Vegul is Magyarorszag befogad egyetlen koszovoi albant is?
Csak ma lattam a hirekben, hogy nehany europai allam, Kanada es az USA vegul is befogad menekulteket. Es mi?
Otthon folyik gyujtes az albanok megsegitesere? Probalkoztam a Voroskeresztnel, jo, akkor eppen pentek este 6 volt, azt mondtak "hivjam oket kedden ujra, de miert, penzt szeretne adomanyozni?". Kerdeztem, a haboru is szunetel keddig?
Kedves Trebitsch!
Bocs, ha félreérthető voltam, a sógorok nem nekünk ajánlgatják a pénzt, hanem csak úgy általában, bele a nagy kalapba, a menekültek megsegítésére
nem vagyok képben, semmire nincs időm..
Ha már ránk maradnak a menekültek, és aszonták, pénzt azért adnak, mer osztrák sógor jó sógor: tettünk már lépéseket, hogy meg is kapjunk némi pénzmagot?
OK, mi vagyunk a határország, meg európa széle, de tényleg nem ártana, ha ezt akár az asztrákok, akár az EU, de leginkább mindkettő némi támogatással el is ismerné.
Tudtok erről valamit?
Kedves GLászló
Minden embernek segítséget _kell _adni, aki életveszélyben van. Érzelmi és erkölcsi oldalról SZVSZ nincs ellenérv. Még akkor sem, ha Ausztria kijelentette, hogy pénzbeli segélyt az hajlandó adni, de egyetlen menekülőt sem fogad be.
Az az elképzelés, hogy aki tovább akar menni, azt engedjük SZVSZ csak egy álom, mert _tőlünk _már _senki _nem fogadja be őket.
Az EU legutolsó adatai szerint az elmúlt évben 500 000 ember hagyta el Koszovót, s ennek a menekült áradatnak a nyugati országok semmilyen módon nem tudtak gátat vetni. Az embercsempészet még a téli hónapokban is folyt, csak a februári hideg hullám alatt torpant meg. A tavasz beköszöntével újra elindult volna, HA nem tör ki a háború. SZVSZ az etnikai tisztogatás megállítása miatt indított támadás csak a kimondott ok.
Miközben mi szokás szerint, megfelelően a toleráns magyar hagyományoknak befogadók vagyunk, és trebits vastagbőrű gyakori megalázója a saját maga teremtette hagyománya szerint nem face tu face, hanem mandinerről..., addig a sógoroknál elpattant a szeretet.
Elítélték ugyan azt az őrültet, aki robbantgatta a cigányokat és a külföldieket, de az állam is ugyan azt az attitűdöt követi, természetesen robbantás nélkül.
Szóval ők ugyan nem fogadnak be mától több menekültet Jogóból, mert már két éve éppen eleget fogadtak be...
Mindig imádtam ezt nagy nyugati elvhűséget, a magasztos eszmék ottani rendíthetelen követését stb.
De ha mi nem, akkor aztán jön a csúnya keleteurópai.
Mi meg amilyen hülyék vagyunk helyettük is. Ahelyet, hogy átengednénk mindenkit Ausztriaába, aki oda tart.
Legfeljebb annyit tennék még hozzá, hogy azért jó lenne biztosnak lenni abban, hogy aki tovább akar menni, annak a továbbmenetelét a következő állomás is támogatja!
Kösz, örülök neki, hogy lényegében egyetértés van közöttünk, a félreértések és félrehallások más esetekhez képest most elenyészők.
:-)))))))
(Talán csak Trebitschet nem aláztam meg még ma, azt hiszem itt az ideje. Meg vagy alázva, Treb! :-) )
Tanult barátod és gyakori megalázód, ha észreveszi, hogy véleményéhez közelit fogalmazok meg, akkor majd szembefordul önmagával, álláspontot vált, de ha valaki ezt szóvá teszi, akkor bebizonyítja, hogy a korábbival ellentétes, valójában ugyanaz.
Hiába gondolja mindenki első megindultságában, hogy minden menekültet be kell fogadni, ennek technikai és anyagi akadályai vannak. És felelőséggel is jár, tehát beengedni csak megfontoltan lehet.
Polgári véleményem: mint rezsőé.
Kis kiegészítéssel, ami inkább szőrszálhasogatás: szerintem aki magyar, és tovább akar menni akárhová, azt is tovább kell engedni. Aki akar: menjen, aki akar: jöjjön, maradjon, fogadjuk be, függetlenül attól, hogy magyar vagy nem.
A biztonságiak meg természetesen legyenek észnél.
Azt hiszem, tényleg front van, mert GLászló is kb. ezt mondja, ha lyól értem, tehát ritka széleskörű egyetértés mutatkozik... :)
Talán a karbantartás miatt veszett el hozzászólásom, talán kimoderálták.
Az én cachemben még meg van. visszamásolom és üdvözlöm a cenzort.
rezső
válasz erre | adatok | e-mail 1999-03-26 12:46:42
Mindenkit be kell fogadni
Aki nem magyar, és tovább akar menni Nyugatra, azt tovább kell engedni.
Aki nem magyar és itt akar maradni, maradhasson nagyjából olyan feltételekkel, mint amilyet a múlt századvégi törvény adott.
(Próba idő a teljes állampolgári jog megadásáig. Ha időközben bűnözik, ki kell utasítani.)
A magyarokkal szemben ne legyen semmiféle korlátozás, de a biztonsági szolgálatok legyenek résen.
56-ban befogadták a magyar menekülteket. A világon mindenüt a menekülteknek előszőr menekülttáborba kell menniük. Hogy mennyire vagyunk felkészülve, azt nem tudom, de az alaphelyzeten nem változtat.
A háborút meg nem a NATO, hanem Milosevics idézte elő. Ez a harmadik háborúja (Horvátország, Bosznia, koszovó).
'56-ban azért eléggé szigorú körülmények között tartották a menekült magyarokat is.
Persze be kell fogadni, de az felelőséggel jár. Nem vagyunk mi erre eléggé felkészülve.
Arról nem beszélve, hogya NATO-n keresztül áttételesen mi idézzük elő menekülésük okát.
Igazad van, de ez nem változtat azon, hogy szomszédos háborús menekülteket nem küldhetünk vissza. Itt a humanitárius szempontokon túl számítanak a nemzetközi konvenciók is, amiket aláírtunk.
Persze, hogy a jelenlegi helyzetben minden jugiszláviai menekültet be kell fogadni, nemzetiségi hovatartozás nélkül. Ez akkor is így van, ha egy nagy menekülthullám rendkívül megterhelne bennünket minden szempontból és leginkább anyagilag. Valóban ezt kell tennünk, akár 56 miatt is.
Mindenkinek nagy a felelőssége, de elsősorban a médiáknak. Ezért érthetetlen számomra, hogy a kereskedelmi adók tegnap ismét show-t csináltak a háborúból. Őket Észak-Vajdaságban is fogják. Pánikot keltenek nézettségi mutatókért. Érthetetlen...
Hát az állampolgárok nemigen örvendeznek a menekülthullámnak.
Meg aztán Kanadában is erősen vizsgálgatják a menekültek státuszát.
Mi lenne, ha most hirtelen a szerbek 90 %-a Kanadába kívánna meneküln? A háborús veszélyeztetettség egyértelmű.Minden további nélkül befogadnák őket. Szerinted.
Lehet, hogy többet tudsz, mint én, Illicit. Az én tudomásom szerint mind Ausztriában, mind pedig Kanadában ma is befogadják a háborúból menekülteket. Erre egyébként őket ugyanaz a nemzetközi szerződés kötelezi, mint amit mi is aláírtunk.
Kedves dekóder!
Senki sem állította, hogy Magyarországon a menekültek befogadásánál más elveket követnének. A véleményetek érdekelt, ezért kérdeztem. Az egy dolog, hogy egy ország milyen elvek és szabályok szerint bánik a háború elől menekülőkkel. És egy másik dolog az, hogy hogyan vélekedik erről a polgár. Én ezt szeretném tudni.
Ha valakik menekülnek, akkor SZVSZ humanitárius okokból is menedéket kell adnunk. Csak remélni tudom, hogy ezzel nem csak Mo van igy, hanem a többi állam is. A félelmem az, hogy a menekülthullám elsődleges célja M.o. és az ellátásban, illetve a befogadásban magunkra hagynak.
Kedves GLászló!
Szívem szerint minden rászorulónak menedéket adnék. Eszem szerint azonban csak addig, amíg ez nélkülözhetetlenül szükséges, és akkor is leginkább szomszédainknak, akik mint szomszédi segítségre, erre leginkább rászorulnak, ígényt tarthatnak.
A világ összes gondját, baját egy ország nem vállalhatja fel.
Nem is beszélve a gazdasági menekültekről.
azfix
Jó lenne, ha soha senkinek nem kellene megtudnia, azt az érzést, hogy menekülnie kell. Természetesen nemzeti(ségi) hovatrtozástól függetlenül be kell fogadni mindenkit, aki a családját biztonságban akarja tudni. Ha valaki ezekben a napokban a gyerekére néz, akkor egy kicsit az kell, hogy eszébe jusson, akik most a bombák fenyegetésében élnek. Akkor fel sem merülhet senkiben, hogy valakit azért zavarjon vissza, mert esetleg nem magyar. Egyébként az igazi probléma az, hogy hány menekültet lesz képes befogadni az ország, és a többi NATO tagállam ebben mennyire fog segíteni. Remélem nem kell megtudnunk a választ.
Egy, a magyar parlamentben elhangzott felszólalás szerint határainkon a koszovói válság miatt menedéket kérő jugoszláv állampolgárok közül nekünk csak a magyar nemzetiségűeket lenne szabbad befogadnunk, lévén a többiekhez semmi közünk.
(A felszólaló csurka volt, de szeretném, ha most nem róla beszélnénk, mert személye e szempontból érdektelen.)
Az én családom 1956-ban menekült Magyarországról - én négy éves voltam, anyám hetedik hónapos terhes volt öcsémmel - és minket Ausztria, majd Kanada befogadott. Egy év elteltével hazajöttünk, de én máig nagyon hálás vagyok azoknak az országoknak, akik minket mindenfajta követelmény nélkül befogadtak, pénzzel, szállással élelemmel és munkalehetőseggel segítettek. Valahogy ezért is érzem elfogadhatatlannak a fent idézett álláspontot. Dehát érthető, hiszen magam is részese lévén hasonlónak, elfogult vagyok. Szeretném tudni a Ti véleményeteket. De ha lehet, - ha ez egyáltalán elképzelhető még? - nem politikai, hanem érzelmi és erkölcsi szempontok érdekelnek elsősorban, pro és kontra.