Most éppen azt álmodom, hogy amíg alszom, addig Zénó sorban megnyit minden topicot, és keresi vajjon hol talál beírásaimban nyelvtani, nyelvhejességi, netán logikai hibát.
Kezdek beleszédülni logikád cikkcakkjaidba...
1999.04.03 20:06 "Mit gondoltok miért küldték? Céltáblának néznek minket, vagy szekálnak?"
1999-04-09 22:01:14 "Kedves Csoma, ami a céltáblát illeti, elintézhetem neked. Szólok a Thürmer Gyuszinak, ő kiváló kapcsolatokkal rendelkezik arrafelé."
1999-04-10 22:00:44 "Kedves Csoma, Te félreérted a (dél)szláv lelket. Szerintem kitüntetésként kaptam. Éppen most próbálom elintézni, hogy Zénóra is gondoljanak néha..."
Menj szépen lefeküdni, aludd ki magad, álmodban még lehetsz tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász...
Kedves destructivus!
Köszönöm a felvilágosítást, megértettem. Azt azonban még mindig nem, hogy ki és miért küldözget Magyarországra (pl. rezsőnek) ilyen emblémát. Mi a célja vele? Megfélemlítés? Arra bátorkodtam utalni, hogy odaát is olvasgatják az itteni topicokat (valószínűleg hivatásos megfigyelők is). Örülhetnek… De az sem kizárt, hogy egy hazai „aktivista” küldözgeti a neki nem tetsző személyeknek a Target emblémát. Legalább most ő is megtudhatja, hogy mit jelent valójában. Még egyszer kösz.
Célkereszttel támadják célpontjaikat a dacos szerbek
Michael Dobbs
A belgrádi helyszíni tudósítás a mindenütt látható, mindenki által viselt céltábla-jelekről ír: ezek abból
az állításból űznek gúnyt, hogy a NATO-nak nem a szerbekkel van baja, csak a vezetőikkel. "Humorral
igyekszünk enyhíteni a haragunkat" - mondja Miroslav Radic, annak a kis PR-cégnek a vezetője, amely
a céltábla-jel terjesztésével foglalkozik. A jelet a Target (=cél) nevű amerikai áruházlánc logóját
utánozza, és a bombázások kezdete óta vírusként terjed Belgrádban.
A bombázással szembeni közhangulatot egy nehezen lefordítható szerb szó tükrözi a legjobban. A
kifejezés egyszerre jelent végtelen konokságot és mérhetetlen bosszúvágyat. Pédául ez mozgatja a
pincért, amikor megbántottságában beleköp a vendég levesébe, és ez mozgatta a belgrádiakat, amikor
1996-97 telén három hónapon át minden nap kimentek az utcára, hogy tiltakozzanak, mert a kormány
nem volt hajlandó elismerni az ellenzék győzelmét a helyi választásokon.
"Az 'inat' az erősebbekkel szemben álló gyenge természetes tudatállapota" - mondja a
céltábla-kampányt irányító belgrádi újságíró és hirdetési szakember, Voja Zenetic. "Amikor Milosevic
úgy gondolta, hogy azt tehet velünk, amit akar, akkor ellene voltam. Most a NATO ellen vagyok, mert
ők az erősek, mi pedig a gyengék." A fogalmat az 500 éves török elnyomás idejére vezeti vissza.
Az ellenkezés megnyilvánulásai a kreativitás és az obszcenitás szélsőségei között mozognak. A
Belgrádba érkezőt a Száva fölött egy hatalmas plakát fogadja, angol nyelvű obszcén kifejezéssel,
amelynek a támadó gépek a címzettjei. A NATO-t csak "New American Terrorist Organization" néven
emlegetik. Tömegesen terjednek a Monica Lewinski-viccek, miközben Milosevic-ről nem születnek
újak. Kialakult viszont az akasztófahumor egy új alfaja. Például: mi a különbség a svábbogár és -
mondjuk - a hangya között? Válasz: csupán az ízük. Dobar dan (jó napot) helyett mindenki bombar
dannal köszön. Amikor a szerbiai városok közül már csak Zrenjanin (Nagybecskerek) ellen nem volt
légitámadás, az ottaniak hatalmas táblát állítottak fel, ezzel a felirattal: "NATO, minket miért nem
támadsz? Nem vagyunk mi sem ragályos betegek!"
A humorral párhuzamosan jelen van az idegenekkel szembeni gyanakvás is, és az a meggyőződés,
hogy tele van az ország szabotőrökkel, akik elektronikus "célpont-kijelölő" berendezéseket helyeznek
el a bombázások megkönnyítésére. Tudósításának reggelén a Post tudósítóját is rövid időre
letartóztatták, mert a Honvédelmi Minisztérium közelében várakozott a sofőrjére.
Vissztérve a célkereszt jelére: állítólag bostoni szerbek ötlete volt, hogy lemásolják, aztán Interneten
továbbították. Szerbiában egy korábban Milosevic-csel szemben álló, hirdetési szakembeerkből és
értelmiségiekből álló csoport terjeszti röpcédulák és trikók százezrein. A csoportnak már van saját
honlapja is, ahonnan letölthető a jel és a légitámadásokat jelző belgrádi szirénák hangja is.
Kedves Csoma, ha megengede tegezlek, ahogy errefelé szokás.
Nem teljesen értem mit mondasz, mert az RTL klub nevű borzalomból csak a legfontosabbat (hírműsorok) nézem rendszeresen, Palin meg visszament Londonba.
A szerbekről íram, de főleg 1848 körüli tetteikről. Arról viszont sok jót nem lehet...
Konrád György meg a tiéd lehet. Ahogy elnézem fegyverek nélkül is nehéz dolog a demokrácia.
Ami a céltáblát illeti, elintézhetem neked. Szólók a Thürmer Gyuszinak, ő kiváló kapcsolatokkal rendelkezik arrafelé...
Fegyverrel nem lehet demokráciát teremteni, de békét igen. Például „örök” békét. Nézve a TV-t, úgy tűnik, az effajta béketeremtés –még ha az égből jön is- elég eredményes.
Az albán népirtás nemcsak mellékesen kerül szóba. A szerbekkel kapcsolatban túl sokszor hangzott már el ez a szó.
Ami meg azt illeti, hogy „megértették odaát az igazunkat” csak akkor vigasztalja, ha megelékszik egy Thürmer Gyula hajlongásával és nyalizó kézrázásával.
Kedves rezső!
Az a céltábla, amit elküldtek Önnek (TARGET) a mai RTL Klub szerint a szerb nép szolidaritását fejezi ki. Olyasmit fejezhet ki, hogy „Ide lőjetek!” Lőtt Ön valaha a szerb népre? Írt valaha olyat, amit a szerb nép figyelemmel kísért és megsértődött? Mindenesetre rugalmasan leszakadtak a témáról a vitatkozó társak. Úgy látszik, ebbe senki nem akar belekeveredni… Bizony, ha én lennék a „szerb nép”, és tudnék magyarul, én is figyelemmel kísérném, hogy a „magyar nép” miként értekezik humanizmusról, agresszióról, figyelném a kereskedelmi csatornákat (a királyit is), hallgatnám a rádiót is, és megelégedetten mosolyognék magamban, hogy azért megértették odaát az igazunkat. Valamiféle albán népirtás is szóba kerül néha, de hát az csak kiegészítése az objektív tájékoztatásnak. A lényeg már kimondatott: a NATO sikertelen légitámadásai csak olajat öntöttek a tűzre, csak vadítanak bennünket, és ezzel csak rosszabb lesz az albán kisebbség sorsa. Úgy is lesz. Konrád György is megmondta, hogy fegyverekkel nem lehet demokráciát teremteni. Most – ha kitűzi –, viselheti egyedül a szíve fölött: TARGET. És ezt még ki is beszéli… Üdvözli egy eddig csak figyelő, először megszólaló.
A sorfallal védett cél, majd a lerombolt második híd láttán már felötlött, hogy mikor jönnek az erőművek, a telefonközpontok. Egy hét múlva - gondoltam. A hidak és az erőművek ugyanis klasszikus célpontnak számítanak. De most hallottam, hogy a Belgrád melletti "hőerőművet" már ma éjszaka támadás érte.
Persze az erőműveken kívül lehetnek más olyan célpontok is, melyek nagyjából ugyanazt a hatást érik el. A hajózásnak annyi, legalábbis a mi irányunkba. Az M5 autópálya is lassan "lukra fut".
De vajon minek számít az ivóvíz ellátó hálózat? Sorra kerülnek ezek is? Arra ugyanis nem emlékszem, hogy ezek is esetleg számítottak célpontnak számítottak volna.
Ha jol emlekszem, Te emlegetted itt valamikor a racokat, hogy 1848-ban valamelyik helyseg templomaban milyen gulat hagytak maguk utan. Miert csodalkozol?
Két napja - egy korábban soha nem látott lista tagjaként - kaptam egy képet. Lőlap volt rajta, alá volt írva, hogy TARGET
"Képes Ifjúság" küldte, és elég elegáns társaságba (pl. Martonyi János, Tőkés László, Patrubány Miklós, president@whitehouse.gov, firstlady@whitehouse.gov, néhány erdélyi és magyarországi szerkesztőség, valamint kevésbé ismert emberek szerepeltek rajta) kerültem, de fogalmam sem volt mi az (nem tudok angolul, de azóta megnéztem), és miért kaptam. (A Képes Ifjúságot egyetemista koromban, mint jugoszláviai magyar hetilapot olvasgattam valaha.)
Ma este viszont láttam, hogy ugyanilyen rajzolatú és feliratú lapot viseltek a mellükön azok a szerbek, akik tegnap éjjel a hídra vonultak.
Mit gondoltok miért küldték? Céltáblának néznek minket, vagy szekálnak?