Keresés

Részletes keresés

carl solomon Creative Commons License 2008.07.10 0 0 51
Rózsa Mihály elkövetőtől:

Pásztory Dóra megmászta a sziklát
Népszabadság • Rózsa Mihály • 2008. július 9.

Az úszó paralimpiai bajnok egy héttel az esemény előtt kapott egy SMS-t a sportállamtitkárságtól, hogy Magyarország képviseletében, 25 európai hölgy társaságában vegyen részt a Mont Blanc megmászásában, amelyet abból az alkalomból rendeznek meg, hogy július 1-jétől Franciaország veszi át az EU soros elnökségét, és 200 éve mászta meg az első nő, Marie Paradis a hegyet.

A magyar és a francia szervezők megnyugtatták, hogy fizikai fogyatékossága nem jelenthet akadályt a cél teljesítésében. Dóra tehát indokoltan gondolta, hogy majd felsétál a csúcsra... Amikor azután meglátta a hegyet, sokkos állapotba került, és ez végig kitartott. Dóra legpozitívabb élménye a vezetővel kapcsolatos: csodálatos embert ismert meg a 60 körüli, nagy tapasztalatú túravezetőben, aki csak vele foglalkozott. Az éjszakát egy menedékházban töltötték a 20 és 70 év közötti, EU-tagállamokból érkezett nők, akiket hatalmas termekben szállásoltak el, a földön aludtak ruhában, egy szál pokróc meg egy párna társaságában, tisztálkodási lehetőség nélkül. Esténként pihenés helyett konferenciákon kellett szerepelniük. Hétfőn, a mászás napján valamilyen félreértés miatt Dóra nem kapott reggelit, így indult neki a "nagy napnak". Az első szakaszon nincs hó, de nagyon meredek a sziklás út felfelé: ekkor még sokan kísérték a nemzetközi csoportot, közöttük a francia sportállamtitkár. Viszonylag könnyen elérték az első menedékházat, ott ebédeltek, majd következett az első igazán nehéz szakasz: el kellett jutni a 3800 méteren fekvő következő házhoz. A magyar sportembert ekkor érte az igazi sokk: kiderült, hogy sziklát kell mászni - noha korábban többször biztosították arról, hogy egy pici mászogatás lesz, de az nem vészes... Megbeszélte a túravezetővel, hogy elindulnak, és meglátják, mi történik - bármikor dönthetnek a visszafordulás mellett. Egy adott pillanatban, egy sziklán lógva eltűnődtek, fejezzék-e be a "kirándulást", de úgy döntöttek, adnak még maguknak öt percet. Ebből azután többször öt perc lett, és egyszer csak Dóra rájött, hogy már nehezebb lefelé menni, mint felfelé: tehát nincs mese, mászni kell. Csonka karral, tériszonnyal, félelmekkel. A cél előtt úgy érezte, hogy kimegy belőle a lélek: azt kívánta, hagyják békén, és legyen már ennek vége. A völgynek háttal állva ölelte a követ, mert tudta, leszédül, ha megfordul. Elindult, kb. 4000 méterig jutott, iszonyúan erős szélben és hidegben: végül a vezető mondta ki, hogy ne menjenek tovább.

Pásztory Dóra pontosan tudja, hogy az esemény utáni napokban még nem tudja igazán a helyére tenni az érzéseit, később bizonyára árnyaltabban fogalmazna: "Egy maximalista ember, aki olimpiai bajnok, és világcsúcsokat állított fel, nem elégszik meg 4000 méterrel. A legnagyobb problémát a félelem leküzdése okozta: hiába tudtam, hogy össze vagyok kötve a túravezetővel, mégis borzalmas pillanatok is voltak. A mai napig nem tudom eldönteni, pozitív vagy negatív élmény volt-e ez a hét, sok minden kavarog bennem. Kimegy az ember, hogy segítsen a franciáknak egy fontos üzenet kommunikálásában, egyúttal a hazáját is képviseli egy nagyon rangos eseményen - közben pedig emberileg, lelkileg, fizikailag embertelen megpróbáltatásokon megy keresztül. Kétszer is feljutottam erre a magasságra, a sziklát is megmásztam - eljön az idő, amikor ezt sikerként fogom elkönyvelni."

Antisystem Creative Commons License 2008.06.25 0 0 50

A fene tudja. Mindenesetre elég beteg dolognak gondolom, hogy a szülők utólag, a sikertelen érettségik után kezdenek tömegesen  panaszkodni az iskola oktatási szinvonalára.  4 évig mit csináltak, csókolom?

ÜdV

Előzmény: orpheline (48)
Antisystem Creative Commons License 2008.06.25 0 0 49

Megnézem azt is:)

ÜdV

Előzmény: orpheline (48)
orpheline Creative Commons License 2008.06.25 0 0 48
És a kivételeztek xy fiával?...:o))
Előzmény: Antisystem (47)
Antisystem Creative Commons License 2008.06.25 0 0 47

Tényleg ölég beteg darab az is, az egyszer biztos.

ÜdV

Előzmény: AAAaaa (45)
Antisystem Creative Commons License 2008.06.25 0 0 46

Na megnézem a nyugdíjasotthonost is.

ÜdV

Előzmény: AAAaaa (45)
AAAaaa Creative Commons License 2008.06.25 0 0 45
lasd: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9179843&la=80317042

De sokan hiszik magukrol hogy szakkepzett gyurcsanyologusok illetve orbanologusok

Na tobb szot nem is erdemel

A topikhoz erdemes meg a masik tegnapi topikot is belevenni
"Feszülettel a nyugdíjasotthon ellen!"

A topiknyito cikkel is lehet szenet felhozni a legmelyebb banyabol
Előzmény: Antisystem (44)
Antisystem Creative Commons License 2008.06.25 0 0 44

Aha. Hát hiába, nem mindenki lehet manapság szakképzett gyurcsanyológus:)))

ÜdV

Előzmény: AAAaaa (43)
AAAaaa Creative Commons License 2008.06.25 0 0 43
tegnap (ma hajnalban) nyilt itt egy topik che es Gyurcsany cimmel ott futottam ossze regi ismerosunkkel
Előzmény: Antisystem (42)
Antisystem Creative Commons License 2008.06.25 0 0 42

Az még hagyján, ha ez már egy sajtós topic, ezt olvastad?:

http://nol.hu/cikk/496668/

Itten van róla kritika is:

http://konzervatorium.blog.hu/2008/06/24/che_guevara_mosdatasa

ÜdV

Előzmény: AAAaaa (41)
AAAaaa Creative Commons License 2008.06.25 0 0 41
OFF
regi baratod erre jart: http://forum.index.hu/User/UserDescription?u=706530
:))
ON
Előzmény: Antisystem (40)
Antisystem Creative Commons License 2008.06.25 0 0 40

Szerintem inkáűbb arról van szó, hogy a mélypont ugye relatív, itten egy mélyfölddel állunk szemben. Ahol nincs mélypont:)

ÜdV

Előzmény: AAAaaa (39)
AAAaaa Creative Commons License 2008.06.25 0 0 39
Itt a Kanaan - 1999 ota annyi ujsagiroi melypont volt csak, hogy ez a topik mindossze 40 hozzaszolast ert meg.

Nem kellene az egesz magyar sajtot Purlitzer dijra felterjeszteni?
Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.25 0 0 38
Hááát... De azért tényleg köszi! :-)
Előzmény: orpheline (37)
orpheline Creative Commons License 2008.06.25 0 0 37
....:o))

Persze.... itt még divat volt az anyázás előtti udvarias megszólítás....:P
Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.25 0 0 36

Kedves orphline!

Köszönöm, hogy felhoztad ezt a topikot. Öröm volt olvasni a holvannakmár-nickektől: alfalfa58,dekóder, medwe, stb.

Olvastad te is a korábbi beírásokat? Sikerült magadba szívni a szellemet?

Előzmény: orpheline (33)
orpheline Creative Commons License 2008.06.25 0 0 35
Persze, hogy arra figyelmeztetnek.....

De az újságíró egy ilyen elfogalmazott mondattal ( lehet szándékos is ) csak tovább mélyíti a " bűnös nemzet " érzést az emberekben - vagy nem?
Előzmény: méregkeverő (34)
méregkeverő Creative Commons License 2008.06.25 0 0 34

Nem lehetséges, hogy a leendő áldozatokat figyelmeztetik, hogy jobban figyeljenek?

(Akiknek a többsége Magyarországon magyar?)

Előzmény: orpheline (33)
orpheline Creative Commons License 2008.06.25 0 0 33
Nézze meg, milyen cikis táblák figyelmeztetik a magyar tolvajokra a turistákat!

FH
2008-06-25 13:55

A trükkös tolvajokra figyelmeztető táblán piros négyzetben egy kereket cserélő autós látható, akinek a kocsijából a másik oldalon egy fekete ruhás alak épp elemel valamit.

Trükkös tolvajokra figyelmeztető táblákat helyeztet ki a rendőrség Pest megye gyorsforgalmi útjain. A rendőrség adatai szerint a megyében 2008-ban nőtt az úgynevezett trükkös lopások száma az autópályákon.

Kora tavasz óta 34 ilyen eset volt. Ezek legtöbbször éjjel történnek, a tolvajok a pihenőkben alvó autósokat fosztanak ki.

Főleg nyugati munkahelyükről hazatérő román és bolgár munkásokat támadnak meg. A pihenő sofőröket a csoport egyik tagja felébreszti és valamilyen ürüggyel - például hogy meghibásodott a kocsija - eltereli a figyelmet. Közben társa elemeli a kiszemelt autóból az értékeket.

A tolvajok sikerében közrejátszik, hogy az utazók sokszor alig figyelnek a kocsiban hagyott táskájukra, tárcájukra. A legfertőzöttebb terület Pest megyében az M1-es autópálya, az M0-ás autóút és az M5-ös. Az autópályákat az Autópályarendőrség megszűnése után a megyei főkapitányságok felügyelik.

A táblákat az autópályakezelő munkatársai szerelik fel a rendőrség kérésére.

Az M0-áson már tettek fel ilyen jelzést a múlt hét pénteken, szerdán pedig az M1-esre tettek ki figyelmeztető táblát.

A táblán egyébként piros négyzetben egy kereket cserélő autós látható, akinek a kocsijából a másik oldalon egy fekete ruhás alak épp elemel valamit. Az ábra alatt három nyelven a "figyelem" szó szerepel......"
/ Hírszerző/

Magyar tolvajokra figyelmeztető elrettentő táblák....... vajon a félművelt "író" utánanézett annak, hogy ez az elkövetői réteg zömmel milyen állampolgárokból is verbuválódik???

alfalfa58 Creative Commons License 2001.05.14 0 0 32
Felhozommá... - aktuális lett.

Nemde, Kedves Wisinger Úr?

dekóder Creative Commons License 1999.03.23 0 0 31
Kedves Lewinfiú!

Igazad lehet abban, hogy érdemes lett volna kifejteni bővebben, miért tartom mélypontnak az általam említett közírók/újságírók írásait. Az írásait, s nem őket. (Bár amiket írtak, SZVSZ őket is minősíti.)

Nem tettem, bár ha figyelmesen olvastad, láthattad, próbáltam utalni rá, abban bízva, hogy az idelátogatók többsége tájékozott a politikával kapcsolatos publicisztikák terén is és megérti, mire gondoltam.

Vágvölgyi a "geci" szóval jellemzi a Fideszt és politikusait egy folyóiratban. Nem magyarázom meg, hogy ezt miért tartom förtelmesnek.

Eörsi István folyamatosan azzal riogatja az olvasóit, hogy a zsidó embereknek újra félniük kell. Ezt persze finom utalásokkal teszi, ahogy egy jó íróhoz illik. Nem magyarázom meg, hogy ezt miért tartom förtelmesnek.

Lovasról és Eötvösről pedig egy másik topicban már kifejtettem a véleményemet.

Előzmény: Lewinfiú (30)
Lewinfiú Creative Commons License 1999.03.23 0 0 30
Kedves alfalfa58 és dekóder!

Lám, nem értitek. Lehet minősíteni gondolatokat. Sőt ezek alapján meg lehet ítélni embereket. Lehet emberekkel vitatkozni. De itt nem folyik ilyesmi. Kihúztok egy fiókot, amire az van írva: újságírói mélyrepülés. És indoklás nélkül bekerülhet bárki. Szeretném, ha ezt az egyszerű dolgot próbálnátok felfogni: indoklás nélkül. Csak azért, mert nem tetszik, amit írt.

Na ez a fikázás.

Nyilván Esterházynak és vannak rosszabb pillanatai. Rosszul megírt, (nagyon szerényen megkockáztatnám: nyegle) mondatai. Ahogy Timothy Garlton Ashnak is. De amiről ír, és amit meglát, az általában figyelemre méltó, és lehet vele vitatkozni. Nem róla. Vele.

Nem vagyok közíró - mert mint az soxor látható, nem nagyon tudok írni:-)

alfalfa58 Creative Commons License 1999.03.23 0 0 29
Kedves Szalonna protokollfőnök és jogtanácsos úr!

Hogy Ön most nem nevezett cikkeknek nem akar (vagy akar?) nulla pontot adni, vagy… a fene se érti. Ajánlom, szedje össze magát, és fogalmazzon világosan! Ne feledje azonban, türelmem véges. És gondoljon arra: minden percért kár, ami az érdemi Mélypont-Díj kiosztó tevékenység útját állja!

Az a benyomásom, ön húsz év odaadó szolgálat (ha nem titok, árulja el, hogy hívták az első miniszterelnököt, aki önnél dolgozott) egyszerűen elfáradt. Most hazamehet. Pihenjen.

Holnap reggel 8:30-ra kérem a díjazottak (I., II., és III. díj) névsorát!

Előzmény: szalonna (28)
szalonna Creative Commons License 1999.03.23 0 0 28
Tisztelt Uraim!

1. A nulla természetes szám. (még pártelnöknek is választható ....uupsz, ez csak becsúszott, bocsánat)

2. Teljesen igaza van, hogy minden olyan cikk, amelyet nem jelolnek, nullas erdemjeggyel is lenne illetheto, amennyiben ez szerepel a kiírásban. Én ilyen pontot nem talaltam a kiirásban.

3. Ha esetleg elis fogadjuk a nullas erdemjegy letezeset, akkor ertelemszeruen ezt azok a cikkek kapjak, amelyet a résztvevok nem tekintettek újságírói mélyrepülésnek.
Az altalam javasolt, és egybként yugaton széleskörben alkalmazott pontozási rendszer tehát még ekkor is megkülönbözteti a két csoportot, de természetesen csak a "mélyrepülés" kategória cikkeit rangsorolja.

4. Szerzodésem felbontása esetén a kárpótlásra igényt fogok tartani, reszkessetek adófizetök!!!!!!!

Dr. Szalonna
jogtanácsos

Előzmény: alfalfa58 (27)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.03.23 0 0 27
Kedves Pásztörperc!

Mélységesen igazad van.

Szalonna protokollfőnök úr! Hibázni méltóztatott, emiatt közel húsz éven át eredményesen betöltött pozíciója is veszélyben forog! Pontozási javaslatát - átdolgozás céljából - ezennel visszaküldöm. Mielőbbi válaszát várom.

Pásztörperc urat ezúton írásbeli dícséretre terjesztem fel.

Előzmény: Pásztörperc (26)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.03.23 0 0 26
Az ötlet kitűnő, bár pontozni persze éppen fordítva kell, mint azt Szalonna javasolta. Az ő rendszerében ugyanis, ha egy javaslatra senki sem szavaz, az ugyebár 0 pontot kap, és ezzel értelemszerűen nyeri a versenyt...
alfalfa58 Creative Commons License 1999.03.23 0 0 25
Jó. Így fínomodik a rendszer.

Akkor abban is egyezzünk meg, hogy a pontszám dícséretekkel (l. medwe alant) tovább növelhető!

Előzmény: szalonna (24)
szalonna Creative Commons License 1999.03.23 0 0 24
Fontos technikai részlet. Ha valamely közíró több muvét is jelölik a listára, akkor a pontokat értelemszeruen összegezni kell majd.
Előzmény: alfalfa58 (23)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.03.23 0 0 23
Kedves szalonna!

Na jó, nem bánom.

Maradjunk az egy hétnél.

Várom a Közírói Mélypont Díj (1989-1999) javaslatokat!

[Az enyém változatlan, és a topicindítóban (a későbbi névhelyesbítéssel értve) meglelhető.]

Előzmény: szalonna (22)
szalonna Creative Commons License 1999.03.23 0 0 22
Nem értettelek félre :-) Ha utánagondolsz, a díjazottak listája már önmagában érdekes olvasmány lenne. Ragaszkodom a fair és pártatlan döntési folyamathoz!!!! (Természetesen kivéve, ha pillanatnyi érdekeim mást kivánnak majd. Akkor ugyanis körömszakadtáig harcolok majd, és nem fogom feladni).

szalonna

Előzmény: alfalfa58 (21)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!