Keresés

Részletes keresés

Herman Szép Creative Commons License 2021.06.08 0 0 8760

Mind a Z50 és Z52 Fine heggyel van, de nekem a Z52 lx nem olyan karcos, lehet csak kifogtam, de nekem LX gördülékenyebben ir. :-)

Amúgy Művészek Boljában kár hogy már nincs TWSBI ECO, én anno Hollandiából rendeltem, iszonyatosan nagyon jó töltőtoll, nagyon minőségi, tekerős és sok tinta belefér. Csak ajánlani tudom. :-)

Előzmény: D.Ivan (8758)
nacked blade Creative Commons License 2021.06.07 0 0 8759

 

Semmi  tapasztalat  ?

NB

 

Előzmény: nacked blade (8754)
D.Ivan Creative Commons License 2021.06.07 0 0 8758

Az LX 52-es hegyed az milyen vastagságú? Mert az M-estől elvárható, hogy kevésbé legyen "karcos", de ha az is F-es, és jól érezhető a különbség, akkor tényleg megéri az extra árat (az F Z50-hez képest).

Igen, Mudrák Béla művészek boltját ismerem, jó sok Platinum tollat és tintát vettem már náluk (online). Jelenleg tollból és tintából is több van, mint amennyit használok, de inkább ilyen békés szenvedélye legyen az embernek, mint valami, ami az egészségre káros.

Előzmény: Herman Szép (8757)
Herman Szép Creative Commons License 2021.06.06 0 0 8757

Szia Iván. Én elégedett vagyok a tollal, Al Star-omra én is anno F Z50 hegyet rendeltem, de nekem ez az Lx Z52 simábban ír, nem olyan karcos mint a Z50, jobban bejön. 
Anno még a Művészetek Boltjában vettem pár tintát, ajánlom, ha kell valami onnan szólj, néha járok Budaörsön és onnan közel van. https://www.muveszekboltja.hu/

Előzmény: D.Ivan (8752)
Minarik Laci Creative Commons License 2021.06.04 0 0 8756

Kedves ...slr...!

Köszönöm a válaszaidat.

 - Én eddig a profi és az amatőr kategóriákat figyelembe véve soroltam magam az amatőrök közé. A harmadik kategóriáról megfeledkeztem, de teljesen egyetértek Veled. Vissza is minősítem magam a hobbista kategóriába...

 - Bizonyára van abban valami pozitív, ha egy töltőtollat gyártó cég a saját tintáját ajánlja a termékeibe. És ez jól is van így. De kisebb cégeknek nincs saját tintája, illetve más tintát gyártók ajánlatai "ingerelhetik" az eltérő tollmárkák tulajdonosait is: ezt is ki kell próbálni... A Parker Quink egyébként nekem eddig a tisztítási képesség miatt hozzáadott adalékanyagal kiegészített "alap" Parker tintát jelentette. Még nem próbáltam.

 - Örülök, hogy jól vagy. Rendszeres és tartalmas hozzászólásaid emelik a topik színvonalát.

 - Nagyon érdekesnek és ötletesnek tartom a feleséged oktatás-módszertani megoldásait. A videó megosztón a profi töltőtoll tesztelők egy része is használja ezt a kamera állást.

Előzmény: ...slr... (8755)
...slr... Creative Commons License 2021.06.03 0 0 8755

Kedves Laci!

.Az amatőr szót én a fotósok analógiájára használtam, amatőrnek már az számít, aki következetesen halad az útján, egyesületi tag, pályázatokon vesz részt és eredményt is ér el. Ahhoz képest hobbyfotós vagyok, talán érthető az analógia. 

.A Quink-ről csak az ára térített el, meg az a megrögzött szokásom, hogy a tollakba olyan márkájú betétet / tintát teszek, mint a toll maga. A Parker töltőtollaim pedig minőségben messze elmaradnak a többitől. Azért van még egy fél üveg nekem, meg a feleségemnek is van egy kis türkíz Quinkje. 

.Amivel foglalkozom, az rendben van, úgy vélem, az agyam nem szenvedett fizikai sérülést. A legmélyebb családi emlékeim hamar visszajöttek, és a többi is a napi rutin követésével. Az olyan hobbykkal, melyekkel nem foglalkozom most aktívan, nem naprakészek az ismereteim. 

.Feleségem az órán ír, minden órán új anyagot, a beszéd ütemében. A diszlexiás gyerekek sokkal jobban tudják követni, érteni a papíron végzett munkát, mint a táblaképet, hiszen ők is úgy dolgoznak, mint amit a tanártól látnak. A tanulók is megmutathatják munkájukat a többieknek. Kamera figyeli az asztalt, annak képét vetíti az ernyőre. Vannak követők, évekig ceruzával művelte ezt a műfajt, a minőségi ceruzái népszerűek lettek a gyerekek közt. Többnyire Faber-Castell. 

.slr az én nickem volt, ha nem is az elejétől, de elég korántól itt vagyok. A nickemet kék azbeztre változtattam, ebben segítettek a modik. Amikor a katasztrófát és kértem a visszaváltoztatást, már nem működtek együtt.

Előzmény: Minarik Laci (8753)
nacked blade Creative Commons License 2021.06.03 0 0 8754

Üdv 

Érdeklődnék,  ki  használ/használt  Parker  tollba  Parker  Gel beétet  ?  Nekem  nagyon bejön  az  írásképe,  viszont utálom, hogy  izzad,

egy  ragacsos  máz keletkezik a beéten és  persze  a  toll  belső  felületére  tapad  fel.

Aki  használ ilyet,  ugyanezt  tapasztalja ?  Mi  lehet  az  oka, ki  lehet  küszöbölni  ?

Köszi

NB

Minarik Laci Creative Commons License 2021.06.02 0 0 8753

Kedves ...slr...!

Nem könnyű nekem a fórumok rövid, tömör fogalmazása, de törekszem rá és igyekszem OFF-mentes lenni.

 - Szívesen próbálok segíteni bárkinek, aki kéri, örömmel teszem.

 - Lelkes = 3 éve rengeteg időt töltök a töltőtollakról szóló információk gyűjtésével, minden érdekel, ami az utamba kerül. (Ezért is vagyok itt naponta többször is, hátha valaki benéz és mond valamit.)

 - Amatőr = Az információkból csak kevés marad meg a fejemben és nem alkot rendezett egységet. A gugli viszont a barátom és sűrűn keresek rá dolgokra ismételten is.

 - A Parker Quink tintáról azt olvastam, hogy azért fejlesztették ki, hogy megakadályozza a csatornák eldugulását. Ezért volt könnyű használnod. Érdemes lenne a sűrűbb tintákkal felváltva használni...

 - Inkább az olcsóbb tintákat veszem, leginkább a Pelikan 4001-est, de a jóval olcsóbb M&M - Metzger & Mendle (A Müllerben árulják) sem okozott még problémát a tollaimnak.

 - Az a memória törlés durva lehetett, de úgy látom sokat javult a helyzet.

 - Örömmel hallom, hogy a feleséged a fiatalok körében népszerűsíti a töltőtollat. Vannak követői?

 - Az órán is ír, vagy mindig előre elkészíti(tek) az anyagot? Mivel vetíti ki a szöveget? Én 2007 óta nem vagyok benne az oktatásban, akkor még a PPT és a laptop / projektor volt a módi nálunk.

 - Töltőceruzáim ugyan vannak, de nem használom őket. Egy ideje már tervezem, hogy eladom őket azoknak, akik ezeket gyűjtik, de még nem jutott rá idő.

 - És a végére egy remélem nem indiszkrét kérdés: Az a személy, akit a 70. hozzászólásban slr-nek szólít egy Törölt nick nem azonos Veled? Én eddig azt gondoltam, hogy a fórum kezdete óta jelen vagy...

Üdvözlettel: M. L.

Előzmény: ...slr... (8751)
D.Ivan Creative Commons License 2021.06.01 0 1 8752

Én még márciusban rendeltem ugyanezt a töltőtollat a Pirexnél: "LAMY studio lx, töltőtoll (M) all black (Limitált Kiadás) 66", akkor még 12.340 Ft volt az ára. Már akkor feltűnt, hogy lényegesen olcsóbban árulják, mint a nemzetközi piacon. (Lamy honlapja szerint a 89 €-s, azaz durván 30k Ft-os ajánlott árától nem szoktak ennyire durván eltérni.)

Helyből rendeltem hozzá F-es hegyet "LAMY cserélhető hegy (F) fekete színű, Z50", így van egy felesleges, soha nem használt M-es (fekete hegyem). Ez a prémium, Z52-es Lx hegy.

Nekem mondjuk ez a Z50-es F hegy is vastag (F-es, EF-es japán tollakhoz vagyok szokva). De idehaza is lehet kapni EF-es Z50-es hegyet: https://www.greenpapir.hu/termek/lamy-lz50-cserelheto-hegy-ef-fekete-szinu (3.850 Ft), ha valakinek az kell, és mondjuk nem a német ebayről szeretné beszerezni.

 

Győri vagyok, így néha rendeléseknél akár össze is állhatnánk. Van egy-két tinta, ami érdekelne. Pl. ezt Bécsben több üzletben is lehet kapni: Organics Studio Nitrogen - 55ml Bottled Ink. Sok YouTube videóban szerepel ez a ragyogó hatású tinta.

 

Ha ki szeretnél próbálni pár tintát, nyugodtan szólj. A tollhoz rendeltem T10-es patronokat: türkiz, fekete és kékes-fekete színben, illetve azóta rendeltem még tartályokat is: Lamy kék, fekete és türkiz színben, valamint Pelikan 4001 Brilliant-Red tintát.

 

 

Előzmény: Herman Szép (8746)
...slr... Creative Commons License 2021.06.01 0 0 8751

Kedves Minarik Laci!

 

Köszönöm szépen a részletes válaszodat, és a hivatkozott teszteket. Ha lelkes amatőrnek nevezed magad, én még az sem vagyok a töltőtollak terén. A tollaimba Parker Quink tintát tettem, és használtam őket, nem különösen foglalkoztam tintákkal mindaddig, amíg nehéz idők jöttek, és kerestem egy olcsóbb tintát magamnak. Amit tudtam, azt is elvitte egy memóriatörlés, elég vicces volt üres elmével újrakezdeni. Most inkább feleségem hűséges fegyverhordozójának nevezném magam. Régen őt nem vonzotta a töltőtoll, de mára nagyon megszerette őket. Tanárként már egy ideje elfordult a krétás táblától, és szembefordult a gyerekekkel. Papírra ír ceruzával és tollal, a papírt, vagy éppen kísérletet a falra vetíti. 

 

Az órai munkára, amit a gyerekek is látnak kivetítve vagy szkennelve, M-es Lamy Safarival ír, mióta megleptem egy átlátszó tollal, és többnyire Pelikan kék tintával. 

 

A Divine Pink (ami, mint a tesztekben láttad, nem egy halványrózsaszín, hanem egy erőteljes, különleges tinta) is egy ajándék része volt, együtt egy rózsaszín Caran d'Ache 849 töltőtoll - golyóstoll párossal. A különleges formájú üveget első nyitáskor kicsit megborítottam, amúgy ő hibátlan, egyszerűen csak felfigyeltem arra, hogy mennyivel viszkózusabb az általam használt tintáknál. 

 

Feleségem, ha magának ír jegyzeteket, tehát nem fontos, hogy kivetítve erőteljes képet alkosson, egy átlátszó Kaweco Sport töltőtollal ír, F-es heggyel, ami igazán finom, vékony vonalat ír. Ez a toll kábé három éve dolgozik, és mióta a Kaweco saját (egyébként különleges és szép) tintájával töltöm, már háromszor kellett kitisztítanom, legutóbb a hegyet is kivettem belőle, mert az előző tisztítás után viszonylag hamar újra akadozni kezdett. Itt lettem figyelmes arra a viszkózusságra, amire már a Caran d'Ache tintánál is felfigyeltem.

 

Nem én írtam anno a tintákkal kapcsolatos esszéket a topikra, én tintában egyszerű gyerek vagyok, de a feleségem mégiscsak egy hölgy, és szereti a különleges színeket. 

 

Én mostanában a grafitceruzákra kaptam rá, kedvenceim most a Faber-Castell 9000 és a hozzá kísértetiesen hasonló török ADEL 2000, ami kevés helyen kapható, de lényegesen olcsóbb, mint a Castell. Feleségem munkáit gyakran én szkennelem, a 3B-s Castell-lel írt szöveg gyönyörűen átjön a digitális világba. 

Előzmény: Minarik Laci (8750)
Minarik Laci Creative Commons License 2021.05.29 0 0 8750

Kedves slr!

Szeretném már az elején leszögezni, hogy csak egy lelkes amatőr vagyok. Szerintem ezt már mondtam korábban is...

Az említett tintákkal nem volt dolgom, a korábban már említett CROSS töltőtollakat nem volt szerencsém használni. A STYPEN Harley Davidson egy igásló, nekem nagyon bevált, nem válogatós a tinták tekintetében.

 

De. A Caran D'Ache Divine Pink Ink Review-t beírva a keresőbe profi tintaismerők tesztjeit hozta ki.

Ezt a három leírást néztem meg: első teszt - második - harmadik. Ezekben,  - ha jól értettem -, leginkább a tinta neve és színe közötti eltérést firtatták leginkább...

A tinta egyébként elég gyorsan száradó, nem kenődik el, a víz jól oldja, ezért nem dugítja el az adagoló csatornáit, a gyenge minőségű papírok kivételével jól viselkedik a papírokon. Ezt olvastam tőlük a tintáról.

 

Azt viszont máshol olvastam, hogy a töltőtollal írásnak 3 fontos összetevője a töltőtoll, a tinta és a papír. Ne hagyjuk ki az író embert se, de itt erről nincs szó, hiszen már régóta ír töltőtollal.

Apropó! A tinták nedvességéről nem Te írtál ugyanitt korábban? A töltőtollak között is van nedves és száraz toll. Másoktól olvastam azt is, hogy egy féle tinta másik tollban teljesen másként viselkedett.

Szerintem érdemes lenne kisérletezni a tintával. Több tollban és eltérő minőségű papírokon kipróbálni, hogyan viselkedik. Illetve a megszokott tinták írásmintáját mellétenni, van-e jelentős eltérés. Lehet, hogy a toll és a tinta nem illik egymáshoz?

 

Azt viszont nem értem, mit jelent, hogy "a szokásosnál alaposabban és gyakrabban kell tisztítani."

Esetleg beszárad? Sokáig tartja magában a tintát mosáskor?

 

Előzmény: ...slr... (8748)
Herman Szép Creative Commons License 2021.05.29 0 0 8749

Imádom, nagyon jó választás volt. Nekem minden Lamy-ba a Fine hegy jön be. 
Mindenkinek csak ajánlom. :-)

Előzmény: ...slr... (8747)
...slr... Creative Commons License 2021.05.29 0 0 8748

Kedves Töltőtollasok, kérdésem lenne. Évtizedeken keresztül Parker Quink és Pelikan 400 tintát használtam, eléggé hozzá vagyok szokva a viselkedésükhöz. Feleségem ír legtöbbet töltőtollal és szép tollai is vannak, vettem neki Caran d'Ache Divine Pink és Kaweco Midnite blue tintákat. Úgy tűnik nekem, hogy ezek sokkal viszkózusabb tinták, mint amihez én hozzászoktam. A Kaweco Sport F-es hegye olyan finom, mintha EF lenne, ezzel a sűrű tintával a szokásosnál alaposabban és gyakrabban kell tisztítani. Van ezzel tapasztalatotok? Normális, hogy ezek ilyen sűrű tinták?

...slr... Creative Commons License 2021.05.29 0 1 8747

Ez egy igazán jó vétel volt. Remélem, az írásával is elégedett leszel. 

Előzmény: Minarik Laci (8745)
Herman Szép Creative Commons License 2021.05.28 0 0 8746

Hello Laci. 
Örömmel olvasom hogy ennyi mindent adtak hozzá, nem is gondoltam volna, a tippet szívesen. :-)
Pirex nagyon szuper, én Fine heggyel kértem, 5000huf lett volna plusszba a hegy, de ingyen tettek rá egy Fine. :-)

Én holnap hozom el a győri Arkadbol. :-)

Al-star-om van vagy 10eve, imádom, 2000 ára kicsit húzós, de erre a Studiora nagyon kiváncsi vagyok. 
:-)

Előzmény: Minarik Laci (8745)
Minarik Laci Creative Commons License 2021.05.28 0 1 8745

 

H E L Y R E I G A Z Í T Á S !

 

A mai napon megkaptam a Herman Szép által ajánlott és azon nyomban meg is rendelt LAMY lx, STUDIO töltőtollat. Ezúton is köszönet Neki.

A PIREX Papír egyik ügyintézőjével történt telefonos egyeztetés során Ő mondta, hogy a tollhoz nem jár semmi más. Ezt írtam le korábban.

Ahogy az a mellékelt képeken is látszik, a tollhoz megkaptam a bemutató / teszt videókban is látható gyári dobozt, tájékoztató papírt és 1 db tintapatront. SŐT! Még egy eredeti LAMY konvertert is küldtek, amire Herman Szép is azt mondta, hogy konvertert nemigen adnak...

Szóval ezúton kérek mindenkitől bocsánatot, akit a korábbi kijelentésem megtévesztett.

Nyilvánvalóan nem a félrevezetés volt a szándékom.

A PIREX Papírt pedig jó szívvel ajánlom mindenkinek. Udvariasak, segítőkészek a dolgozók, a példa szerint megbízható cégnek találom.

A tollat még nem volt időm kipróbálni, de nincs kétségem afelől, hogy a már megszokott német minőséget kaptam.

 

Kíváncsian várom Herman Szép beszámolóját...

Előzmény: Minarik Laci (8743)
Herman Szép Creative Commons License 2021.05.25 0 0 8744

Én is rendeltem, ennyiért simán megéri. Sőt mivel nekem Fine jobban bejön egy Z52 hegyet is. :-)

Konvertert nem nagyon ad senki, Z27 1130huf nem pénz érte. 
Amúgy a kékeszöld aquamarine is nagyon megéri 9990huf-ért. 
:-)

Előzmény: Minarik Laci (8743)
Minarik Laci Creative Commons License 2021.05.25 0 1 8743

Szia Herman Szép!

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem az akcióra! Már meg is rendeltem egyet.

Szeretném azonban felhívni azoknak a figyelmét, akik ezután tervezik a vásárlást, hogy a Pirex ezért az árért csak egy csupasz tollat és egy LAMY patront ad. Nincs doboz, papír, konverter stb.

Mivel a LAMY Safari és az Al-Star már bizonyított nálam, ajánlom másoknak is.

Ez a töltőtoll azoknak is megfelelhet, akik a Safari-féle dizájnt nem kedvelik...

Előzmény: Herman Szép (8742)
Herman Szép Creative Commons License 2021.05.25 0 0 8742

Sziasztok. Ezt csak úgy itthagyom. Eredeti át 89€. :-)

https://www.pirex.hu/iroszerek/toltotollak/lamy-studio-ttoll-4033751.html

cgtb Creative Commons License 2021.05.24 0 0 8741

Kihasználatlanság miatt eladósorba került ezüst színű rOtring 600 töltőceruzám (leadholder/clutch pencil), mely 2 mm-es grafittal működik. Eredetileg japán belpiacos modell, bár az utóbbi időben mintha megjelent volna az európai üzletekben is. Makulátlan állapotú, használat jelei és mindennemű sérülés nélküli példány. Sajnos a csomagolása (doboza) nincs meg. Recézett fogórésze miatt inkább rajzoláshoz ajánlom, írásra nekem nem jött be, ezért válnék meg tőle. Kiejtős rendszerű, azaz gombnyomásra elereszti a grafitot. 

 

Irányár: 9 000 Ft. Szívesen küldöm Foxposttal, vagy MPL automatába is. Új ára 18-19 000 Ft. (Cult Pens)

Érdeklődni Facebook üzenetben (https://www.facebook.com/golyostollblog).

 

 

A "műfajról" bővebben: https://golyostoll.blog.hu/2017/06/14/az_igazi_toltoceruza

cgtb Creative Commons License 2021.05.23 0 0 8740

Sajnos csak időnként kukkantok be a topikba, de örömmel láttam, hogy tartod a frontot, Laci :-)

Előzmény: Minarik Laci (8739)
Minarik Laci Creative Commons License 2021.05.23 0 0 8739

Kedves cgtb!

Már nagyon vártam, hogy valaki megtörje ezt az elég hosszúra nyúlt csendet. Az, hogy ezt Te követted el, annak különösen örülök. Kíváncsian várom az írásodat!

 

Előzmény: cgtb (8738)
cgtb Creative Commons License 2021.05.22 0 0 8738

Kedves topiktársak! Elnézést kérek a pofátlan önreklámozásért, de mentségemre szóljon, hogy nem anyagi érdek vezérel. Néhányan már ismerhetitek írószerekről készülő blogomat (http://golyostoll.blog.hu). Az utóbbi években családi okok miatt elhanyagoltam, de most szeretnék publikálni valamit, ami esetleg érdeklődésetekre tarthat számot. Egy 1970-es évekbeli PEVDI katalógusról van szó, amit heti 1 oldalanként fogok feltölteni a következő időszakban. Az első oldal szerdán érkezik.

zsoli78 Creative Commons License 2021.04.18 0 0 8737

 

Tisztelt forumtagok!

Megvételre kínálom, saját tulajdonú LAMY DIALOG 3 márkájú töltőtollamat.

Jellemzői:

A termék teljesen új, soha nem volt használva.

Zongora lakk fekete színű

14 karátos heggyel rendelkezik
A szett tartalma:

Diszdoboz, papirdoboz, 1 db töltőtoll, 1 db kék színű töltőtoll patront, 1db tintafelszívót.

Irányár 55 ezer forint

Személyes átvétel Győrben lehetséges, posta vagy futárszolgálat megoldható

 

Tovabbi informaciok angol nyelven, az alabbi linken

https://www.lamy.com/en/lamy-dialog/

 

Minarik Laci Creative Commons License 2021.04.04 0 0 8736

Köszönöm szépen a gyors választ, ez is nagyon sokat segített.

Előzmény: laszlo9 (8735)
laszlo9 Creative Commons License 2021.04.04 0 0 8735

Igen, osztrák cég. Egy EMBA toll tárolóján ez volt: EMBA BIRO LIZ. AUSTRIA

 

Magyarországon előfordultak EMBA tollak, melyből volt közismert fém négyszínű is.

 

Többet sajnos én sem tudok.

Előzmény: Minarik Laci (8734)
Minarik Laci Creative Commons License 2021.04.04 0 0 8734

A golyóstollak világában nem vagyok járatos, csak próbáltam segíteni meglévő információim szerint.

Viszont én is kérek segítséget. Az EMBA töltőtollaim gyártójáról hiába keresek infót a neten. Valami viszont azt súgja, hogy az is osztrák cég mint a HEMOS. Ismered esetleg?

Köszi előre is!

Előzmény: laszlo9 (8729)
vino-et-veritas Creative Commons License 2021.04.04 0 0 8733

Igen, ezüst ("fémszínű") volt, de csak a klipszen és a középsö gyűrűn voltak motívumok. A tollvégen és a nyomógombon úgy emlékszem nem.

A neten itt-ott találkozni ezzel, de ezt a színt (főleg fekete, kék akad) nem láttam még, azért is kérdeztem, nem valami limitált darab lehet-e (ami persze nem valószínű).

 

Előzmény: laszlo9 (8732)
laszlo9 Creative Commons License 2021.04.03 0 0 8732

Igen Ballograf Nordica

 

Ha jól tudom volt aranyszínű és fémszínű alkatrészes kivitelben, többről nem tudok.

Előzmény: vino-et-veritas (8731)
vino-et-veritas Creative Commons License 2021.04.03 0 0 8731

Bocs.

Egy gyors kérdés, ha már a Ballograf szóba került.

 

Még a '70-es években kaptam (inkább az apám, de őt az ilyesmi nem érdekelte) egy Ballograf-ot: korallvörös színben és valamilyen régi viking (?) motívumokkal a fémrészeken (+díszdoboz). 

 

Igyekeztem vigyázni rá, de valahogy eltűnt az idők viharában.

 

Egyelőre nem akadtam a nyomára. Valószínűleg valamilyen Nordica lehetett.

Van erre esetleg valamilyen ötlet, gyártották többféle kivitelben?

 

Köszönettel, Vino.

Előzmény: laszlo9 (8729)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!