Keresés

Részletes keresés

pancho Creative Commons License 1999.03.12 0 0 52
Bocs, átsiklottam. Hát, mondjuk inkább amatőr nyelvművelő vagy mi, olyan hobbi-szinten :-)
Meg tanul(gat)tam is pár nyelvet. Az angol kivételével sajnos nagyjából el is felejtettem, de egyes dolgokra még emléxem, ha homályosan is.
szalonna Creative Commons License 1999.03.12 0 0 50
Bzolee:

"Amugy ne man elkezdjuk aszinni, hogy azer mer van kozos hasonlo szavunk valamely szomszed neppel azert az toluk szarmazik. Esetleg kozos eredetu, spec a kurva szerintem latin eredetu szo. De meg keresem erre a bizonyitekot"

Elvben teljesen igazad van, hogy az egyezes lehet kozos eredet. Ebben az esetben abbol gondoltom a szlav eredetet, hogy tobb mint egy szlav nyelvben is elofordul. A latin eredetet nem tartom valoszinuleg, mert ilyen ertelemben tudtommal sem a regi, sem a modern nyelvekben nem ismert. A Bárczy vagy valamilyen más etimológiai szótár nincs kéznél valakinél?

Kurvázni csak pontosan, szépen... :-)

Előzmény: BZoltan (49)
BZoltan Creative Commons License 1999.03.11 0 0 49
pancho,
ugy general teccet a konkret fogalmazas, igy tovabb

Amugy ne man elkezdjuk aszinni, hogy azer mer van kozos hasonlo szavunk valamely szomszed neppel azert az toluk szarmazik. Esetleg kozos eredetu, spec a kurva szerintem latin eredetu szo. De meg keresem erre a bizonyitekot.

pancho Creative Commons License 1999.03.11 0 0 48
lufi, BZoltan:
Melyik kitételre gondoltok?
szalonna Creative Commons License 1999.03.11 0 0 47
Corporal: szerintem a kurva is szláv szó. Gondolj a lengyel "kurvamaty"-ra. Egyébként a "kurac" horvátul a.m. f.sz.

Dr. Réthy Lászlót (Lowy Árpádot) sz-ves figyelmetekbe ajánlom, o még nem a jelenkor lebutított nyelvét gyakorolta (oly nagy kedvvel :)

Előzmény: corporal (44)
lufi Creative Commons License 1999.03.11 0 0 46
jéé! Most meg Pancho-tól kérdezem éppen meg én is, hogy honnan tudja, amit állít. Dolgozom az igazságon keményen. (kurva-mód)
BZoltan Creative Commons License 1999.03.11 0 0 45
arcomrol foszladozik le a bor... Ilyeneket te honnajd tucc? De nehogy aszond aam, hogy alltalanos muvelcseg, mer akkor megyek vissza a gimipadba az meg tok ego lenne...
Előzmény: pancho (43)
pancho Creative Commons License 1999.03.11 0 0 43
corporal:
Tévúton jársz. Ezek a szavak régebben sokkal szélesebb körben általánosan használtak (mondhatni egyetlenek) lehettek, még a főurak között is, aztán úgy 200 éve, a modor finomodásáva, illemszabályok megjelenésével szorultak ki a szalonok közönségének nyelvéből, és olyan szavak vették át a helyüket - részben a nyelvújításkor -, amelyeket még ma is mesterkéltnek érzünk (pl. közösülés).
Az általad leírt nyelvi eredet részben megállja a helyét (pl. picsa - szláv), de többnyire nemigen. A pöcs pl. biztosan nem cigány szó, mert a cigány nyelvben tudtommal nincs "ö" hang. (Érdekes, a kaja és a pia onnan ered, de ilyen cigány szavak nincsenek, csak kajel = eszik és piel = iszik - és nem kajál és piál, azok már magyar ragok -, a magyarban ez főnevesült.)
Előzmény: corporal (40)
pancho Creative Commons License 1999.03.11 0 0 42
Nem a nyomdafesték nem bírja a szót. A mondás úgy szól: Nem tűri a nyomdafestéket. Azaz nem szabad újságban/könyvben nyomtatásban megjelentetni.
Nem fizikai tűrésről van szó, mielőtt belekötnél, hanem arról: sérti az erkölcsöt.
Előzmény: Typographic (35)
BZoltan Creative Commons License 1999.03.11 0 0 41
HAHAHAHA... :-)
Ugye ezt nem mondod komolyan. A szakdolgozatok nagyresze suletlen baromsag. Sajnos ez igy van.
Van valami olyasmi, hogy etimologiai szotar, abban lehet, hogy benne vannak a tragar szavak eredete is. Ha valaki tud ilyet, kerem jelezze.
Előzmény: corporal (40)
BZoltan Creative Commons License 1999.03.11 0 0 39
corporal:
ne haragudj, de egy nagy marhasagnak tartom amirol gyozkodni akarsz. Nehogy man egy szakdolgozatot tekintsunk autentikus forrasnak (mint tudjuk az meg semmit nem jelent, hogy valaki lediplomazott valami baromsagbol). Egyszeruen nem fogadom el, hogy a romaktol eredezteted ezen szavakat, ennek tobb oka is van, de egyszerubb, ha ezen nem vitatkozunk, mert se te se en nem vagyunk nyelveszek. Az altalad "paraszti" sorbol szarmaztatott szavak pedig egyszeruen nem retegnyelvi szavak. Tragarul beszelnek sokan, es szerintem az inteligens kulturalt ember nem arrol ismerszik meg, hogy soha nem hasznalja ezeket a szavakat, hanem arrol hogy, alkalomhoz illoen es helyenvalo modon hasznaja. Semmi rosszat nem talalok abban, ha egy hiperkulturalt egyetemi tanar a cimboraival valo kartyazas kozben azt mondja, hogy "a kurva eletbe de elbasztam ezt a piros 20-100 ultit".
Szoval szerintem az alkalom es hely szabja meg, hogy mi tragar es mi nem.
lufi Creative Commons License 1999.03.11 0 0 37
Corporalhoz két stílusban:
1: Szerinted?
2: Kedves, művelt Corporal! Engem tényleg érdekelne, hogy honnan tudod, amit írtál. Hogy a geci, genya, pöcs az a cigány nyelvből van, a picsa szláv eredetű, a pina, fasz, kurva, baszas pedig a magyar parasztoktol.

Kérdés: Mit tudsz a fing-ról? Honnan ered ? ( a seggből, ok, de a szó maga)
Általában kérdezném, hogy összesen akkor hány trágár szavunk van? Megvan legalább 1 tucat?

Pancho! Aki ide teved, annak ugyis mindegy. Kérlek terjessz ide egy-két kacifántosat. Kérésre teszed. Nyugodtan kezdjed úgy, hogy lufi kérésére halljatok csodát...Ezzel én átvállalnám a kultúrális megvetéseket, de téged elhatárolhatnánk. Engem például teljesen kizökkentett egyszer tenisz közben egy felkiáltás, amivel egy out után a labdát vagy az ütöjét, vagy engem(?) illetett egy haverom, amikor így szólt: anyádat baszd szíven!

Előzmény: corporal (33)
Xenike Creative Commons License 1999.03.10 0 0 36
Köszönöm kedves lufi a hozzászólást, mert lelki egyesúlyom visszabillentésében igen sokat segítettél, valóban nem vagyok ffi, de különben mindenben igazad van, valószínűleg fel kellett volna jobban készülnöm a véleményemet követő reakciókra, ha már egyszer provokáltam.
De azért tényleg köszi, és nem csüggedek, pedig már majdnem itt tartottam!
Előzmény: lufi (27)
Typographic Creative Commons License 1999.03.10 0 0 35
off topic on
lufi

A közhiedelmmel ellentétben a nyomdafesték mindent elbír (példa erre rengeteg „kiadvány???”), ellentétben a szerzokkel és a szerkesztokkel, akik sokat tehetnének nyelvünk tisztasága érdekében.
Érdekes, hogy mindig a nyomdáról beszélnek ilyenkor és nem a kiadóról meg a szerzorol. A nyomda ördöge rendszerint a helyesírási hibáknál jelentkezik, de a mai számítástechnikai lehetoségségek mellet sok nyomda nem is szed szöveget, mert kész filmet kap. Egyébként csak használni kéne a helyesírási programokat, de mivel azok drágák kevesen élnek vele. (Lásd elválasztási hibák a rengeteg napilapban)

egy nyomdász, Typo
off topic off

originalqszi Creative Commons License 1999.03.10 0 0 32
Lufi kedves: nem minden nyelv olyan gazdag "trágár" szavakban! Nézd meg a németet pl. sose tudja úgy társitani, az egyébként nagyon enyhe trágár szókincsét, mint mi! Mégis egy echte németnek az ugyanolyan trágárnak tűnik, mint nekünk. Minél idősebb az ember, annál trágárabbnak tünik a trágár szó. Szokás és a környezethez való alkalmazkodás kérdése az egész! Én eltudom képzelni, hogy a trágár szó, idegen szókörnyezetben nem is tűnik annak, pl. "Kérem, legyen olyan kedves és szíveskedjék eltávozni a pics@ba":DDDDD
Előzmény: lufi (9)
X polgártárs Creative Commons License 1999.03.10 0 0 31
sip pista polgártárs :

idézni csak pontosan, úgyhogy köszönöm a korrekciót (b@ßß@+)

x pt

Előzmény: sip pista (30)
sip pista Creative Commons License 1999.03.09 0 0 30
Petőfi: Mit nem beszél az a német
"...foglalod a kurv'anyádat, de nem ám a mi hazánkat..."
p
Előzmény: X polgártárs (28)
pancho Creative Commons License 1999.03.09 0 0 29
Lennének, elég bő a szótáram ezekből, még a népiesen enyhített változatokból is, de nem célom azokat terjeszteni. Nem lelkesedem különösebben a trágár beszédért, bár volt olyan szakasza az életemnek, amikor olyan volt a társaságom, hogy egy-két "kurvaanyád" nélkül mintha mit se szóltam volna, és ezek még az enyhébbek voltak.
Ja, és corporalnak annyit: nem volt köztük senki cigány. Másrészt azt hiszem, hasznos lenne némi etimológiai tanulmány.
Előzmény: lufi (26)
X polgártárs Creative Commons License 1999.03.09 0 0 28
Böfögök ide egy ilyet :
Van egy Petőfi vers :
"(...) foglalod ám el, a kurv' anyádat..."
xpt
Előzmény: corporal (20)
lufi Creative Commons License 1999.03.09 0 0 27
Corporal! Kerdeztem toled, hogy amit irtal, honnan szedted. Erre nem valaszoltal. Pancho is irt velemenyt, de azzal kezdte, hogy "szerintem".
Corporal! A stilus maga az ember, nem de?
Tragar szavak ide, lebaszas oda, ha csak TE gondolod ugy,hogy pl: az utszeli ciganyoktol erednek a tragar szavak, akkor ird ma oda legyszi, hogy "szerintem". Vagy nevezd meg a forrast, ahonnan tudasod merited, vagy ird oda, hogy "szerintem" maskulonben Xenikenek tovabbra is kurvara igaza lesz- baszkikam- a helyzetmegitelesben.
Xenike! Ha mar lecsaptal ott rogton, es provokalasnak nevezted, amit Corporal tett, szamithattal volna ra, hogy eljatszak a baranyt erkolcsileg, es teged vadolnak vissza kotekedessel. Igy megy ez. Ugy tunik, nem ffi vagy. Ne csuggedj, foleg ne ilyen hamar!
lufi Creative Commons License 1999.03.09 0 0 26
Pancho! Te ugy kezded, hogy "szerintem..." Ez jo. Tetszenek az idezett karomkodasok. Lennenek esetleg meg? Es tetszik ahogy elfiloztal rajtuk.
Javasolnam masoknak is, csak ugy, a szorakoztatasunkra.
Előzmény: pancho (10)
Xenike Creative Commons License 1999.03.09 0 0 25
Most már végképp nem értem a helyzetetm mert ha többen azt gondoljátok, hogy kötekedős hangulatban vagyok, hát magamba kell néznem, de én pont fordítva érzem ezt a ti részetekről, s nem értem (minden kötekedés nélkül), hogy miért váltottam ki belőletek ilyen érzést. Váltig az a véleményem, hogy lehetünk más állásponton, vagy ezzel is agresszív?
Előzmény: telefonbetyar (23)
Xenike Creative Commons License 1999.03.09 0 0 24
Lehet, kezicsókolom, jóestét kívánok!
Előzmény: MGperY (22)
telefonbetyar Creative Commons License 1999.03.09 0 0 23
Én ugyan nem értek egyet Corporallal,de anny biztos hogy te " birkozoszart " reggeliztél,és lehet hogy nem szamit a kor,de erosen egy felajzott kamasz stilusaban nyomod-ha kotekedni akarsz ok nélkul,akkor nyissal egy topicot-.:-)))
Előzmény: Xenike (21)
MGperY Creative Commons License 1999.03.09 0 0 22
"A tragar szavak azert lettek tragar szavak, mert - hogy neven nevezzem a gyereket - ezeket a szavakat az utszeli ciganyok, a tolvajok, a stricik, etc. hasznaljak ugyanazokra a dolgokra, amelyeknek szalonkepesebb megnevezesuk is van."

faszom sem érti ezt, akkor most jön értem a jusztlaci ?

Xenike Creative Commons License 1999.03.09 0 0 21
Corporal, nem értem, hogy miért gondolod, hogy agresszívkedek, egyszerűen más a véleményem, mint a tied, s a tiédet szélsőségesnek tartom. A korom pedig nem hiszem, hogy lényeges, ugynis mit változtat a megítéléseden, ha azt mondom, hogy 26 éves vagyok, vagy ha azt, hogy 32, vagy 40?
X polgártárs Creative Commons License 1999.03.09 0 0 19
corporal:

ez jó volt hehe :)

1. erre értettem :
"nepcsoport nyelvebol fakad", más országokban is?
2. ha azt mondom jól van vazze, akkor nagyon sértő vagyok?

x polgártárs

Előzmény: corporal (17)
Xenike Creative Commons License 1999.03.09 0 0 18
Corporal!
Romológiából megbuktál, de ahogy elnézem, ez téged nem nagyon zavar, s ha jól sejtem azok közé tartozol, akikkel még vitatkozni sem lehet, mert a saját véleményükön kívül másét nem fogadják el. Vajon mit gondolhatnak rólad az útszéli cigányok????????
Előzmény: corporal (15)
X polgártárs Creative Commons License 1999.03.09 0 0 16
corporal :
Jelen!

Más nyelvekben is ez van? Komolyan nem értem.

x - felvilágosulni vágyó - polgártárs

Előzmény: corporal (15)
Xenike Creative Commons License 1999.03.09 0 0 14
Corporal, én nem kötekszem veled, de nem nagyon tudom elképzelni, hogy te merre jársz-kelsz kishazánkban, mert hogy az általad említett embereken kívül mások is használják a trágár kifejezéseket, az tuti. Sőt! Tényleg nem értelek, de lehet, hogy nem is kell értenem?!
Előzmény: corporal (13)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!