Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.10.30 0 0 79
Na ja, vese velővel módon elkészítve :-)
Bár nem lennének túl nagy adagok...
Előzmény: deve24 (78)
deve24 Creative Commons License 2001.07.14 0 0 78
agyammal kb 10 másik ember boldog és elégedett lenne...
Géniusz Lóci Creative Commons License 2001.07.14 0 0 77
Amennyiben a "kapd be a faszom" felajánlásnak számít, akkor már többször.
Egyébként csak evésre.
nyman Creative Commons License 2001.07.14 0 0 76
NEM
Titi Creative Commons License 1999.09.03 0 0 75
(HEUREKA! :-))
Vasarnap 17 orakor a Hosok teren a Transzplantaltak XII. Vilagjatekanak megnyitoja.
A vilagjatek egy heten at tart, 47 orszagbol mintegy 1000 transzplantalt sportolo (hazai csapat: 60 fő)
Hetfon kezdodnek a versenyek es egy hetig tartanak: asztaliteniszben, fal-, tollas- es roplabdaban, tekeben, golfban, teniszben, uszasban, kerekparozasban, atletikaban es vivasban. Programinfo a Magyar Transzplantaltak Sportegyesuletenek lapjan:: www.mtse.hu
(nekem nem mukodik...)
Timea
Titi Creative Commons License 1999.06.23 0 0 74
Harom hete jelent meg a temarol a MANCS-ban egy nagyon jo cikk:

http://www.mancs.hu/legfrissebb.tdp?azon=9922globusz2

udv: Timea

Titi Creative Commons License 1999.06.23 0 0 73
Gondolom többen láttátok az RTL Klub kedd esti "horrorfilmet" (A donor). A filmrol annyit, hogy nagyjabol - szakmailag - helytallo volt, a szallodai "sterilitastol" eltekintve.
Szeretnem hangsulyozni, hogy Magyarorszagon ez nem fordult me'g elo, s a szervatultetes jelenlegi szabalyozasa mellett nem is fordulhat elo.
Nagy orommel lattam, hogy a jelenlegi torvenyt gyakorlatilag teljesen jol tudjatok :): aki eleteben nem tiltakozott (csaladorvos ANTSZ), annak agyhalala eseten megkerdezik a hozzatartozoit, hogy vajon az elhunyt hogyan velekedett eleteben a szervei felhasznalasarol. A hozzatartozok termeszetesen mar az otlettol is elajulnak, aztan az esetek nagyreszeben az intenziv osztalyon dolgozo aneszteziologus meggyozo kepessegen mulik a szerveltavolitas. Volt olyan szulo, aki azt mondta, hogy " a fiam ugyan nem tiltakozott, de en nem akarom". A torveny nem a hozzatartozo velemenyere kivancsi, megis, ilyen esetekben nincs mit tenni, hiszen ha a hozzatartozo ellenkezese ellenere kivennenk a halott szerveit, akkor az utanakovetkezo botrannyal tobbet artunk, mit hasznalunk. Ezert csak azt tudom mondani, hogy aki ugy gondolja, hogy halala UTAN is segiteni szeretne masokon, az me'g eleteben tisztazza a hozzatartozoival ezt a kerdest.
Meg egy fontos dolog: majat es szivet vercsoportazonossag es testmeret hasonlosag eseten lehet atultetni, a varakozok szigoruan surgossegi sorrendben vannak. A vesevel teljesen mas a helyzet. A vese kivetele utan eltavolitjuk a halott le'pe't, amit a szervkivetel utan leadunk az Orszagos Haematologiai es Immunologiai Intezet tipizalo laboratoriumaba. Ott egy 8 oras un. tipizalasi folyamattal megallapitjak a kivett vese immunologiai jellemzoit, ezek alapjan az OTT levo computer kivalasztja azokat a betegeket, akikbe a kivett ket vese jo, "immunologiai tokeletesseg" sorrendjebe allitjak ezt az esetenkent 5-10 nevet, es FAXON kuldik el a negy transzplantacios kozpontnak (SOTE, POTE, DOTE, SZOTE).
Tehat: a vesekivetel idopontjaban halvany fogalmamunk sincs arrol, hogy ki fogja kapni!
Akibe immunologiailag nem illik a kapott szerv, az halalnak halalaval hal... Ugyhogy hiaba van nehany milliom.... Tudom, erre tobben felszisszennek, hogy "eeees INDIA???", erre azt tudom mondani, hogy valoban eljutnak ide Indiabol mindenfele horrortortenetek, aminek sajnos egyresze valoszinuleg igaz :(. DE: arra vonatkozoan, hogy Indiaban hanyan elik tul a transzplantaciot (arrol beszelek, aki KAPJA a szervet), nincs adat... felek tole, hogy kevesen... Pont az elobb emlitett okok miatt...

Befejezesul egy magyarorszagi adat: jelenleg 850-en varnak vesere, koztul 21 gyermek. 27-en majra, koztuk 3 gyermek, es 25-en szivre.
(a maj- es szivvarolista nem azert ilyen "kicsi", mert ilyen keves beteg var, hanem mert mivel mindketto nagy kockazatu mutet, a varolistara helyezest az utolso pillanatig erdemes halogatni, tehat amig egy maj- ill. szivbeteg viszonylag - a betegsegehez kepest - jol van, addig inkabb szorosabb orvosi ellenorzes mellett a "varolistara helyezes elotti stadium"-ban van.

Feszt Timea Diana
transzplantacios koordinator

kukaca Creative Commons License 1999.06.23 0 0 72
Már több hölgynek felajánlottam egy bizonyos szervem. Fájdalommentes közös műtét reményében.
...ja, ez nem is az a téma, bocs...
joy Creative Commons License 1999.06.23 0 0 71
Már többször is!
Bölény Creative Commons License 1999.06.22 0 0 70
Fargo! En elfogadom a velemenyedet, bar nem ertek egyet vele. Lehet, hogy a vezerig. unokaja kapja meg a szervemet, de biztosan neki is szuksege van ra. Viccbol nem szoktak szervet transzplantalni, hiszen a fogado is komoly kockazatnak van kiteve. En nem tudom, mennyire sulyos a helyzet szervkereskedelem teren, de amilyen infrastrukturat, kepzettseget es szervezettseget igenyel, meglepne ha egyaltalan jelentos lenne.

A "vesetlenitett" kislany peldajanal maradva, hogyan lehet kiszurni egy tomegben, hogy melyik kislany a megfelelo donor? Vagy talalomra osszefogdosnak x gyereket, oszt majd akad egy megfelelo? A kivett veset is par oran, talan egy napon belul fel kell hasznalni.

Abban igazad van, hogy a nyugati orvostudomany nagyon elment a kemikaliak iranyaba, de hat a civilizacio az egy ilyen jatek. Nincs idod kialudni magad, hat bedobsz egy kavet, es meg hosszan lehetne sorolni a mesterseges dolgokat. Ha meg nem tetszik ez az egesz, akkor kimehetsz remetenek az erdobe bukkmakkot enni. Az is egy megoldas.

Előzmény: fargo (69)
fargo Creative Commons License 1999.06.22 0 0 69
Kedves KisPocak,

Azzal, hogy elfogadottá tették a szervátültetést, alapot adtak az ebbôl eredô spekulációknak és visszaéléseknek. Ezért igenis van köze a szervkereskedelemhez.

Szerintem ha hirtelen rámesne egy villamos, akkor sem a lickóvadamosi munkanélküli halódó gyermeke kapná meg a májamat, hanem mondjuk XY bank-vezérigazgató úr drágalátos unokája. Legalábbis nagy valószínűséggel így lenne, ez a dolgok sora, mióta ember az ember...

Az, hogy mi természet ellen való és miért, egy elég kényes téma. Amiket felsoroltál (állatkísérletek, szérumok kinyerése, véradás) szvsz igenis természet ellen valók. Ugyanis egy tehenet NEM inzulingenerátornak teremtett a természet, a Jóisten, vagy fogjuk akárkire. Szerintem az egész nyugati orvostudomány vakvágányon halad, nagyon sokzor rossz oldalról közelítve meg a betegségeket. Egy egyszerű példával: ha fáj a fejed, nem a fejfájást kiváltó okot szünteted meg, hanem magát a fejfájást, azzal, hogy közben mérgezed a szervezetedet. Ha beüt az allergia, akkor nem az allergiát kiváltó (mondjuk pszichés?) okot szünteted meg, hanem elkezded irtani a növényzetet magad körül. Ez a gondolkodás nem jó. Csak tüneti kezelést nyújt, de a betegség IGAZI okát nem szünteti meg, még csak talán nem is keresi...

Előzmény: KisPocak (64)
fargo Creative Commons License 1999.06.22 0 0 68
Volt a játszótéren egy fiatal lány a kislányával, ismerte ôket mindenki, legalábbis látásból. Aztán a nyaralásuk után nem jöttek le többet. Amikor egyszer láttuk, hogy nagyon megviselt a lány is meg a férje is, rákérdeztem valakire, hogy mi van velük, úgy eltűntek -- akkor mesélték el ezt a sztorit.

Nem tudom van-e gyereketek, nekem akad egy hasonló korú fiam, azt hiszem a saját beleivel fojtanám meg azt, aki a millióin megveszi a fiam egészsége árán a sajátjának az életét... (No meg azt is, aki ehhez asszisztál -- azt alkalomadtán kétszer is.)

MÁS:
Persze nehéz meghúzni a határt, hogy mi az, ami 'még elmegy' és ami már természet ellen való. Szerintem a génmanipulációk, a klónozás és a szervátültetés már durván túllépik azt a határt, amit én még el tudok fogadni, mint az élet megmentéséért még megengedhetô áldozatot.

Most jöhetnek a banális kérdések, hogy 'Te mit tennél, ha a Te fiad...'. Nem tudom, mit tennék, ne is kérdezzétek. Ha rólam lenne szó, biztosan nem fogadnék el idegen szervet, s nem is adnám oda a sajátomat.

Előzmény: bubu (63)
pancho Creative Commons License 1999.06.22 0 0 67
Hát, szerintem a tisztességes az lenne, ami mondjuk az USA-ban van, ahol belepecsételtetheted az ID Card-odba (ez olyan személyi + jogsi egyben), hogy DONOR vagy-e (azaz hozzájárulsz) vagy sem. Ha ez nincs, akkor ott is a hozzátartozók döntenek, hogy mehet-e az a vese, vagy marad, és eltemetik a többi kacattal együtt. Az szerintem nem tisztességes, hogy minden beleegyezés nélkül kiveszik. Mi van akkor, ha az én vallásom, mondjuk, tiltja, hogy a szerveimet kiszedjék belőlem a hálálom után? Ekkor hiába éltem szentként egész életemben, mégis a Pokolba jutok (nem vagyok vallásos, csak tegyük fel).
Szóval ez szerintem tisztességtelen. Ha törvénybe kerül, akkor is. Remélem, nem fogadják el. (Annak ellenére, hogy időnként én is adok pl. vért.)
caius Creative Commons License 1999.06.22 0 0 66
Csak a felettes szerveimet tudom felajánlani, de azokat melegen.
KisPocak Creative Commons License 1999.06.21 0 0 65
Köszi a felvilágosítást. Végre valami pozitívum, amit leraknak az asztalra -- mondjuk nem volt nehéz egy nyílvánvalóan elfuserált döntést visszaváltoztatni...

További jó egészséget, és jó sok véradást!

Üdv:KisPocak

Előzmény: Bölény (59)
KisPocak Creative Commons License 1999.06.21 0 0 64
A szervkereskedelemnek szerintem nincs köze a kérdéshez.
Akár felajánlom, akár elutasítom (mármint a szervfelajánlást), akkor is ki vagyunk téve mindannyian ennek a veszélynek...
Bármilyen a rendelet, ez nem befolyásolja azt, hogy azzal a szerncsétlen kislánnyal mit műveltek. Illetve egy módon talán: ha olyan megszorító intézkedéseket hoznak, mint ami most van (vagy eddig volt), kevesebben jutnak szervhez...
Vagy arra gondolsz, hogy az orvosok folytatnak szervkereskedelmet?
Mi való természet ellen?? Akkor ne nyerjünk ki az állatokból szérumokat, és ne végezzünk állatkísérleteket, és ne adjunk vért, ez még leírva is szörnyű...
K.p
Előzmény: fargo (62)
bubu Creative Commons License 1999.06.21 0 0 63
bocs, de valoban a Te konkret ismerosodrol van szo?
Te ismered az illetot?
Előzmény: fargo (62)
fargo Creative Commons License 1999.06.21 0 0 62
Volt egy ismerôs, akinek a 3 és fél éves kislánya elveszett a szülei mellôl a párizsi Disneyland-ben. Kétségbeesve keresték, majd 4 nap műlva elôkerült, ugyanazon a padon üldögélt, ahol utoljára látták. Kicsit sápadt volt, kicsit sokkos, kicsit lefogyott. No és kioperálták az egyik veséjét. Szépen ellátott, szakszerű módon.

Lehet, hogy megköveztek, de én alapvetôen az emberi szervek átültetése, újrafelhasználása, az ezekkel való kereskedelem és visszaélések ellen vagyok. Nem csak azért, mert kiderült, hogy a szervkereskedelem az egyik legjobban jövedelmezô és szerintem legmocskosabb üzletág, és nem csak azért, mert a transzplantációk széles körű elterjedése az emberiség gyors korcsosulásához vezet, hanem azért, mert úgy látom, hogy ez az egész ordítóan természet ellen való.

Lehet, hogy Ti ezt másképpen látjátok, de rám sajna nem hat a sok (ál)humanista humbug, meg a kiforgatott magyarázkodás -- hulljon a férgese!

kheiron Creative Commons License 1999.06.21 0 0 61
Sziasztok!

Az igaz, hogy a jelenlegi szabályzás szerint meg kell keresni a hozzátartozót stb., de most van készülőben a törvénymódosítás, aminek eredményeként az előre tiltakozást leszámítva felhasználhatják a szerveinket. Utóbbival egyébként inkább egyetértek.

Üdv
majdnem-dr. Kheirón

Seamus Creative Commons License 1999.06.21 0 0 60
Van olyan h x idön belül be kell a szervet ültetni, mert ha nem annyi neki? és ez az idö nem túl hosszú?
Bölény Creative Commons License 1999.06.21 0 0 59
Ha jol hallottam vmelyik nap a tvbe', akkor pont most valtoztattak meg (nagy tobbseggel - neha vmi normalisat is csinalnak a partjaink) az egeszsegugyi torveny idevonatkozo szakaszat, azaz ezentul ismet nem lesz szukseg a hozzatartozo beleegyezesere.

Mivel viszonylag ritka a vercsoportom (0 neg.), kotelessegemnek erzem, hogy a lehetosegekhez merten segitsem raszorulo sorstarsaimat. Ezert adok vert, es ha arra kerul a sor, akkor a berendezest is vihetik.

Előzmény: KisPocak (55)
pancho Creative Commons License 1999.06.21 0 0 58
Fel, de azt mondta a főszakács, hogy elég rágósak meg inasak, maximum levesnek jók, húsételként nem szolgálná fel. Törzsvendégnek legalábbis biztos nem. Még a velőrózsát rántva el tudná képzelni, mert az a rész nincs agyonhasználva, csak kevésnek tartja az alapanyagot.
Bluebird Creative Commons License 1999.06.21 0 0 57
Ha ezt komolyan gondolod, akkor kívánom neked, hogy nézd végig anyukád/apukád/gyermeked halálát azért, mert senki nem ad nekik szervet, pedig szükség lenne rá.
No comment.
Előzmény: krezeda (47)
Mijo Creative Commons License 1999.06.20 0 0 56

168 óra ( 1999. június 10. ):

" Halott az élőnek "

" A Napló kérdése: Hozzájárulna-e ahhoz, hogy halála esetén az ön szerveit előzetes beleegyezése nélkül fölhasználják átültetésre ?
A telefonszavazás eredménye ( 13 230 szavazat alapján )

Igen: 74 százalék

Nem: 26 százalék

Mijo
(N.A.!)

KisPocak Creative Commons License 1999.06.18 0 0 55
Én nem fogok soha tiltakozni, hogy ha már meghaltam, mit csináljanak velem, és mit nem. Egy máj, vagy vese ide vagy oda, nem mindegy? Egy emberi test így hány másikat tudna megmenteni????(Sokat, de már egy élet is rengeteg!)

Az a baj, hogy egy ideje új törvény van, és még a hozzátartozó beleegyezése is kell, hogy a szerveket felhasználhassák (elég sokat lehetett ezekről a tévében hallani, hogy ez milyen körülményes, és, hogy mennyivel esett vissza a szervátültetések száma emiatt). Szernitem jobb volt a régi rendszer, mármint, hogy mindenikiét fel lehet használni, aki ez ellen nem tiltakozik. Úgy kellene szabályozni, hogy pl. a személyiben lehetne külön erre vonatkozó rubrika, és ezt lehetne figyelembe venni. Ez önmagában nem jelentené azt, hogy jobban kellene félnünk, hogy leütnek és eladnak valami szervpiacon.

Üdv:Kispocak

Arghonaut 2 Creative Commons License 1999.06.18 0 0 54
Felőlem azt berhelnek ki belőlem amikor megálltam, amit csak gondolnak. Már vannak ajánlattevőim a csontvázámra, s várom a többi részletek iránt érdeklődőket e-mailban.
schgy Creative Commons License 1999.06.18 0 0 53
Egyetertek az elottemszolo szoo5-tel, csak persze remelem, hogy nem fog sikerulni, ugyanis addig szeretnek elni, amig minden reszem tenyleg elhasznalodik :-) .
Ha meg maskepp alakul, akkor termeszetesen szivesen segitek.
Azt persze nem bannam, ha nem lenne nyilvantartas, vagyis nem lenne hol visszakeresni, kinek kell talalkozot szervezni egy kisebb felteglaval.

schgy

szoo5 Creative Commons License 1999.06.18 0 0 52
Bármit odaadok, ha nekem már nem kell, de mások még használni tudják.
szoo5
bogyó Creative Commons License 1999.06.18 0 0 51
Nem.
Micimackó Creative Commons License 1999.06.18 0 0 50
Nem, és nem is fogom, sőt alkalomadtán tiltó nyilatkozatot teszek. Félek, hogy valaki megkívánja a vesémet vagy a szívemet, vagy a szaruhártyámat és átmegy a nyakamon egy Merdzsó. A májamra hiába pályáznának, mert a sok mézsörtől már úgyis túl nagy. :-)) Egyébiránt nem vagyok irígy, szoktam vért is adni, ha jönnek a transzfúziósok a Százholdas Pagonyba. Csak annyi erkölcsi tartás nélküli ember van, és annyira elszabadultak itt-ott a dolgok, hogy én már kicsit paranoiás medvebocs lettem...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!