valamiért nem müx.
Egyszer valahol mar volt szo hasonlo dolgokrol.
Vagyis az X eseteben a szerver az az a gep (pontosabban azon a gepn futo grafikus alkalmazas) ami elott a felhasznalo ul, vagyis amit altalaban kliens gepnek hivunk, egy kliens-szerver rendszer eseten.
Ha jol sejtem itt arra gondolsz, hogy fut a SUSE valahol a halozaton, es a windowsos gep elott ulve lehessen a linuxos programokat futtatni.
Nos ez igen egyszeru.
Rakj fel mondjuk egy gnome rendszert a gepre, ehhez tartozik egy gdm nevu login manager.
Ennek be lehet allitani pl a gdmconfig paranccsal, vagy kozvetlenul a config fileba turkalva (nalam /etc/X11/gdm/gdm.conf), hogy elfogadjon tavoli (remote) bejelentkezest is.
(Enable=1).
Ennyi volt a linuxos gepen, persze nem art ujra inditani a gdm-et.
A windowsos gepen pedig kell szerezni egy kulon progit ami egy Xszervert valosit meg a gepen. Ilyenbol van nehany en nem nagyon ismerem, de van hasznalhato is.
Utana mar csak ezt kell beallitani, hogy az adott linux gepre menjen fel xdmcp-vel.
Egy nagy kérdésem lenne. A következő dolgot szeretném megvalósítani. Itthon fut egy SUSE Linuxos szerver. Ezen kéne futni egy X szervernek, amit Windowsos gépekről kéne elérni. Tudnátok segíteni, hogy hogyan valósítsam meg?
Előre is köszönöm.
Koszi,
valamint Exceed eseteben
a, Password-del vedett Xconfig beallitas kell
b, A Security reszben Host Access Control List-ben az Enabled (no host access)
Az xtv-vel kapcsolatban itt egy Debian URL.
Megvan ott source meg deb-es csomag formaban is. kell hozza 2 lib. Ha nem lenne meg a rendszereden az is letoltheto ugyanott. SuSe-t en nem ismerem, lehet, hogy nem boldogul deb-es csomagokkal [Ez valami olyasmi mint a win installshieldje - telepit es update-eli a configuracios scripteket, ha kell. Ennek okan vagyok szkeptikus, mert tobben mondtak hogy a SuSe file strukturaja jelentosen elter a konvencionalistol] Valszeg le kell tolteni a forrast, es javaslom a 2 lib letolteset is.
Szepen kitarolod a build konyvar ala (ahol altalaban a leforgatando dolgokat tartod) majd cd es pl
configure --prefix=/usr/local
make
make install
a /usr/local helyett mas gyokeret is kereshetsz, de altalaban ide szokas tenni az utolag felpakolt cuccosokat pl netscape, stb... Esetleg lehet mondjuk /opt is (ez Solaris-os divat). Ami fontos, az az hogy a $PREFIX/bin benne legyen a rendszerpathban illetve $PREFIX/lib a dll pathban ($LD_LIBRARY_PATH)
Hogy mukodik? ugy mint az xwd. Beallitott periodikus idokozonkent screenshotokat (aka win printscreen) keszit amit egy masik X szerver ablakaban megjelenit...
2-3 ilyen proggi mondjuk 1 sec-es intervallummal mondjuk meg elmegy, de ha bedurvulsz es rainditasz mondjuk 20-at vagy tul gyakori mintavetelezesi idoallandot allitasz be akkor szegeny szerver megfekudhet tole...
Tehat ez nem megosztas, hanem periodikus screen grabbing
Udv:
bnoplwk2
Hoppá, hoppá !
Szerintem ez lesz az.
Uána nézek SuSE alatt. Ezek kompatibilisek lehetnek egymással ?
Ha nem, akkor meg van a forrás hozzá ?
(Érdekelne, hogy miyen szinten/elven valósították meg a megosztást)
Kicsit ellentmondok az elottem szolonak, az en Debianomon van egy xtv nevu program:
xtv grabs the screen of a remote X display to which you have access. It can then continual refresh that screen grab, making a "TV" out of that display.
Kiprobaltam, persze a masik oldalon kell xhost, meg a szinmelysegnek meg kell egyezni.
Egyebkent ez itt a debutalasom az egesz Forumon, tortenelmi pillanat...
Mivel tobbszor megtapasztalhattam, hogy szakember vagy, nemi info az X technologiarol.
Az X az egy szerver, altalaban valamely oprencer alatt megirt proggi. Jelenlehűg implementalt Uixokon kivul OS/2 es DEV (Comaq) VMS ala, de letezik pl windows-os implementacioja is. Ad abszurdum kaphatoak olcso grafikus X terminalok is Tektronix, NCD.
Technologia iszempontbol az X voltakepp egy presentation layernek is tekintheto ami az esetek tobbsegeben TCP/IP felett dolgozik, de teheto DECNet tipusu halozat fole is.
Az X eroforrasokat ajanl fel, ugymint rajzolasi felulet, palettak (pixmap-ek), fontok, kurzorok. Az X-hez tartoznak egyeb MML eszkozok ugy mint pointing device (eger) es kbd.
A Grafikus modu programok a szerverhez egy jol meghatarozott protokkoll alapjan kapcsolodnak (ICCCM). A grafikus program eroforrasokat ker a kapcsolatfelvetelkor a szervertol, ugymint drawing area, pixmap-ek, fontok esetleg 3D resource-ok OpenGL kepes x szerver eseten. Az X szerveren mindig van egy kulonleges statuszu kilens, aminek a neve ablakkezelo (window manager). Ez analog valamennyire a win explorer-jehez. a window manager korulfollya kerettel az alkalmazas ablakat, lehetove tesz annak mozgatasat, ikonizalasat, becsukasat (destroy), plusz meg o kezeli az input fokuszt. Ezer van az, hogyha medoglik a window manager, akkor az ablakok tobbe at nem tehetok es az input fokusz is az utolso aktiv helyen marad.
Amit te akarsz az egy kulonleges X szerver. Az onmagaban nem kunszt, hogy 1 szerver tobb screen-t (monitort) hajtson meg. Amit te akarsz, az egy olyan X szerver ami az egyik screen-en (vezer) levo balakot ekhozza a tobbin. A Dolog nem lehetetlen, csak eddig erre igeny nem merult fel, igy nem is irtak ilyet meg. Az ujabb kerdes hogy az X technikan futo fejlesztoi konyvtarak Xt, Athena, Motif lehet hogy ruhellnek ezt.
Ugy latom tovabbra is, hogy az egyszeru es szep megoldas a VGA korbacs jelenek a tobb moncsira valo szetbontasa, ad absurdum alacsony kepfelbontasi igeny eseten zartlancu CATV broadcast :o)
A grafikus felulet nem resze a UNIX-nak.
Az, hogy történetesen az XFree86 a leggyakoribb Linux alatt nem jelent semmit. Valaszthatsz mast is. Persze nem mind ingyenes.
A kernelnek ehez nincs koze.
Köszönöm a tanácsokat, kedves Tőletek.
Úgy gondolom, valahol kell lennie egy egyszerű, szép megoldásnak. Végülis nem lehet olyan nagy ügy egyszerre két helyre kiküldeni egy X képernyőt.
(Az input már rázósabb, de itt erről nincs szó)
Vagy elképzelhető, hogy az 'egy program - egy display' valahol be van drótozva a kernelbe és ott kellene átírni ?
(Bár inkább úgy gondolom, ehhez nem sok köze lehet a kernelnek)
Az adott proggi ugy kell, hogy megirva legyen, hogy hajtson ilyen "clone" window-kat is. Lehetoseg meg az, hogy a VGA korbacsot videoerolkodobe vezeted es szetosztod a jelet N. db moncsi kozott.
Ha nehany snapshot is eleg akkor az xwd commanddal lehet snapshotokat kesziteni a teljes kepernyorol vagy kijelolt ablakokrol...
A nagy Listan probalkozz.
Hallottam oktatasi programokrol amik tudjak. A tanar igy nezte mit ugykodik a diak. Sot, a diakok. De semmi konkretumra nem emlexem.
Ki vezerli a programot ?
Arrol mar hallottam, hogy figyelni lehessen mit ugykodik egy gyerek a geppel, tavolrol, de, hogy egyszerre ketten dolgozzanak ?
Tudna valaki tanácsot adni, hogy lehet egy X felületen futó program képernyőjét megosztani úgy, hogy egyrészt megmaradjon a képernyő a Linux saját gépen, de ugyanakkor más gépre (Linux/NT) is ki tudjam küldeni a képernyőt és ott lehetségessé váljon a megjelenítés ?
VNC -vel probálkoztam, de az ezt a megosztást nem tudja. Legalább is nem találtam hozzá ilyen paramétert.