Keresés

Részletes keresés

Landsmann_ Creative Commons License 2018.03.17 0 0 8267

Hiányoltátok a videót. Akkor most megmutatom mit csináltam a kupakkal, hogy "légmentesen" zárjon. :)

 

 

Muszga Creative Commons License 2018.03.15 0 0 8266

A LAMY történet meglep, soha semmi bajom nem volt ezekkel a tollakkal, mindegyik azonnal írt, előzetes tisztítás nélkül is, bár ettől még lehet, hogy nem ártana jól átmosni a tollat, a hegyet, az adagolót, hátha maradt benne némi gyári olaj. Érdemes lehúzni a hegyet a műanyag adagolóról, és ezeket a részeket külön is megtisztítani, mosószeres vízben, aztán kiöblíteni. Esetleg körtefecskendővel a konverter/patron felőli oldalról átnyomatni alaposan vízzel. Nagyon meglepő, hogy egy Lamy nem ír a dobozból kivéve azonnal és következetesen tökéletesen. Még azt is el tudom képzelni, hogy valami gyári hiba. Lehetséges, hogy vissza kellene vinni cserélni, szerintem tuti kicserélik emiatt!

 

Robert Oster tintát saját tollban nem próbáltam, így erről nincs véleményem, viszont egyetlen Diamine kivételével eddig mindegyikkel tökéletesen megvoltam elégedve, na jó, az Asa Blue nekem is kenődött egy kicsit száradás után még, de a többi színnel nem volt soha semmi gond.

 

A Faber Castell kapcsán: nekem a Loom és a Basic van, a hegyük szerintem azonos, mindkettő közel tökéletes, elképesztően sima, talán egy kissé merev. A Loom nekem borzalmasan csúszik a kezemben az ujjaim között, emiatt nem igazán tudom használni, illetve nagyon szorul a kupakja, kis túlzással szinte le kell tépni. A Basic csúszás szempontjából sokkal jobb, a Loom viszont talán elegánsabb, szebb.

 

A Pelikanra biztosan lesz jelentkező. :-)

Előzmény: prszpr (8265)
prszpr Creative Commons License 2018.03.15 0 0 8265

Sziasztok!  Sajnos mostanában nekem is csak bajom van a tollakkal. A Kaweco perkeo legurult a munkahelyemen az asztalról és a padlószőnyegre esett.  Ez is elég volt ahhoz, hogy elpattanjon benne valami a menetnél, ugyanis most már a tolltest magától lecsavarodik. Mondanám, hogy sajnálom, de nem. Fakóbb volt a színe mint a képeken, vastagon írt F-es heggyel és az egész egy csalódás volt. Nosza, még aznap vettem egy Lamy Al-start. Mindenki dícsérte, rossz nem lehet. Kapott egy Robert Oster tintát és.... nem írt. A tinta szakadozott, hol jött, hol nem. Ha erősen nyomtam akkor jött, de ez így nem jó. Kicsit megpiszkáltam a hegyét, megmozgattam a két részét. Ettől jobb lett, de néha ki-ki hagy, vagy nagyon elvékonyodik a vonal. Megpróbálom átmosni, kap egy Diamine tintát, hátha az hígabb. Ha nem jó, kap egy EF hegyet, mert az F bár vékonyabb mint a Kaweco, de nekem még nem az igazi. Ha ez sem segít, a másikkal együtt megy a kalapács alá :) 

Közben elkezdtem a Faber Castell tollakkal szemezni, azoknak is nagyon dicsérik a hegyét. De két német csalódás után már nem biztos, hogy be merem vállalni. Talán a Lamy új heggyel meggyőz.

Amúgy ha valaki tud kezdeni valamit egy M-es, tehát marha vastagon író Pelikan Twist-tel írjon, odaajándékozom szívesen. Nekem csak áll a fiókban. Mondjuk ez legalább ír. 

Muszga Creative Commons License 2018.03.15 0 0 8264

Az epokittot csak viccből írtam természetesen.😃

A lényeg, hogy a tollat sikerült levegőtleníteni. Kíváncsi vagyok, mi lesz a tapasztalat eztán a tintapárolgással.

 

"A hegy beleér a technocol ragasztóba" résznél felszisszentem. 

Előzmény: Landsmann_ (8263)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.03.15 0 0 8263

Az Epokitt létjogosultságát nem is értem. Azon kívül, hogy rohadt drága, vannak sokkal jobb anyagok is. Sajnos azzal sem lehetett volna megoldani. Technokollal töltöttem fel, de még mindig szelelt, viszont a toll hegye már beléeért a ragasztóba ha a kupakot rányomtam. Van maga a fém kupaktest, aminek a vége lyukas. A lyukba van valahogy rögzítve a közepe, ami egy anyagból van a klipszel. Ebbe a kupakba belülről van egy műanyag betét, ez szorul rá a toll megfelelően kiképzett részére amikor  a kupakot a tollra helyezzük. Namost, nekem az a gyanúm, hogy valahol a fém test és a műanyag betét között szökik a levegő. A kupak végét feltöltve sem tudtam lezárni a levegő útját, így kívülről, ahol kijön a levegő, ott zártam le az átlátszó, UV fény hatására azonnal keményedő ragasztóval. Így most már nem szelel. De akkor sem értem, miért ilyen silány módon csinálták meg. 

Előzmény: Muszga (8262)
Muszga Creative Commons License 2018.03.15 0 0 8262

Javasoltam volna még az epokitot. :-)

Amúgy ez érdekes, hogy a Parkernél ennyire lyukas a kupak. Nekem van egy klón Sonnettem, és azon is simán át lehet fújni, de azt hittem, ez az olcsóság ára. Aztán olvastam, hogy az eredeti Parkerek is "tudják" ezt. Konstrukciós hiba, amit nem javítottak ki? Az ilyesmit nem tudom felfogni. Mint, a 2005-ös Swift, aminek hátsó szélvédőjén az ablakmosó kiömlője a lapát rossz oldalán van, azaz az első törlés mindig száraz. :-)

Előzmény: Landsmann_ (8259)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.03.14 0 0 8261

Csak be, máshol aligha tud eltűnni a tinta. Elfolyva nincs, mert annak nyoma lenne. :)

Előzmény: Deszek (8260)
Deszek Creative Commons License 2018.03.14 0 0 8260

Egy kémikus hamarabb feladta volna :) Remélem beválik!

Előzmény: Landsmann_ (8259)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.03.13 0 0 8259

Erről nem. KÉt okból sem. Az egyik, hogy munkahelyen csináltam, másik meg hogy bojkottálom a youtubeot és egyelőre nem töltök fel semmilyen videót. :)

Mivel a toll kupakja fém, az első elgondolásom az volt, hogy melegragasztót teszek bele és a konvektoron megolvasztva szépen belefolyik a résekbe. Nem vált be. Mondom, akkor jön az UV fényre keményedő ragasztó. Bele nyomtam egy csomót, de egyszerűen nem tömítette el, csak szuszogott. Kitöröltem belőle, akkor eszembe jutott, nyomok bele Technokolt. Ráér megszáradni. Már annyit bele nyomtam, hogy a toll vége beleért, de még mindig szuszogott. Ezt a ragacsot is kitöröltem, majd végül kívülről, az összeillesztésnél kentem be az UV fényre keményedő ragasztót. Na, ezzel már jó lett. Látszani alig látszuik a ragasztó, mivel teljesen átlátszó. :)

Előzmény: Deszek (8258)
Deszek Creative Commons License 2018.03.13 0 0 8258

Videó készült róla? :)

Előzmény: Landsmann_ (8257)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.03.13 0 0 8257

A kupak réseit kiöntöttem ragasztöval. Remélem így már nem fog beszáradni a hegy és elpárologni a tinta.

Landsmann_ Creative Commons License 2018.03.13 0 0 8256

Most hogy írod, feltöltöttem vízzel a Parker toll kupakját. Folyik mint az állat. Akkor ne keressük hol párolog el. Látszólag zárt, de maga a kupaktest az egy anyagból van. Viszont a kupak vége és a klipsz az egy anyagból készült és úgy van beillesztve a kupak végébe. Nyilván nem légmentes a zárás, mert folyik a víz. Belefúlyva is nagyon könnyen áthalad rajta a levegő. Érdekes, hogy ilyen silány minőséghez a parker adta a nevét. Azt hiszem valamivel le fogom tömíteni belülről és akkor megszűnik ez a kiszáradás.

Előzmény: Deszek (8254)
H_G Creative Commons License 2018.03.13 0 1 8255

A tajváni TWSBI Eco toll olcsó kínai másolata. Minthogy az eredeti sem egy vagyon, akkor már inkább az kéne.

 

A szivattyús a töltőtollak legelső, eredeti tintatároló rendszere, évtizedekig nem is létezett másmilyen. Természetesen jól működik, ha rendesen van megcsinálva.

 

Előzmény: Deszek (8253)
Deszek Creative Commons License 2018.03.13 0 0 8254

Én szinte biztosra veszem, hogy a tollhegyen keresztül párolog el. Nem véletlen, hogy a Platinum #3776-os sorozata is annak a résznek a tömítésével oldotta meg, hogy olyan hosszú ideig sem szárad be. Rémlik, hogy volt (vagy még van is) olyan töltőtollam, amelyiknél a kupakon egy kis lyuk van. Hogy miért, ne kérdezd :) Akkor olyan természetesnek tűnt, most viszont nem találok rá indokot.

Előzmény: Landsmann_ (8249)
Deszek Creative Commons License 2018.03.13 0 0 8253

Szervusztok,

sajnos nem tudom, melyik fórumban, de valahol találkoztam a Lanbitou márkával, Az árához képest (vagy talán még függetlenül is attől) igen jókat írtak a 3059-es típusról. Ezért rákerestem az eBay-en, ahol találtam is F-es (0,5 mm) illetve EF-es (0,38 mm) változatot, és nagy lelkesedésemben meg is rendeltem. Nem patronos, és nem konverteres, hanem a tolltestbe van beépítve a töltő-felszívó rész (talán ez a piston?). A napokban várom, hogy megérkezzen (honnan máshonnan, mint Kínából), és talán kjésőn, de most ugrott be, hogy azért megkérdezhettem volna, van-e valakinek tapasztalata ezzel a töltőtollal. Így (eső után köpönyeg), de kérdezném, tudna valaki mondani erről valamit? Előre is köszönöm...

danimad Creative Commons License 2018.03.12 0 0 8252

Bejöttek a szavazatok, a következő találkozó jövő héten, március 21.-én lesz 18:00-tól 20:00-ig.

Megint a Puskinban leszünk:

https://www.facebook.com/restropuskin/

 

A mostani találkozó egy orosz házaspár is jönni fog szóval remélem ti is minél többen el tudtok jönni.

Ha csak az utolsó pillanatban derül ki hogy tudtuk jönni akkor is gyertek nyugodtan! :)

Előzmény: danimad (8236)
Muszga Creative Commons License 2018.03.08 0 0 8251

Imádom a KWZ tintákat. Ez nagyon jó hír! 😃 kösz annak is, aki felhívta rájuk a Bomo figyelmét.

Előzmény: danimad (8248)
sultati Creative Commons License 2018.03.08 0 0 8250

Igen! Nagyon tetszett nekik a Walk Over Vistula és a Honey, amit vittem mutatóba A BomoArt-ba. Még akkor fel lett véve KWZ-vel a kapcsolat :)

Előzmény: danimad (8248)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.03.08 0 0 8249

Annyi tintának már nyomának kellene lennie. Meg  heggyel felfelé van tárolva. Érthetetlen.

Előzmény: danimad (8247)
danimad Creative Commons License 2018.03.08 0 0 8248

Sziasztok, van egy jó hírem!

Tegnap voltam a BomoArt-ban, és azt mondták hogy KWZ tintákat is fognak forgalmazni.

Elméletileg 2 hét múlva érkeznek, és valószínűleg az egész termékskála elérhető lesz náluk (40 színt mondtak).

Azt mondták, hogy a tintagyártó vállal bolt-exkluzív színek készítését, szóval arra bátorítok titeket, hogy generáljatok elég nagy forgalmat náluk, hogy legyen erre igény. :)

 

Egy másik érdekességet is láttam a héten. A Sailor kijött egy új tintaskálával, aminek Ink Studio a neve, és 100 színből áll :D

Itt olvashattok róla, számkóddal lehet rájuk hivatkozni, és drágábbak lesznek mint az új 20ml-es Shikiori tintájuk:

http://estilofilos.blogspot.de/2018/03/sailor-even-worse.html 

danimad Creative Commons License 2018.03.08 0 0 8247

Az is lehet, hogy a csatlakozó szájnál ahova a patront vagy a konvertert rakod, ott nem zár rendesen, vagy a ház belsejében, ami a tollhegyet és tintacsatornát tartja.

Előzmény: Landsmann_ (8246)
Landsmann_ Creative Commons License 2018.03.07 0 0 8246

Megfigyeltem egy dolgot. A paródiába illő videómban látható Parker tollból eltűnik a tinta. MÍg patron volt benne, akkor is. Most, hoyg a konverter van benne, most is. A kupak jól zár. Kifolyás nincs, de a konverterben és korábban a patronban is hétről hétre szépen csökkent a  tinta szintje, annak ellenére, hogy nem volt használva. Jó, elvileg elpárologhat. De hova és hogy, mikor rendesen le van zárva? Érdekes, a másik tollból, ami egy másik videón látható, abból nem tűnik el a tinta. Ráadásul ha heteket áll, akkor is azonnal ír. A Parker meg nem. Alig tudtam írásra bírni. A konverteren kellett tekerni, hogy előrébb tolja a tintát. Érdekes. Nem mindig a márkás a jobb.

dragorsi Creative Commons License 2018.03.05 0 0 8245

Szia! Abszolút kezdő vagyok a dologban, de szívesen segítek ha tudok. Írj emailt, elvileg a címem publikus.

Előzmény: Crazyhorse1978 (8237)
danimad Creative Commons License 2018.03.05 0 0 8244

Igen, ennél a szállítás elég drága, mert Hawaii-ból jön, de nekem nagyon megtetszett és TR jegyzetfüzetem még nincs. :)

Azért kérdeztem meg itt az embereket, hogy szétosszuk a szállítási költséget. :)

 

De akkor ma lezárom a jelölt keresést, és elküldöm neki, hogy mi kell, szóval ha valakit még érdekel az ma mondja :)

Előzmény: Muszga (8242)
Muszga Creative Commons License 2018.03.04 0 0 8243

Sajnos én csak laikusként és távolról csodálom a kalligráf írást.

Előzmény: Crazyhorse1978 (8237)
Muszga Creative Commons License 2018.03.04 0 0 8242

Vonzó dolog ez a Hiipo notesz, szép munka, főleg a zöld színben lenne kedvencem, de sajnos ha erre még rájön az áfa meg a szállítás, számomra már nem opció. Ráadásul notesz/napló/füzetgyűjteményem már most akkora, hogy valószínűleg sosem fogom őket teleírni. :-)

Előzmény: danimad (8239)
danimad Creative Commons License 2018.03.03 0 0 8241

Szuper!

Csináltam egy táblázatot, ide írd (írjátok) be légyszi, hogy melyik kell:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1boBsN_Vt0eRmSgzzlhxOknth9GO4Av2KAmwgkDaUmf0/edit?usp=sharing

 

Előzmény: mor_dor (8240)
mor_dor Creative Commons License 2018.03.03 0 0 8240

Szívesen becsatlakoznék! Tudom, beszéltük múltkor a Colorverse tintákat is, de azóta realizáltam, hogy így is több tintám van, mint amit reálisan használok. Viszont a füzet mindig jól jön. :)

Előzmény: danimad (8239)
danimad Creative Commons License 2018.03.03 0 0 8239

Érdekelne valakit egy Hippo Noto jegyzetfüzet?

Ezekben a variációkban van:

https://hipponoto.com/products/hippo-noto-ivory

 

Nemsoká feladják az enyémet amit a Kickstarter-en foglaltam, és beszéltem a készítővel, hozzátud tenni plusz füzeteket az én csomagomhoz.

Gondolom mást is ami itt fent van az oldalon. :)

Orsival már beszéltük hogy ő kérne egy példányt, de ha érdekelne még valakit akkor még hozzárakhatjuk azt is.

A szállítási költség elég magas, szóval minél többen vagyunk annál jobb. :)

Crazyhorse1978 Creative Commons License 2018.03.03 0 0 8238

Az a gond hogy van egy oldal, de régóta karbantartás alatt  van, és sehol nem lehet ezzel kapcsolatos dolgokról beszélgetni. Tussal kapcsolatban érdekelne valami.

Előzmény: Crazyhorse1978 (8237)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!