Keresés

Részletes keresés

Thor Creative Commons License 1999.03.13 0 0 24
offon
de, lehet
kaptál tőlem emilt az utóbbi 24 órában? Kételyeim vannak jahúilag.
offoff
r_bendegúz Creative Commons License 1999.03.13 0 0 23
OFF on
Thor,
nem becsülted te fölé kicsit azt az IQ-t? Pár méter könyvet is vettek hozzá?
r_b.
OFF off
Előzmény: Thor (22)
Thor Creative Commons License 1999.03.13 0 0 22
Ma lakberendezési célzattal jártam Bpesten, és két olyan élményem volt, amit muszáj megosztanom veletek:
1. Michelfeit: zizegős szabadidőruhában, arckifejezés és beszéd alapján IQ:90 alatti középkorú házaspár leül mellénk egy kanapéra, aholis összeadja kis noteszlapon, hogy mennyi pénzre vásárolt eddig (3 db (!) politúros fekete, tükrös-üveges-aranyozott szekrénysort). 1 millió fölött volt az összeg, eladó kislány hódolatteli tekintettel vezette tovább őket.
2. Malomkerék méretű csillár, kb 400-500 db csilingelő kristálycsüngővel, 2.400.000 Ft (Molecz Fény). Jól nézzetek oda, először én is egy nullával kevesebbet láttam.
Bölikukac Creative Commons License 1999.03.05 0 0 21
Chappi(:-), ellent kell mondanom Ribizli tasztaltársnőnek az IKEA-kérdésben. Ill. nem is annyira, mert elszaporodtak a magyar/észt/szlovén/burundi/etióp áruk, ezek néha télleg elég sz@r minőségűek, de attól függ, hova teszed a mércét. Viszont eléggé leverték az árakat, szvsz most az IKEA olcsónak mondható. Ami viszont utánozhatatlan, az a dizájn, és az odafigyelés az összeillő dolgokra. Én az IKEA választékának - mongyuk - a felét hajlandó lennék beengedni a lakásomba (van is benne elég), a Májklfájt-ból meg majdnem semmit. Ott szinte minden bútor műanyagbevonatos fautánzat, nemes anyag semmi. Képesek ráírni egy szekrényre, hogy tömör fenyő, ha közelebb mész, akkor látod, hogy legfeljebb 20%, a többi papírszerű(!!!) anyaggal fóliázott pozdorja. Dizájn meg... broááááááá. Most tört el a gyerekeim emeletes ágyának hossztartója (ez véletlenül tényleg tömör fenyő), pusztán attól, hogy egy negyven kilós kislány rávetette magát. Tiszta csomó az egész, ráadásul a legrosszabb szálirányban a teherhordó alkatrészeknél. Azért vettem a Michelfeitben, mert néhány ezerrel olcsóbb volt, mint az IKEA. Én barom. Persze a szavatosság sem érvényes, elmúlt 3 éves.
Menjetek el az IKEÁBA, sétáljatok, igyatok egy kávét, rengeteg ötlet van beépítve/kiállítva.
A világítás kapcsán: én is áldozatul estem a halogén-divatnak, dekoratív, de rém kellemetlen a fénye, lakni nem lehet mellette, csak spotként érdemes alkalmazni, én már mindet leszereltem, csak képmegvilágításra használom. (lehet, hogy csak hülye helyekre szereltem?) Általános megvilágításra nagyon jók viszont a nagyteljesítményű plafonmegvilágító lámpák, ha valaki meg tudja fizetni azt a 300-500 W-ot. Az energiatakarékos kompakt fénycsövekkel nagyon jó a tapasztalatom, egy sem ment tönkre 1992 óta, pedig kaptak a gyerekeimtől rendesen ki/bekapcsolást. Az OBI-ban kapható 999 forintosokkal sincs semmi bajom.
Padló: parkett a lexebb. Viszont - ha szép - drága. Meg kényes. Laminát-padlólap gyerekszobákba nekem nagyon bejött, (az IKEÁé szép is, bár dupla-annyi, mint a nem_olyan_szép) a hülye is le tudja rakni (még én is), mindent kibír. Padlószőnyeg? Utálom, (mint a keselyű az üvegszemet), ha elmegyek valahová, és levetetik a cipőmet az előszobában, mert a nappaliban padlószőnyeg van. Hálószobába nagyon jó.
Üdv: Böli, és érezzétek jól magatokat!
r_bendegúz Creative Commons License 1999.03.05 0 0 20
Cseppke,

Ha csak egy szobátok van, akkor a parkettát javaslom, mert az takarítható, a padlószőnyeg macerásabb. Ha több szobátok, akkor a nappaliba parketta, a hálóba padlószőnyeg.

Konyha: az alap triumvirátus a mosogató-(lehetőleg kétmedencés)-munkapult-tűzhely; ha jobbkezes vagy, akkor balról-jobbra haladva, ebben a sorrendben. Felettük fölső elemek. Kell még hűtő/fagyasztó, kamraszekrény (ha nincs spájz). Az sem baj, ha legalább egy kétszemélyes étkezőrész is idefér. A kuka legyen elég méretes, az sem baj, ha osztott terű és hulladékválogatásra alkalmas. A munkapultként használt elem legalább 60 cm széles legyen és lehetőleg sokfiókos, mert abban mindent könnyebb megtalálni. Fölé tegyél vonalizzót, hogy ne a hátad mögül jöjjön a fény (barkácsáruházban színes foglalatosak is kaphatók. Egy 40-50 cm-es elég.)
A szokásos konyhaelem-szélesség 80/90 cm, van 40/50/60-as is.
Sokszor csak a frontfelület különbözteti meg - és drágítja - a bútorokat, nem az, hogy mennyire jól használható a belső terük.

Valahol találjatok szekrényt vagy egy rejtett zugot a
- takarítóholmiknak (söprű, lapát, felmosóvödör, "fóka", portörlő, porszívó és tartozékai)
- létrának, vasalódeszkának, vasalónak
- szerszámosdoboznak, tartalék izzóknak, zseblámpának, elemnek, gyertyának és gyufának (áramszünet esetére)
- vegyszereknek, cipőtisztító eszközöknek

r_b.

Előzmény: csepp (19)
csepp Creative Commons License 1999.03.05 0 0 19
És mi jobb? Padlószőnyeg, vagy parketta és azon szőnyeg?
Bár ez a kérdés már inkább az új, jövőbeli lakásra vonatkozik, most a parketta adottság.
És milyen bútorok legyenek a konyhában?
ribizli Creative Commons License 1999.03.05 0 0 18
csepp, ha ülni akartok sokat párnán, akkor ajánlom inkább a laticelből készülteket! Vesztek egy táblát, és éles késsel szépen felaprítjátok, majd behúzátok. Egyszínű, mosható huzatot ajánlok, tépőzárral vagy cippzárral, és duplát! (Felső piszkos lesz - levesz, kimos, vissza)
A növényekhez több infora van szükségem: milyen fekvésű a lakás, milyen fűtés van, napközben mennyire csökken kb. a hőmérséklet, mennyi időd van ápolgatni őket.
Polcrendszerből is van ám "mobil"! Pe-Ta a neve, ha jól emlékszem.
Lámpánál figyelni kell arra is, hogy hosszú ideig ég-e, vagy gyakran kapcsolgatjátok. Neon, energiatakarékos izé nem szereti a gyakori kapcsolgatást (pl. fürdő, WC, kamra). Lámpaüzlettel kapcsolatban is van már némi tapasztalatom, ha érdekel.
ribizli
r_bendegúz Creative Commons License 1999.03.05 0 0 17
All,
RO-KA rulez, egyébként a Bosnyák tértől 32-es busszal a második megálló (Egressy tér) valamelyest visszafelé kell gyalogolni. Villamossal is két megálló. Vannak 2,80 széles anyagaik is.

Cseppke,
Lámpás - a halogénnel csínján bánjatok, nyáron elég meleget tud csinálni, ha sok van belőle.
tisztelettel
r_b.

csepp Creative Commons License 1999.03.05 0 0 16
Nuwanda,
öt év kolesz és egy kis idő albérlet után jutottunk el idáig.

Még esetlenek vagyunk a lakberendezésben, de roppantmód élvezzük a feladatot!

csepp Creative Commons License 1999.03.05 0 0 15
Nuwanda,
A lakás a páromé,
mindketten dolgozunk, de ő emellett még most egyetemre is jár. Utolsó félév!!!
Én éppen most pihenek (tavaly végeztem), de ősszel be akarok valahová iratkozni. Valószínűleg jogra.
Meg nyelvórákra is járok.

ribizli,
Milyen növények bírják jól az ilyen lakást? Napközben kikapcsoljuk a fűtést, tehát meleg nincs, de világosnak világos. Én eddig virágzóakkal próbálkoztam, de sorra elpüsztültek.

A lakással kapcsolatban:
mivel nem szeretnénk itt lakni másfél-két évnél hosszabb ideig, olyan dolgokat szeretnénk vásárolni, amiket magunkkal tudunk vinni. Ezért mondtunk le a galéria lábai közötti rész könyvespolccá való átalakításáról.

A legfontosabb most tényleg a jó világítás kialakítása lenne, még éjjelilámpáink sincsenek...(((

Meg a párnák. Nagyon jó ötlet!
Úgyis állandó a baráti sáskajárás nálunk, és a hat szék ilyenkor nem elég. A barátaink már tudják: ha hozzánk jönnek, papucsot és evőeszközt hozniuk kell...)))

Köszönöm mindenkinek az ötleteket!
Írjatok még, ha vmi eszetekbe jut.

Nuwanda Creative Commons License 1999.03.05 0 0 14
Csepp,
Lakásod is van és tanulsz is még?!
Szép! Irigyellek a gondjaidért! ;-)
ribizli Creative Commons License 1999.03.05 0 0 13
Kedves csepp, mivel én is állandóan lakberendezési feladatokkal vagyok elfoglalva, átérzem a gondodat - bár én tanultam is lakberendezést egy kicsit.
A legnagyobb gondom a lámpákkal, világítótestekkel van, egyszerűen nem találok olyat, ami megfelelne az elképzelésemnek. Érdemes ezeket nagy barkácsáruházakban kinézni és megvenni, mert ott a legkedvezőbb az áruk. IKEA-val nagyon kell vigyázni, sokszor pocsék minőséget adnak! Lámpában a Massive-nak vannak IMHO normális modelljei.
Lakástextil ügyben két helyet javaslok: Király utca, Textilház, a Gólya áruház oldalán. Elég lepusztult üzlet, de óriási a választék, nagyon kedvesek az eladók és nagyon kedvezőek az árak. Állandóan vannak leértékelések, elég jelentősek, van függöny, bútorszövet, szőnyeg, konyhai textilek, törülköző, ágynemű, párna stb. Bár párnát éppen sokkal jobb házilag varrni. Nem nagy kunszt, tölteléknek szivacstörmelék jó, gyorsan megvan, és kevés pénzből.
A textilekkel sok trükköt lehet csinálni, szóval melegen ajánlottak!
A másik hely a RO-KA a Nagy Lajos Király útján - pontos számot nem tudok sajna. Ott is rengeteg textil van, bár jóval drágább, mint a Textilház, de fantasztikus a választék. Kiegészítők, kellékek is vannak, lehet hitelkártyával fizetni. (Textilházban is.) Hopp, még egy hely: Bétex áruház a Lehel úton, Lehel térnél, a Szigedi bútorház közelében. (A zigedinek és Első Magyar Bútordának is van honlapja.)
A textilfüggönyt ún. fényfüggönnyel is ki lehet váltani, az Ezermesterben látam erre vonatkozóan cikket. (szintén van honlapjuk) Újságban én a Ház praktikát, Ötlet mozaikot és Ezermestert ajánlom inkább, mint a flancosabb lapokat.
Növényekkel kapcsolatosan szívesen adok tanácsot, ha kell.
ribizli
mokusleqvar Creative Commons License 1999.03.04 0 0 12
Csepp,
mindenekelôtt érdemes csinálni egy jó kis alaprajzot, és abba berajzolni a bútorokat. (befér-kilóg, túl zsúfolt, stb) Mi az IKEAban vettünk nagyon sok mindent, volt, ami drága volt, volt, ami kevésbé, de rögtön kellett minden. (szilveszterkor költöztünk, mert januárban már nem maradhattunk a régi helyen) Én is lebeszéllek a nyersszínű szônyegrôl - mi is olyat akartunk, de most már nagyon boldog vagyok, hogy nem vettünk. A Szigedi nem rossz, a honlapot látva ne rettenj el (az ritka csúnya), nagyon helyes dolgaik vannak, és az eladók is aranyosak, de ez se olcsóbb (sokkal) az IKEAnal. Van a Kertész utcában egy Toboz nevű bolt a Wesselényi utcánál, ôk is fenyôvel foglalkoznak. A legolcsóbb, ha csináltacc magadnak bútort, már ha van jó asztalosod, és türelmed kivárni, míg elkészül...
r_bendegúz Creative Commons License 1999.03.04 0 0 11
Cseppke,

vadászathoz: kistáskádban mindig legyen veled egy pontos szobaalaprajz, egy legalább 100 cm-es fémmérce, jegyzetfüzet, meg írószerszám. Ez utóbbiak a lelőhelyek, nevek, méret, ár feljegyzésére. A jó zsákmányhoz sokat kell kirakatot nézni (azt lehet zárás után is) és boltokba járni.

Nézegessetek sok lakásos lapot, meg könyvet (a másokét, meg könyvtárit, különben nem futja a berendezésre :o) ). Az IKEA ingyenes katalógusából is lehet ötleteket meríteni.

Döntsétek el, hogy milyen színt vinnétek az otthonotokba és SEMMI olyat ne vegyetek meg, ami nem illik bele a megálmodott színvilágotokba. Ne is fogadjatok el ilyesmit ajándékba és családnak/barátnak is kössétek az orrára, hogy milyen színben utaztok.

Fenyőbútor lelőhely pl.: Szigedi Kft. (azt hiszem honlapjuk is van), meg Első Magyar Bútorda. Legyen abból az íróasztal, könyvespolc, virágállvány (a fenyő gyerekpracli tűrő és nem látszik meg rajta azonnal az összes por, nem úgy mint a sötétbarna vagy fekete bútoron). Egyébként akár egy leterített doboz is szolgálhat bútorként, amíg megfelelőbb nem akad.

Szőnyeg: ha natúrt szeretnétek, nézzetek körül a Békészszentandrási Szőnyegszöv. Dohány utcai mintaboltjában. Valahol a Károly krt.-hoz közel van. Michelfeitéknél is lehet kapni, sőt méretre rendelni is. Régebben a Váci utcai népművészeti kaszinó alagsorában is lehetett szépeket kapni. Ne vegyetek világosat, mert rosszul tűri a vörösbor- és kávéfoltot, meg ne vegyetek sötétet, mert minden pihe meglátszik rajta.
Függöny (elég egy drapéria az ablak köré, az felöltözteti, de nem takarja a kilátást; belátás ellen mehet bambuszroló) terítő, bútorhuzat: anyaglelőhelyek - IKEA (drága), dekoranyagbolt a Madách Színházzal szemben, gyári mintabolt a József Attila utca sarkán, az Erzsébet téri buszpályaudvarnál. Varrogatós rokont, barátnőt gátlástalanul kihasználni.

Lámpa: sok-sok kell belőle, a fényszigetek nagyon kellemessé teszik az estéket (gyertyázni is jó, azt tedd tükör elé).
Kép, poszter: feldobja a szobát, legyen egy képzeletbeli vízszintes vezérvonal amihez igazítod az összes képed magasságát.

ZENECUCC: hangfaltáv min. 2 m, tedd mondjuk 3-3 db dugóra, hogy ne vegye át a rezdést a padló vagy polc.

Egyelőre ennyi.

tisztelettel
r_bendegúz

Előzmény: csepp (-)
nomira Creative Commons License 1999.03.04 0 0 10
Nekem is tetszik, a skandináv stílus csak sötétítőfüggönnyel, de én nem tudnék úgy élni, főleg, hogy szemben is vannak lakások. A szomszédom egy jó ideig így élt , és engem roppant zavart amikor este mentem haza és akaratlanul is láttam mi folyik bennt. Aztán váltottak és most olyan természetes anyagból készült reluxa- nem Tom mi a neve- van az ablakukon. Ez már sokkal barátságosabb legalábbis kintről.
Én maradok a hagyományos függönyöknél, bár igazán kitalálhatnának, olyan anyagokat amelyek taszítják a port.
sosav Creative Commons License 1999.03.04 0 0 9
attol fugg milyenek az ablakok,ha szép iszonyat nagyok akkor nem kell nekem fuggony,de a napfény miatt nem art vmilyen mas odaillo megoldas,mart a nagy ablakokkal nyaron (ha csak nem vmi specko uvegbol van)hamar a szolariumban fogod érezni magad...nalam az ablakok azonban megkozelitoleg normalis méretuek,meg aszmbelévo haz sincs tul messze,meg ki tudja talan a perverz arcok sem ugyhogy az intimitas megorzése végett vannak fuggonyok.
Törölt nick Creative Commons License 1999.03.04 0 0 8
Van függöny, mert
(1) pont az ablak előtt van a közvilágítás, és én nem igazán szeretek világosban aludni
(2) földszint, az ablak előtt mászkálnak az emberek. Mi közük hozzá, mi folyik bent? Semmi.
Előzmény: csepp (7)
csepp Creative Commons License 1999.03.04 0 0 7
Az a legnagyobb baj, hogy a szobán kívül minden icipici (sum 33 nm2), konyha egybe az előszobával (régi bérház...), úgyhogy mindent a szobába kell bezsúfolni.
Ez a nehéz.
Tényleg, függönyötök van?
Nekünk szerencsére szemben egyemeletes ház van, mi pedig a 2-on lakunk, úgyhogy nincs rá szükség. Én nem is szeretnék. Hosszabb ideig voltam Hollandiában, nagyon tetszett, hogy ott sehol nem volt.
sosav Creative Commons License 1999.03.04 0 0 6
ha midig lenne eleg lovém mindent vennék, es tényleg csak azt ami tettszik de rohadtul,vagy csinaltatnék a sajat terveu-im alapjan mert otleteim vannak boven! azonkivul szeretem a nagy tereket amikor nem nyomnak agyon a targyak,csupan néhany nagyon karakteres-egyszeru letisztult formaju- darab vesz korul.imadom azonban a nem lakasba illo targyakat,pld.
-konyhaba aruhazi gurulos fém bevasarlokocsi
-nappaliba utcai fémpad
-ellopott utcai tablak
-de a haverom sajna tultett mindenen,az egyik benzinkutnal talalt egy régi nem tudom hogy a szarba hivjak pontosan,de tudjatok maga (a fold feletti kis) doboz ahol a szamlalo van meg a cso,szoval egy gépet,de a régebbi fajtabol,kipofozta,marha jol néz ki a nappalijaban,igaz majd beszartunk amikor fel kellett cipelni...
Törölt nick Creative Commons License 1999.03.04 0 0 5
Attól függ miről van szó. Szekrésnysort biztosan nem kezdenék el házilag barkácsolni, de karácsony előtt összehoztunk egy egész jó kis polcot. A váz tényleg párszáz forintból megvolt, csak a fóliázott pozdorja-lapok voltak drágák, de legalább gyorsan megcsinálták. Most majdnem betakar két falat, alatta pedig elférnek az ágyak. Színben is passzol a szekrénysorhoz. :)
nomira Creative Commons License 1999.03.04 0 0 4
Nem régen sikerült nekem is szereznem egy egyszobás lakást, bele estem abba a csapdába, hogy még nem laktam ott, de már megvettem néhány bútort. Mire be kellett őket pakolni, már sehogy se volt jó. Csepp a nyers színű szőnyeg volt az én álmom is, de meggyőztek arról, hogy nem praktikus, mert akár egy csepp tea is meglátszik rögtön rajta.
Én absztrakt mintás szőnyeget vettem alapszíne a kék és a fekete és van még néhány pasztel szín benne így mindenhez passzol. Fenyő színűek a szekrényeim azokhoz jól megy. Aztán kész; a szobám annyira nem tetszik még, hogy rögtön a kis helyiségekkel kezdtem a lakberendezést ( fürdőszoba, konyha, előszoba). Így lassan, de biztosan majd csak kialakul a lakás. Nyálazom a Lakáskulturát és a különböző katalógusokat, megpróbálom ellesni az ötleteket és olcsóbban megvenni a tárgyakat valahol, amit lehet sajátkezüleg csinálni - polcok, függöny, párnák.
kockasfulunyul Creative Commons License 1999.03.04 0 0 3
Hú, de sok hibám volt :( Csoda, hogy el tudtad olvasni...
Szóval, az előző lakásban nekem se volt szekrényem, hanem elmentem egy butikba, ahol végkiárusítás volt és megvettem a ruhatartójukat 8.000.- Ft-ért. Azon lógtak a ruháim több, mint egy évig. Persze le voltak takarva aporosodás elől, de nagyon jó volt.
A nyers színű szőnyeg jó, de figyelj arra, hogy hogyan lehet tisztítani. A gyapjú szőnyegeket általában csak tisztíttatni lehet és elég drágán vállalják.
Előzmény: csepp (2)
csepp Creative Commons License 1999.03.04 0 0 2
Valami alap elképzelés van: nyers fenyő. Ez fekete fémmel van kombinálva a székek és az asztal esetében.
Nyersszínű szőnyeget szereténk.
A szekrény fenyő, zsalus, de már igazán megérkezhetne, mert most táskákból élünk.
kockasfulunyul Creative Commons License 1999.03.04 0 0 1
csepp, nekünk szerencsénkl volt a M.feittel, mert februárra ígérék a bútort, de decemberben megérkezett.
Nálunk az enyém volt az egész berendezé ötlet, utána már csak a beleegyezést vártam. Volt egy színelképzelésem és az ahhoz illő anyagú és harmóniájú bútorokat és kiagészítőket, szőnyeget, lámpát vettük meg. Még nem vagyunk készen és eléggé teli van a lakás, no de biztos nem ott fogunk meghalni...
Mikor vásárolsz, legyen egy nagyjábóli elképzelésed legalább a színharmóniáról, akkor már van miből kiindulnod.
A fontos, hogy a szépen túl figyelj arra, hogy hasznélni fogod, tarós legyen, a szövet elég erős, stb.
Sok sikert. Én nagyon szerettem csinálni.
Előzmény: csepp (-)
csepp Creative Commons License 1999.03.04 0 0 0
Még egy nullásra sem kell senkinek?
El vagyok keseredve...
csepp Creative Commons License 1999.03.04 0 0 topiknyitó
Ti hogyan csináljátok?
Örököltetek bútorokat, csináltattatok, vagy egyszerűen besétáltatok a boltba és megvettétek?
Hogyan lehet jól berendezni egy egyszoba galériás lakást két ember számára, úgy hogy legyen hely enni, tanulni, kényelmesen leülni, akár egy baráti társaságnak is?

Mi decemberben vágtunk bele a nagy feladatba: vettünk két matracot a galériára, egy asztalt hat székkel, megrendeltünk egy szekrényt (külön topicot érdemelne: M.feitből decemberben 5-7. heti szállítást vállaltak, sablonbútorra, többszöri rájuktelefonálás után a 10. hétre módosítottak, és közben kamatoztatják az előleget).
Kellene még szőnyeg, kanapé, íróasztal, virágállvány, könyvespolc. De hova? Vagy mégsem?

Kíváncsi vagyok a véleményekre!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!