Keresés

Részletes keresés

Matyika_ Creative Commons License 2001.04.30 0 0 9
Megkerestem az egyik legalsó topicot... Azért a Limp Bizkit fellépésével újra aktuális lett ez a kérdéskör, de hát ilyen az amikor egy zenekar a nemzetközi egyujjas jelzéssel teremt magának imidzset... De azt magyarázza el valaki hogy Diana King Shy Guy c. videójában mért kellett kitakarni az összes kézi lőfegyvert (a BadBoys-filmből voltak jelenetek bevágva egyébként).
rebell Creative Commons License 1999.04.15 0 0 8
Nem akarok szőrözni, de az ominózus Aerosmith klip nem az Amazing, hanem a Crying (mikor a csaj a végén leugrik a hídról de megmentik, beint a pasinak, aki megmentette. Milyen választékosan magyaráztam el...)
Aurora Creative Commons License 1999.04.09 0 0 7
Hát igen, ha már a fogyasztói társadalomnál tartunk, igazad van. Sajnos egyre inkább leszoktatnak minket a gondolkodásról, lassan már ott tartunk, mint az amerikaiak. Mert ugye ott teljesedett ki ez a folyamat. Kultúrájuk, az nincs, csak a műanyag mosoly, és az úgynevezett "amerikai álom", amiben az álom azt jelenti, hogy sosem fognak felébredni a valóság napvilágára.
Előzmény: Kreta_King (6)
Kreta_King Creative Commons License 1999.04.07 0 0 6
Klippeket szerintem azért cenzúráznak, mert nem illik a fogyasztói rendszerbe. Hogy nézne pl. most ki a Metallic_One klippje amikor a NATO bombáz erre-arra. Lázítóak lehetnek a klippek, az pedig nem jó az agymosáshoz. EGy rendes gyereket már ovis korában el kezd hülyíteni a TV (Tomésdzseri) később már a szöveges rajzfilmek utánna az akciófilmek klippekkel fűszerezve, felnőtkorban is az akciófilmek sorozatokkal fegyelmezik a népeket ... gondolkodni meg nem szabad.
Elgondolkodtató dolgokat sem szabad sugározni, mert elvesztik az uralmukat a fogyasztók fölött!
Ha tényleg védei akarnák az embereket akkor a nyálas (gyere velem egy csodás éjjszakán) klippeket is betiltanák, mert ez ugye erkölcsileg kikezdhető ... de nem.
bennfentes Creative Commons License 1999.04.07 0 0 5
Azt hiszem, talán a legfontosabb szempont, ami szerint cenzúráznak, hogy melyik hirdetönek milyen az "image"-e.
Pl. a McDonalds arra van specializálva, hogy "családiasnak", melegnek akar tünni, ahova egy boldog család bevonul, és egy jót kajálnak. Azért is van a legtöbben játszószoba a gyerekeknek, stb. Ez nem mindig volt igy. Állitólag nem ment nekik nagyon jól az üzlet, amikor imaget változtattak, és mint láthatjuk, eredményesen. Ma már meghóditották a világot. Ugyanez pepitában pl. a Coca Colával.

Namost. Ez azért fontos, mert ezek a nagy cégek meghatározhatják, hogy mik a kritériumok, milyen filmeket, müsorokat szponzorálnak. Pl. nem lehet a filmben semmi szex, vagy eröszak, mert ez ellenkezne az image-ükkel.
Az ilyen nagy cégeknek mindenki behódol, mert onnan jön a nagy baksis.
Igy van ez a sportcikkekkel, pl. Niki, stb. is.
A vége az, hogy a filmekböl pl. kivágják az eröszakos jeleneteket.
Én akkor néztem a legnagyobbat, mikor kb 2 napra rá, hogy kijöttem Amerikába, egy film ment Lucille Ball-lal, amiben van egy nagyon jó jelenet, amikor becsip, és mindenféle hülyeségeket beszél.
Mivel nem értettem az angol szöveget, de a filmet már láttam, tudtam, hogy ez a rész fog jönni, és mondtam a többieknek, hogy én ismerem ezt a filmet, figyeljék meg, milyen jó lesz.
Lényeg az, hogy a jelenet ki volt vágva....
A másik film, a mit megcsonkitottak, az a Római Vakáció volt Audrey Hepburn-nel, ahol szintén nem adják a TV-ben azt a jelenetete ahol spicces.

Szóval: ha nem értesz valamit : keresd a pénzt (nem a nöt):))).

Szerintem ez a trend most kezdödik Euróőában is, mert oda is elértek a nagy világcégek.

Stöki Creative Commons License 1999.04.04 0 0 4
No igen. Egy háromgyerekes szülő bizonyára más szemszögből látja a dolgokat, mint én. Köszi, Gombperec, egy kicsit felnyitottad a szemem...tényleg nem jó, ha a gyerekeket ilyen hatás éri. Mindazonáltal az a véleményem, hogy klipet csonkítani bűn, akkor már inkább tényleg menjen le egy késői órában, de csak, ha tényleg olyan (az "Amazing"-ból a kézjel elmosását továbbra is álszentségnek tartom). Aztán az már a szülő felelőssége, hogy engedi-e a gyerekének 10 után nézni a tévét. A teljes tiltás viszont nem megoldás, mert vannak olyan rétegzenék, amelyek igenis klipeket és műsort követelnek maguknak.
Előzmény: Törölt nick (3)
tomp Creative Commons License 1999.04.04 0 0 2
Szerintem azok a videoclippek amiket betiltanak sokkal több mondanivalót tartalmaznak ,vagy csak egyszerűen sokkal jobbak azoknál az agyhalál clippeknél amik napközben mehetnek.Más kérdés,hogy a "turn the page"-et nem fogja megérteni egy 12 éves gyerek,pont ezért találták ki nyugaton a kisgyereknek MTV ,apucinak VH1 című mókát,meg azt ,hogy 22óra után jön a rétegműsor a rap ,techno és metal rajongóknak ,és ott már mehet a vágatlan dolog.Ezzel nem is lenne baj,csak azt nem értem ,mi alapján döntik el mi mehet és hogyan?Egy felnőtt,talán már gondolkodni is képes embernek meg egyenesen kínzás egy "mrRick".
Stöki Creative Commons License 1999.04.04 0 0 1
Nálunk van MTV és Z mínusz is, úgyhogy tudok néhány példát írni, hogy lássuk, miről is van szó:

- A Prodigy: "Smack my bitch up" c. számának - IMHO zseniális - klipje egyes csatornákon "betiltódott", másokon pedig szigorúan este 10 után mehet. (A klipben szerepelnek: női mellek és fanszőrzet, 2 db. hányás és némi erőszak...)
- A Cardigans "My favourite game" c. dalának klipje (egyébként ua. a pasi rendezte, aki az előző Prodigy-klipet) arról szól, hogy az énekesnő egy kocsival száguld egy országúton, és szándékosan keresi a bajt: minden szembejövő autónak neki akar menni. A klip végén ez sikerül is neki, aminek egy kellően durvára rendezett karambol az eredménye. A cenzoroknak köszönhetően az eredeti verzió csak néhányszor mehetett le, aztán egy szelidített (= csonkított) változatnak adtak csak engedélyt, amiben semmi nem történik, csak a csaj énekel a kocsiban...
- A "kikockázás" (az MTV-n "elhomályosítás") több klipet is utolért. George Michael: Outside (fedetlen női testrészeket, de még egy szexisebb bugyit is kicenzúráztak, az MTV-n pedig a smároló zsarukat is "elmosták"), Metallica: Turn the page (Az egész tele van homályos foltokkal, ami tökéletesen lenullázza a klip művészi értékét, lévén hogy egy sztriptíztáncosnő-és-kurva hányatott életéről szól(na) a klip), de ami a legdurvább: az MTV-n az Aerosmith: Amazing c. számának klipjéből kikockázták az egyezményes "Fuck Off"-jelet (feltartott középsőujj)... Ez azért már mindennek a teteje!

Nekem is feltűnt, hogy az utóbbi időben milyen sok klipet tesznek tönkre homályos foltokkal. IMHO ez a létező legnagyobb álszentségek egyike. Fiktív Pistike ha szexet vagy erőszakot akar látni, akkor elmegy a tékába', kiveszi a "Csődörök és kancák műbőrben", illetve a "Véres vér 7/b." c. remekműveket (a kazettakölcsönzés ugyebár nincs korhatárhoz kötve), és otthon, amikor szülei éppen távol vannak, kiélvezkedi magát. A "fiatalság védelme" ürügyén klipet vágni (betiltani, homályosítani, stb.) ezenkívül azért is nagy f*szság, mert a klip művészi értéket hordoz (hiszen a zene és a dalszöveg szülte benyomások jelennek meg a klipben), ily módon tehát a klip igenis műalkotás (már amelyik, a NyálGays Helló c. számának klipje például annyira múvészi, mint egy locsolóvers). A műalkotást megcsonkítani pedig nem felelősségteljes ifjúságvédelem, hanem otromba rombolás (és mint említettem, nagy f*szság is). Olyan, mintha egy Rubens-képen letakarnánk a kebleket.
Az említett Metallica-klipet (Turn the page, az új albumról) először cenzúrázva láttam (káromkodtam is rendesen). Aztán egy szerencsés este, úgy 11 után sikerült elkapnom az original változatot a Zúzdában (Headbanger-klón a Z Mínuszon). Vágatlanul, homályos foltok és kockák nélkül, ahogy azt a készítője celluloidra álmodta. 100 %-osan más élményt nyújtott. Mellbevágtak és elgondolkoztattak a "kritikus" képsorok, megfogott az ábrázolt erotika nyerssége és a klip után nem rohantam a fürdőszobába fütyimatyit játszani...:) Szóval, nem tudom, ki vágja a klipeket, ki a felelős ezért a jelenségért, de én nem értek egyet a "Fedje homály a női melleket" mozgalommal. Szívesen elbeszélgetnék a témáról a magyar illetékeseivel, a Z Mínusz (bár Vadon Jani nélkül inkább Z Mínuszvégtelen) cenzoraival is...

Stöki

bnoplwk2 Creative Commons License 1999.04.04 0 0 0
En nem tudom, hogy miket tiltanak, kegyvesztett lettem igy nekem mar csak az a huje german viva jar amit nem vagyok hajlando megnezni. Videoklipprol meg annyit, hogy nem art ha jopofa, de az altalad leirt tartalommal a szemedet vezetik meg es nem a fuledet, ugye? A Videoklippnek el kell adnia a zenet, tehat reklamhordozo, szerintem. Ha a zene helyebe lepve o akar lenni a "termek" akkor ott valszeg baj van a zenevel..., illetve akkor nem zenerol van szo, hanem rovid zenesfilmrol...

Szex es eroszak, tenyleg resze a mozgokep-kulturanak? Pontosabban melyik mozgokep-kulturanak?

Előzmény: kóborkutya (-)
kóborkutya Creative Commons License 1999.04.02 0 0 topiknyitó
Aki mostanában nyomonköveti a könnyűzenei életben zajló eseményeket, bizonyára tudna mondani néhány olyan videoklippet, ami a cenzúra áldozatául esett bizonyos helyeken.(gondolok itt a népszerűbb külföldi zenés csatornákra, pl. mint VIVA, MTV Europe)

A legjobb indok, amivel manapság egy videoklippet betiltanak az, hogy túl nyíltan ábrázolja azokat a dolgokat, amit egy szokásos estenyolcas filmsorozat, tévéfilm, vagy akár egy hétköznapi hírműsor átlalában.

Erőszak, és szex. Mindkettő a mozgókép-kultúra szerves része, de a zenei média nemigazán szereti képernyőn látni egyiket sem. Az imázsukat féltik? Netán az erkölcs védelmezőjeként próbálnak fellépni? (tekintettel arra, hogy nézőik zöme tizenéves) Esetleg másvalaki kényszeríti Őket erre?
Dicsekedhetnek vele, hogy az Ő TVcsatornájuk "tiszta terep", a világ mocskaitól mentes övezet. De miért is nevetséges ez az egész?

Előszöris a gyerekből nem azért lesz bűnöző, vagy abberrált, mert pisztolyt, vagy női mellet lát a videoklippben. A kisiskolás gyerek is lát eleget, ha végignéz egy akciófilmet. (pocsékul hangzik, de ez van) A másik dolog, hogy ezzel az adott együttessel szúrnak ki. A videoklip szerintem műalkotásnak tekinthető, egy jobb klipp az ihlető zene alatt végignézve fantasztikus élményt tud nyújtani. Mégis, ha valaki éppenséggel pucér, vagy pisztolyt fog, esetleg erkölcstelen, vagy törvénybe ütköző dolgot művel, a kipp megy a süllyesztőbe.

A dologt űgy próbálták megoldani, hogy a nemkívánatos részeket "kikockázták" a filmből. Ettől jobb lett? Kötve hiszem.
Hogy példákat is említsek (a TVzésben járatlanabbaknak): A Viva, az MTV Europe, és az MCM elvétve se játszik olyan klippeket, amik "mások". A Z+ hál'isten nem ennyire szigorú, ott késő este láthatunk néhány polgárpukkasztót.

Arra kérlek Titeket, hogy írjátok meg a véleményeteket az egészről, és ha tudtok valami bővebbet, hogy külföldön hogy zajlik ez a betiltás-dolog, mondjátok el nekünk.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!