Keresés

Részletes keresés

Móningsztár Creative Commons License 2022.08.06 -1 0 294

Először Kamilla lányunk, majd pár nappal később a feleségem, Viki is pozitív lett. Az általános gyengeség, láz, hányás-hasmenés tünetekkel itthon ápoltuk őket. A helyzet nem javult, egyre gyengébbek lettek, de egyértelmű légzési nehézséget nem tapasztaltunk náluk. A végső lökést a családcsoportunkhoz tartozó orvos anyuka és plébánosunk bátyjának az esete adta. Mentőt hívtunk, hogy a kórházban kivizsgálják őket. Én csak sodródtam az eseményekkel, a mentő megérkezett, és az utolsó kép, ami bennem maradt, hogy Viki bent ül a mentőben, nyitott ajtónál elköszöntem tőle, és ő csendben visszanézett rám.

 

A tekintete nyugalmat sugárzott, a csendben éreztem, hogy ő igazán, őszintén ki tudja mondani a „legyen meg a Te akaratod” mondatot. Ekkor még az élet-halál kérdése eszembe sem jutott, azt gondoltam, pár nap kezelés, és újra itthon lesznek. Viki: Zolitól el sem tudtam köszönni, olyan gyorsan történt minden. Én is emlékszem, ahogy visszanéztem Rá, magammal akartam vinni a tekintetét. Két kicsi gyermekünket odahívtam magamhoz a mentőnél, hogy elmondjam Nekik, „bármi történjen velem, az mind a Jóisten akaratából történik”. Gréti (10 éves) ebből merített erőt, míg nem voltam itthon. Azóta többször eszembe jut ez, és igazából nem tudom, miért mondtam Nekik, nem gondoltam a halálra, csak elköszöntem Tőlük egy rövid időre. De a Jóisten másképp gondolta.......

 

http://csaladok.schoenstatt.hu/sites/default/files/csaladok/oazis/oazis_97_2021-2.pdf

 

 

Móningsztár Creative Commons License 2022.08.06 -1 0 293

Az ima gyógyító erejét az elmúlt évtizedekben több tudományos kutatás bizonyította. Kimutatták, hogy hamarabb és kevesebb szövődménnyel gyógyulnak azok a szívbetegek, akikért imádkoznak. Az Országos Kardiovaszkuláris Intézetben dolgozók ezt több alkalommal tapasztalták, csodálatos gyógyulások történtek olyan szívbeteg gyermekek és felnőttek esetében, akikért imaláncot indítottak.

 

https://24.hu/tudomany/2021/04/24/ima-szivunk-imaja-mozgalom-tudomany-szivproblemak-kutatasok/

polária Creative Commons License 2021.12.08 0 0 292

polária Creative Commons License 2021.12.01 0 0 291

Isten NŐT és FÉRFIT teremtett.

Testünk a Szent Szellem temploma - irja a Biblia.

1Korintus 6:20 „.... dicsőítsétek tehát Istent testetekben.

Jézus /és Mária is / TESTBEN ment fel a mennybe !

Feltámadása után a krisztus először egy nővel találkozott Magdalai Máriával !

........................................

Imádkozzunk hogy necsak a szellem és a lélek kapja a figyelmet de a test is ! Ámen !

Vaizoa Creative Commons License 2021.11.25 -1 0 290

foleg buddhistakra gondolok, mert azok hencegnek mindenfele csodas kepesseggel. valaki meg tudja magyarazni, minek kerik hogy imadkozzanak ertuk? 

Előzmény: Vaizoa (289)
Vaizoa Creative Commons License 2021.11.25 -1 0 289

vicces, amikor vallasi szemelyek kerik, hogy imadkozzanak ertuk. nem inkabb nekik kene imadkozni ertunk? 

dave6847 Creative Commons License 2021.11.25 0 0 288

polária Creative Commons License 2021.11.25 0 0 287

rhénai Creative Commons License 2021.11.24 0 0 286

HISZEK EGY ISTENBEN

mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban;aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától;szenvedett Poncius Pilátus alatt;megfeszítették, meghalt és eltemették.Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül;fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atyaisten jobbján;onnan jön el ítélni élőket és holtakat

.Hiszek Szenszellemben.

Hiszem a katolikus Anyaszentegyházat;

a szentek közösségét,

a bűnök bocsánatát;

a test feltámadását

és az örök életet. Á

men.

Dém001 Creative Commons License 2021.05.04 0 0 273

Sziasztok! Hiszek a közös gondolat, ima erejében. Holnap nagyon fontos nap lesz. Egy barátom jövője múlik rajta. Egy fiatal korban elkövetett hiba miatt a büntetését tölti. Holnap reggelLesz a tárgyalása, ahol eldől hazaengedik-e?! Lesz a tárgyalása, ahol eldől hazaengedik-e?! Kérlek aki tud segítsen nekem! 9.30-korSzükségem lenne sok pozitív energiára Milanért

polária Creative Commons License 2021.04.04 -1 0 272
polária Creative Commons License 2021.04.04 -1 0 269

Én azért imádkozok hogy csökkenjen a papképzés igőtartama / a 6 év tul sok /

Előzmény: satya (267)
Nyndzsa Creative Commons License 2021.04.04 0 1 268

Imádkoztam egy covidosér aki kórházban volt és már meggyógyult. Kb 1 hónapja max 2 került be. És a fene tudja hogy imától számítva mikor került ki......

satya Creative Commons License 2009.08.23 0 0 267
Két éve kb. elindították a Székesfehérvári Egyházmegyében a Prohászka imaszövetséget, amelyben papi hivatásokért imádkoznak.
Idén 5-en jelentkeztek papnak.
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.19 0 0 266
DonQ-val beszélgetve jutott eszembe egy korábi írásom, ami az imát is érinti:

"Ha az imádságban valamit kérek magamnak – sikert, eredményt, bármit –, akkor az önzés. Hisz annyi minden el?bbrevaló lenne, mint az én kis életem pillanat-eseményei… Ahogy Nagy László írja:

„Adjon az Isten / szerencsét, szerelmet, forró / kemencét… lámpában lángot, / ne kelljen / korán az ágyra / hevernem […] Nekem a kérés nagy szégyen, / adjon úgy is, ha / nem kérem.”

Ezzel azt akarom mondani, hogy elöbbrevaló a másokért való imádkozás. Amikor nem a "magam" a fontos, hanem "a másik". Akár családtag, barát, ismerös, vagy éppen teljesen idegen.

d_anna Creative Commons License 2003.08.09 0 0 265
van ereje az imának
néhány éve irr a neten kötöttem barátságot valakivel, aki ugyanugy Hitt, mint én
egy közös barátunk súlyos, quazi menthetetlen állapotban került egyszer kórházba.
Azután közösen, nap mint nap "együtt"imádkoztunk a betegünkért több száz kilométer távolságban egymástól és tőle. Gyógyulűását a szakma nem értette, máig sem érti. Kétlem, hogy mindez csupán a mi imánk ereje lett volna, de hogy Isten meghallgatta az összefonódó imát, abban bizonyos vagyok.
Betegünk kemény ateista volt az esetig... Azóta rátalált Istenre..
Előzmény: hope (-)
DonQHote Creative Commons License 2003.08.09 0 0 264
Valamit elgépeltem a linkben, talán most sikerül:

Az imaglobulin

(Ha nem menne, hát: http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9098864&uq=0

DonQ*

DonQHote Creative Commons License 2003.08.09 0 0 263
Kedves satya!

Ami azt illeti, hit, ima és csodálatos közbenjárás általi gyógyulásról személyes beszámolót írtam Az imaglobulin topikban a ValFil fórumban.

DonQ*

Előzmény: satya (261)
satya Creative Commons License 2003.08.05 0 0 262
És persze nem csak a betegség legyőzősében, hanem sok másban is lehet ereje az imának
Előzmény: satya (261)
satya Creative Commons License 2003.08.05 0 0 261
nemrégiben hallottam ismét egyesetet, amikor az ima ereje legyőzőtt egy betegséget.
Ma is van ereje az imának!!
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.08 0 0 260
Egy mondatom, pontosabban:

"Ilyenkor szokott eldőlni, hogy érzelmi alapú-e a hitünk, vagy tény-alapú. És itt nem csak gyógyulásokról van szó, nem csak (biblia vagy más könyv) olvasásról, nem csak "szentlélek", isten "érzéséről", hanem SZEMÉLYES, FIZIKAI, TESTI szemtől-szembe kapcsolatról.
(Ha megválaszolod az előtted megjelenő Jézus valódiságáról feltett kérdésemet, és a fenti mondat jelentőségéről kérdéseid vannak, megpróbálom megválaszolni.)

Előzmény: birs (258)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.08 0 0 259
Kedves Birs!

"Egyház csak EGY van, Krisztus Egyháza! Az Egyetemes Egyház tagjai azok - felekezettől/gyülekezettől függetlenül - akik befogadták Jézust a szívükbe és Urukká, Istenükké tették Őt az életükben."

Értem. Akkor miért volt "szükség" reformációra, HGY-re, Görög-, Római katolikus, stb. egyházakra?
Egyáltalán: akkor miért nem síímán "Egyetemes Egyház" van az egész világon? Logikailag ez lenne a helyes.
Valami különbség akkor csak van.. Főleg, hogy HA JÓL TUDOM a ti biblia értelmezésetek több pontban is eltér a más, szintén "JÉZUS-alapú" egyházrendszerek értelmezésétől. Persze lehet hogy tévedek, de mintha láttam volna valami "reformbibliát" a HGY oldalon..
Csak annyi választ várok, van-e értelmezési különbözőség. Egy "igen-nem".
()

"Keveredést pedig azért NEM okoz a számtalan egyház/felekezettől/gyülekezet, mert Isten AKARATA az, hogy Krisztus Egyháza folyamatosan MEGÚJULJON - ez pedig szakadásokat is okoz. :O)"

Kötve hiszem hogy Jézus és isten a SZÉTHÚZÁS felé terelné az emberiséget. Főleg nem a szakadást. Mindig az EGYSÉGet favorizálták.
()

"Ahogy korábban is írtam: akinek VAN hite a gyógyulásra, szabadulásra, AZ meg is gyógyulhat/szabaulhat - akár EGY telefonon kért ima hatására is a bajaitól!"

Úgy értettem, SZERINTEM egy "imatelefontól" nem fogja megoldani az élet és halál misztériumát. Nem lépi át a testtudatot, nem éli át hogy halhatatlan. Nincs átalakulás, nincs újjászületés. Egy tesi/lelki gondja megszűnHET. Ennyi. Az átalakulás megindulása isten felé tett konkrét kérés útján fogalmazóldik meg, úgy, hogy bizonyos fizikai aspektusa is van a dolognak. Konkrétan Mester elé kell állni. NÁLAM ez a menete.
Ez nem jelenti azt hogy megtámadtam/bíráltam az utad, csak ez én véleményem.
()

"MÉG nagyobb BIZALOMMAL fognak fordulni Istenhez!"
Igen, ezt nagyon valószínűnek tartom én is.
()

"Ha jól értem, Mesterre célzol.
Igen, pl. a Te mesteredre is, nem pedig az enyémre - Aki Jézus, a Krisztus!"

NE VEDD TÁMADÁSNAK, csak kérdezem: Mit tennél, ha számodra, isten kegyéből fizikailag megjelenne előtted Jézus? Elhinnéd, hogy nem csak a tudatod vagy valaki más szórakozik veled? És a LEGFONTOSABB KÉRDÉSEM, amire mindenképpen választ szeretnék tőled kapni: Milyen kritériumok alapján döntenéd el, hogy Ő AZ?
Kérlek, ne hivatkozásokkal gyere most, hanem konkrét válasszal, saját szavaiddal.
(nem azért, mert azt állapítottam meg rólad, hogy csak így tudsz válaszolni, csak kérlek.)
()

"Azért mert valakin keresztül Isten munkálkodik, még NEM jelenti azt, hogy ő a Krisztus! Hiszen Isten Ígéje szerint MINDEN újjászületett hívőn keresztül munkálkodik Isten - mégsem tartjuk magunkat Krisztusnak, mert az Isten előtt UTÁLATOS lenne!"

Lehet hogy te így gondolod, én NEM. Csak egy magát teljesen isten akaratának alávetni képes lény közvetítheti istent, válhat eggyé vele, válhat az Ő szócsövévé, aki olyan alázatos és tiszta, hogy ő maga, nem is "látható"(nem a teste, hanem a reakciói). SENKI MÁS.

Isten előtt SEMMI SEM UTÁLATOS. Hogyan lehetne BÁRMI utálatos isten előtt, mikor Ő a megtestesült SZERETET, mindenki alapvető rétege?
Isten mindenkit megért, mindenkit elfogad, sőt, az elfogadás mint kérdés fel sem merül. Mindenkinek érti az indokait, mindenkiről tudja, mit miért csinál, ismeri a hajlamainkat, erényeinket. Ezek után HOGYAN LEHETNE ELŐTTE BÁRMI UTÁLATOS?
Mint mondtam, ez az ÉN véleményem. És költői kérdés.
()

"Jézus, és egyik mesternek sem a teste a MESTER.
Ennek a mondatnak SEMMI értelme nincs - már megbocsáss!"

De nagyon is van. A fenti Jézus valódiságáról szóló kérdésem pontosan ezért tettem fel, és ezért várok rá választ.
()

"Ha ezt kívánod, megpróbálom betartani.
Először is én NEM kívánok SEMMIT Tőled, másodszor, hogy jön ez ide? Ennek a mondatodnak MI köze van ahhoz, amit én írtam??? ("Te arról beszélsz, hogy mi milyen szabályokat, elveket tartunk, vagy nem tartunk be!")"

Ezt arra írtam, hogy azt hiszed, támadni akarom (akarják mások is) a HGY-t. ALAPBÓL ezt gondolod (gondoljátok?). Ezért vállaltam, hogy megpróbálok minél pontosabban kérdezni, véleményt nyilvánítani, ennek a szempontnak a figyelembevételével. Tehát ha mondok valamit, úgy próbálom körülírni, hogy ne vedd sértésnek, támadásnak.
()

"Először is: elég nagyfiú vagy már, így tudhatnád, hogy költői kérdésekre SAJÁT magunk szoktunk válaszolni - éppen ezért költői a kérdés. :)"

Nem. A költői kérdés az, amire a költő NEM VÁR választ a "kérdezettől" (inkább az olvasóban, a másikban ébreszt a kérdés megoldására való késztetést).
()

"Másodszor: Inkább Te vedd észre, hogy az elkötelezett keresztényeket MINDIG „tűzzel-vassal” támadták, és ma is sokan megtennék ezt, ha lehetne."

Igazad lehet. De azért megkérdezném a boszorkányüldözött embereket, a keresztesek (amelyeket a pápa is nemegyszer irányított) által letiport embereket, stb.. Mindezt isten, Jézus nevében, akinek nem volt soha kenyere az önkényes népirtás..
()

"Csak azt kifelejtik ki a gyalázkodók a pakliból, hogy Isten MINDIG megvédi az Őt szeretőket - ezért NINCS szükségünk arra, hogy magunkat védelmezzük. :)"

Pedig eleget szoktál védekezni..
:)
()

"Természetesen érdekel, de ez nem jelenti azt, hogy én osztom be a pénzét!"

Ha jól emlékszem, nem a gyerekek saját pénzéről volt szó. Hanem a szülőkét vették el.
Hangsúlyozom, A RIPORT SZERINT.
()

"Téged sajnos csak az érdekel, hogy kit, mivel vádolhatsz meg?"

Asszem vagy háromszor leírtam, hogy NEM vádaskodom. Hallottam egy (több) riportot, és kész. És emellé megjegyeztem, ÁLTALÁNOSSÁGBAN, hogy nem szívesen vagyok olyan területen, épületben, stb., amiben olyan pénz fekszik, amit valaki nem szabad akaratából adott. Igaz ez BÁRMELYIK egyházra, bármelyik gyülekezetre. Nem érdekel hogy HGY, vagy katolikus, zsidó, stb. Érted már? Akár megtörtént a HGY-s eset, akár nem, az általánosságban megemlített mondatom a lényeg.
()

"HONNAN tudod, hogy valóságmagja van valaminek, ha NEM vetted a fáradtságot, hogy a MÁSIK oldalt is meghallgasd???"

Elhangzott a másik oldal véleménye is. De mivel már vagy 10 éve volt, nem érdekel a téma. Foglalkozhatunk még vele, de érdemben nem tudok többet mondani erről..
Akár megrtörtént, akár nem, akármelyik párttal, egyházzal, emberi tömörüléssel, az elv számít.
()

"Szerinted van értelme? Szerintem nincs. Ha megtörtént, hát megtörtént, ha nem, nem. Ennyi.
Szerintem VAN értelme! Persze könnyebb ítélkezni, mint „rohangászni” az IGAZSÁG után."

NE VEDD TÁMADÁSNAK, csak gondold végig, ha lehet, tiszta, érzelemmentes fejjel, logikusan ezt: Persze, könnyebb elhinni a bibiliát, és istennek képzelni egy "idáig" ismeretlen érzést, mint egy FELTÉTELEZETT Mester elé állni. Az igazság után kutatás terepmunkából is áll. És az nem csak "telefonima", nem csak olvasás, hanem "saját szemmel", "saját füllel" történő vizsgálat.
Remélem nem sértettelek meg, nem állt szándékomban. Ilyenkor szokott eldőlni, hogy érzelmi alapú-e a hitünk, vagy tény-alapú. És itt nem csak gyógyulásokról van szó, nem csak (biblia vagy más könyv) olvasásról, nem csak "szentlélek", isten "érzéséről", hanem SZEMÉLYES, szemtől-szembe kapcsolatról.

Azt meg sem említem, hogyan is tudnánk kideríteni azt a feltételezett "igazságot", amely szerint bármelyik sztori bármalyik pontja igaz-e vagy sem, azok közül, ami a bibliában, vagy bármely más "szent könyvben" áll.
Amúgy sem ez a célunk.
()

"Mint az elején már leírtam, az Egyházat Isten hozta létre! Ezért NAGYON is számít, hogy OTT ne legyenek tolvalyok!!!"

IGEN? és melyik az első egyház? Melyik az IGAZI?
Milyen felekezetű isten? Remélem nem zárod ki a muszlimokat, hindiket, zsidókat, buddhistákat sem. MELYIK az ELSŐ, IGAZI egyház, amit isten hozott létre, szerinted?
()

"Mindenesetre köszi hogy hülyének néztél. Legalább tudom hol a helyem..
Én NEM néztelek SOHA hülyének! Ha NEM indulnál ki mindig magadból, akkor NEM írnál ilyen sületlenségeket! De elárulnád, hogy HOL néztelek szerinted hülyének????"

Kérlek:

"Igen sajnálatos, hogy Te is bevetted ezt a POLITIKAI támadást a HGY ellen, ahelyett, hogy utána néztél volna, KIK ezek a szülők, és MILYEN szervezet küldte őket!"

Sajnálod, hogy ilyen idióta vagyok, hogy BEVETTEM a maszlagot.
Ja. Nem felnőtt emberekről volt ám szó, hanem 12-16 éves egyerekekről(akik nem a saját pénzüket, hanem a "családi kasszát" vitték el). Nem tudom te milyen riportot láttál, ÉN ezeket, kb. 1990 táján. Lehet hogy maszlag, és akkor tényleg bevettem.
Kár erre több szót pazarolni. Nem érdekel.
()

"Csakhogy TE kifejezetten az ÉN egyházamhoz tartozó fiatalokat vádoltad meg azzal, hogy ellopták a szüleik pénzét!!! :(((( Ezért most utólag NE gyere azzal, hogy AKÁRKI, AKÁRMELYIK egyházáról van szó!"

NEM. Egy példát hoztam fel (nekem tök lényegtelen hogy kinél történik meg), egy általam helyesnek tartott, életbeli alapelvre. Szó sem volt vádaskodásról.
Ezt is írhattam volna: Ha abba a közösségbe ahol én vagyok, olyan pénz kerül, amit nem szabad akaratból adott valaki, akkor itt nem érezném jól magam. Érthető voltam?

Hogy pontos legyek, ezt írtam a témában első körben: "És -ez nem vádaskodás- kíváncsi lennék hány tönkrement család pénze van benne abban a csarnokban (emlékszünk a botrányokra, amelyekben fiatalokat, pénzt kapartak el a szülőktől)..."

Mire annyit kellett volna írnod: Kedves misi, nulla.
Nem pejoratív hangnemben kérdeztem, gúnyolódva, hanem valóban kíváncsian. Ha ez szokatlan neked a sok támadás közepette, akkor rosszul jött ki a lépés.
()

"Persze azért arra kíváncsi lennék, mit mondanál egy másik egyházra, ha kiderülne: "ott" volt "ilyen" eset..
Veled ellentétben én NEM hiszek el MINDENT, amit egy másik egyházról írnak/mondanak! Csak azt, ami bizonyítást nyert - pl. a bíróság által! Lásd bitangkassza, és társai."

JÓ. Te a bíróságnak hiszel. Elfogadom. ISMÉT NEM TÁMADÁS, hanem ÁLTALÁNOSSÁG: MENŐ jogász mondta: Magyarországon inkább JOG VAN, mint igazság.
Elég baj mindenesetre, hogy BÁRHOL bíróságnak kell döntenie egy kérdésben. ISMÉTLEM: BÁRHOL.
()

"IGEN sajnálatos, hogy újabban már OLVASNI SE TUDSZ!!! Különben észrevetted volna, hogy EZ a cikk is 1999 szeptember 16-án csütörtökön 2 óra 8 perckor íródott - és csak én találtam rá nemrég."

Kösz az érékelést. Ismét. Egyébként hogy jön ide az "olvasási" készségem? Írod: 1999 szept.16-án íródott a cikk. Tehát kb. 9 évvel a botrány után. Nem? Lehet hogy nem tudok olvasni, de az előző körök valamelyikében azt írtam, tudomásom szerint NEM 1999-ben történt(ek) azok az eset(ek). Ez alatt azt a kérdést értettem, hogy MIÉRT "MOST" (9 évvel később) jön a tényszerű levél??? NEHOGY VÁLASZOLJ! Nem a válasz a lényeg, hanem hogy HA a 90-es esetek közül az egyik tisztázódott itt, miért kellett 9 évet várni egy magyarázó (NEM magyarázkodó!) cikkre.
()

"Legalább annyit elvárok a vitapartnereimtől, hogy FIGYELMESEN elolvassa az írásaimat! :O)"

Azt hiszem elég figyelmes szoktam lenni.
Bár ott tartanék, hogy ne érezném úgy, hogy istennek VALAMELYIK, általatok MEGHATÁROZOTT FORMÁJÁT fogadjátok el, NEM a maga TELJESSÉGÉBEN. Ez az én tökéletlenségem. Ennyire gagyi a felfogásom. De majd csak beérek..
:)

Előzmény: birs (258)
birs Creative Commons License 2002.02.07 0 0 258
Kedves Misi!

Sajnos TELJESEN átmentél már OFF-ba!

Ezek szerint minek az (bármelyik) egyház? Csak keveredést okoznak.
:)

Egyház csak EGY van, Krisztus Egyháza! Az Egyetemes Egyház tagjai azok - felekezettől/gyülekezettől függetlenül - akik befogadták Jézust a szívükbe és Urukká, Istenükké tették Őt az életükben. (Bővebben lásd az I. niceai egyetemes zsinat hitvallása (325), és a II. niceai egyetemes zsinat hitvallása: A Szent Szellemről szóló rész (381) – amiket most másoltam be a Keresztények egyetértő topikjába)

Keveredést pedig azért NEM okoz a számtalan egyház/felekezettől/gyülekezet, mert Isten AKARATA az, hogy Krisztus Egyháza folyamatosan MEGÚJULJON - ez pedig szakadásokat is okoz. :O)

Ilyet mikor mondtam én rólad, hogy azt állítottad hogy a spiritualitás hobbi??
Te azt írtad, hogy a spiritualitás nem hobbi. Erre válaszoltam én azt, hogy "Olyat nem állítottam SOHA, hogy a spiritualitás hobbi.” :)

Persze, "meggyógyulhat" az ember. Nem is ez volt a kérdés. Hanem az, hogy MINDEN problémája GYÖKERÉT NEM fogja megoldani egy imakérés..
Nem is állítottam olyat, hogy EGY imakérés MINDEN problémája GYÖKERÉT meg fogja oldani az illetőnek. :)
DE! Ahogy korábban is írtam: akinek VAN hite a gyógyulásra, szabadulásra, AZ meg is gyógyulhat/szabaulhat - akár EGY telefonon kért ima hatására is a bajaitól! Ha pedig sikerült átvenni Istentől egy betegnek a gyógyulást, vagy egy probléma megoldódott valakinek az életében - egy ilyen ÁLDÁSOS imameghallgatás megtapasztalása után ezek az emberek legközelebb MÉG nagyobb BIZALOMMAL fognak fordulni Istenhez!

Ha jól értem, Mesterre célzol.
Igen, pl. a Te mesteredre is, nem pedig az enyémre - Aki Jézus, a Krisztus!

Mi azt tapasztaljuk, és aki a közelébe kerül szintén, hogy isten munkálkodik rajta keresztül, ugyanúgy mint annak idején Jézus, Buddha, stb.
Én EZT az ERŐT, istent veszem Jézus Krisztusnak.

Csakhogy a Biblia szerint Jézus NEM „annak idején” volt, hanem MA IS ÉL - így MA IS lehet Vele személyesen találkozni! Az ERŐ pedig - Isten ereje, a Szent Szellem, Aki felkeni a hívőket, hogy még hathatósabban tudják hirdetni az Evangéliumot, Isten Örömhírét.

Azért mert valakin keresztül Isten munkálkodik, még NEM jelenti azt, hogy ő a Krisztus! Hiszen Isten Ígéje szerint MINDEN újjászületett hívőn keresztül munkálkodik Isten - mégsem tartjuk magunkat Krisztusnak, mert az Isten előtt UTÁLATOS lenne!

Jézus, és egyik mesternek sem a teste a MESTER.
Ennek a mondatnak SEMMI értelme nincs - már megbocsáss!

Ha ezt kívánod, megpróbálom betartani.
Először is én NEM kívánok SEMMIT Tőled, másodszor, hogy jön ez ide? Ennek a mondatodnak MI köze van ahhoz, amit én írtam??? ("Te arról beszélsz, hogy mi milyen szabályokat, elveket tartunk, vagy nem tartunk be!")

Bár a kérdésem inkább költői volt, arra vonatkozólag, hogy vedd észre, valami miatt azt érzed, tűzzel-vassa támadják az utadat, és neked meg kell védened akkor is ha azt mondom, "süt a nap".
Először is: elég nagyfiú vagy már, így tudhatnád, hogy költői kérdésekre SAJÁT magunk szoktunk válaszolni - éppen ezért költői a kérdés. :)
Másodszor: Inkább Te vedd észre, hogy az elkötelezett keresztényeket MINDIG „tűzzel-vassal” támadták, és ma is sokan megtennék ezt, ha lehetne. Mivel azonban - egyesek mély sajnálatára - ma már nem élünk a középkorban, így "csak" megrágalmaznak minket, és így próbálják rossz hírünket kelteni. Csak azt kifelejtik ki a gyalázkodók a pakliból, hogy Isten MINDIG megvédi az Őt szeretőket - ezért NINCS szükségünk arra, hogy magunkat védelmezzük. :)

Gondolom azért érdekel néha, mit csinál, és félted, hiszen az anyja vagy nem?
Szerintem ezt az ágat zárjuk le.

Természetesen érdekel, de ez nem jelenti azt, hogy én osztom be a pénzét! Ha nem érdekelt volna a fiam sorsa, akkor nem kértem volna Istent nap, mint nap, hogy védje meg őt, és akkor nagy valószínűséggel a fiam is drogos lenne, mint annyi zenész társa. :O)
Én tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy EGYEDÜL Istennek köszönhetem, hogy a fiam TISZTA maradt, annak ellenére, hogy az éjszakában dolgozik már tizenéves kora óta!

Nem érdekel, ki ki küldött. Olyan ez mint a népmese. Valóságmagja van. Kár lenne már ezután rohangászni bárkinek.
Téged sajnos csak az érdekel, hogy kit, mivel vádolhatsz meg? HONNAN tudod, hogy valóságmagja van valaminek, ha NEM vetted a fáradtságot, hogy a MÁSIK oldalt is meghallgasd???

Szerinted van értelme? Szerintem nincs. Ha megtörtént, hát megtörtént, ha nem, nem. Ennyi.
Szerintem VAN értelme! Persze könnyebb ítélkezni, mint „rohangászni” az IGAZSÁG után.

Az ERŐ, isten számít, nem egy vagy több egyházi tömörülés. Nem?
Mint az elején már leírtam, az Egyházat Isten hozta létre! Ezért NAGYON is számít, hogy OTT ne legyenek tolvalyok!!!

Mindenesetre köszi hogy hülyének néztél. Legalább tudom hol a helyem..
Én NEM néztelek SOHA hülyének! Ha NEM indulnál ki mindig magadból, akkor NEM írnál ilyen sületlenségeket! De elárulnád, hogy HOL néztelek szerinted hülyének????

Én soha nem állítottam olyat, hogy az ESETLEGES, "elszívott "gyerekek"" a szülőket tipor(t/n)ák.. ugye jól emlékszem? :)
Nem is rád vonatkozik ez, hanem azokra, akik „családrombolással” is megvádolták a gyülekezetünket.

Ezt sem állítottam. Ugye?
Ez sem rád vonatkozik, hanem szintén azokra, akik „kényszerítéssel” vádoltak minket.

Kereshetünk még riportokat napestig, az ezzel kapcsolatos "fejtegetés"emre (miből épül, AKÁRKI, AKÁRMELYIK egyháza) ismét csak az "általánosság" szót tudom mondani. Akárkinél történik meg, nem tetszik, mint ahogy neked sem.
Csakhogy TE kifejezetten az ÉN egyházamhoz tartozó fiatalokat vádoltad meg azzal, hogy ellopták a szüleik pénzét!!! :(((( Ezért most utólag NE gyere azzal, hogy AKÁRKI, AKÁRMELYIK egyházáról van szó!

Persze azért arra kíváncsi lennék, mit mondanál egy másik egyházra, ha kiderülne: "ott" volt "ilyen" eset..
Veled ellentétben én NEM hiszek el MINDENT, amit egy másik egyházról írnak/mondanak! Csak azt, ami bizonyítást nyert - pl. a bíróság által! Lásd bitangkassza, és társai.

Főleg addig, amíg egy hasonló levél nem jelenik meg tőlük... (úgy 10 évvel később..)
Mellékesen ha jól emlékszem nem 1999ben történt(tek) az "eset"(ek). Miért most jelent meg a reflektálás?? Ez költői kérdés...

IGEN sajnálatos, hogy újabban már OLVASNI SE TUDSZ!!! Különben észrevetted volna, hogy EZ a cikk is 1999 szeptember 16-án csütörtökön 2 óra 8 perckor íródott - és csak én találtam rá nemrég.

Jó ha az ember megtudja mikor lesz érdemes rá.
addig is várok.
:)

Legalább annyit elvárok a vitapartnereimtől, hogy FIGYELMESEN elolvassa az írásaimat! :O)

Előzmény: Törölt nick (257)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.06 0 0 257
Kedves Birs!

"Pontosan azért vélekedik akár már két ember is különbözőképpen a Szentírásról, mert NEM az írott Ígé alapján hisznek, hanem az egyházuk tanítása alapján."

Ezek szerint minek az (bármelyik) egyház? Csak keveredést okoznak.
:)

"Olyat nem állítottam SOHA, hogy a spiritualitás hobbi. DE! Akinek VAN hite a gyógyulásra, szabadulásra, AZ meg is gyógyulhat akár egy telefonon kért ima hatására is! Még akkor is így van, ha Te ebben nem hiszel."

Ilyet mikor mondtam én rólad, hogy azt állítottad hogy a spiritualitás hobbi??
Persze, "meggyógyulhat" az ember. Nem is ez volt a kérdés. Hanem az, hogy MINDEN problémája GYÖKERÉT NEM fogja megoldani egy imakérés..
()

"Azzal valóban egyetértek, hogy „Minden ember a saját sorsáért felelős”. Éppen ezért JÓL teszi, ha NEM zárja ki az életéből Jézus Krisztust, és helyette élő embereknek hisz!"

Ha jól értem, Mesterre célzol. Mi azt tapasztaljuk, és aki a közelébe kerül szintén, hogy isten munkálkodik rajta keresztül, ugyanúgy mint annak idején Jézus, Buddha, stb.
Én EZT az ERŐT, istent veszem Jézus Krisztusnak.
Jézus, és egyik mesternek sem a teste a MESTER.
()

"Te arról beszélsz, hogy mi milyen szabályokat, elveket tartunk, vagy nem tartunk be!"

Ha ezt kívánod, megpróbálom betartani. Bár a kérdésem inkább költői volt, arra vonatkozólag, hogy vedd észre, valami miatt azt érzed, tűzzel-vassa támadják az utadat, és neked meg kell védened akkor is ha azt mondom, "süt a nap".
()

Kérdem én, MI KÖZE van egy szülőnek, hogy a FELNŐTT gyermeke hova jár??? Mert nekem is VAN felnőtt fiam, és én SEM avatkozom a dolgába, pedig 28 éves létére még itthon lakik!!!"

Gondolom azért érdekel néha, mit csinál, és félted, hiszen az anyja vagy nem?
Szerintem ezt az ágat zárjuk le.
()

"Te is bevetted ezt a POLITIKAI támadást a HGY ellen, ahelyett, hogy utána néztél volna, KIK ezek a szülők, és MILYEN szervezet küldte őket!"

Nem érdekel, ki ki küldött. Olyan ez mint a népmese. Valóságmagja van. Kár lenne már ezután rohangászni bárkinek.
Szerinted van értelme? Szerintem nincs. Ha megtörtént, hát megtörtént, ha nem, nem. Ennyi.
Az ERŐ, isten számít, nem egy vagy több egyházi tömörülés. Nem?
Mindenesetre köszi hogy hülyének néztél. Legalább tudom hol a helyem..
()

"Én idestova 10 éve vagyok a Gyülekezet tagja, ahol ez idő alatt soha egyetlen szó sem hangzott el, amely a szülőket, vagy családokat támadná, a szülők tekintélyét aláásná."

Én soha nem állítottam olyat, hogy az ESETLEGES, "elszívott "gyerekek"" a szülőket tipor(t/n)ák.. ugye jól emlékszem? :)

"Bennünket senki nem kényszerített, hogy csatlakozzunk a gyülekezethez.."

Ezt sem állítottam. Ugye?
Kereshetünk még riportokat napestig, az ezzel kapcsolatos "fejtegetés"emre (miből épül, AKÁRKI, AKÁRMELYIK egyháza) ismét csak az "általánosság" szót tudom mondani. Akárkinél történik meg, nem tetszik, mint ahogy neked sem.

Persze azért arra kíváncsi lennék, mit mondanál egy másik egyházra, ha kiderülne: "ott" volt "ilyen" eset..
Főleg addig, amíg egy hasonló levél nem jelenik meg tőlük... (úgy 10 évvel később..)
Mellékesen ha jól emlékszem nem 1999ben történt(tek) az "eset"(ek). Miért most jelent meg a reflektálás?? Ez költői kérdés...
()

"Az üzeneted többi részére majd később válaszolok - persze csak akkor, ha úgy látom értelmét, hogy érdemes lesz."

Jó ha az ember megtudja mikor lesz érdemes rá.
addig is várok.
:)

Előzmény: birs (255)
birs Creative Commons License 2002.02.06 0 0 256
Kedves Ata!

Bevallom, NAGYON unom már ezt a LÉLEK - SZELLEM dolgot. ÉRTSD MEG végre, hogy én NEM akarlak meggyőzni Téged (sem), hogy mostantól fogva elfogadd: szellemünk is van, nem csak lélkünk. Tőlem azt hiszel továbbra is, amit akarsz. Én csupán válaszoltam - a legjobb tudásom szerint - a kérdéseidre. De NEM volt szándékomban nyomást gyakorolni Rád!

Egyébként a "pneumetikus csavarhúzó" PONTOSAN engem igazol. :) Ugyanis ha Neked lenne igazad, akkor "pszihés csavarhúzónak" nevezték volna el. Hiszen a "pneumetikus csavarhúzó" LEVEGŐVEL működik, NEM pedig érzelemmel, értelemmel, és akarattal - amikből a lélek tevődik össze. :-)

Latinul pedig a "spiritus" is szellemet jelent, és NEM lelket! Akárcsak az angolban, vagy a németben is KÜLÖN szó van a szellemre, és a lélekre. De csak ismételni tudom magam - ha nem akarod, ne vedd figyelmebe, amiket írtam. :)

A másik változat Pál apostoltól, SZINTÉN azt igazolja, hogy fordítási HIBA történt, hiszen KÉT különböző dologra használja a lélek szót: "egész lelki valótok" és "mind a lelketek"
Nyilvánvaló, hogy az "egész lelki valótok" is MÁST jelent, meg a "mind a lelketek" kifejezés is. Ahogyan az általam idézett fordítás ezt hűen vissza is adja: "minden részetek: szellemetek (pneuma)", illetve "lelketek (pszükhé)"

De ha jobb a lelkednek, akkor lelkizzél csak tovább. :)

Azt gondolom, hogy nem baj, ha azt mondjuk, hogy az ember teljes lénye: a szellem, a test, és a lélek.
Szerintem sem baj, hiszen így HELYES - a Biblia szerint!

De ha nem érzed szükségszerűnek a két dolgot különválasztani, akkor ne tedd. Engedelmeddel (vagy anélkül) én továbbra is megmaradok a szellem, lélek szétválasztásánál. :)

Ezért a János 4,24 szerintem így hangzik helyesen:

"Az Isten Szellem, és akik őt imádják, Szellemben és igazságban kell őt imádniuk."

Szerintem Jézus és a szamariai asszony példája is EZT támasztja alá. Ugyanis addig amíg valaki NEM él Isten Szellemével közösségben, addig a szükségleteire - testire, és lelkire egyaránt - NEM nyerhet VÉGSŐ megoldást. Maximum ideiglenes javulást. :(

Sajnos NEM értek Veled egyet, hiszen Te a szellemi megtapasztalásokat "teológiai jellegűek" nevezed. Így Jézusnak, a szamariai asszonnyal történt találkozása, csak számodra jelentéktelen, mivel ITT is pontosan arról van szó, hogy Jézus szellemi látása segítségével volt csak képes elmondani az asszony "viseld dolgait". A bűnben élő asszony PONTOSAN ezért hitte el, hogy Jézus Isten embere! Egy lelki ember NEM képes a múltadba látni, csak a szellem emberei!

GYŰLÖLET

Én értem, hogy miben nem értünk egyet. :) Ugyanis számomra egyértelmű, hogy JÉZUS személyének KELL átadnunk életünkben az első helyet - NEM pedig a szüleinknek, gyermekeinknek, házastársunknak, stb. Ez bizony NEM könnyú dolog, de Istennek mégis AZ az akarata, hogy Krisztus legyen a legfontosabb számunkra! Tudod éppen az a fantasztikus ebben, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy engedelmeskedtem az Úrnak - sokkal JOBBAN tudom szeretni a fiamat, férjemet, szüleimet, meg a többi embert is. :)

Ezen kívül a hebraisztikából valóban tudnunk kell, hogy mivel nincs középfok, megengedhetjük magunknak a fenti értelmezést.
Bizony ez így van!

Üdv:
Ildi

Előzmény: atalanta (254)
birs Creative Commons License 2002.02.06 0 0 255
Kedves Misi!

Márpedig a Biblia megmagyarázná magát! Ezt bizonyítja az is, hogy ha valakinek NEM ismeri egyetlen egyház hitelveit sem, csak elkezdi olvasni Bibliát - MAGÁTÓL is hitre juthat. Erre számtalan példa van világszerte!
Pontosan azért vélekedik akár már két ember is különbözőképpen a Szentírásról, mert NEM az írott Ígé alapján hisznek, hanem az egyházuk tanítása alapján.

Valóban sok ember azonnali gyógyszert, megoldást szeretne. És ha hiszedf, ha nem, bizony TÖMEGÉVEL vannak olyanok VILÁGSZERTE, hála Istennek - akik MEGGYÓGYULNAK, akár EGY ima után is. Velem is előfordult ilyen! Le is írtam már ezt többször, még ebben a topikban is. Hiszen a Biblia Istene csodatevő Isten!

Olyat nem állítottam SOHA, hogy a spiritualitás hobbi. DE! Akinek VAN hite a gyógyulásra, szabadulásra, AZ meg is gyógyulhat akár egy telefonon kért ima hatására is! Még akkor is így van, ha Te ebben nem hiszel.

Azzal valóban egyetértek, hogy „Minden ember a saját sorsáért felelős”. Éppen ezért JÓL teszi, ha NEM zárja ki az életéből Jézus Krisztust, és helyette élő embereknek hisz!

Nekem KÉRLEK, a jövőben NE írtál ÁLTALÁNOSSÁGBAN! Ha mégis megteszed, akkor ÍRD MEG, hogy ezt csak ÁLTALÁNOSSÁGBAN értetted! Akkor bennem sem fog felmerülni, hogy Te arról beszélsz, hogy mi milyen szabályokat, elveket tartunk, vagy nem tartunk be!

Most azt írod. „Szó sincs arról hogy vádolnám a gyülekezetet bármiért. Ezt is magadra vetted.” Már megbocsáss, de PONTOSAN az én gyülekezetemmel kapcsolatban írtál azokról a bizonyos riportokról, ahol felbőszült anyák ordítoztak több TV nyilvánossága előtt, hogy a „gyermekeiket” (akik egyébként már akkor sem voltak gyermekek, amikor megtértek!!!!) „beszippantotta” a HGY! Kérdem én, MI KÖZE van egy szülőnek, hogy a FELNŐTT gyermeke hova jár??? Neked pl. beleszólnak a szüleid abba, hogy miben hiszel, és hova jársz? Pláne hogy MIRE költöd a SAJÁT pénzedet???? Mert nekem is VAN felnőtt fiam, és én SEM avatkozom a dolgába, pedig 28 éves létére még itthon lakik!!!

Valóban JÓL emlékszel azokra a riportokra, amelyekben szülőktől "elszakított" fiatalokról volt szó. Csakhogy az már szenszedett HAZUGSÁG, hogy ezek a fiatalok „a családi kasszát megrővidítve léptek le a gyülekezetbe”!!! Igen sajnálatos, hogy Te is bevetted ezt a POLITIKAI támadást a HGY ellen, ahelyett, hogy utána néztél volna, KIK ezek a szülők, és MILYEN szervezet küldte őket!

De ha már itt tartunk - Te EMLÉKSZEL arra, hogy ezek a lopással vádolt „gyerekek” is megszólalhatttak, és a vak is láthatta, hogy NEM gyerekekről van szó??? Ha nem, akkor idézek Neked egy levelet. Nemrég találtam rá itt a neten:

„1999 Szeptember 16 Csütörtök 2 óra 8 perc

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Nagyon örülök, hogy ezen a fórumon én is, mint a szombati szülő-gyerek találkozón részt vett egyik érintett fiatalember felesége, megszólalhatok. Sajnálom, hogy ezt az abszolút magánproblémát és magánügyet közösségi és társadalmi ügyként szellőztetik, úgy vélem, bizonyos érdekcsoportok ösztönzésére, hogy a Hit Gyülekezetét megbélyegezzék és lejárassák. Én idestova 10 éve vagyok a Gyülekezet tagja, ahol ez idő alatt soha egyetlen szó sem hangzott el, amely a szülőket, vagy családokat támadná, a szülők tekintélyét aláásná.

Ezt alátámasztandó szeretném elmondani, hogy az én szüleimmel - akik egyébként materialista emberek - nagyon boldog, harmonikus és szeretteljes kapcsolatot tartunk fenn, rendszeresen látogatjuk őket a férjemmel együtt. Mindig megtaláljuk a közös hangot, ők elfogadnak bennünket úgy, ahogy vagyunk, és mi elfogadjuk őket úgy, ahogy vannak. Mert ők tolerálják a másságot. Mi tagadás, szoktunk velük a hitről is beszélgetni, de nem térítgetjük őket erőszakosan, és semmiféle lelki terrort nem alkalmazunk náluk, nem zsaroljuk őket.
Úgy vélem, Isten győzi meg az embereket, és akit meg akar győzni, azt meggyőzi, akit nem, azt nem.

A szüleimhez mindig nagyon szívesen megyünk, sőt, sokszor alig várom, hogy láthassam őket. Ők igazi jó szülők. Soha nem hazudtak sem nekem, sem a testvéremnek, soha nem hagytak cserben egyetlen nehéz helyzetben sem. Mindig meghallgattak, ha gondom volt, bizalommal mehettem hozzájuk. Ha tudtak, segítettek, és nem éltek vissza a nekünk nyújtott segítséggel. Soha egyetlen percre sem korlátoztak a szabadságomban, és nem akartak magukhoz láncolni sem engem, sem a testvérem. Tiszteletben tartották a döntéseimet, a véleményüket elmondták, de soha nem akarták rám erőszakolni az akaratukat. Így választottam pályát, és így vezettem az életem, így hoztam meg a döntéseimet. Soha egyetlen mocskolódó szó a szájukból nem hangzott el sem ellenem, sem a férjem ellen, sem azok ellen az ügyek ellen, amelyekkel azonosultam, vagy azonosulok. Soha nem szégyenítettek meg mások előtt, hanem mindig kiálltak mellettem - nem csak a nagy nyilvánosság előtt.

Miután nagykorú lettem, soha nem akartak megváltoztatni, természetesen korrigálni igen, de ezt nem brutális módon tették. Van, hogy kérjük a véleményüket és tanácsukat bizonyos dolgokban, és sokszor hallgatunk rájuk, mert tudjuk, hogy valóban jót akarnak nekünk, és jó élettapasztalataik vannak. Rendkívül sok mindent kaptam tőlük, amit soha nem fogok tudni visszaadni és meghálálni nekik, bár erre igyekszünk férjemmel együtt. És soha egyetlen szóval nem hánytorgatták fel, hogy mit vettek nekem, soha nem vetették a szememre, hogy volt képem azokat elfogadni. Soha nem tekintettek a birtokuknak, és nem akartak kisajátítani.

Ha nézeteltérések voltak közöttünk, mindig megbeszéltük - zárt ajtók mögött, és nem ország-világ előtt, hogy mindenki röhögjön, meg csemegézzen rajtunk. Azt pedig, hogy szeretjük egymást, soha nem kellett bizonygatnunk egymásnak semmiféle nyilatkozattal, TV-szerepléssel, nagy csinnadrattával, melldöngetéssel. Mert bár jó, és kell is a szeretetről beszélni, de ahol az jelen van, a szeretetet érezni lehet. Ez a plussz, ez az erő tartja össze a családokat és nem a lelki terror.

A szeretetet sem megvásárolni, sem fenyegetésekkel és erőszakkal, annak a közösségnek a lejáratásával, amelyhez tartozunk, amely fontos nekünk, és amit szeretünk, kikényszeríteni nem lehet. Mi a férjemmel együtt a szeretetet, mint plusszt, mindig érezzük a szüleim társaságában.
Örülök, hogy ilyen jó fej szüleim vannak, és a férjem is szüleiként szereti őket.

Egyébiránt pedig a Hit Gyülekezetében ez a plussz, a szeretet szelleme van jelen, és rengeteg jól működő család tartozik a közösséghez. Ha vannak is egyedi, ill. egyéni problémák, azt nem a közösség problémájaként kellene feltüntetni.

Végezetül a szülőknek még egy megjegyzésére szeretnék reagálni. Bennünket senki nem kényszerített, hogy csatlakozzunk a gyülekezethez, és a férjemet sem kényszerítette senki, hogy a szombati adásban szerepeljen. Örültünk a Nap-kelte felvetésének, hogy a "gyerekeket is meg kellene hallgatni." Mert ez így fair.

Úgy vélem, az elmúlt hónapokban, években elegendő képet mutattak a gyülekezet életéről, és az életörömtől majd kicsattanó rengeteg arc, a vidámság, a nevetés nem a lelki terror, pszichikai kényszer és erőszak szüleménye. Mert ez utóbbiak egyszerűen nem léteznek a Hit Gyülekezetében, még akkor sem, ha némelyek az ellenkezőjét lihegik.

Még egy valamit engedjenek meg! Verebes úr nagyon jó emberismerő, a levelében leírtakkal fején találta a szöget!

Sulán Emese „

Tehát itt ez az a levél, amit az egyik "lopós gyerek" felesége írt!

Az üzeneted többi részére majd később válaszolok - persze csak akkor, ha úgy látom értelmét, hogy érdemes lesz.

Ildi

Előzmény: Törölt nick (253)
atalanta Creative Commons License 2002.02.06 0 0 254
Kedves Ildi!

Köszi a választ, és örülök, hogy értelmes beszélgetés alakult ki közöttünk ezen a topicon!

LÉLEK - SZELLEM folyt. :-)

Meglehetősen sokszor kitárgyaltuk már ezt a dolgot, valószínűleg nem is fogunk egyetérteni ebben a kérdésben, de talán nem is ez a fontos, hanem az, hogy meghallgassuk egymást. Én tudomásul veszem a véleményedet, de nem tudok azonosulni vele! Belementünk itt nyelvi dolgokba is, és megmondom őszintén, még mindíg nem látom, hogy hol van az az egyértelmű különbség, amire te utalsz. Egyszer már leírtam valahol, de most megismétlem az én véleményemet: a héber szó a "rúach", valamint a "nefes". A különbség a kettő között, hogy az egyik Isten lelkét jelenti, a másik az ember lelkét. Természetesen különbséget kell tenni a kettő között, de nem úgy, ahogyan te leírod. Szerintem itt nem két különböző fogalomról, - szellemről, és lélekről - van szó, hanem csak lélekről! Ugyanez az ógörög nyelvben a "pneuma", aminek a jelentése: lélek, levegő. Gondolj csak a "pneumetikus csavarhúzó"-ra. Bocs, de jobb példa nem jutott eszembe. :-) Latinul pedig "spiritus". Azt hiszem, hogy itt a spirituálékat említettem, ami lélekből jövő, lelki ének. Tehát ez sem szellem. Az angolban "spirit", és ha jól emlékszem a Biblia angol nyelvű fordítása is ezt használja (de ennek utána kell néznem). Magyarul "lélek". Nem látom a különbségtétel okát, hogyan jön ide a "szellem" fordítás!

Idézed Pál apostolt:

„Maga pedig a békesség Istene szenteljen meg titeket teljesen, és minden részetek: szellemetek (pneuma), lelketek (pszükhé) és testetek (szóma) feddhetetlenül őriztessék meg a mi Urunk Jézus Krisztus megjelenésekor.” (A thesszalonikiaknak írt első levél 5,23)

Ugyanez az idézet az én változatom szerint így hangzik:

"A békesség Istene szenteljen meg titeket mindenben, és egész lelki valótok, mind a lelketek, mind a testetek maradjon feddhetetlen Urunk, Jézus Krisztus eljövetelére."

Ez a befejező része az első levélnek (5,23-5,28) Pál imája, amely felöleli az ember teljes lényét. Azt gondolom, hogy nem baj, ha azt mondjuk, hogy az ember teljes lénye: a szellem, a test, és a lélek. De nem érzem szükségszerűnek azt az egyértelmű különválasztását a szellemnek és a léleknek, mint ahogyan azt te teszed.

János 4,24:

"Az Isten Lélek, és akik őt imádják, Lélekben és igazságban kell őt imádniuk."

Jézus és a szamariai asszony példája. Ahogy folyt a beszélgetés, világosan rámutatott, hogy az asszony szükségletei nem testi, hanem lelki (7-15), inkább erkölcsi, és nem ún. teológiai (15-26) jellegűek. Ugye, ez a jelentéktelennek tűnő találkozás sok szamariai asszonyt vezetett a hit útjára. Ezt most csak azért hoztam fel, mert ha ebben (a lényegben) egyetértünk, akkor minek vitázni a szellem-lélek értelmezésén?

GYŰLÖLET

Nem értem, hogy miben nem értünk egyet? Én azt mondtam, hogy a "gyűlölni" szó nem túl szerencsés fordítás abban a konkrét esetben, amikor a szülőkről, testvérekről, stb. van szó. Nekem egyértelmű, hogy azt mondja nekünk az írás, hogy ne szeressük kevésbé Jézust a szüleinknél. Ezen kívül a hebraisztikából valóban tudnunk kell, hogy mivel nincs középfok, megengedhetjük magunknak a fenti értelmezést.

Üdv:
atalanta


Előzmény: birs (234)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.06 0 0 253
Kedves Birs!

"Tévedsz, mert a Biblia megmagyarázza önmagát! Az Istentiszteleteken AZÉRT prédikálnak, mert a hit hallásból van - Isten Ígéjénak a hallásából!
Ezért prédikált Jézus is állandóan!"

Ha a biblia megmagyarázná magát, akkor nem vélekedne akár már két ember különbözőképpen róla.
Nem véletlen alakult ki annyi keresztény egyház. Bizonyos részeket mindegyik másként értelmez.
()

"NEM „vadászat”, hanem inkább egy nagyon hatásos halászat - hiszen adásonként ezernél is több üzenet, imakérés érkezik! Ebből is látszik, hogy az emberek mennyire éhesek Istenre!"

Az emberek azonnali gyógyszert, megoldást akarnak. De a spiritualitás nem hobbi, és természetesen nem oldja meg a gondjaikat egy telefonon kért ima (hiába is hiszi bárki ezt). Minden ember a saját sorsáért felelős.
Gondolom ezzel te is egyetértesz.
()

"Te kívülről mégis hogyan tudnád megítélni, hogy hányan tarjuk be Isten törvényeit? :O)"

Sajnálom ha nem írtam érthetően, ha félreértetted azt, hogy ÁLTALÁNOSSÁGBAN írtam erről. Fel sem merült hogy arról beszéljek, hogy ti milyen szabályokat, elveket tartotok vagy nem tartotok be.
()

"Nem tudom Te hány „tönkrement” családot ismersz, én ismerek személyesen legalább 200 hites családot, de egyik SEM ment tönkre - SŐT inkább egyre jobb anyagi áldást tapasztaltak meg a megtérésük után!"

Szó sincs arról hogy vádolnám a gyülekezetet bármiért. Ezt is magadra vetted. Nem.
De bizonyára emlékszel azokra a riportokra, amelyekben szülőktől "elszakított" fiatalokról volt szó, akik a családi kasszát megrővidítve léptek le a gyülekezetbe. És ha azt az "elvet" szem előtt tartom hogy "ami a tévében van, általában a jéghegy csúcsa", akkor érdekesebbé válik a dolog. Talán van pár olyan ember is, aki meg sem mert szólalni, mert nem égette magát, hogy esetleg "nem jó" szülő.
Ha történt ilyen (a fentiek szerint igen), ez nem jelenti azt, hogy ESETLEG más egyházaknál ez ismeretlen, ne fordulna elő. A hozzászólásban csak annyit akartam érzékeltetni, hogy isten nem ember által emelt épületekben lakik, és én nem érezném jól magam olyan helyen, ahol akár csak kifli ára van az épület árában olyanoktól, akiktől BÁRKI elvette a pénzt erre..(nem konkrétan épületre, hanem csak úgy az egyháznak, adományként). Gondolom te sem.
Tehát NEM vád, csak vélemény, egy minden valószínűség szerint megtörtét dologról.
Ez NEM jelenti azt, hogy alapjaiban negatív a gyülekezetetek.
()

"Egyébként úgy nézünk mi ott ki, mint akiknek tönkrement a családja? Ilyet még SENKI sem állított!"

Én sem.
()

"Az MIÉRT nem foglalkoztat, hogy HÁNY családot tett tönkre az ital, a drog, az utcalányok, stb.? :O)))"

Miért gondolod hogy nem foglalkoztat?
()

"Persze. De akkor honnan vetted hogy a zsidóknak el kell magyarázni hogyan imádkozzanak istenhez?
Ilyet írtam volna? HOL?"

Ezt írtad:
"Csakhogy a zsidók/keresztények NEM úgy fordulhatnak Istenhez, ahogy tudnak - hanem ahogy Isten meghatározta azt"
És az előtte lévő körben azt írtad, segítesz imát adni az embereknek. Kérdeztem, ez mire jó. Erre te a fenti választ adtad. Nekem ebből az a logikus, hogy vannak olyan emberek, zsidók/keresztények, akiknek adsz imát. Igaz, vehettem volna csak a "keresztények" szót is "zsidó" szó helyett, csak egyszerűsíteni akartam, mert úgy gondoltam, értem mit írsz.
De a kérdésem akkor is fennál, mégpedig most már hatványozottan: Ha a bibliát nem kell megmagyarázni, és a kersztények értik (és mások is a zsidók kivételével, ha a ők számítanak különleges szólásmódban istenhez), MIÉRT kell imát adni? Miért nem használhatják saját szavaikat? Nem kötekedés, hanem KÉRDÉS.
()

"Ha jól értem, a bibiliából (mínusz egy pont a bibliától).
Ezt megint nem értem. Kifejtenéd bővebben?"

HA a bibliában AZ van, miszerint a zsióknak másképp kell imádkozni, sőt egyáltalán más imamódok vanna szóhasználatban és ráadásul ez követelmény, AKKOR mínusz.
()

"A Biblia szerint MINDEN hívő pap is egyben! JÉZUS tanít minket imádkozni a Bibliában - nem emberek! Ezt nevezed hagyománynak?"

Nem. A "hagyomány"-t én az imamódok megkülönböztetéséről írtam (az előző témában).

"PAP" pedig SZERINTEM nem minden hívő ember lehet. A pap felelősségtelejes hivatás. Embereket segíteni a spiritualitás útján, nem a legegyszerűbb dolog. Ehhez mind az elmélettel, mind a gyakorlattal tisztában kell lenni, és gyakorolni is kell azt. Külső és benső tapasztalatokra egyaránt szükség van. Ezért írom ilyenkor azt, hogy spirituálisan kvalifikált ember lehessen csak pap.
Tanácsokat adni lehet, és talán érdemes is, ezt bárki megteheti. De a pap teljesen más minőségű dolog.
Én nem merném magam papnak tartani, hiába érzem úgy, hogy sok mindent tudok az elméletről és gyakorlatról.
Ha te úgy érzed, te igen, erre nem tudok érdemben mit mondani, mert nem ismerem annyira az utatokat, és téged.
()

"NE feledd, hogy Ez ÍGY van megírva! Ennek ÍGY kellett történnie!"

Ha te mondod.. Ezek szerint ami meg van írva, annak meg is kell történnie? Akkor isten csak robotokat teremtett volna.
Szerintem A "Nagy Könyvben" MINDEN meg van írva. Rajtunk múlik, mi valósul meg belőle.
()

"Azért mert Téged egy bizonyos „Tökéletes Mester” tanított a meditációs technikára – NEM jelenti azt, hogy minket is emberek tanítanak imádkozni!"

Valamit félreérthetően írtam, újfent. SZERINTEM Jézus IS Tökéletes Mester, és Buddha, és Guru Nanak, és még jó páran. ISTEN SZÓL RAJTUK KERESZTÜL. Isten megtestesülései (más időben, más testben). Ha te nem ismered el ezt, a te dolgod. De én "Tökéletes Mester" címszó alatt EZT a fogalmat értem.
()

"Bravó! Akkor MIÉRT gondolod, hogy NÁLUNK nincs INGYEN a spiritualitás? :O)))"

Nem tudom vannak-e nálatok főállású papok, hitoktatók. Ha vannak, akkor van értelme erről beszélni.
()

"Az adakozásra a BIBLIA BUZDÍT! Meg arra is, hogy MINDENKI tartsa el a SAJÁT egyházát, és NE az államot zsarolja!!!!"

Mindenki tartsa el MAGÁT és a CSALÁDJÁT. Imádkozzon istenhez ha akar, meditáljon ha akar. Tömörüljön közösségbe ha akar. DE ABBAN A PILLANATBAN ahogy valakinek FŐÁLLÁSSÁ VÁLIK egy vallási gyülekezet/társaság vezetése, számomra nem helyes.
Ezt szintén ÁLTALÁNNOSÁGban írom, nem a hgy-re hivatkozva.
()

"Nyilván meglepő lesz számodra, de pl. a mi vezető lelkészünk Németh Sándor is TANÍT a Hittudományi Akadémián, + 2 újságban is PUBLIKÁL. Tehát nemcsak prédikál, de TÖBB állása VAN! Ha Te is ennyit dolgoznál, akkor nyilván Neked is több lenne jövedelmed is. :O)"

Ha azt hiszed, valakinek a pénzét sajnálom, tévedsz. Még kevésbé NS-ét. Mikor az általános alapelvekről írtam, fel sem merült hogy x ember kerüljön szóba, főleg nem a pénze.
()

"Te inkább hiszel 2-3 hazug szülőnek, mint több tízezer hívőnek!"

Miért hazudnának? Ha csak egy ember igaz, már nem stimmel a dolog. Különben is: éppen elég ciki szerintem, hogy kiderül: "nem figyeltem eléggé a gyerekre".
()

"Mi SEM hagyjuk el a családunkat, SŐT a HGY-ben a fiataloknak legalább 3-8 gyermeke van! A pénzt is természetesen ÚGY keressük, ahogy a Biblia megtanít erre minket! NEM az állam tartja el a hiteseket!"

Csak azt tudnám, miért vetted ezt magadra. ÁLTALÁNOS alapelvekről írtam, nem pedig a hgy-t vádoltam meg azzal, hogy ezeket nem tartja be.
Furcsa beállítottságú vagy. Miért hiszed hogy támadom a hgy-t és azt hogy neked meg kell védened tőlem?
()

"...HONNAN veszed, hogy nem abból tartjuk el családunkat, amit munkával megkeresünk??? És HONNAN veszed, hogy nem segítünk a rászorulókon??? KI etetett meg EZZEL Téged????"

Ki etetett meg téged azzal, hogy EZT gondolom a hgy-ről?
Szerintem te magad. Én sehol nem írtam ilyet.
ÁLTALÁNOS ALAPELVEKET soroltam fel. Ennyi történt.
Nem az a célom hogy vádaskodjak, megsértsek bárkit. Ha ez mégis megtörtént, sajnálom.
:)

Előzmény: birs (252)
birs Creative Commons License 2002.02.05 0 0 252
Kedves Misi!

A rengeteg magyarázatra gondoltam. A bibliát állandóan magyarázni kell valamiért..
Tévedsz, mert a Biblia megmagyarázza önmagát! Az Istentiszteleteken AZÉRT prédikálnak, mert a hit hallásból van - Isten Ígéjénak a hallásából!
Ezért prédikált Jézus is állandóan!

Egyébként már láttam az atv-ben prédikációt (nem is egyszer), mert érdekelt, mi történik ott.
Ezzel igencsak megleptél, de őszintén örülök, hogy nyitott vagy. :)

Az igazat megvallva eléggé kirakatnak tűnt a dolog. Viszont technikailag kifogástalan (és hatásvadász:)
Ne feledd, hogy a látszat gyakran csal! Azért mert nem alszunk el közben az unalomtól, még nem jelenti azt, hogy csak megjátsszuk magunkat. :)
NEM „vadászat”, hanem inkább egy nagyon hatásos halászat - hiszen adásonként ezernél is több üzenet, imakérés érkezik! Ebből is látszik, hogy az emberek mennyire éhesek Istenre!

Nem is lenne vele gond, ha tényleg be lennének tartva azok a tanítások és magyarázatok, amelyek ott elhangzanak.
Te kívülről mégis hogyan tudnád megítélni, hogy hányan tarjuk be Isten törvényeit? :O)

És -ez nem vádaskodás- kíváncsi lennék hány tönkrement család pénze van benne abban a csarnokban (emlékszünk a botrányokra, amelyekben fiatalokat, pénzt kapartak el a szülőktől)...
Márpedig ez a legvadabb VÁDLÁS! AZT állítod ezzel, hogy LOPNI tanítanak ott minket???? Persze ha hiszel a HAZUGSÁGOKNAK, lelked rajta! De ha valóban kíváncsi vagy az igazságra, akkor JÁRJ utána! Nagyon meg fogsz lepődni! Nem tudom Te hány „tönkrement” családot ismersz, én ismerek személyesen legalább 200 hites családot, de egyik SEM ment tönkre - SŐT inkább egyre jobb anyagi áldást tapasztaltak meg a megtérésük után! Egyébként úgy nézünk mi ott ki, mint akiknek tönkrement a családja? Ilyet még SENKI sem állított! Az MIÉRT nem foglalkoztat, hogy HÁNY családot tett tönkre az ital, a drog, az utcalányok, stb.? :O)))

Persze. De akkor honnan vetted hogy a zsidóknak el kell magyarázni hogyan imádkozzanak istenhez?
Ilyet írtam volna? HOL?

Ha jól értem, a bibiliából (mínusz egy pont a bibliától).
Ezt megint nem értem. Kifejtenéd bővebben?

A "hagyomány" ezek szerint abban olvasható. A lényeg ugyanaz, mégis. A papok mondják meg az ima milyenségét.
A Biblia szerint MINDEN hívő pap is egyben! JÉZUS tanít minket imádkozni a Bibliában - nem emberek! Ezt nevezed hagyománynak?

(Azt meg sem említem, hogy a zsidók évezredekig vártak istenre, és mikor eljött, enyhén szólva nem úgy reagáltak mint "kellett volna". Természetesen a "vallási" vezetőkről van szó. Ők a felelősek sok mindenért.)
NE feledd, hogy Ez ÍGY van megírva! Ennek ÍGY kellett történnie!

Azért mert Téged egy bizonyos „Tökéletes Mester” tanított a meditációs technikára – NEM jelenti azt, hogy minket is emberek tanítanak imádkozni!

Ez a "kultúra" azért fura, mert a spiritualitás ingyenes, mindenkié.
Bravó! Akkor MIÉRT gondolod, hogy NÁLUNK nincs INGYEN a spiritualitás? :O)))

A papok (általánosságban) mégis buzdítanak hol perselyrázogatással, hol templomba, misére hívással, stb. A lényeg hogy az ÁLLÁSUKHOZ kötöznek bennünket, azt hitetve el velünk, hogy templom nélkül (illetve nélkülük) nem fog menni az üdvözülés.
Az adakozásra a BIBLIA BUZDÍT! Meg arra is, hogy MINDENKI tartsa el a SAJÁT egyházát, és NE az államot zsarolja!!!!

Nyilván meglepő lesz számodra, de pl. a mi vezető lelkészünk Németh Sándor is TANÍT a Hittudományi Akadémián, + 2 újságban is PUBLIKÁL. Tehát nemcsak prédikál, de TÖBB állása VAN! Ha Te is ennyit dolgoznál, akkor nyilván Neked is több lenne jövedelmed is. :O)

Tudod mi a NAGY különbség kettőnk között? Az, hogy én elfogadom azt, hogy Te belelátsz a Ti ottani ügyeitekbe, míg Te EZT nem fogadod el tőlünk! Te inkább hiszel 2-3 hazug szülőnek, mint több tízezer hívőnek!

Nekünk csak EGY Mesterünk van, Jézus a Krisztus, aki szintén NEM kívánja tőlünk, hogy „hátat fordítanunk a világnak”. Még olyat sem kíván, hogy „maradjunk a vallásunkban, amibe beleszülettünk” - hanem AZT, hogy SAJÁT magunk döntsük el, hogy MIT akarunk! Nekünk SEM „kell elvonulnunk meditálni a hegyekbe, vagy folyó mellé”. De ha kedvünk van, akárhol imádkozhatunk, hiszen VAN erre is szabadságunk! Mi SEM hagyjuk el a családunkat, SŐT a HGY-ben a fiataloknak legalább 3-8 gyermeke van! A pénzt is természetesen ÚGY keressük, ahogy a Biblia megtanít erre minket! NEM az állam tartja el a hiteseket!

Mégis HONNAN veszed, hogy mi nem arra törekszünk, hogy magunkból a legjobbat hozzuk ki, az életünk minden területén, mind fizikailag, mind intellektuálisan, mind spirituálisan??? HONNAN veszed, hogy a PÉNZÜNKET nem A SAJÁT HOMLOKUNK VEREJTÉKÉVEL szerezzük meg, tisztességes munkával?? HONNAN veszed, hogy nem abból tartjuk el családunkat, amit munkával megkeresünk??? És HONNAN veszed, hogy nem segítünk a rászorulókon??? KI etetett meg EZZEL Téged????

Előzmény: Törölt nick (251)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.05 0 0 251
Kedves Birs!

"Te HONNAN tudod, hogy amit mi csinálunk az egyszerű-e, vagy sem? Tán láttál EGY HGY-s Istentiszteletet is már életedben?"

A rengeteg magyarázatra gondoltam. A bibliát állandóan magyarázni kell valamiért..
Egyébként már láttam az atv-ben prédikációt (nem is egyszer), mert érdekelt, mi történik ott. Az igazat megvallva eléggé kirakatnak tűnt a dolog. Viszont technikailag kifogástalan (és hatásvadász:)
Nem is lenne vele gond, ha tényleg be lennének tartva azok a tanítások és magyarázatok, amelyek ott elhangzanak. És -ez nem vádaskodás- kíváncsi lennék hány tönkrement család pénze van benne abban a csarnokban (emlékszünk a botrányokra, amelyekben fiatalokat, pénzt kapartak el a szülőktől)...
()

"A papokkal meg nekem SEMMI dolgom nincs! Én a Bibliából tanultam imádkozni, NEM a papoktól. Különben sincsenek nálunk papok, csak pásztorok, lelkészek, bibliatanítók. :)"

Persze. De akkor honnan vetted hogy a zsidóknak el kell magyarázni hogyan imádkozzanak istenhez? Ha jól értem, a bibiliából (mínusz egy pont a bibliától). A "hagyomány" ezek szerint abban olvasható. A lényeg ugyanaz, mégis. A papok mondják meg az ima milyenségét. (Azt meg sem említem, hogy a zsidók évezredekig vártak istenre, és mikor eljött, enyhén szólva nem úgy reagáltak mint "kellett volna". Természetesen a "vallási" vezetőkről van szó. Ők a felelősek sok mindenért.)
()

"De Téged KI tanított meditálni?"
Az a meditációs technika, amiről szó van, régi. Régi, de változatlanul működik. Jelenleg Rajinder Singh tanítja ezt a módszert (előtte az összes többi Tökéletes Mester is ezt tanította, mint technikát), aki azt is megjegyzi, ha valaki tud jobbat ennél, mondja el, és ő kipróbálja (ez nehéz lesz, mert a létező jelenleg is ismert összes technikát kipróbálta (már ha hiszel neki, én az életét saját szememmel látva és ismerve)).
()

"Hát, tényleg fura ez a kultúra...
Tudják, hogyan kell ebből is üzletet csinálni.
Milyen igaz. :) Kinek ez a kultúra furcsa, kinek meg a másé. :O) De nálatok INGYEN van minden? A szent könyveket is ingyen adják?"

Ez a "kultúra" azért fura, mert a spiritualitás ingyenes, mindenkié. A papok (általánosságban) mégis buzdítanak hol perselyrázogatással, hol templomba, misére hívással, stb. A lényeg hogy az ÁLLÁSUKHOZ kötöznek bennünket, azt hitetve el velünk, hogy templom nélkül (illetve nélkülük) nem fog menni az üdvözülés.
És természetesen mivel ezt "főállásban" csinálják, pénzt keresnek vele. EZ a fura.
Az összes Mesternek volt és most is van állása, abból tartja el magát, és a spirituális kincseket ingyen adja mindenkinek.
A "szent könyveink" nincsenek ingyen. Arra kell, hogy a következőt ki lehessen adni. És mivel én belelátok az itteni ügyekbe, elárulhatom hogy egy fillér nem folyik ki Mester vagy bárki más számlájára. A számlák lokálisan vannak kezelve mindenhol a világon, itt is.
Ezenkívül "itt" sincs senki főállásban. Mindenkinek van munkája.
A Mesterek elmondják nekünk, hogy nem kell hátat fordítanunk a világnak. Mardjunk a vallásunkban, amibe beleszülettünk. Nem kell elvonulnunk meditálni a hegyekbe, vagy folyó mellé. Maradjunk családunk, ismeretségünk körében, és hozzuk ki magunkból a legjobbat az élet minden területén, mind fizikailag, mind intellektuálisan, mind spirituálisan. PÉNZÜNK A SAJÁT HOMLOKUNK VEREJTÉKÉVEL szerezzük meg, tisztességes munkával, és abból tartsuk el családunkat, és segítsük a rászorulókat.
Meg ilyenek..
:)

Előzmény: birs (250)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!