Keresés

Részletes keresés

sancho1 Creative Commons License 1999.03.21 0 0 21
Szomorú, hogy szertefoszlanak a bokros csomag és más intézkedéseket megszenvedett nép eredményei.
krz Creative Commons License 1999.03.20 0 0 20
a gorog betuk mellett ne feledkezzunk meg arrol, hogy a topic cime azert valahol igaz. iden velhetoen novekedni fog az allam kulso eladosodottsaga, mert a lejaro 2 milliard dollar megujitasa mellett a mondjuk 3 milliard dollaros folyfiz merleghianyt is finanszirozni kell vmibol. a tartalekokat szerintem nagyjabol ezen a szinten tartjak, a mukodotoke-bearamlas olyan 1.5 milliard dollar lehet, ami onmagaban 1.5 milliard dollaros netto kulso adossag novekedest eredmenyez.

persze ekozben feltetelezzuk, hogy a magangazdasag onalloan megujitja az iden esedekesse valo 5-6 miliard dollarnyi adossagat, es nem a tartalekokbol szeretne azt visszafizetni. a downside mellett van upside is: ha a tokebearamlas magasabb lesz a vartnal (pl nagy privatizacios tranzakciok), az csokkenti a kulso finanszirozasi igenyt.

magyarorszag egyebkent jelenleg tenyleg sokkal olcsobban tudja magat kulfoldrol finanszirozni, mint belfoldrol. (a kulso es belso inflacioval korrigalt kamatkulonbseg olyan 3-4 szazalek lehet.) de a regioban meg mindig mi vagyunk a legjobban kiszolgaltatva a nk-i tokepiacoknak, igy azutan nem feltetlenul celszeru pusztan a kamatterhek csokkentesere lecserelni a teljes belfoldi adossagot kulsore. (jarai emlegetett ilyesmit meg kinevezese tajan.) tavaly osszel pl a fellendulo orszagok fele gyakorlatilag leallt a hitelezes, es egy rovid ideig ugy tunt, hogy a magancegek jegybanki tartalekokbol lesznek kenytelenek visszafizetni kulso adossagaikat. nem csoda, hogy a forint iranti bizalom nem verte az egeket.

ami a mostani kibocsatas idoziteset illeti, szerintem az akk-t es az mnb-t inkabb az vezette, hogy addig vegyunk, amig adnak. mi lesz, ha osszedol a wall street, megint eltunik a hitel a piacrol, mi meg ott allunk megfurodve:-(

theo Creative Commons License 1999.03.20 0 0 19
Korovjov, Diolen Mobi,

:-))))))))

Üdv, theo

Kettes számú törzsvendég Creative Commons License 1999.03.20 0 0 18
A fizika sosem volt az erősségem. :))
Előzmény: theo (16)
Korovjov Creative Commons License 1999.03.20 0 0 17
Szerintem ki akarja élezni az ellentéteket Görögországgal. Alighogy beléptünk a NATO-ba... :-)))
Előzmény: theo (16)
theo Creative Commons License 1999.03.20 0 0 16
Ejnye, Diolen Mobi úr,

miért "khalimera"? Miért nem "kalimera"? Kappa-val írják, nem khi-vel! Ez is biztos valamilyen kormányellenes ármány!

Üdv, theo

Előzmény: Kettes számú törzsvendég (14)
Korovjov Creative Commons License 1999.03.20 0 0 15
Az ilyen kibocsátásoknál mindig az utolsó pillanatban dol el az árazás, egy alkufolyamat eredményeképpen.
A kibocsátás a hírek szerint jövo péntekre várható. Lehet sejteni, hogy a hétfoi végleges januári fizmérlegadat ugyanolyan jó lesz, mint az elozetes, ezért merték erre a hétre idozíteni a tárgyalásokat.
Szóval, ha már tozsdérol van szó, kedd reggel én részvényt vennék.
Előzmény: NICK (13)
Kettes számú törzsvendég Creative Commons License 1999.03.20 0 0 14
Nekem sem tetszik, hogy minden topic kap egy kis (nagy) kormány/ellenzék/miép fikázós stichet. Bár el kell ismernem, hogy erre is szükség van, mert ettől nő a gyerek.

Shalom és khalimera.

Diolen Mobi

NICK Creative Commons License 1999.03.20 0 0 13
Rendkívül kedvező feltételekkel?
Én úgy tudom,hogy kicsit rá kell ígérnünk a máshol szokásos kamatfeltételekre (7%,dollárban).
Előzmény: Geyza (8)
Derek Creative Commons License 1999.03.20 0 0 12
Amen es szalem alejkum
Előzmény: Korovjov (11)
Korovjov Creative Commons License 1999.03.20 0 0 11
Kedves Diolen Mobi,
szerintem semmibol se lenne, ha konkrét ügyekrol vitatkoznánk, nem pokol és mennyország kérdéseirol.
Előzmény: Kettes számú törzsvendég (9)
Derek Creative Commons License 1999.03.20 0 0 10
"Na, ebből sem lesz kormányfikázós topic. :)) "
Nem is kell, hogy az legyen. Ha ez vagy barmelyik kormanyzat valamit jol csinal annak orulni kell , legfeljebb egyes ellenzekieknek savanyu a szolo.
Nekem tok mindegy, hogy egy szoclib , vagy jobbkozep kormanyzat csinal jo dolgokat, az jo az orszagnak es mindenkinek, ha viszont benak es hulyek akkor kimeletlenul nekik kell esni.
Előzmény: Kettes számú törzsvendég (9)
Kettes számú törzsvendég Creative Commons License 1999.03.20 0 0 9
Bolond, aki nem adósodik el a lehetőségei határáig. Aki viszont ennél tovább megy: őrült.

Jó ötletnek tartom, hogy az állam hátrébb vonul a belföldi hitelpiacról, mert ezzel tovább csökkenhetnek a kamatok, és több kölcsönhöz juthat a vállalati szektor. Ami a növekedés egyik elengedhetetlen felvétele.

Na, ebből sem lesz kormányfikázós topic. :))

Diolen Mobi

Geyza Creative Commons License 1999.03.20 0 0 8
A pénteki lapok szerint ez a hitelfelvétel rendkívül kedvező kamatokkal történnék meg (utána lehet nézni, nem akarok fejből, pontatlanul ideírni valamit), és többen szkeptikusak, hogy sikerülni fog-e.
Ha sikerülne, az valószínűleg nagyon jó lenne, csökkentené a kamatfizetési terheket és biztosan jó üzenet lenne a tőzsdének is.
Én drukkolok ennek a dolognak és várom a kimenetelét.

Géza

Korovjov Creative Commons License 1999.03.20 0 0 7
Úgy látszik, ugyanarra lyukadtunk ki Derekkel. Viszont azt hozzá kell tenni, hogy ha külföldrol vesszük fel a hitelt, mert olyan olcsó, akkor viszont a belföldi államadósságot csökkenteni kell, mégpedig a deficit további lefaragásával.
Derek Creative Commons License 1999.03.20 0 0 6
Hat ha az allam a befolyo adokbol nem kepes finanszirozni az autopalyaepitest akkor ha allamilag akarja megvalositani csak az allamkolcson a megoldas. Vagy meg a koncesszio, de mint tudjuk az ezzel kapcsolatos tapasztalatok eddig lehangolok, hogy finom legyek.Ilyen nagyvolumenu hosszu tavra kihato beruhazasokra viszonylag konnyu alacsony kamatozasu hosszufutamu kolcsont felvenni, mert egy ilyen beruhazas tovabbi beruhazasokat indukal. Es igaza van az autopalya lobbinak.
Előzmény: Jaccuse (3)
Korovjov Creative Commons License 1999.03.20 0 0 5
Kedves Jaccuse,
ha olcsóbban vehetünk fel hitelt külföldön, mint belföldön várhatóan a közeli öt-tíz évben, semmi baj azzal, ha külföldön veszünk fel hitelt.
Csakhogy nem ez a helyzet. Ráadásul az autópályaépítéseket a tervek szerint tudtommal költségvetési pénzekbol kívánják finanszírozni. Viszont ha esetleg lehet találni valamilyen nagyon kedvezo hitelkonstrukciót, nyugodtan fel lehet venni azt a hitelt külföldrol. Csak épüljenek már azok az autópályák.
Előzmény: Jaccuse (3)
Korovjov Creative Commons License 1999.03.20 0 0 4
Szerintem nem árt a gazdaságpolitikáról beszélni, alapvetoen itt van a kutya elásva, nem a parlamenti bizottságosdiban és egyéb termékeny kérdésekben.
A 75O millióval kapcsolatban inkább az idozítés az érdekes, mint maga a kibocsátás.
Hónapok óta lehet tudni, hogy a kormány és az MNB szándéka szerint a lejáró külföldi adósságállományt külföldi adóssággal fogják kiváltani, idén összesen 1.8 milliárd dollár értékben.
Az elozo, januári 5OO millió eurós hitelfölvétel rekordalacsony kamatok mellett történt, egynémely EU-tagállam is megirigyelhetné, és ettol önmagától csökken a külföldi adósságállomány.
Azért külföldi, és nem belföldi hitellel váltják ki a lejáró adósságot, mert a gazdaság erosen növekedik, és ilyen helyzetben növekszik a vállalatok belföldi hiteligénye a beruházásaikhoz.
Ha a kormány belföldön vesz fel újabb hiteleket, kiszorítja a vállalatokat a belföldi hitelpiacról, aminek a mérete limitált.
Január óta történt egysmás, és nyilván most rosszabb feltételekkel jutunk hitelhez, mint akkor. Egy dolog viszont biztos: sokkal jobb feltételekkel, mint amilyenekkel a lejáró hiteleket felvettük. Az adósságállomány így tovább csökken. Tehát a topik címe nem túl szerencsés.
Az idozítés érdekes. Ha a kormány arra számítana, hogy jobb gazdasági adatok jönnek ki a következo két-három hónapban, nyilván késobbre idozítette volna a kötvénykibocsátást, hogy még jobban leszorítsa a kötvény kamatát.
Jaccuse Creative Commons License 1999.03.20 0 0 3
Kedves Derek!

Igen, igazad van. Erre hivatkozik az autópályalobby is. Visszafizettük az adósságot, mostmár olcsón vehetünk fel hitelt: Nosza, vegyünk hát!
Ez azért egy kicsit sántít így.

Előzmény: Derek (2)
Derek Creative Commons License 1999.03.20 0 0 2
Nem az adossag abszolut erteke az erdekes, hanem az , hogy hany szazaleka a nemzeti ossztermeknek. Bar az adossag nott abszolut ertekben, de a nemzeti ossztermekhez viszonyitott aranya jelentosen csokkent es ez a lenyeg. Ebbol a szempontbol kell nezni.
Csak egy egyszeru pelda 1 millio forint adossag torlesztese egeszen mas annak aki minimalberen van, mint annak aki mondjuk 200 ezret keres havonta. Es ugyanez vonatkozik az orszagra is.
Előzmény: Jaccuse (0)
Libego Creative Commons License 1999.03.20 0 0 1
Tekintelyes kozgazda kollegaimat kene segitsegul hivnom ahhoz, hogy visszaigazoljak: a nemzetkozi piacokon piszkosul konnyu most hitelt folvenni, hiszen annyira olcsok a kamatok.
Jaccuse elso bekezdeseben, kerdeseben lehet az igazsag.

Azert gratula az uj topikhoz. Nem volt eleg a gazdasagpolitikai temakbol?

Jaccuse Creative Commons License 1999.03.20 0 0 0
Kedves Nick!
Itt nem arról van szó esetleg, hogy a régi, magas kamatozású hiteleket új, kedvezőbb kamatozásúakkal cserélik fel?

Egyébként a kormányt két oldalról is nyomják, hogy külföldön vegyen fel hitelt: egyrészt Torgyán szerint többszáz milliárd forintnyi külföldi hitelből kellene fedezni az árvízkárok helyreállítását (én mondjuk inkább a Fradiba folyatott 700 milkóval kezdeném...). Másrészt az autópályalobby szeretne 600 milliárdot kipréselni a kormányból külföldi hitelek felvételével.

Előzmény: NICK (-)
NICK Creative Commons License 1999.03.20 0 0 topiknyitó
Magyarország hatalmas (750 millió dolláros) kötvénykibocsátásra készül a nemzetközi piacon.
Ráadásul az összeg jelentős részét a már meglévő adósságok törlesztésére fordítanánk.
A múlt év végétől pedig, láthatóan,jelentős mértékben növekedet a médiákban az államkötvények hirdetésére fordított reklámidő.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!