Keresés

Részletes keresés

Duda Creative Commons License 1999.03.22 0 0 73
Kedves Lama!

A legfobb partnerunk az EU. Naluk igen nagy protekcionizmus van. Ha erre mi teljes liberalizmussal valszolunk, akkor gondolom szamodra is nyilvanvalo, hogy gyorsan lerabolnak bennunket.

Hogy vilagos legyek, es is a liberalizmust partolnam, de itt es ma ez hulyeseg.

Előzmény: Lama (71)
Lama Creative Commons License 1999.03.19 0 0 71
Kedves Duda!
Az, hogy mi a többség érdeke - a többség fogja eldönteni. Én különösebben nem foglalkozom azzal, hogy a véleményem többségi, vagy kissebbségi egyszerűen ez a véleményem és kész.
A protekcionizmus ma sem általános a világon: a versenyképesebb országok a WTO-n keresztül nagyon erősen korlátozzák már ma is a protekcionizmust. Ezért van az pld. hogy ázsiára nem annyira a törvényi protekcionizmus a jellemző, hanem az informális, illetve a lehetetlen szabványokon keresztüli. De végsősoron a világ a teljes liberalizmus felé halad - szerintem.
A protekcionizmus erősítésével a magyar keresetek soha nem fogják elérni, de még közelíteni sem az EU átlagot, mert az államok közötti protekcionista akadályok mindig oda - vissza működnek. Magyarország pedig egyszerűen nem rendelkezik olyan belső piaccal, ami lehetővé tenné az individuális fejlődést.
Előzmény: Duda (68)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.03.18 0 0 70
auf wiedersehen
Előzmény: Pásztörperc (69)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.03.18 0 0 69
Most emlékeztetnék mindenkit a téma nyitására: aki itt vesz és idetelepül, viharos sebességgel asszimilálódik, mérhetetlenül gazdagítva ezzel kultúránkat.
Teljesen jogos nemzeti büszkeségünk legfőbb oka az, hogy mindig befogadó nemzet voltunk: mindig jöttek hozzánk és mindig integráltunk mindenkit, aki jött.
Abban a pillanatban, hogy megpróbálunk kirekesztő nemzetté válni, jól megnézhetjük magunkat!

U.i.: legközelebb hétfőn leszek.

Duda Creative Commons License 1999.03.18 0 0 68
Lama!

Ha te kozvetito vagy lakaspiacon, akkor visszavonom a kijelentesemet, mert tudod, mi a te erdeked. Viszont ez ellenkezik az en es a tobbseg erdekeivel, es ezert a demokracia szabalyai szerint inkabb nem a te verziodnak kell megvalosulnia.

Amit a szabadbpiacrol irsz gyakorlatilag ma hulyeseg. Mindenhol protekcionizmus van. Ilyenkor szabadpiaci szellemben tenykedni ostobasag es ongyilkosag.

A megoldas a szepen emelkedo keresetek, es majd ha az AU atlag kozeleben leszunk (mondjuk a fele folott >1/2) akkor lehet liberalizalni a piacot.

Előzmény: Lama (62)
Lama Creative Commons License 1999.03.18 0 0 67
Ja és még valami nem vagyok amerikai!
Előzmény: keksav (65)
Lama Creative Commons License 1999.03.18 0 0 66
Kedves keksav!
Hiszen épp erről van szó: ha nyitott a piac akkor pillanatokon belül nálunk is olyan drága lesz a föld - ezzel rendbe is jött a dolog. Azt hiszem elég egyértelmű a földdel, ingatlanokkal kapcsolatos álláspontom lényege: minnél drágább, annál jobb.
Előzmény: keksav (65)
keksav Creative Commons License 1999.03.17 0 0 65
kedves Lama,

ez igen. Mondhatom. Nem vagy veletlenul te is amarikai??? Vazze ez a mi orszagunk es az eunak nem kell mas csak piac. Miota itt vagyok (Oxford) olvasom az angol lapokat, amik qrvara leszarjak, hogy mi mit gondolunk, a legfontosabb az, hogy a nyersanyagok meg a munkaero olcso. Szerinted minek nekik a fold?? Itt a fold olyan draga, hogy a jolkeresok is gondolkoznak, hogy mikor vegyenek. A lakasok ara, a jobbake 200-300ezer font, az evi fizetes, meg hetvenezer, ha nagyon jol keresel. prsze, hogy karajak, hogy szerezhess foldet, de azt megtiltjak, hogy pl francia ember foldet vegyen az Uk-ban, vagy nemetorszagban. Nem lehet odaadni nekik, mert ez a mi orszagunk nem az oveke. Itt tul nagy felremagayrazasok vannak ezzel kapcsoltaban, amit javaslok tisztazni legalabbis magaddal, mielott ilyen cserealapokrol irsz...

Lama Creative Commons License 1999.03.17 0 0 64
Kedves Pocak!
1. Jövedelem: alacsony jövedelem amely viszonylag magas termelékenységgel párosul = jobb versenyképesség. Ennek ellenére nincs komoly elégedetlenség, mert az életszínvonal - kisebb vissaesések ellenére - folyamatosan emelkedik. A társadalom pedig ennek köszönhetően optimista ami számomra egyet jelent azzal, hogy egészséges.
2. Ingatlan árak: az ottani ingatlan árakat alapvetően a föld ára határozza meg - márpedig a föld az a vagyon ami véges, tehát nem szabad olcsónak lennie, mert ha olcsó lenne, akkor nem éri meg infrastrukturálisan fejleszteni. Tehát a magas föld ár generálta magas ingatlan árakat tartom egészségesnek.

A szabad piac eszméje egy olyan elmélet, amely felé halad a világ. Valóban nem nézhetjük csak Magyarországra vonatkoztatva, de éppen ezért emlegetem rögeszmésen a cserealap fogalmát. Mert mindenki (az EU is) csak valamit valamiért ad. Az érdekek motiválnak és nem az elvek - ebben természetesen az is benne van, hogy ha éppen a szabad földszerzés lehetősége lenne az EU országok álma, akkor épp az a legjobb cserealap - de efelőli kételyemet már leírtam.

A magyarok jövedelem szerző képességét európai színvonalra hozni a piacok megnyitása nélkül teljes mértékben lehetetlen - az itthoni piac szűkössége miatt.
A jelenlegi helyzetben is annyi ingatlan, termőföld kerül a külföldiek birtokába amennyire csak fáj a foguk, tehát semmi értelme a korlátozásoknak. Csak példának: ha akarom földet, házat, lakást 120 évre is bérbeadhatok, vagy akár 500 évre is. A bérleti díjat pedig elkérhetem egyösszegben is, mindezt jözjegyző előtt, s nem zsebszerződés formájában. Ja csak annyi: ez esetben illetéket sem kell fizetni a bérbeadott ingatlan után.

Előzmény: Pocak (63)
Pocak Creative Commons License 1999.03.17 0 0 63
Kedves Lama,

Most erre mit mondjak?
Megmagyaraznad, hogy mitol jok a dk-azsiai jovedelem es ingatlanar viszonyok? Mert szerintem nem jok es nem kovetendok.

A "szabad piac" eszmeje csak egy alom, egy elmelet. A piacok zartsagat vagy nyiltsagat nem nezhetjuk csak Magyarorszagra vonatkozoan. Ha Europaban zartak a piacok (munkaero es aru), akkor nekunk ehhez kell alkalmazkodni.

Ok, engedjuk a kulfoldieket foldet es hazhelyet vasarolni. Hurra, nyiltak a piacaink! Magyarorszag nepessegenel tobbszor nagyobb szamu vasarlo, magasabb jovedelemmel raszabadul a magyarorszagi ingatlanokra. Nyilt lesz a piac? Nem (nem klasszikus ertelemben ertem). Nem, mert a magyarok nem tudnak foldet venni a sajat orszagukban!

Eloszor a magyarok jovedelemszerzo kepesseget kell az europai szinvonalra hozni, azutan valoban erdemes a piacok megnyitasarol targyalni.

Lama Creative Commons License 1999.03.17 0 0 62
Kedves Pocak!
1999-03-16 22:48:14
Olyat nem írtam, hogy nekünk kell engedni. Azt viszont igen, hogy megfelelő cserealapot - pontosabban alkualapot - kell találnunk az általunk elérni kívánt cél érdekében, s nem vagyok abban biztos, hogy pont a föld, az ingatlan az ami erre a célra jó. Ebből az következik, hogy akár szabadpiaci viszonyokat is lehet engedni az ingatlanok vonatkozásában - függetlenül azok jellegétől. Affelől viszont nincs kétségem, hogy az ingatlan piacra jótékony hatással lenne.
Dél-kelet Ázsia pedig nem a szabad piac mintaképének formájában szerepel példámban (már csak azért sem, mert arrafelé borzasztóan zártak a piacok), hanem a jövedelmi viszonyok és az ingatlan árak vonatkozásában. A magyarországi ingatlanárak ugyanis elképesztően olcsók (kb. 1/5-e USD-re átszámítva), míg az átlagos jövedelem az arrafelé szokásosnak a többszöröse. Ez pedig jól mutatja az ingatlanok - de ezenbelül leginkább a föld, mert az építkezés költségei viszont nálunk kerülnek legalább 5x annyiba - elképesztő alulértékeltségét nálunk. Ezt sehogy sem tudom normálisnak tekinteni.
Annak egyébként örülök, hogy neked nem okoz gondot a telek vásárlás. A többiek, akik erre vágynak - szintén megoldják majd valahogy, ha nem sikerül, akkor nem is igazán akarták.

Kedves Duda!
1999-03-17 11:24:48
Pontosan tudom, hogy mi az érdekem. Ráadásul külkereskedő vagyok, s ebbe néha az is belefér, hogy DK-Ázsiai partnereim részére szerzek itthoni ingatlanokat, amikor megkérnek erre. Ilyenkor persze a magasabb ár természetesen magasabb jutalékot is jelent - hiszen azt mindig %-ban számolják. Ha nem külkereskedő lennék, nem biztos, hogy annyira szeretném a szabadpiacot, de egyelőre a tevékenységemet leginkább a protekcionista szabályok akadályozzák itthon és külföldön is - ergó mindenhol a szabad piac híve vagyok.

jégtörő Creative Commons License 1999.03.17 0 0 61
Hát pedig sok hasonló törvény van amikor nem rendelkezhetsz szabadon a saját tulajdonoddal. Pld. nem építhetsz akkora házat az ingatlanodra, amilyent akarsz, nem viheted ki a tulajdonodban lévő műkincset az országból, csak engedéllyel, stb., stb.
Előzmény: KukacAV (57)
Trebitsch Creative Commons License 1999.03.17 0 0 60
Kedves Pásztörperc,

írod: " Ezekből a kényszereladókból SOHA nem lesz vásárló! "
Lehet. Amennyiben utódaik, örököseik sincsenek, akkor biztosan.
A föld is, annak az értéke is örökölhető...

A zsebszerződések gazdái pedig egészen könnyen pofára eshetnek, a törvénykerülő magatartás ui. addig gazdaságos, amíg le nem buknak vele.
Onnantól nem annyira. A kockázat is bele van számolva abba a félárba...
Amúgy: írtam már, hogy szerintem is a tiszta, tökéletesen liberális piac lenne jó, és alighanem az is lesz.
Csak nem kéne elkapkodni. Az azonnali, mondjuk tízszer akkora haszon reményében nem jó lemondani egy későbbi, százszor akkoráról.
Inkább maradjanak azok a földek még egy-két évig parlagon.
Hosszű távra ez persze nyilván nem megoldás, de nem is arra gondolok: az egész ügyet mondjuk 6-8 év alatt le kék zavarni.

Előzmény: Pásztörperc (58)
Duda Creative Commons License 1999.03.17 0 0 59
Kedves Lama!

Mindig eideges kezdek lenni, ha olyan emberek hangoztatjak a velemenyuket, akik nem latnak tovabb az orruknal, es nincsenek tisztaban azzal, hogy mik is az erdekeik.

Merges nem azert leszek, mert az a bizonyos 1 db ember szivatja magat, mert az nem erdekel, szivassa, ha ugy jolesik. A baj az, ha a velemenyet tomegek osztjak es a sok butuska az en lehetosegeimet rontja.

Szoval Lama, gondold at, hogy mi is jo neked, es csak ezutan nyilatkozgass.

Előzmény: Lama (48)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.03.17 0 0 58
Kedves Trebitsch!

Tán +' emléxel a kiindulásra: a termőföld kényszereladói azok, akik azt nem tudják/akarják megművelni. A kárpótlásból kapták: többségük korlátozottan munkaképes, öreg ember, más részük rég elszármazott a városba, nem is tudja, hogy kéne hozzáfogni. E földek többsége gazdaságilag életképtelen törpebirtok. Ezekből a kényszereladókból SOHA nem lesz vásárló!

Mindaddig, amíg eladói piac van, az árak nyomottak maradnak, és igenis az erre szakosodott felvásárlók veszik meg — a majdani piaci ár töredékéért. Többségüknek már most előszerződése van a leendő külföldi vevővel — jórészt a tőkéjük is ezekből az "előlegekből" áll össze. Gyakorlatilag már most is a "külföldi" a vevő — csak éppen a (kényszer)eladókat fosztják ki végtelenül a "magyar föld nem eladó" és más, ultrahazafias szólamok örve alatt. Ti meg, szegény bolondok, lelkesen tapsoltok ehhez. Így is az általatok kárhoztatott külföldi veszi meg, csak kb. fele annyit ad érte a strómannak, mintha versenyeznie kéne, a stróman meg tizedannyit, mint amit a szegény eladó normálisan kaphatna. Ezt akartátok a kárpótlással??

Megérne egy külön misét, mennyit árt a közmorálnak, hogy jogkerülő magatartásból ilyen kiválóan meg lehet tollasodni...

Egy apró oldalvágás a kárpótlásról úgy általában: a teljes töerténelem során mindig a magyar (és nem csak a magyar) gazdasági fejlődés fontos eszköze volt a nemzeti vagyon átlag 50–80 évenkénti részleges újraelosztása (pl. Koppány, Vazul, Csák, Zrínyi földjei). Ezeket mindig a feltörekvő, új kegyencek kapták meg. De a teljes történelem során most először osztották a vagyont visszafelé.

A lakáspiac eladói piaccá válásáról (önkorm. lakások) már írtam; a helyzet eléggé hasonló.

P.s. Mint tudod, a suhi nem neked jár, hanem Tulipánnak!

Előzmény: Trebitsch (55)
KukacAV Creative Commons License 1999.03.17 0 0 57
Azért én egy dolgot nem értek. Hogy a fenébe képzeli valaki azt, hogy törvénnyel megakadályozzuk a földek külföldiek részére történő eladását? Már elnézést, de ha nekem van egy szép nagy földem, akkor nehogy már egy politikus határozza meg, hogy Pista bácsinak eladhatom, de Herr Hansnak már nem... Vagy a parasztok (földtulajdonosok) annyira ostobák, hogy nincsenek tisztában elemi érdekeikkel?
Ha választanom kellene most 3millió vagy tíz év múlva 10 millió között, lehet, hogy én is "bagóért" eladnám. Másrészt a külföldi parasztok legalább nem mennek majd ki minden nevetséges indokkal traktorokkal az utcákra. (Érdekes, ha az én munkámra nincs szükség, mást kell csinálnom, ők meg ehelyett addig lobbiznak, míg valaki kifizeti helyettük a téves döntéseiket.) Hmmmm indulatos vagyok, ha rájuk gondolok, de a földet adják csak el, ha úgy látják jónak.
Black Creative Commons License 1999.03.16 0 0 56
Te csak ne adjál itt taktikai tanácsokat. Nem vagy te tanács-adó.
Előzmény: Trebitsch (55)
Trebitsch Creative Commons License 1999.03.16 0 0 55
Leírtuk már, kedves Geo...

Nem jó, ha csak egyetlen lépést látsz a sakkban. Veszíteni fogsz.
Aki ma kényszereladó, előbb-utóbb vásárló lesz.

Előzmény: Törölt nick (54)
Pocak Creative Commons License 1999.03.16 0 0 53
Kedves Lama,

Egyetertek, az ingatlanpiac alulertekelt, es ilyen arak mellett nem is erdemes fejleszteni - ez nem lyo.
Szvsz azert nincs sok helyen csatorna vagy aszfaltut, mert azok majdnem annyiba kerulnek, mint maga a telek.

De az se lyo, hogy a magyarok nem kereshetnek annyit, amennyit a tobbszor annyian levo EU-ban lakok, megpedig az EU tagorszagok korlatozasai miatt.
Viszont nekunk szabadon be kellene engednunk az EU-bol barmilyen vevot, aki meglobogtatja a dezsoket.
A szabad piac feltetelei az _erosebb_ oldalon vannak korlatozva, miert pont nekunk kellene engedni?

Ami a telket illeti: nekem telik, pontosan ezert mentem ki; de mi lesz azokkal, akik olyan elvakultak, hogy Magyarorszagon dolgozva magyar keresetbol akarnak telket venni?

DK-Azsia nem lyo pelda ide; amig az EU tagorszagok a narancs es libamaj importon problemaznak, szvsz nekunk nem nagyon kell a piacaink felszabaditasan gondolkoznunk, az ugyanis egyenlo lenne egy gazdasagi ongyilkossaggal.

Előzmény: Lama (52)
Lama Creative Commons License 1999.03.16 0 0 52
Kedves Trebitsch!
1999-03-16 20:09:10
Nem! Pocak vegyen csak lakást, olyat amilyenre telik neki - ha túlságosan rosszra telik, akkor fikázza a kormányt amiért csak arra telik.

Kedves brendi2!
1999-03-16 20:33:33
Tőlem megveheti, csak ne vigye el!

Kedves Pocak!
1999-03-16 20:42:15
Egyik könyvben sem olvastam. Csak egyszerűen ez a véleményem.

Mégpedig azért, mert sokat járok a távol-keleten, pontosabban Dél-kelet Ázsiában és tudom, hogy arra felé tized akkora átlagos jövedelem mellett, mint amilyen nálunk van kb. ötször annyiba kerülnek az ingatlanok mint nálunk. Tehát a magyar ingatlan piac erőssen alul értékelt, ami nem normális. Ha zárva tartjuk a belföldi ingatlan piacot akkor elmarad az az árfelverő hatás amitől kialakulnak a normális érték viszonyok.
Az EU munkaerő piaci korlátozásra irányuló igénye éppen akkora marhaság, mint a belső piac bármilyen formában való elszigetelése a külső piacoktól.
Mindebből az következik, hogy a tárgyalásokat nem elvi-ideológiai, hanem alku alapon kell lefolytatni. ha pontosan tudható, hogy nekik mi kell, akkor azt kell korlátozni, mert az a legjobb cserealap. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy pont az ingatlanok, a föld az aminek a korlátozása - illetve nem korlátozása - megfelelő cserealapot képez a szabad munkaerőáramlás biztosítására.

Pocak Creative Commons License 1999.03.16 0 0 51
Lama,

Ez nagyon lyo, melyik konyvban olvastad? ;-)
Leci mondd ma' el ott az EjU-ban is, mondjuk a szabad munkaeroaramlas kapcsan...
Mit szamit, hogy a munkas (ertelmisegi, paraszt, ill. paraszt ertelmisegi) magyar-e, vagy nemet, vagy francia.

brendi2 Creative Commons License 1999.03.16 0 0 50
Kedves Lama!

Légy szíves ne a magyar földet versenyeztesd, mert gondol egyet Bill Gates és felvásárolja fél Magyarországot. Te engednéd neki ugye?

Előzmény: Lama (48)
Trebitsch Creative Commons License 1999.03.16 0 0 49
Aha. Pocak szegény meg vegyen egy lakókocsit, telek helyett... Végül is mit számít, ki a vevő.

Nem gondolod, hogy kissé egyoldalú dolog lenne? A munkaerőpiacot keményen szabályozza az EU, mi meg durr bele, piacgazdaság a nyaka közé a jónépnek.
Biztos, hogy hosszabb távon az kell, szerintem is. De nem azonnal; szépen, nyugisan, úgy, hogy mi tízmillióan, amennyire lehet, jól járjunk vele, de legalább ne túl rosszul.
Mindenki védi a saját piacát, nem kéne megint feltalálnunk a "jobb, mint az eredeti", nem kopó Trapper farmergatyát, ha még emléxel rá... :)

Előzmény: Lama (48)
Lama Creative Commons License 1999.03.16 0 0 48
Sokkal egyszerűbb álláspontot képviselek: az vegyen ingatlant (házat, földet, telket, stb.) aki akar és van annyi pénze amennyit kérnek érte. Mit számít, hogy a vevő magyar-e vagy külföldi - ez legyen az érintettek magánügye. Nyílt - korlátok nélküli - versenyre van szükség ahhoz, hogy tényleges piac tudjon kialakulni. Ennek természetesen mindig vannak kárvallotjai, de hát az élet általában sikeresekből és sikertelennekből, győztesekből és vesztesekből áll. A veszteseket segíteni kell, de ez már nem piaci kategória.
Pocak Creative Commons License 1999.03.16 0 0 47
Egyszeru. Szabad munkaeroaramlas eloszor, utana 5 - 10 evvel johet a szabad tokearamlas.
Amig nehany ezres kvotat alig kapnak a magyarok Europaban, addig talan hanyagolhatnak a telekvasarlast itt Magyarorszagon.
Foleg, hogy most akarok en is telket venni! ;-)
Előzmény: Törölt nick (43)
Duda Creative Commons License 1999.03.16 0 0 46
A zoldmezos beruhazasok tobbnyire teszenek. Termeszetesen.

Bar neha duhit, hogy jominosegu termofoldre telepitik a gyarakat, ahelyett, hogy lepukkant gyartelepeket dozerolnanak el.

De negyedik, otodik eset ami tetszene nem jut eszembe, es szerintem nincs is

Előzmény: Pásztörperc (45)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.03.16 0 0 45
Kedves Duda!

Szerintem lehet, hogy az is tetszik Neked, amikor "zöldmezős" beruházáshoz veszik a földet. Meg tán még a harmadik, negyedik stb. efféle minősített eset is...

Előzmény: Duda (44)
Duda Creative Commons License 1999.03.16 0 0 44
Vannak olyan tanyak, ahol egyszeruen keptelenseg megelni, mert semmi munkaalkalom, vagy barmilyen megelhetesi forras nincs. Ezeket gadag nyugatiak megvesznek es uduloteleppe alakitanak.

Nos ez az egy eset tetszik, mert hasznos.

De itt is teljesitsek elotte az adminisztrativ akadalyokat.

Mielott meg valaki azzal jonne, hogy mit akadekoskodok, kell a fenenk a szaros magyar termofold es a pesti lakas, az jobb ha tudja, hogy a magyar termofol az egyik legkivalobb resz lesz europaban es egy pesti lakas is ertekes lesz, mivel itt van munkalehetoseg, szep fekvesu varos es van filingje.

Előzmény: Törölt nick (38)
BaSand Creative Commons License 1999.03.16 0 0 42
Az esélyegyenlőség nagyobb dicsőségére keresek olyan német, francia tanyát, ami a kutyának sem kell és három havi fizetésembe kerül. Provance előnyben. Ajánlatokat "Naiv" jeligére a szerkesztőségbe.
Előzmény: Törölt nick (38)
Trebitsch Creative Commons License 1999.03.16 0 0 41
Galadriel, kedves tündém,

és hogy alakultak a környéken a tanyaárak?
Az, hogy a kutyának nem kellenek, mindenesetre érdekes állítás.
Nem lehet, hogy a külföldi egyszerűen ráigért? Vagy pedig aszonta, ennyit a hülyének is megér, háromhavi fizetése... Erről beszélek. :)

Előzmény: Törölt nick (38)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!