Szándékosan adják így a felvételeket. Az emberek többsége a hangosabbra kevert és dinamikailag homogén zenéket jobb minőségűnek hallja, a kiadók meg alkalmazkodnak ehhez.
Jó kérdés. Amunka annyiban silány, hogy a leggyengébb láncszeme határozza meg az egészet. Ha egy 180 grammos csúcsminőségű lemezt egy 3 kilós pro-jecten hallgatsz, de egy bébihangszóróra kivezetve, akkor bizony a bébi hangszóró gyenge minősége lesz a gyenge láncszem. Itt is hiába,keverte le Salogni asszony a hangot faszán, ha a mastering engineer szétcsapta egy limiterrel. Amúgy abban is van igazság, hogy a mai emberek többségét nem foglalkoztatja ez, valszeg streamingeken ugyanígy felhangosított zenéket hallgatnak.
Én mindkettőt. Csak bele néztem pár helyen, de nem férek a géphez a gyerek miatt, épül szépül a farmja :-) Annyit kérdeznék még: Ha ilyen a silány munkát végeznek a sztereó hangsávnál, akkor az miért nem veszi észre senki? Vagy nem érdekel senkit?
Úgy se megy, ha a BD ISO-ból/BDMV mappából a MakeMKV progival mkv-t csináltok? Kijelölitek az összes hangot amit szeretnétek és csinált egy mkv-t.
Majd MKVToolnix-ba beteszitek létrehozott fájlt, felül átváltjátok a kimenet fülre, ott a felosztás módja -> fejezetek előtt, alatta a beállításoknál beírjátok, hogy "all" és szépen elvágja pont a chapterek-nék az mkv fájlt.
Nekem már sikerült a True HD sávokból a lossless részt kiszedni az eac3to commandline programmal. Amit linkeltem, az bizonyos méret felett nem tud tovább rippelni a wav fájl fizikai mérete miatt.
Hát, emberek, az M dokfilm 5.1-es hangja után nehéz volt szembesülni a koncertfilm sztereó hangjával. A képek magukért beszélnek:
Ez szó szerint tragédia, totál kiherélés. Itt egy nagyítás is:
Itt "tökéletes munkát" végzett a masztering hangvérnök, semmi headroom, maximális kivezérlés, és a jel 0 dB-nél lefejezve. A hangmérnöki hivatás totális megcsúfolása.
Összehasonlításképpen itt van a dokfilm 5.1-es hangsávjainak összevágott formája, elég látványos a különbség:
Közelebbről:
(Ez a leglátványosabb rész, a Speak To Me crescendója - mondjuk nem értem, hogy a hátsó hangfalpárra mért küldték rá ezt a zizegő kakofóniát, miközben az egész felvételen azokon a sávokon végig szinte csak a stadion térhangja szól, de mindegy -, utána a Soul With Me halkabb része (ezt mondjuk itt speciel megtoltam, mert az eredeti keverésen kikúrt halk, a Condemnationnel egyetemben -, és aztán egy átlag hangosságú dal (Precious) következik. Direkt -6 dB-ig felnagyítottam a
hanghullámokat, nagyon szépen kivehetőek a hanghullámok, a dinamikaeltérések, a sávok közti karakterjellegi eltérések, stb.)
Nem véletlen, hogy ennek láttán kezdtem el foglalkozni az 5.1-es hang, majd a dokfilm koncert részének képvágásával. A sztereó hanggal nincs mit tenni, kriminális a végeredménye, ilyenhez hozzányúlni teljesen értelmetlen.
A 1080p-s BluRay filmből kivágtam a koncertszámokat és alávágtam az. 5.1-es hangot. Pár helyen csalni kellett, de szerintem megérte. Raktam másodsávra egy remaszter hangsávot is.