Keresés

Részletes keresés

Galadh Ereb Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46636
Hmm, érdekes, majd megkérdezem Tőle :-)
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (46627)
Galadh Ereb Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46635
Pár túrán már megjátszottam, hogy az egyik kedvenc vicccemet (Szergej Szergejevicses) a túra vége előtt 5 km-rel elmondtam (BB 55,de Mattau is ott volt, aki 70-et csinált, Zala gyöngye 55, és asszem a Barcika 65-ön is elmondtam), nem egyszer volt olyan reakció, hogy :
"Na, most mi megállunk, majd ha 300 m-re előrébb vagy, akkor elindulunk"
:-D A túra legfárasztóbb pontján egy fárasztó vicc :-D
(nem szemétkedésből csinálom, szerintem ha valakinek van érzéke az elvont humorhoz, akkor jót tud tenni :-)
Előzmény: Törölt nick (46631)
csanya. Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46634

Gyuri74

 

Bocs igen ezt odairhattam volna.Köszi a túrát.

 

 

csanya

Előzmény: gyuri74 (46632)
imaro Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46633
BükkiKi rendezés

 (egy kis off, meg kicsit későn is, de ha már egyszer beígértem...)

A túra napja:

5:00 ébresztő

rutin, tea-termosz, pakolás

 

5:30 indulás a rendezőket felszedni

5:50 elhagyjuk az Eger táblát, irány Szilvásvárad. Kicsit óvatoskodni kell, van öt centi friss hó.

6:35 Szilvásvárad - Szalajka-völgy megálló. A két cserepes-kői pontőr elindul az útvonalon. Az első induló már megérkezett. A rajtszemélyzetet (Zitát) kirakjuk, LP-ék még sehol.

Hólánc nélkül fel Olasz-kapuhoz! Szerencsére nem találkozunk senkivel. Kicsit kínos lenne egy kikerülés, vagy elengedés, csak egy nyom van.

7:05 Olasz-kapu, csak megfordulni nem lehet, hólapátolás (kiássuk a fordulót), tologatás.

7:20 Ki-ki indulhat, ImreAndrás fiam vissza a rajtba kocsival, én a cserepes-kői pontra az almákkal. Hát itt elszámítottam magam. Úgy gondoltam, hogy amíg a dózerúton megyek, az könnyű séta lesz, hát nem! Ötven centi hó volt, még szerencse, hogy három hete letisztították. Kicsit akadályozott a húsz kilós hátizsák, minden lépésre beszakadtam. Síbot nélkül nem nagyon bírtam volna meni, 3,3 kilométer 70 perc. Itt estem kétségbe. 8:30, most nyitna a pont, alma nélkül mi lesz a túrázókkal? 900 méter volt hátra, nyolcvan centi hóban. Harminc perc alatt értem a barlanghoz, szerencsére elsőként. A többieknek sem volt egyszerűbb dolguk. Lassan megérkeztek pontőr társaim, Befutott Kerékgyártó Péter, avatta a pontot. Eközben biztosan működött a rajt, habár a telefon nem mindig kapott jeleket.

 

Feléledt a többi pontőr is, ők ez idő tájt kezdtek küzdeni az elemekkel.

Kaland volt bőven! A Sí-ház felé volt egy kis vontatás, a Peugeot egyszerűen felült a hóra. Biztosan jól mutatott, ahogy a kis Samuraj húzza a Partnert. Lementek még vízért Jávor-kútra, közben volt egy kis becsúszás, hosszas ásás, majd győzelem, és már csak két kocsira való parkolót kellett kiásni az út mellett.

 

A hosszú-völgyi pontőrök, szóltak telefonon, hogy nem tudnak lemenni a ponthoz kocsival, alternatív módszert választanak. Ez pontosan azt jelentette, hogy a Megyehatártól egy sílécekből eszkábált szerkezeten húzták le a felszerelést+vizet a pontig. Ekkor egy kicsit aggódni kezdtem, mi is lesz ebből, ugyanis ekkor végkép megszakadt a telefon összeköttetés velük, ami csak a pont bontásakor állt helyre.

 

Anikó közben a Barát-réttől felfutott Odor-várhoz, kirakni az utolsó pontot.

 

Minden pont kint, vagy legalább elindultak feléjük, a túrázók úton, vagy indulatban, minden ment a maga útján, kerek volt a világ.

 

Közben megkaptam a jelentést SMS-ben az induló létszámról, társaimat útnak engedtem, volt még nekik 34 kilométer. Feletetem az almákat - csak nem hurcolom le, ha már idáig elhoztam, kedélyesen elbeszélgettem az ismerősökkel, kipihentem magam. Kis késéssel megérkeztek a seprők, elkértem az idáig leszedett pontokat, leküldtük az áthaladók létszámát, eddig hárman adták fel.

Ők indultak tovább a Sí-ház felé, én átöltöztem a sétálós cuccba, és Felsőtárkány felé leereszkedtem a fennsík széléről. Szerencsére csak az első kilométeren volt nagy hó, a völgy alján már csak a jéggel és az azt eltakaró friss porhóval kellett megküzdenem. Kicsit sajnáltam, hogy bakancsban és hátizsákkal vagyok, mert gyalog kínosan ment az, ami máskor futva csak fél óra.

 

A rajt áttelepült Várkútra, és kezdődött a legnehezebb feladat Zitának, ő beszélgethetett a gondnokkal egész délután.

Közben néhány telefonhívást intéztem, többen eltévedtek, rövidebbre vettek, szerencsére mindenki megoldotta a gondjait (akkor még).

Felsőtárkányban már várt ImreAndrás, vissza Egerbe, gyors hóláncvásárlás az elromlott helyett, kérdezősködés Zitától, van-e beérkező, még nem volt…

16:45 Repi beért, és én még nem vagyok kint Várkúton! A felfelé vezető úton találkoztunk, futva jött lefelé a buszhoz. Megálltunk, váltottunk néhány szót, elindulni már csak hólánccal tudtunk.

 

Várkúton a szokott kép fogadott: az ajtó mellett a fogadóbizottság, Robiék sürgölődnek, néhány túrázó, ki-ki erőnléte szerinti állapotban. Itt már semmi dolgom nem volt, csak beszélgetni a barátaimmal. Néha becsúszott egy-egy telefon: itt vagyok Felsőtárkányban, valami presszóban, melyik a legjobb útvonal Várkútra?

 

Közben bontott a Sí-ház pont, megbeszéltem velük, hogy lemennek a terepjáróval megnézni a Hosszú-völgyi pontot. Mikor leértek a Megyehatárra, találkoztak egy nagyobb csoport "feladóval", felvették őket, és így már nem mentek le a pontra.

 

Mivel sok ember volt és kevés hely, jeges út, biztosan mesélhetnének a kalandokról, amíg Várkútra értek, de ezt tegyék meg ők.

 

Folyamatosan érkeztek a túrázók a célba, ki-ki megkapta oklevelét, kiűzőjét, egyesek birkózni kezdtek az igen meleg és szemmel láthatóan nagy adag vacsorával.

 

Megérkezett a jelentés az utolsó "emberes" pontról, mindenki áthaladt, a söprők még egyedül, addig nem volt lemaradó. Külön történetet érdemelne e pont logisztikája. Briliáns módon oldották meg a fiúk, hogy a kényelmetlenül húzható szán(alkalmatosságot), és a fizikai felkészültségüket hogyan kombinálták össze az autó hóakadály leküzdő képességével. Legközelebb ilyen időben terepjárót kell szereznünk ehhez a ponthoz.

 

Ritkábban szálíngóztak a teljesítők, mi meg csak vártuk, hogy a seprők felérjenek Odor-várra, ahonnan ismét tudnak telefonálni. Zita kicsit már besokallt az alkudozásba (nem a túrázókkal), hiszen egyre-másra bővült a szállásfoglalók létszáma. Volt, aki úgy tervezte, lepörgeti a túrát, visszabuszozik-vonatozik Szilvásváradra, és még gyorsan hazaugrik a kocsival, mondjuk Budapestre. Hát, ez nem sikerült mindenkinek.

 

Végre megkaptuk a várt telefont, seprőink átjöttek az Odor-hegyen, hipp-hopp mindjárt itt lesznek. Gondolták ők, abból, hogy nyáron 45 perc futva. Azért másfél óra eltelt, míg beértek, és még hasznosságuk is beigazolódott az utolsó szakaszon. Találkoztak olyan túrázóval, aki igazán segítségre szorult.

 

23:20-kor beértek, mindenki bent volt, megkerültek a feladók, pálya lebontva, készen voltunk. Tizenhat óra húsz perc, ennyi telt el az első elindulása óta.

 

Már eltelt némi idő a túra óta, lehet mérleget vonni.

 

Az eddigi legnehezebb körülmények között megrendezett túrán jutottunk túl. Sokan a figyelmeztetések ellenére sem vették komolyan a terep és a körülmények nehézségeit.

 

Az anyagiakról:

Eredetileg a Várkúti turistaház "népszerűsítésére" rendeztük ezt a túrát. Mára már kiderült, hogy csak azért, mert szeretünk ezzel foglalatoskodni, találkozni barátainkkal, valamit létrehozni, ami addig nem volt, élményeket gyűjteni, legyen mit mesélni majd az unokáknak (vagy másoknak).

 

A rendezvény bevételeiből kifizettük a frissítésre szánt dolgokat, a Sí-ház bérletet, és kész is. Az oklevél, a kitűző, az itiner és minden más, ami még kellett, saját magunk és barátaink támogatásából valósult meg.

 

Tizenöten áldoztuk ezt a napunkat a teljesítménytúrázásnak, négyen közülünk teljesítették a teljes távot is.

 

Akik minden hétvégén teljesítmény túrára járnak, bizonyára tisztába vannak a rendezés nehézségeivel, azért nem árt néha összefoglalni, mi is ez pontosan. Most csak a túra napjáról írtam, biztosan nem ártana, ha valaki megírná az engedélyek beszerzésével járó hercehurcát, vagy az útvonaltervezés szempontjait, vagy csak azt, mi-miért alakult ilyenné vagy olyanná egy teljesítménytúrán.

 

Sok jó hangulatú, kinek-kinek kedve szerint való túrát kívánok mindenkinek.

 

Imaro

gyuri74 Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46632

 

Sástó-Köves bérc           4.3 km   163 m                                           8.2 km   240 m

 

Ezen a szakaszon ad hoc jellegű útvonlaváltozás történt, ezért e táv megadott és te általad mért adatait összevetni nem igazán lehet.

Előzmény: csanya. (46630)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46631

Na igen, 70-80 km-nél már van egy olyan fáradtság amelynél már fejfájdító tud lenni vkire/vmire odafigyelni. :)

 

40 km-ig mindenképpen jó a nem teljesen folyamatos kommunikáció. :)

 

Itthon lehet, hogy nem fognak érte szeretni de megyek a ToJáS 40-re.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (46629)
csanya. Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46630

Mátrahegy 40

 

 

 

                                           Ők                                                                        Én

 

                                      táv    szint                                                          táv    szint

 

 

Rajt-Muzsla                    1.4 km  139 m                                            1.5 km   140 m

 

Muzsla-Sástó                 1.4 km    38 m                                            1.5 km    50 m

 

Sástó-Köves bérc           4.3 km   163 m                                           8.2 km   240 m

 

Köves bérc-Galyatetö     8.4  km  580 m                                          9.0 km   640 m

 

Galyatetö-Parádsasvár   5.1 km    20 m                                           5.8 km     15 m

 

Parádsasvár-Sóscseri      390 m    27 m                                          420 m      30 m

 

Sóscseri-Parádóhuta       4.2 km   146 m                                        4.9 km    150 m

 

Parádóhuta-Pisztrángos  3.5 km  358 m                                         4.3 km    370 m

 

Pisztrángos-Kékes           2.8 km  350 m                                         3.4 km    365 m

 

Kékes-Vályus                   2.8 km  24 m                                           3.0 km      30 m

 

Vályus-Cél                       4.9 km   10 m                                           5.2 km      15 m

 

 

 

csanya

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46629
Én úgy mondanám, hogy a jó túratárs tudja, mikor kell előrevinni a kommunikációt és feldobni a hangulatot, és mikor hagyni a másikat zombizni. 70-80 km környékén már gyakrabban játszik az utóbbi. :-)
Előzmény: Galadh Ereb (46626)
csanya. Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46628

Klotyld

 

 

Nem kavartam.Volt egy kis terelés no meg ök a térképen mérték a távot én meg a terepen.Majd mindjárt jól megirom.

 

 

 

JB

 

 

"kicsit önbizalomcsökkentő volt a túra, jóval gyengébben ment az előzetesen vártnál."

Ja még én is utolértelek.....

 

 

Summer Comfort

 

 

Sajnos csütörtökre már van programom.Legközelebb kedden jó nekem.

 

 

Tibet

 

 

Az ég kék a fü zöld a nők titkoloznak.....

 

 

csanya

 

 

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46627
Végeztem egy kis összehasonlítást a ToJáS 20 és a Zöld 20 között, mivel a két túra teljesen azonos. A naptár szerint mindkettőnek 615 m a szintje, ez jó hír. A táv a Zöldön 19,6, a Tojáson 19,78 km. Ennyi eltérés még belefér, bár szebb lenne, ha ez is egyforma lenne. Viszont a szintidő a Zöldön 5 óra (télen), a Tojáson meg 7. Vajon mit szólna ehhez To a ToJáS-ból? Menthető ez a felhigítás? :-)))
Galadh Ereb Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46626
Szerintem ez inkább hátrány, mint előny. :-)
Ezzel azt hiszem egyet kell értenem, ezt nem olyan, mint egy országgyűlés, hogy szót kapsz 1238 másodpercig :-) (Bár ált ott sem tartják be :-))
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (46624)
gyuri74 Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46625

Sziasztok!

 

A tervezettnél ugyan kis késéssel, de felkerült a Mátrahegy túra teljesítői névsora. A statisztikák is hamarosan elérhetők lesznek.

 

http://www.matrahegy.hu/matrahegy/mt.php

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46624
"és csak akkor szólalok meg, ha kérdeznek"
Szerintem ez inkább hátrány, mint előny. :-)
Leszünk ott egy páran, biztosan. Milyen sebességgel akarsz menni?
Előzmény: Larch (46622)
Galadh Ereb Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46623
Bevallom én is örülnék egy ToJáS-nak, de könnyen lehet, hogy nem jön össze, ha mégis, menjünk együtt, kölnit nem viszek, csak egy vödröt, patakot meg csak találunk majd :-D
Előzmény: Larch (46622)
Larch Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46622

Sziasztok! Bevallom a háttérből már régóta olvasgatom a fórumot ( egészen konkrétan életem első 2003-as gyermekvasút éjszakai ttúrája óta, amikor teljesen elvesztem és végérvényesen beleszerettem az erdőbe ). Az írásig eddig még nem jutottam el, de úgy döntöttem ideje ezen változtatni-reszkessen mindenki .:-)

Nagyon szeretném ez évben a Húsvétot a kölnis üvegektől minél távolabb tölteni, és eme terv vérehajtására a Tojás túrákat szemeltem ki. Indul vki ( vkik ) a 20-ason vagy 30-ason, akihez csatlakozhatnék? Ígérem jókislány leszek, nem okozok gondot és csak akkor szólalok meg, ha kérdeznek. :-D

gethe Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46621

Figyelem, közérdekű!

 

Április 2-3.-án a Bp-Vác-Szob vasútvonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek pályaépítési munkák miatt! Ez érinti a Teleki és a Julianus túra megközelítését is!

 

A változások az Elvira rendszerben sajnos egyelőre nem szerepelnek!

 

Bp. Nyugati - Nagymaros-Visegrád:

5.35 - 6.36

6.35 - 7.36

7.35 - 8.36

8.00 - 9.01

Csóványos Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46620

Juliánus tekintetében nulla hó várható, Teleki esetében viszont többször lefagyott, mehgolvadt hó a szél által összehordva és az északias lejtőkön. Ez a hó nemigen szakad már be. A fő gond a sárral és  a patakokkal lesz mindkét túrán.

Persze 5 százalék eséllyel értékelhető mennyiségű friss hó is eshet.

Előzmény: Morcsi (46569)
zsolt.gyarmati Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46619

Köszönöm az infókat, OTT a helyem! :-)

már nézem is a menetrendeket....

Döme63 Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46618
Az IVV túrák a bibliában hátul (kb. 198. oldal) találhatók.
Előzmény: zsolt.gyarmati (46616)
pozo Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46617
Benne van a Bibliában is, az IVV túráknál. Részletesebb info a (46600) és a (46608) hozzászólásomban.
Előzmény: zsolt.gyarmati (46616)
zsolt.gyarmati Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46616
Infokat honnan lehet szerezni? a könyvben valahogy nem lelem....
Előzmény: PrInCe (46615)
PrInCe Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46615
Tényleg most lesz!
Előzmény: zsolt.gyarmati (46614)
zsolt.gyarmati Creative Commons License 2005.03.23 0 0 46614

Hali!

 

TÉnyleg most hétvégén lesz a PÁKOZD tura?

Ropy74es Creative Commons License 2005.03.22 0 0 46613

Az eredménykategóriát (átlagsebesség) természetesen a névleges úthosszból kell számolni!

 

Bocs, én csak kíváncsiságból olvastam bele a versenyszabályzatba, és ennyiből ez számomra nem derült ki.

Előzmény: Joeyline (46561)
padler Creative Commons License 2005.03.22 0 0 46612
Köszönöm.
Előzmény: pozo (46608)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.03.22 0 0 46611
Bocsánat!
Előzmény: Galadh Ereb (46606)
Galadh Ereb Creative Commons License 2005.03.22 0 0 46610
Igazán nincs mit, jó túrázgatást.
egyelőre hétvége van, amelyiken ha törik, ha szakad, túrázni szeretnék: aug6-7,nov12-13
Előzmény: gethe (46609)
gethe Creative Commons License 2005.03.22 0 0 46609
szo: Palóc
vas: Isa55 bejárás
hét: Tojás pontőrködés
kedd: Isa jelzésfestés

Azér' kösz

pygmea! Keresem az itinert, ha meglesz, hívlak.
Előzmény: Galadh Ereb (46607)
pozo Creative Commons License 2005.03.22 0 0 46608
(Start ) - (piros+) - (zöld+) - (zöld-) - (Anikó forrás 1.ep) - (jelzetlen út) - (zöld-)
- (Kocka-kő 2.ep). Eddig a 10km-es és a 20 km-es táv útvonala megegyezik, a 10 km-es innen a piros+ -en déli irányba a célba megy.
A 20 km-es a Kocka-kőtől a piros+ -en ÉK-i irányban az Angelika forrásig megy ahol a 3.ep van - (zöld-) - (piros háromszög DNy felé) - (4.ep) - (Barlang-kút) - (piros-) -
jelzetlen úton a célig.

Remélem, hogy érthető a rövidített leírás. Jó túrázást!
Előzmény: padler (46602)
Galadh Ereb Creative Commons License 2005.03.22 0 0 46607
Bocs, hogy megint beírom, de elég hamar eltűnik, és hátha valakinek jól jön az infó:
Aki a Bakony túrára jön, az érdeklődhet nálam szállásügyben.
UKKosok, ti mit csináltok a hétvégén?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!