Egyébként én utoljára még az 'átkosban' voltam rendőrségen. Akkor önként mentem, mert jó állampolgárhoz illően az elhasználódott személyimet szerettem volna kicseréltetni. Elmondtam a rendőrnőnek, hogy a személyi végén van egy tájékoztató, hogy ilyen esetben cseréltetni kell. Mit csinált .. ? Megbüntetett ... mert sérült volt az igazolvány. :))))
Hála Istennek, most már másképp állnak hozzá a rendőrök. Partnerként, nem ellenségként.
NaNe:
Örülök, hogy úgy történt ahogy írtam!
Fellebbezhetsz, aztán a legvégén még mindíg kérhetsz részletfizetést!
Az a lényeg, hogy nincs több szorongás! :-)
A rendőrtiszt nagyon segítőkész volt, és egyáltalán nem akartak falhoz állítani. Megfelezte a büntetést - többet hatáskörénél fogva nem tudott tenni - és egyben javasolta, hogy ismét fellebbezzek. Így van még esély. Most 6 eFt -nál tartunk.
Eddig kellemesen csalódtam a rendőrségben. (folyt. köv.)
NaNe,
semmiképp ne fizess. Engem is lefényképeztek már, megfellebbeztem, hivatkozva a gyerek akármilyére, nem kértek semmi papírt, azt mondták, hogy ejnye-bejnye, felejtsük el.
És legalább jól van a kicsi?
Köszönöm mindenkinek a segítséget, hozzászólásokat, buzdításokat és Gapnak, barátjának a gyors köröket !
(A határozat elleni fellebbezést másr elküldtem, csak éppen nem jött rá válasz.)
Csak sikerult megint dumalnom az ugyveddel. (Remelem nem keso.)
Egyreszrol a rendor intezkedeset a Rendorsegrol szolo 1994. evi XXXIV. tv. szabalyozza, ami a meltanyossagot illeti, azt meg az Allamigazgatasi torveny szabalyozza. (Ugydontottem nem kopizom be mert kura hosszu.)
Amit tenni kell az a kovetkezo:
Be kell nyujtani egy panaszt az illetekes rendorkapitanysagra (ami megbirsagolt), amiben leirod mi tortent, es mit kifogasolsz. Mivel eredetileg ezt az intezkedest koveto 8 napon belul lehet megtenni, e panasz melle kell meg kesziteni egy Igazolas kerelem cimu papirt, amiben kifejted miert nem tudtal eddig intezkedni (gyerek szuletett, meg ilyenek) Ezt elbiralja a kapitanysag, es hoz egy szamodra vagy jo, vagy rossz dontest. Ha rosszat, akkor fellebbezes kovetkezik. Roviden ennyi. Ezt nagyjabol igy kell megcsinalni a birosag elott is, ha mar a rendorsegnel nem lehet panaszkodni, mert mar ugy all az ugy, ugyanigy le kell irni mindent, dontest hoznak, ha nem jot, akkor fellebbezni kell. Mondta a Doktor ur, hogy az o velemenye szerint, mar amennyit tud az ugyrol, nagy valoszinuseggel nem lesz baj.
NaNe:
USA-ban eleg kemenyek (bar mar kicsit regi a tapasztalat ;-).
Gyorsan hajtott apam az autopalyan, rendor megallit minket. Mondja, hogy gyorsan, hajtott, $60 a buntetes (az osszeg most csak sacc igy emlekezetbol ;-).
Mondtuk, hogy hat, sajnos epp nincs nalunk ennyi penz, kuldjon csekket, stb. (addigra mi mar reg az allamhataron tul leszunk, a kovetkezo allamban ;)
Erre mondja, hogy na ha nincs $60, akkor most megyunk a rendororsre, es borton.
Valasz: ja, akkor van $60 ;-)))
NaNe,
Tudni nem tudom, csak a jogérzetem meg néhány korábban hallott hír diktálja, hogy elengedik a büntetésedet, ha a bizonyítékaid az esetrol korrektek, elfogadhatóak, és nem veszélyeztetted más testi épségét. Amikor életmentésrol van szó, ami mellesleg mindenkinek büntetojogi kötelessége, akkor egy csomó szabály háttérbe szorul. Egy ismerosöm simán vezetett jogosítvány nélkül (bevonták), ha más is volt vele az autóban. Ilyenkor igazoltatáskor hivatkozhatott arra, hogy a vele utazó rettenetesen rosszul van, orvoshoz viszi. Nem akarok nagyon nagy marhaságot mondani, de mintha az autólopás is azért nem számít(ott?) buncselekménynek, csak jogtalan használatbavételnek, mert úgyis lehet(ett) arra hivatkozni, hogy valami végszükség miatt vitték el. Tök elvi felvetés: ha találok éjszaka gyalog hazafele ballagva egy vérzo sérültet, és a közelében egy autót, amúgy meg sehol senki akitol segítséget lehetne kérni, akkor úgy tudom nem buntethetnek meg, ha feltöröd az autót, és kórházba szállítod az illetot. (Az okozott anyagi kárt persze fizetni kell.)
Minden jót!
Palánk
Nem bíroságon lesz a tárgyalás, hanem a a ker. rendőr kapitányságon.(Ez csak szabálysértési eljárás)
Kb. egy hónapja láttam egy floridai étterem ablakán keresztül, hogy a sheriff megfogott egy gyorshajtót az út közepén. Kb. két órán keresztül ott dekkoltak, a rendőr meg nappali kivilágítást prezentált egy tonna reflektorral, ami az autóra volt felszerelve. Komolyan aggódtam a sofőrért, azt hittem rászárad a motorháztetőre :))
USA-ban mennyire kemények a zsaruk a gyorshajtókkal ?
Nem ismerem a magyar jogot, de......
Enszerintem, ha viszel orvosi papirt a birosagra, ami bizonyitja az idoben valo azonossagot, el tudom kepzelni, hogy a biro elengedi a buntetest. De a papirnak specifikusan kell allitani a percre pontos megerkezesedet a korhazba, annak az allitasat, hogy egy vajudo terhes not szallitottal. Egyebkent nem a rendortol fugg hanem a birotol.
NaNe,
elnezest a varakozasert, de ma nem tudtam elerni a haveromat, a joganyag itt van nalam, kopipasztazasra keszen, csak a jogszabalyok szamara varok.
Amint megvan, nyomatom.
Ez nem túl jó ötlet, mert bevisznek.
Múltkor láttam a tévében, hogy egy idős hölgy galambokat etetett az ablaka párkányán, amit a szomszédok rossz szemmel néztek.
Feljelentették. Tárgyalás, herce-hurca, idézés. A hölgy nem ment el rá, másnap éjjel jött a Gestapo és elvitte.
Ennyi ..
Hát nekem ugyan évekkel ezelőtt volt egy hasonló esetem. A Kerepesi uton bemértek 90-nel. Na jött is a papír 8000-es büntivel. Én meg miután a férjem nevén volt a kocsi hát nem mutattam meg neki, hanem kidobtam. És így tettem a következő három felszólítással is.Hát nem cifrázom jött a beszólító szép üzenet, azt is kidobtam . Közben eltelt három év az MSZP került uralomra, és a választások után kaptam egy gyönyörű levelet, hogy amnesztia meg stb. és eltekintenek a szabálysértéstől. Esetleg megpróbálhatod Te is.
corporal:
Ne haragudj, de ez a vészvillogós dolog nagyon naiv ötlet... Senki ne próbálja ki!
MGperY:
Idén januártól nem alakul át szabadság vesztéssé a be nem fizetett szabálysértés. Kb. két évvel ezelőtt kiróttak rám tárgyalás nélkül 3000,- pénzbírságot, de a levelet nem kaptam meg. Egy év múlva egy baracskai behívóval éjjel fél egykor rendőrök vittek be a kapitányságra és előzetesbe helyeztek. Reggel jött a feleségem, befizette a büntetést, és hazavitt.
Má' bocs, de ez hülyeség (a második mondat).
Más kérdés, hogy épeszű rendőr ilyenkor megállítana, hogy hová siecc annyira, és ha jogos, akkor segít (pl. "fölvezet").
Az eredeti kérdéshez: ha bizonyítható, hogy indokolt volt a sietség, akkor NEM BÜNTETHETNEK meg!
Legjobb tudomásom szerint ha az "érték" amit meg akarsz menteni fontosabb és nagyobb, mint az okozott kár (jelen esteben a gyermeked-feleséged élete vs. a gyorshajtás bűne), akkor nem büntethetnek. Egyébként már többször előfordult, hogy ugyanilyen szituban (amikor a rendőrök megláták, hogy az autós szülés miatt száguldozik), a rendőrök szirénázó rendőrautóval kísérték be a kórházba a "gyorshajtót" és utánna mindenféle eljárás, feljelentés nélkül távoztak.
vki mesélte v tasztalon olvastam h a egy komolyabb bkv büntetést (az halmozódik) próbált leülni az illetékes helyen , de a börtönből elzavarták h ne hülyéskedjen.
persze lehet h kamu, én fizetnék, mert hamarabb túl leszel rajta, mint az ügyintézéssel/protekció hajkurászással.
Eztet akartam mondani, csak nem mindig jon ossze. Reggel bemegyek a CD-mert, es este megkapod, dr. Szalai Sandor kommentarjaval, ha erdekel. (Marmint a jogi ertelmezes), vagy nelkule is tudom prezentalni. Mellesleg remelem, hogy ilyen szarrago burokratak nem fognak megfingatni, es ezen is vagyunk.
"Az Ugyved Ur azt mondja, teljes mertekben igazad van az ugyben, tobbek kozott a meltanyossag miatt is.
Holnap este tudom szolgaltatni az idevonatkozo paragrafusok szamat is, vagy ha gondolod (es benne van a CDJogtarban), akkor a szoveget is. De vegul is o, mint ugyved, azt mondta, itt vita nincs, Neked van igazad, te ertelemezted jol a jogaidat. "
Ez nagyszerű, nagyon sokat segítettél - persze mondani sem kell.
Sajnos nekem nincs CD jogtáram, de ha esetleg Neked van, nagyon jó lenne, ha bekopiznád ide a :
a.)paragrafus(ok) számát
b.)a hozzátartozó szövege(ke)t.
Nekem eccer olyan papírt küldtek, hogy felírt a közderület felügyelő, mert a tiltott időn kívül (hajnali egykor) ecceráthúzott parkolnitilosban állt a kocsi. (Rendesen reggel 7-től 16-ig volna tilos, alatta a kieg. tábla.)
Küldtek ilyen olyan felszólítást, hogy én vezettem, meg akkor hejettem ki, hogy mi a munkahelye nekije, meg annyaneve stb. Ja, meg hogy küldjem vissza azton nyomban posta felfordultával.
Azóta küldöm, vszínű elévült. Kész.
Az Ugyved Ur azt mondja, teljes mertekben igazad van az ugyben, tobbek kozott a meltanyossag miatt is.
Holnap este tudom szolgaltatni az idevonatkozo paragrafusok szamat is, vagy ha gondolod (es benne van a CDJogtarban), akkor a szoveget is. De vegul is o, mint ugyved, azt mondta, itt vita nincs, Neked van igazad, te ertelemezted jol a jogaidat.
Kösz, egy kicsit megnyugtattál.
Közel húsz éve van jogsim, és egyszer sem jelentettek fel.
(Egyszer három éve lejárt a zöldkártyám 18 órával (!), de az is csak ötszáz volt. Aztán meghívtam a rendőrt a koncertünkre :))))