a mult heten (vagy regebben, a tema szempontjabol a pontos datum nem jelentos) veletlenul rossz jegyet hasznaltam es igy elkellett :) beszelgetnem egy ellenorrel. o mondta hogy a hajlektalanokert a BKV kap egy bizonyos osszeget havonta, hogy azok ott ulhessenek.
mivel ezt az osszeget nem tudjak utalni a BKV-nak aprilis 1-tol, ezert kulon metro-rendorseget alkalmaznak majd (gyakorlatilag 120 kg-os legenyeket egyenruhaban) hogy a meg ellenallo hajlektalan klikket kitaszigaljak.
szerintem ez gusztustalan. en fizetek azert hogy utazzak egy budos, igenytelen arccal (az ok engem nagyon nem erdekel hogy o miert budos, en nem vagyok az, call me bunko) aztan ha a BKV hirtelen nem kap penzt ezert akkor odafigyel erre. mi lett volna ha ez nem kovetkezik be? helyesbitek:
meddig lett volna ez meg??
A keletinel van egy kentucky. Ide renszeresen bejarnak roman koldusok. Alig lehet lerazni oket, majdnem belenyulnak a kajadba, hogy abbol adj neki.
Szoval azert alljon meg a menet. Ha sajnalom is oket a tanyeromba ne nyukaljon mar. Foleg ne mocskos fekete kezzel.
Nincs normális megoldása.
Mert ahogy írtad, hogy a hajléktalan kidobása sem volt szívderítő látvány, engem speckó majdnem a röhögőgörcs kapott el, amikor a BKV ellenőr mindenáron követelte egy csavargótól, hogy mutassa fel a bérletét vagy menetjegyét. De tök komoly pofával ám! Közben vagy tíz bliccelő elsurrant mellettük, de karszalagos csávókám csak erősködött egy öreg toprongyossal, hogy márpedig vagy személyi, vagy bérlet, vagy jegy... holott az esetet végignézők között senki, de senki sem feltételezte volna az öregről, hogy mondjuk békésen jegyet vált, aztán bemegy koldulni.
Szóval ez meg a másik véglet!
Nem tudom, mit lehetne tenni. De most jön a tavasz, megint sokan kiülnének a McDonalds vagy bármi más étterem kerthelyiségébe/utcafrontjára, de nem lehet, mert sem kajálni, sem két szót beszélni nem lehet a kajáldák környékén ólálkodó, a békésen étkezőket -megint csak ezt a szót kell használjam:- ZAKLATÓ hajléktalanok miatt.
Hat igen nem szertjuk oket, meg szeretnenk ha tenne valamit a BKV.
Csakhogy tehnap lattam, ahogy a feketeruhasok kidobtak egy hajlektalant a metrobol. Az sem volt szivderito latvany. Hat nincs ennek normalis megoldasa?
Baromira egyetértek a mondandóddal ! Ugyanakkor mit tehet az ember ilyen helyzetben ? Miért nem történik valamilyen bölcs megoldás ezeknek a helyzeteknek a kivédésére állami, BKV, Metró, Közterületfenntartó szinten ?
Csak a szívem szakad meg, de ez így nem jó
"láttam már vak koldust körülnézni, sánta kiscsávót metróhoz sprintelni." Na és persze a metrón ülve (félig relaxálva) egyszer csak eléd pattan a "Kincskereső kisködmön"-ből kilépő sovány, beesett arcú, mankón támaszkodó cigánygyerek, a sorok között feltűnően, nyomorékságát kiváló dramaturgiával érvényre juttató módon megáll előtted, meg a másik utastársad előtt, belebámul a képedbe, koszos kis markát feléd nyújtja, és ha nem adsz neki legalább egy húszast, akkor utána még hosszú percekig olyan rohadtul érzed magad, mintha magad lennél a két lábon járó antiszociális, elvetemült, szívtelen, könyörtelen nemember.
Ezért ha meglátod felszállni a metróra a mankós kis cigánykölyköt, mélyen újságodba/könyvedbe/bármidbe temetkezel, vagy szemedet pihentetően behunyod, amíg előtted elvonul kopogó mankója.
Unom már! Elég belőlük!!!
Kertvárosban lakom, szép helyen, a környékünkön nagyjából mi vagyunk a legcsóróbbak (bankkölcsön, hogy megvehessük a sorházi lakást), mégis több gyereket látok újságot kihordani. A szokásos reklámújságokon kívül terjesztik a Baumaxot, a Family Frost szórólapját, járnak szépen háztól-házig, gyalog vagy bringával, alig 14 évesen. A volt szomszédasszonyom meg iskolaigazgatóként ment nyugdíjba, és nem derogál neki 63 évesen házakhoz járni ablakot pucolni. Illetve azt mondta, hogy kicsit ciki, de ez van. Szar a nyugdíja (hiába volt iskolaigazgató, kevés és kész), a lányáék építkeznek, kell a pénz. Ő erős, egészséges, hetente 2 napot dolgozik és majdnem egy másik nyugdíjat össze-ablakpucol.
Szóval aki pénzt akar keresni, az megtalálja a módját, hogy hogyan találjon.
A rencervaltras elott szinte mindig adtam penzt a koldusoknak. Csak aztan jott a nagy valtozas, ok szepen megszaporodtak, sot a koldulas egyfajta foglalkozassa valt. Nekem meg hogy megeljek az egyetemen ujsagot kellett hordanom. Eleg szar munka, ahogy az ember egy 20 kilos hatizsakkal caplat hazrol hazra. Akkor ugy dontottem, ha en tudok ilyen szar munkat vegezni, akkor tudjanak ok is. Azota nem adok. Csak annak a fickonak a keletiben akinek levagtak mindket labat. Na o tenyleg nem tud mar mit csinalni..
Mellesleg vannak helyek, ahol nem is tanacsos penzt adni, mivel az alkoldusok es tarsai csak arra kivancsiak, hogy hol tartod a penztarcad, es utannad mennek szepen ellopni.
Egyebkent pedig tegnap kaptam meg az adobevallasomat (ceg keszitette). A befizetett adom alapjan ugy erzem en kelloen hozzajarultam a kozterhekhez, oldjak meg a problemat abbol.
anno, amikor még nem pesten laktam, és csak néha jöttem fel, sokszor vettem a hajléktalanoktól újságot, adtam nekik pénzt, és - kérges antiszociális lelkem ellenére - még sajnáltam is őket.
de amióta ideköltöztem, és minden nap munkába menet/jövet úgy kell - na jó, április 1 és a metroguardok óta nem - manővereznem, hogy ne álljanak az utamba, elérjem a metrót, stb. nagyon sokan vannak, és ha mindenkinek adnék egy huszast/ötvenest/százast, akkor az egész fizetésemet rájuk költhetném. és miért én törődjek velük, miért tőlem és a többi járókelőtől várják el, hogy összedobjuk az aznapi kaja/pia adagjukra valót, vagy az általam sosem látott beteg gyerekük kezeltetési költségét? na persze az még rosszabb ha a gyereket is magukkal viszik. (bocs, lassan átcsúszok a "koldusok" témakörbe). ezzel az erővel én is kiállhatnék, hogy sorry, people, adjatok már egy kis pénzt.
láttam már vak koldust körülnézni, sánta kiscsávót metróhoz sprintelni.
és miért szintetizátorozik az, aki tehetségtelen, és még a hullapelyhest se tudja rendesen eljátszani? (oké, erre is van ellenpélda, a keletinél egész virtuóz zenés koldusok tűnnek fel néha.)
a szagra inkább most nem térek ki. néha nem hajléktalanoknak is egész kellemes aurájuk tud lenni. brrr.
jöhetnek a flame-ek, hogy intoleráns vagyok :)
MAMAhal!
Na igen, ez a zaklatós-tolakodós hozzáállásuk a legidegesítőbb az egészben. Meg hogy úgy néznek rád (gyakran tényleg vádlón), mintha Te tehetnél arról, hogy ők lecsúsztak, neked meg van képed nem nyomorogni.
Leleményességük egyébként sok esetben határtalan: a minap Kökin (Kőbánya-Kispest metróvégállomáson) jártam. Elkap egy 60 körüli nő, és sírva-könyörögve-rimánkodva rámcsimpaszkodik, hogy segítsek rajta, különben meghal. Egy olyan ritka és különleges betegsége van, hogy minden reggel ébredés után x idővel meg kell innia egy kis alkoholt, különben meghal.
Meg kell, hogy mondjam, azt hittem, álmodom. Bár az első pillanatban nagyon megsajnáltam, mire a mondókája végére ért, piszkosul bepörögtem: "Komolyan ennyire hülyének nézek ki, hogy azt feltételezi rólam, ezt elhiszem?!"
A nő zokogott, összekulcsolt kézzel rimánkodott, majd a végén bevallotta, hogy súlyos alkoholfüggő beteg, és rettenetesen érzi magát, mert ma még nem ivott. Alig tudtam elszabadulni. Egész napomra rányomta bélyegét ez a kis reggeli kaland éhgyomorra.
Szóval azért ezek már nem azok a koldusok, akik a templom lépcsőjén vagy lent a metróban szótlanul kéregetnek! :-/
A hajléktalan is ember.Nagyon sajnálom őket,de azt hiszem a legtöbb ha igazán akarná, ki tudna törni ebből.Ehelyett mit csinál? Én ugyan saját autóval utazom nap-mint nap,de most már igazán kezdem únni őket.A kispesti piac melletti piros lámpánál van egy fazon,akit amikor először láttam megsajnáltam és adtam neki pénzt.Az volt a szöveg, hogy tegnap jött ki a kórházból.A fején seb,talán még hihető is volt.De könyörgöm.Mindennap erre járok, mindennap itt állok meg a lámpánál, és ő mindennap jön ugyenezzel a szöveggel.Ami miatt egyre nehezebben viselem el a dolgot, az az, hogy mostmár- ha feltekerem az ablakot- odajön és kopog, először csak szerényen majd egyre erőszakosabban.Olyan idegesség tud elfogni,hogy remeg mindenem.Honnan veszi magának a bátorságot erre? Ha autóm van, akkor kötelességem segíteni? Mellesleg, azt hiszem a fizetésem sem lenne elég rájuk.Jó, de akkor miből tartom el a két gyerekemet? Elmegyek én is kéregetni? Szerintem, undorító amit művelnek.Most már direkt nem adok egyiknek sem pénzt.Az illető koma egyébként egyre többször részeg is.Hát ezért segítsek neki?
Szomorú, hogy vannak ilyenek. Sajnálom a nagybácsidat, de ha maga tehet arról, hogy "lecsúszott", akkor tényleg neki kell kimásznia is a gödörből. S az biztos, hogy ha valamikor magas lóról beszélt a mamádékkal, most nem várhat tőlük segítséget. Tudod, az emberek jódolgukban gyakran elfelejtik vagy azt, hogy honnan jöttek, vagy pedig azt, hogy jová juthatnak. :-/
Egy bizonyos szintig igazat adok Neked. De az én nagybácsimnak már nem kellene dolgoznia és mindent előlről kezdenie, hiszen nyugdijas. Neki már csak élveznie kellene a lehetőséget. Valahol sejtem miért nem ragadja meg a kinálkozó alkalmat, SZÉGYENÉRZET, igy hivják. Mert bármennyire is lecsúszott némi büszkeség még maradt benne. És mint a Te példádban is, Ő is nagyban fikázta a nála szegényebbeket, különösen az Anyukámékat.
Tegnap piros metró, Deákon fel, a másik ajtón két rendőr tette ugyanezt. Gyanús volt, hogy a kocsi végében kevesen vannak, (pech!) odáig meg sem áltam! Egy 50 körüli úriember saját ürülékében heverészett, iszonyatos bűzfelhőben. Naná, légvételt a minimumra, a következő állomáson át a szomszéd kocsiba. A RENDŐRÖK UGYANÍGY! Nem kellett volna valamit tenniük?
Más: az Örs környékén mindíg sok a Flaszter árus, van néhány állandó figura, akik ha egyszer rászánták magukat, igenis próbálnak normálisan (normálisabban) kinézni és valami rendszeres, munkának nevezhető tevékenységet végezni. És vannak rendszeres vevőik is (a baráti körömből többen)!
Ezek az emberek nagy többségben tényleg nem akarnak már rendes életet élni. Volt egy ilyen emberem nekem is. A korábbi munkahelyemen dolgozott nekünk. Hajléktalan volt, de nyelveket beszélt és qrva okos volt. Értett a számítástechnikához, a nyomdához. Csekély - tényleg csekély -, fekete fizetésért dolgozott nekünk, DE: lakást béreltünk neki ( olcsó garzont ) , számítógépet adtunk neki otthonra, hogy dolgozzon rajta ( dolgozhatott volna másoknak is vele ) ruhákat vittünk neki cigit adtunk neki, kaját vettünk neki stb. Mit gondoltok, otthon ült és dolgozott ? Leadta a munkát időre ? Megtisztálkodott otthon ? Felvette az új ruhákat ? Nem. Hetekre felszívódott, az utcán lógott, nem végezte el a melót, a ruákat ( valószínűleg ) eladta. Ivott, dohányzott és hősiesen hirdette mindenkinek, hogy hány napja nem evett... Egy idő után nagyon kellemetlen lett ekünk az egész személyisége és kirugtuk. A minap láttam a Nyugati aluljáróban... Nem azt mondom, hogy nagy egzisztenciája lehetne, de szerényen megélhetne ( rokkant nyugdíjat is kapott ), fedél lenne a feje fölött. De nem. Elmondta, hogy az az ő világa. Ott vannak a haverok, ők megosztanak vele mindent. Hogy mit osztottunk meg vele, az nem számít neki.
Havat egyébként ezek nem tudnak lapátolni, mert fizikailag annyira le vannak robbanva, hogy két perc után kiesik a lapát a kezükből...
"segítséget addíg elfogadja amíg az összeegyeztethető az életformájával, azon túl nem él vele" Pontosan! Engem is ez bosszant! Sajnálom őket, őszintén. De néha (gyakran?) tényleg undorítóak, nem csak küllemre (bűz, kosz, elfekélyesedett, vérző sebek), hanem viselkedésre és hozzáállásra is. Ez a "tessék engem sajnálni" viselkedés, a hajléktalan újságokból sugárzó sértettség sokszor felbosszantott már. Valamelyik tv-csatornán volt a jómúltkor, hogy az éjszakai hólapátolásra jelentkezőket interjúvolták meg: nos... ladies and gentlemen! Egy éjszaka 87-en jelentkeztek hómunkára, ezek közül 61-nek volt rendes munkahelye és keresete, s csupán plusz pénzért lapátolt, a 26-ból 15 volt munkanélküli és _csupán_9-en_ voltak hajléktalanok!!!
87 ember közül össz-vissz 9 volt az, aki azt mondta, hogy az az ezres(?) megéri neki, hogy egy kicsit dolgozzon. Hát ez a hozzáállás! Megjegyeztem a számadatokat, mert nagyon beszédes volt. A 61 is nagyon beszédes, hogy no lám, aki megfogja a pénzt, az megfogja... a 15 is inkább él munkanélküli segélyből (vagy a semmiből?), mint munkából, de hogy a retkesek közül csak 9 volt hajlandó dolgozni, ez azt hiszem, tényleg magáért beszél. :-\
1. Utazik a faszi a metrón beb@szva, keze vérzik (na nem nagyon), de nem köti be, hagy legyen véres a fogóka.
Qrva anyját!
2. Fekszik a faszi az utcasarkon bebaszva, épp hogy mozog.
Qrva anyját! (orvost hívtam)
3. Metróban mindenütt fejvadászok (nincs más bajom velük, tegnap tök aranyosak voltak, mikor két jegyet lyukasztottam egyszerre, mert büntetés helyett kultúráltan megkértek, hogy legközelebb külön lyukasszam őket),
minden harmadik padon valami mocskos. sebes, ótvaros, kib@szott büdös hajléktalan. Jegyük nincs, a BKV-s társaság meg sz@rik rájuk. Ha én fizetek valamiért, akkor azért elvárom, hogy normális ellenszolgáltatást kapjak. Zavarják őket onnan el a fenébe. Hogy üljön le bárki ezek után nyugodt szívvel. Ki tudja, milyen leprájuk van?
Qrva anyjukat!
4. Velem egyidős gyerekek(némelyik NAPSZEMÜVEGBEN)az aluljáróban:
- Vegyél Fedél nélkül-t!
- Kösz, nem (mindegyik csak önsajnálattal van tele, az meg egy idő után nem hat meg)!
- Most sajnálod tőlem, bammeg?
- Dolgozz meg a pénzért, bammeg!
Qrva anyjukat!
A gyerek odamegy mindenkihez NAPSZEMÜVEGBEN pénzt kérni és még csak le sem veszi hozzá.
Bocs a topic gazdájától a sok anyázásért, ma ilyen ideges napom van.
Xenike:
Édes vagy. Ezzel meg is oldottad a problémát.
A hajléktalan, illetve helyesebben a csavargó, a modern világ életművésze. Semmilyen kötelessége nincs, semmit nem lehet számonkérni rajta, és oda megy ahova, és amikor, és amivel akar.
Szemére veted, hogy miért iszik? Hát mert a "sors", és a rendszerváltás alkoholizmusba kergette! Kész. Megfoghatatlan válasz. Még felsorakoznak mellé a széplelkek - talán Xenike is - és megpróbálnak segíteni neki. A segítséget addíg elfogadja amíg az összeegyeztethető az életformájával, azon túl nem él vele.
Csak azon lehet segíteni aki valóban akarja is, de ezért az egyénnek is, nem csak az agyon szídott "társadalomnak" kell erőfeszítéseket tennie.
Igaza van azoknak, akik azt mondják, hogy a tömegközlekedési eszközökön történő utazásnak vannak előírt szabályai, amit be kell(ene) tartani mindenkinek. Engem is sokszor irritált, amikor valaki piszkos munkásruhában szállt fel a járműre és ült le valamelyik ülőhelyre. Akkor, amikor még voltak kalauzok, ezt nem lehetett megcsinálni, mert a kalauz lezavarta az ilyen öltözetű embert a járműről. Most nincs, aki érvényt szerzzen ennek, s hugyszagú alvó szerencsétleneket kell elszenvednie pl. a Metron utazoknak is.
Korábban másként foglaltam állást velük kapcsolatban, az alkohol fogyasztásukat vélve kiexponáltnak. De igazatok van, a járműveken való utazás témájának ez a szempontja elkerülte a figyelmemet. Osztom véleményeteket, ilyen küllemmel járjanak gyalog!!!
Imre bácsi
offtopic
Egyik városunkban találkoztam az utcán 1 hölggyel. NEM hajléktalan. Ahogy feltételezem nyugdíjas pedagógus/más értelmiségi, nagyon elegánsan felöltözve, ápoltan állt ki az utcára, zenélt, furulyán játszott. Hogy mennyi pénzből lehet fenntartani 1 lakást, mennyi kell még másra mindenki tudja, s mire elég a nyugdíj..?
Irigylem kicsit. A tartásáért.
"Különben biztos, hogy elöbb volt az alkohol, aztán a nyomor. Azért iszik, mert korábban is ivott, az vezette ide. "
Ne ítélkezzünk, vagy ha ezt tesszük, ne csodálkozzunk, ha minket is megítélnek!
Szoktam venni Flaszter újságot. Nem vettem észre, hogy különösebben "hótretkesek" lennének. Viszont nem bírom, ha -meglátván közeledtemet- odanyargal, hogy vegyek tőle. (Azt gondolja, hogy teli vagyok pénzzel). Vagy, hogy minden piros lámpánál bekopogtatnak az újságukkal. Kicsit sok van már belőlük. Igaz, nem haragszanak meg, ha éppen nem veszek.
Különben biztos, hogy elöbb volt az alkohol, aztán a nyomor. Azért iszik, mert korábban is ivott, az vezette ide.
Persze, mert ellenpélda is van: a metróban végkimerülésig szintetizátoron játszó vak koldus, némelyikük ugyanazt minden nap, órákon keresztül, míg mások elveszett tehetségként valódi zenei élményt nyújtanak.
Igen, újságot árulók, zenészek, ők legalább tesznek valamit, nem "csak" koldulnak.
(Bár őszintén szólva a metróban tolakodón fellépő Flaszter-árusoktól hülyét kapok.)
Nekem van egy úgymond "házi csövesem". A Jászain árulja nap, mint nap a FLASZTER-t. Télen, mikor a mínuszok röpködtek is ott állt a villamosmegállóban, vörös orral, átfázva reggeltől (én 9 körül jövök arra) egész estig (min este 6-ig). Úgy érzem, hogy ez azért már valamiféle kűzdelem. Biztosan nem minden hajléktalan ilyen, de én Tőle akkor is veszek egy újságot havonta, ha utána kezet kell mosnom, mert hát valóban nem teljesen higiénikus... Ezt csak az ellenpélda kedvéért.