Egyelőre nem tervezem a klub szintű hovatartozást.Ez a növény pillanatnyilag egy újabb érdekes pont az életemben,de foglalkozom a kis jövevénnyel és meglátjuk hálás lesz e.
Az is hasznos lenne, ha fel tudnál keresni egy bonsai klubot, ott biztosan találnál Carmona-szakértőt. Ha Budapesten, vagy annak közelében laksz, ajánlom az Egyetemi Bonsai Klubot.
Szegényt eléggé megsínylette az emagos csomagaba zárás.De a tegnapi szeretet hatott rá.Komolyan mondom hogy szemmel láthatóan növekednek a kis levelei:)
Viszont a régiekből kis erőszakos rázásra dobott le néhányat.Most kezdhet egy új korszakot,új helyen.
Szegényke már megvált 5-6 levelétől.Emagos szuper igényes amúgy.Most beáztattam(pici táppal),tettem köré párologtató közeget...most már rajta múlik mit kezd az eséllyel.
Ajaj! Ez egy trópusi-szubtrópusi növény, magas hőmérsékletet és páratartalmat igényel. Igazság szerint nem nagyon szabadna árusítani a mi éghajlatunkon, legalábbis kimerítő, részletes tájékoztatás nélkül nem. Nekem sohasem volt, de amennyire tudom, akik sikerrel tartják, mesterséges párásítást alkalmaznak. A legegyszerűbb módja ennek, hogy egy széles, lapos tálba gyöngykavicsot teszünk, erre vizet öntünk és erre helyezzük a növénykénket. (És persze rendszeresen és buzgón imádkozunk az életéért. :)
Nem hiszem, hogy népszerűtlenebb lenne a bonsai, mint régen, talán inkább a fórum, mint platform ment ki a divatból. Mindenki átköltözött a Facebookra. Jellemző, hogy én, aki szinte a kezdetektől fogva - és az nem tegnap volt - rendszeres követője, régebben aktív résztvevője voltam, most alig tudtam belépni. Egyszerűen elfelejtettem a jelszótól a nicknévig mindent. Az új fádhoz gratulálok, az, hogy milyen hosszú lesz az együttlétetek, elsősorban attól függ, hogy milyen fajról van szó. Ha, teszem azt fikusz, akkor sok gondod nem lesz vele, de ha például mondjuk Carmona, akkor szinte biztos, hogy nem tudod életben tartani.
Valszeg nem "divat" a bonsai éppen.Én most lettem gazdája egynek.Még sem tapasztalatom nincs,sem rutinom bennük.Nagyon remélem nem kényesebb az átlag szobanövénytől...
Köszi szépen! Megpróbálom, bár a képfeltöltés a saját gépemről nem megy (összeomlik a fórum szoft), de majd az otthoniról, vagy a nejeméről próbálkozom. (Igazából örülök, hogy nem valódi bonsai, mert az azzal járó macerát szerintem a lányom még nem tudná csinálni. Egyelőre a könnyen szaporítható, afféle "irodai növényeken" trenírozza magát.)
Sziasztok! A lányom nevében kérnék, kérdeznék. Mindent ment, ami zöld, Oázisban a "vigyél haza" kategória a kedvence. (Onnan szép nyerni. :-) ) Miután nyárra hazahozta, és "felápolta" a suliból a tantermi virágokat, az osztályfőnöke hozott neki egy bonsait, hátha tud vele valamit kezdeni, mert nála már majdnem meghalt. Ahogy elnézem, egy ikeás fikusz lehet (ha tényleg, akkor Ficus Microcarpa Ginseng), és tényleg elég nyomorult állapotban van. Az ágai teljesen elszáradtak, nincs bennük semmi élet, viszont van a törzsről két vízhajtása (kb. 15-15 centisek), amik vékony, nyeszlett kis valamik, viszont egészséges, normális méretű levelek nőnek rajtuk. Mit lehet vele csinálni? Metssze vissza két-három levélre mindkettőt, aztán majdcsak megerősödik? Vagy valami mást? Ésm hogy locsolja? Én mérnök vagyok, ő 13 éves, szóval szaktudás nuku, csak a lelkesedés. :-) Előre is köszi!
Üdv mindenkinek!
Új vagyok a témában, es szeretnék pár tippet, tanácsot kérni a bonsai neveléséhez. Fafajták, nevelési taktikák, minden iranyú segítseg jól jönne. Előre is köszönöm! Visszább néztem a lapokat es mindenkinek gyönyörű bonsaiaik vannak!😀
Ha az ülőfürdő egyszer kicsit tovább tartott, az okozhatta a gyökérzet befulladását. Ezért jobb a felülről öntözés. Ott a felesleges víz átfolyik és nem marad meg a gyökérzónában (ha jó az ültető közeg vízáteresztő képessége).
Az "ülőfürdő" egyébként látszik a képről: a sók kiültek a talaj tetejére, ahogy a víz felfelé párolgott és az ásványi anyagot maga után hagyta.
A gyökereknek a másik irányba történő vízmozgás jobb. Azaz szerintem inkább felülről kellene öntözni. És szerintem nem kell minden héten, inkább annyira és akkor, amikor a növény kívnja (amikor a talaj már száraz). És nem minden héten tápoldattal. Elég neki csak 2 hetente a tápoldat.