Keresés

Részletes keresés

alfalfa58 Creative Commons License 1999.04.21 0 0 226
A mai Magyar Nemzetben SzVSz roppant figyelemreméltó dolgozat áll. Mindenkinek melegen ajánlom. Én majdnem annyit (!) tanultam belőle, mint az Internetto-ban nyitott ca. 300 koszovói topicból összesen… :-)

Ne damo Kosovo. Mire gondolhat most egy „átlagszerb"?

Piszkos_Fred Creative Commons License 1999.04.21 0 0 225
Gavrilo!

Az "elvtárs"-ra rögtön felhúzhatnám az orrom, de tudom milyen értelemben használtad, meg amúgy sem vagyok az a sértôdôs típus.
Nem egészen olvastad végig a legutóbbi írásom: Én ugyanis albán ÉS szerb oldalról hallottam ezt a ház-dolgot. Még egyszer leírom:

Egy albán elmesélte, hogy a szerbek kiűzték a házából (amolyan humánus mész-vagy-lelövünk-mint-egy-kutyát módon), aztán "nagylelkűen" felajánlották neki, hogy valutáért vásárolja vissza a saját (!!!) házát. Eddig a sztori.

Egy SZERB viszont eldicsekedett azzal, hogy milyen jó boltot csinált. Elvette egy koszovói albán házát, aztán eladta kemény valutáért az eredeti tulajnak (ti. az albánnak), aztán még Belgrádban is bezsebelt nem kevés pénzt, mondván hogy az albánok elűzték otthonról. Namármost én MINDKETTÔNEK hiszek. De ez a szerb olyan hülye volt, hogy volt pofája eldicsekedni ezzel a szemétséggel. Hazudott volna?...

Más:
Egyik rokonom (unokabátyám valakijének a valakije, én sem tudom pontosan) Horvátországban lakott-lakik. Amikor a szerbek pár évvel ezelôtt bevonultak a falujukba, elmenekültek (naná, a szerbeknek már akkor sem volt túl jó hírük). Ott kellett hogy hagyják a szép nagy házukat + istállót + stb. Mikor a szerbek kivonultak, rögtön visszatértek (volna) otthonukba. Csakhogy: a humánus, kedves szerbek mindent elvittek tôlük. Nem csak a bútorokat, de az ajtókat, ablakokat (a kereteiket is), még a villanyvezetékeket is kirángatták a falból. Úgy nézett ki a ház, mintha keresztülvonult volna rajta az egész második ukrán front. És nem csak velük történt ez meg - minden ház így nézett ki a falujukban.

Persze lehet, hogy a "gonosz" nyugati sajtó tudósítói csinálták ezt, propagandacélból a szerbek ellen... ;-)

Előzmény: gavrilo (211)
namam Creative Commons License 1999.04.21 0 0 224
Mi bajod van Monicaval?
A NO: aki csak neked
A KURVA: aki mindenkinek
A BUDOS KURVA: aki mindenkinek, csak neked nem?

Bocs, nem tudtam kihagyni. Viszont ahelyett, hogy kiabalsz, szerintem inkabb tajekoztatnod kene az embereket, mi tortenik ott a vajdasagban, es hogyan elik meg az emberek. (Nem hiszem, hogy minden egyes ember lekesen tancol es benzinnel befrocskolt Clintonbabukat eget onkent, mert pl nem hiszem el, hogy erre lenne benzin.)

Mellesleg a tazsasztalos topicban aggodtam is erted.

Előzmény: nem mindegy (162)
namam Creative Commons License 1999.04.21 0 0 223
Montenegro eddig viszonylag keves bombat kapott suru bocsanatkeresek kozepette. A Bari koolajfinomitit egyenlore nem tamadta a NATO, csak azokat a hidakat, ahol eljuthatna Szerbiaba az ottani kesztermek.
Előzmény: féreg6 (190)
Netizen Kane Creative Commons License 1999.04.21 0 0 222
Kedves Gavrilo,

Persze, el lehetne képzelni a Te verziódat is a megfelelő rosszindulattal. Rohadt albánok, nem sajnálták a pénzt, több százezer statisztát fizetnek, csak hogy lejárassák a szerbeket... Ne haragudj, de ez undorító. Véletlenül nem magyarázhatod ennyire félre a dolgokat Más lenne a helyzet, ha azt írnád, ilyen nincs, nem lehet, nem tudod elhinni, mert annyira embertelen (bár a történelem inkább azt bizonyítja, nagyon is emberi). Mint tette azt pár éve három horvát srác, aki a tv-m előtt ülve tudta meg, hogy az előző jugoszláv háború alatt a horvátok is létrehoztak koncentrációs táborokat.
Persze tudom, elismerni egy népírtást sokak számára veszélyes precedenst teremtene, akik a Holocaustot is állandó jelleggel megkérdőjelezik.

Előzmény: gavrilo (211)
Batkamano Creative Commons License 1999.04.21 0 0 221
Princip!

A budapesti tüntetésen azért nem voltam ott, mert utólag értesültem róla, továbbá egyetértek a NATO akcióval. Nem tudom mellékes körülménynek elfogadni az etnikai tisztogatást, a koszovói ablán férfiak tízezreinek eltűnését. Másrészt a békés együttélésről nem engem kell meggyőzni. Miért nem Belgrádban vagy Pristinában volt a tüntetés? Persze lehet ezt gyávaságnak beállítani. Lehet, csak hülyeség.
Hogy a szónok mit mondott még, valóban nem tudom. Tekintve, hogy ez a mondat jelentésében nem változott meg a kontextusból kiemelése által, annyira nem is érdekel. A szenzációhajhász sajtót ugyan magam is megvetem, de az éppen aktuális szerb háborúk alkalmával mindig eszembe jut: ezek legalább beszélnek róla.

Előzmény: gavrilo (212)
DelvidekiBoy Creative Commons License 1999.04.20 0 0 220
hali!

www.zoli.com/warweb

Kerlek benneteket, nezzetek meg, szoljatok hozza ott is, itt is!

egy vajdasagi

bagoly1 Creative Commons License 1999.04.20 0 0 219
Kedves Gavrilo

Én ugye azt modtam, hogy szívesen elhiszem az összes negyvenezer Szerb katona abszolut humánus és segítőkész hozzáállását az Albánokhoz Koszovóban, ha erről engem általam hitelesnek tekintett hírforrások meggyőző helyszíni jelentéseikeben meggyőznek. Modanom se kell ugye, hogy számomra a hiteles tájékoztatást nem éppen a Szerb állami televízió testesíti meg. De ugyebár az a helyzet mostanában Koszovóban hogy oda be nem teheti a lábát senki fia újságíró. Úgyhogy talán inkább hiszek 500 ezer elüldözött Albán menekült történeteinek egytizedében - ami szerintem még így is túl van az errefelé szokásos tűréshatár hatszorosán. Persze nekem nicsenek közeli ismereteim a Röszkén túli normákról. Csakhát ugye a Szerb hagyományokban mélyen gyökeredző - tömeggyilkosság mint elfogadható eszköz - hagyománya az bizony riasztó (lásd: 1848, 1919, 1945 stb..) Szóval a te általad elfogadhatónak tekintett normákkal kapcsolatban nincsenek illúzióim.

Előzmény: bagoly1 (214)
geszthi Creative Commons License 1999.04.20 0 0 218
Gavrilo,

"Feltéve, de nem megengedve, mondjuk azt, hogy azok valóban tömegsírok. De azt honnan tudják, hogy azok ott ártatlan civilek???"

Gondolom ezt mondja Arkan is. Azok az albanok most is veszettul olik a szerbeket. Nem is menekul el senki hazulrol, mert akkor nem tudnak harcolni koszovoban a szerbek ellen.

Meg azok a mesterloveszek akik csak ugy hecbol tevekenykedtek Szarajevoban. Hat igen azok a boszniaiak kepesek voltak artatlan civileknek oltozni es pl. bevasarolni menni, de a hos Milo katonak at lattak a szitan (pontosabban a tavcsovon)...

Es vajon Boszniaban meg Horvatorszagban sincsenek tomegsirok? Az is csak propaganda hadjarat volt?
Ott is csak csupa szadista katona talalhato benne de egy civil meg veletlenul sem. Szerb meg meg kevesebb...

"Tudjuk mindannyian: a háborúnak - sajnos - vannak áldozatai is".
Hat igen. Talan nem kellett volna elkezdeni... Es erre 8 ev nem volt eleg, hogy Milo eszrevegye ez nem elfogadhato megoldas? Csak most, hogy oket bombazzak jott meg hirtelen a nagy gondolat, hogy a haboruban emberek halnak meg. Amig o volt folenyben addig ez mellekes volt? Most, hogy megerzik ok is milyen az ha oket bombazzak akkor persze egybol minden mas szemszogbol latszik...

Előzmény: gavrilo (215)
Bregg Creative Commons License 1999.04.20 0 0 217
Egy valamiről sokan megfeledkeznek itt (és más, e témával kapcsolatos topicokban is): A NATO alapjában véve borzasztóan humánus a szerb polgári (!) lakossággal szemben. Rendkívül drága technológiákat használ a célok elpusztítására. (Más kérdés, hogy nem humanitárius szempontok vezérlik, hanem "béta teszteli" a fegyverrendszereit.) Akik most felháborodnak ezen, gondolják végig, ha a B52-es bombázókat megraknák "tök hagyományos" bombákkal és Belgrád felett egyszerűen kinyitnák az bombatér ajtaját... Akkor mi lenne a NATO? Náci a köbön?
alfalfa58 Creative Commons License 1999.04.20 0 0 216
Kedves gavrilo!

Tudom, hogy nem könnyű, de meg KELL emésztened (sok honfitársaddal együtt): az albánok ugyanolyan emberek, mint Te!

Előzmény: gavrilo (215)
gavrilo Creative Commons License 1999.04.20 0 0 215
Kedves bagoly1, miféle helyi riportokkal lett igazolva a koszovói "népirtás"? Műholdas felvételekkel, melyek a kicsit megbolygatott földet mutatták, és a médiák rögtön kész tényként lenyomták, 3200 embert leöltek a szerbek a múlt héten. Kíváncsi lennék, ha Magyarországról készítenének ilyen felvételeket, vajon a felszántott földeket is tömegsíroknak vélnék? De menjünk tovább. Feltéve, de nem megengedve, mondjuk azt, hogy azok valóban tömegsírok. De azt honnan tudják, hogy azok ott ártatlan civilek??? Ezt kérdezem. Tudjuk mindannyian: a háborúnak - sajnos - vannak áldozatai is. Őket sajnos el kell temetni. És ilyenkor nincs idő mindenkinek márványemlékművet készíteni. Ennyit az ártatlan civilek lemészárlását igazoló jelentésekről... Ja, és ami a külföldi riporterek kitiltását illeti. Nem mindegy, hogy hol csinálják ugyanazt a propagandahadjáratot, az országon belül vagy Macedoniában?
Előzmény: bagoly1 (214)
bagoly1 Creative Commons License 1999.04.19 0 0 214
Kedves Gavrilo,

Már megbocsáss, de ez egy agyatlan kérdés. Vajon hogyan is lehetne a Szerb martalócok az Albán lakosságot érintő "teljesen humánus és segítőkész" akcióit ellenőrizni, mivel egy fia ujságíró nem sok annyi se lehet a helyszínen, csakúgy mint Boszniában ahol szinte senki nem hitte el hogy valóban megestek azok a tömeggyilkosságok amiről jöttek az "ellenőrizetlen híresztelések". Aztán persze kiderült hogy mindez igaz sőt.. Szóval én hiszek a Szerbek Albánokat érintő humánus eljárásában ha ezt a helyszíni riportokkal igazolják nekem.

Előzmény: gavrilo (211)
gavrilo Creative Commons License 1999.04.19 0 0 213
Bocs' mindenkinek, akit megsértettem, pénteki hozzászólásaim valóban egy kicsit hevesek voltam . Az igazsághoz azonban hozzátartozik az, hogy aznap olvastam bele először egy fórum leveleibe, és hát, hogy is mondjam, igencsak felidegesítettem magam. De nyugodjatok meg, összeszedtem magam, túlléptem az első sokkon, és kész vagyok ezentúl, Frédi szavaival szólva "érvelni" is.OK? Remélem nincs harag, várom a hozzászólásaitokat!
gavrilo Creative Commons License 1999.04.19 0 0 212
Batkamanó! Ha ott lettél volna a "budapesti népirtóbarát" tüntetésen, biztosan nem írnál olyanokat, mint amiket írsz. Te a tüntetésről csak azt hallottad, amit a szenzációvadász RTL és több társa bemutatott. Már ott a tüntetésen gondoltam, hogy az egyébként sok igazságot elmondó szónok mondatai közül ez az egy lesz idézve. Tudtam, hogy nem fognak beszélni azokról a vajdasági magyarokról, akik már utálkozva tekintenek Magyarország felé, nem fogják megemlíteni azt, hogy azon a tüntetésen a szónok nem lázadásra, hanem együttélésre buzdított mindenkit, és abban is biztos voltam, hogy arról sem esik majd szó, amiről a szintén megjelent munkáspárti elnök beszélt. De erről saját magad is meggyőződhetnél, ha egyszer lennél olyan bátor, hogy Te is elgyere egy ilyen tüntetésre.
Előzmény: Batkamano (202)
gavrilo Creative Commons License 1999.04.19 0 0 211
Frédikém! Azt hogy a koszovói menekültek mit mesélnek, az egy dolog. De te (vagy az egyik elvtársad a szó jó értelmében) az egyik levélben éppen arról beszélsz, hogy a Koszovóból elmenekülő szerbek, házukat eladva, Jugóba térve azt hazudták, hogy elkergették őket. Ezek után te most mégis a menekülteknek hiszel??? Figyusz, ha én koszovói albán menekült lennék, én azt mesélném, hogy három gyermekemet lemészárolták azok a ge*i szerbek, mutatnék egy ujjat is, mondván, hogy az egyik fiamból csak ez maradt, elmesélném, hogy a feleségemet 120 szerb katona megerőszakolta, és rögtön három, nyolclábú gyereket szült a mocskos csetnikeknek, és utána megmutatnám az egyik kocsmai verekedés során szerzett sebemet, mondva, hogy a piszok szerbek csinálták, csak már összevarródott.Hát hogy van ez? A világ hisz egy bosszúra éhes albán menekültnek, akinek semmi, de semmi nem támasztja alá a történetét? Erre adjál nekem választ!
Előzmény: Piszkos_Fred (208)
PuPu Creative Commons License 1999.04.19 0 0 210
Kedves Fred!
Először-el tudom képzelni, hogy voltak az akkori Jugoszláviában olyanok, akik a meglévő állami keretek között képzelték el a jövőt, -lehet,hogy ezek többsége szerb volt. Mit mondjak, én is el tudnám magam képzelni a hajdani monarchia polgáraként...
Később pedig a szerb többségű területek hovatartozásáért harcoltak, - gyakorlatilag azért, mint az albánok most Koszovóban.
Persze az egész helyzetből az is kiderül, hogy a történelmi nemzeti ellentétek milyen nehezen irthatók ki, Jugoszláviában majd két emberöltő sem volt elég hozzá. Ha erre gondolok, nem vagyok túl optimista a jövőt illetőleg...
Előzmény: Piszkos_Fred (209)
Piszkos_Fred Creative Commons License 1999.04.19 0 0 209
Kedves PuPu!

Amit írtam, sajnos az igazság (bár ne úgy lenne...). Ami pedig a szerbek munkakedvét és az elmaradott ill. fejlettebb területeket illeti: Mit gondolsz, miért kapálództak a szerbek annyira, amikor a horvátok és a szlovénok egyszer csak hátat fordítottak nekik? Mert ott volt a gazdaság egy része, plusz Horvátország turisztikailag mérföldekkel fejlettebb és attraktívabb mint Szerbia. Kösz a hozzászólásért, szívesen veszem a kritikát, persze csak akkor, ha érvek is vannak benne, nem csak otromba sértegetés (lásd a b@lf@sz gavrilo reakcióját...)

Előzmény: PuPu (181)
Piszkos_Fred Creative Commons License 1999.04.19 0 0 208
Idess, Gavrilo!
Elôször is én nem az a seggnyalós típus vagyok. Te viszont szemmel láthatóan a deszkán pattogást gyakorolod, mint a kecskeszar. Kommentárjaid alapján úgy nézem, az agyad helyén is az van. Amit írtam, nem a kisujjamból szoptam, koszovói albánok mesélték, miután sikerült elmenekülniük a szerbek elôl. Persze lehet, hogy csak kávéval akarták ôket megkínálni Miló rablóbandái...
Előzmény: gavrilo (191)
PuPu Creative Commons License 1999.04.17 0 0 207
Talált ! :-))))))
Előzmény: bogica (206)
bogica Creative Commons License 1999.04.17 0 0 206
A NATO-beavatkozásról a következo vicc jutott az eszembe (habár a téma nem olyan vicces, nekem meg aztán végképp nem):

A nagyhíru, tekintélyes sebészprofesszor a mutoben. Lázasan szúr, vág, szabdal, az asszisztensei egyre tanácstalanabbul nézik. Az egyik nagy nehezen összeszedi a bátorságát, és megszólal:
- Elnézést professzor úr, hogy beleszólok, de lassan semmi sem marad a betegbol...
- Hogyhogy? Hát operálunk, nem boncolunk?!...

theo Creative Commons License 1999.04.17 0 0 205
Kedves bagoly1,

én is láttam Riz Khan q+a-ét Vuk-kal. Hát bizony, ritka visszataszító volt, mint ahogy az utóbbi időben összes politikustársa (képzeljétek el, ha a MIÉP markánsabb figurái nyilatkoznának Magyarország nevében :(( ). Mert jó, hogy indulatos, amikor bombázzák Belgrádot, de a NATO-ellenessége mellett természetesen felhozta a nyilvánvaló hazugságait Koszovó ("Kosmet") ügyében.

Persze, nyilván azért indult el többszázezer albán egyetlenegy szatyor élelemmel, pénz és iratok nélkül, sokszor különválva hozzátartozóiktól, kisgyerekekkel gyalog, az 50km-es útnak, mert megijedtek a NATO-bombáktól! Hogyne.

Igaz, hogy a II. világháború szőnyegbombázásai alatt sem menekültek ennyire fejvesztve az akkor sokkal nagyobb veszélyben forgó potenciális "célpontok". Ott is megtervezték az utat, összeszedtek minden pénzt, és értéket, amit el tudtak vinni, és együtt mentek, olyan helyre, ahol biztosan számíthattak a befogadásra. És nem éjjel, gyalog. (Mellesleg megfigyeltétek, hogy a tudósítások szerint legtöbben nem is az utak mentén, hanem a sínek között mentek?)

Sajnos a szerb hivatalos média most akkorákat hazudik, hogy a jelenleg kénszerűen alulinformált nyugati csatornákhoz képesti kiegészítő szerepét is teljesen lerombolja. Az ottani politika kultúrára jellemző, mint ahogy Oroszországra vagy egyes más balkáni országokra is, hogy képesek szemérmetlenül hazudni, nem törődve azzal, hogy mik lesznek ennek a hosszútávú következményei.

Üdv, theo

Előzmény: bagoly1 (204)
bagoly1 Creative Commons License 1999.04.17 0 0 204
Kedves Gavrilo,

Azért azt ne felejtsük el hogy minálunk és a világ nemszerbiai felén állítólag szabad a sajtó és demokrácia is van. Én szorgalmasan végignéztem a CNN-en (szinte) minden szerb politikus nyilatkozatát, q&a Vuk Draskovics-csal stb. Hogy egészen őszinte legyek nem nagyon tudtak arról elgondolkodtatni amiről te szeretnél. Ugyanis mindezenközben nehány százezer embert kizavarnak Koszovóból. Felteszem hogy szeinted is önként pusztán a Szerbek befeketítése céljából teszik ezt és mesélnek vérfagyasztó eseteket, és modjuk szerinted sincs ott semmi keresnivalójuk hiszen csak túlszaporodtak azon a "szent Szerb földön".

Előzmény: gavrilo (189)
Batkamano Creative Commons License 1999.04.17 0 0 203
Mármint amit.
Batkamano Creative Commons License 1999.04.17 0 0 202
A szerbiai - miként a bárhol máshol levő - szerbek nem mind ilyenek. De tény és való, a budapesti népírtásbarát szerb tüntetés egyik szónoka 12 millió Milosevicről beszélt.

Princip: neked meg jót tenne, ha néha bekapcsolnád a tv-t, rádiót. Még az is lehet, hogy ez az igazmondó média elárul olyasmit, amil Milosevic nem.

Netizen Kane Creative Commons License 1999.04.17 0 0 201
Illetve, a 600 millió $ az az Egyesült Államokra jutó rész. Most unánaolvasva, Nagy-Britannia, Német-, Francia- és Olaszország költségei még nincsenek benne.
Előzmény: Netizen Kane (199)
skolo Creative Commons License 1999.04.17 0 0 200
Azt nem tudom, hogy a szerb nép mennyire áll Milosevics mögött, de ha úgy is van, a bombázásoknak nem kis része volt benne. Egyébként maximálisan egyetértek.
Előzmény: virge (196)
Netizen Kane Creative Commons License 1999.04.16 0 0 199
Kedves ouzo,

azért nem ilyen egyszerű a világ. Nem igaz, hogy a NATO semmit sem tesz a népírtás ellen: a mai napig (amerikai becslések szerint) úgy 600 millió dollárt költöttek arra, hogy több-kevesebb sikerrel megbénítsák a jugoszláv légvédelmet, légierőt, katonai és rendőri kommunikációs rendszereket, megszüntessék a Koszovóban népírtó katonai, félkatonai és rendőri erők ember, hadi- és üzemanyag utánpótlását, valamint magukat az utánpótlási útvonalakat. Továbbá nagyon úgy tűnik, felfegyverezték az UCK-t, egyre-másra jönnek a jelentések arról, hogy a gerillák teherautókat, tankokat és más páncélozott járműveket semmisítettek meg - eddig ugye nemigen volt páncéltörő alkalmatosságuk.
Hogy mindebből igen kevés jut el hozzánk, az természetes: Milosevic uralja a saját-, kidobatta a külföldi sajtót. A NATO csapások következményeiből épp csak annyit ad le a tévéjében, amennyi elengedhetetlen a hazafias érzések felkorbácsolásához, csak károkat mutat, nem veszteségeket. Hogy mindeközben a "szerb nép" kitart mellette, annak köszönhető, hogy aki másképpen szólt, időben el lett hallgattatva (pl. B92). És hogy a szerbek asszisztálnak Milosevic ámokfutásához, ahelyett, hogy leváltanák? Kedves magyarok, mi miért nem kergettük el mondjuk Kádár Jánost?

Előzmény: ouzo (68)
Batkamano Creative Commons License 1999.04.16 0 0 198
Ugye milyen szar olvasni? Ugye milyen jó, hogy biztos távolságban vagy? Hogy nem te vagy a kipécézett kisebbség? Javaslom, olvasgasd át az EBESZ orvosszakértői véleményeit mondjuk csak a racak-i mészárlásról. Mellesleg robbanj fel te.
Előzmény: koszovó (30)
theo Creative Commons License 1999.04.16 0 0 197
Persze mi is Rákosi mögött álltunk egy jó darabig...
Előzmény: virge (196)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!