Érdemes lehet mindhármat átnézni, ha nem nagy időszakot kell kutatnod. Sajnos Makónál és Csanádpalotánál nincs település írva az általad említett időszakban, Apátfalvánál pedig kevés idegen van bejegyezve.
1820-as nagylaki születést hol érdemes keresni ? Nagylaki katolikus anyakonyvek ebből az időből nincsenek az FS-en. Talán Csanádpalotán anyakönyvezték az ottani születéseket ?
Az Illéssy-könyv csak a népességet bontja le megyénként, de az eredeti településenkénti bontásra van szükségem, ezért kíváncsi voltam, hogy valaki tudja-e, hol találom az eredeti, 1754–1755-ös nemesi összeírást (online vagy offline).
Kedves Kutatók !Keresem Zolyom megyei eredetűi családot Őse Garay Molnár István aki fiaival kapott Garay jánosal és Ístvánnal kapott 1667 április 24.-én II.Lipottó cimeses nemesi levelet melyet Zólyomban hirdettek ki A nemes szerzők Nagyszalatnnán laktak telküket Csáki Pál adományozta.
A család egyik ága Rózsnyóra került
A Barátnőm emnnek a családnak a leszármazottja Ő Mostárban lakik Ő már idős hölgy pár sikerült megnézni a a BP-levéltárban lévő nemesi lebvelüket 2013 megbitztunkegy családfa kutatóthogy segitsen megtalálni a családot 300 euróért nem sokat tudott felmutatni. acsaládnak negyon sok adata volt meg.
Ő ezt találta :
Én most szeretnék neki segítteni Garay Alajos mint nemes és üvegmetsző házasságot kötött 1848 szeptember 14.-én Rosznyon Kirchmajer Borbálával
A született gyereke megvannak .
házasság kötésnél nincs feltüntetve koruk születési évűk és származási helyük Polomka illete Rozsnyo
Garay Alajos Szülei :Garay János és Martinkovics Anna de én ezt már nem találom
A matrikula blog kommentjeiből kiderül, hogy Romániában folytatódik az anyakönyvek digitalizálása. Pl.: a kolozsvári állami anyakönyvek már 1924-ig elérhetőek.
Remélhetőleg a BAZ vármegyei anyakönyvek digitalizálásával nyár végére, vagy ősz elejére végeznek, különben még jó néhány évbe fog telni, amíg a többi vármegye anyakönyveit is befejezik.
Thomas: Kárpátalja nagyjából 2-2 ½ magyarországi vármegyényi terület, szerintem három-négy év alatt végezhetnek az anyakönyvek digitalizálásával. Arról nem lehet tudni, hogy a Familysearchre is felkerülnek a digitalizált anyakönyvek, mert a videóban csak azt mondják, hogy a saját oldalukról lesz elérhető. A probléma az, hogy a beregszászi levéltár anyakönyvei között nem találom az aknaszlatinaiakat, és nem hiszem, hogy Ungváron őriznék őket. https://library.hungaricana.hu/hu/view/BFLV_Fa_05/?pg=256&layout=s
kaptam emailt, mivel régebben előfiz voltam, így év végéig adnak majd tagságot:
Örömmel értesítjük, hogy több hónapos megfeszített munka után ismét hozzáférhetővé váltak online a korábban az „Őskereső” rendszerben közzétett magyarországi evangélikus egyházi anyakönyvek. Mivel a korábbi rendszert működtető szakembereknek hónapok alatt sem sikerült helyreállítaniuk és hozzáférhetővé tenniük a dokumentumokat, ezért egy teljesen más technikai alapon nyugvó alkalmazáshoz csatlakoztunk. Anyakönyveinket a továbbiakban a matricula.hu oldalon keresztül érheti el.
Jelenleg szerintem az 1828-as összeírás létezik a XIX. századból. Kárpátalján már folyik az anyakönyvek digitalizálása a Familysearch.org-gal együttműködve, de nem sok mindent lehet tudni róla.
Érdeklődöm, hogy van-e 1860 előttről kárpátaljai adatbázis? 2-3 éve próbálkoztam Aknaszlatinával, de nem volt sikerem. A Nagybányára átkerült dokumentumok sem tudtak segíteni.
Sziasztok! Tudjátok esetleg, hogy a Nagykállói anyakönyveket hol lehet megtalálni? Familysearch-ön Kiskálló bejegyzéseket mutat, hiába Nagykálló van hozzá írva :/ egy 1924-es házassági anyakönyv érdekelne (Máté József-Kiss Julianna).
Illetve az létezik, hogy Demjén (Heves megye) anno 'Deménd' volt? :)
Szerintem: Sponsus ex S. püspöki = Sajópüspöki. Kicsit messze van, de ugyanazon a lapon az egyik házasulandó Lapujtőről (Karancslapujtőről) származik, az sincs közel.
Békésszentandrás házassági anyakönyvei bejegyzésénél nem tudom kiolvasni, a vőlegény honnan származhatott, ki tudjátok olvasni? Tóth Albert és Aszódi Barbaránál (1812. nov. 26.) Sponsus ex Sz......?
Utánanézve, nem találtam az elevéltárban nyomát. Persze lehet, hogy rosszul kerestem, viszont én úgy sejtem, hogy már nincsen meg, mert 1945 után nem találtam online elérhető tanulmányt, vagy könyvet, ami ne Illéssy könyvére hivatkozott volna. És míg más nemesi összeírásokról található az interneten egy-egy kép, az 1754/55-ösről egy sem. (Az MNL feltételezem meg tudja majd mondani mi történt velük, mert arra sem találtam bizonyítékot, hogy elpusztultak volna.) A birtokosoknál nem mindenhol jelölték, hogy hol laktak.Illéssy ezt írja: "Harmadik, élénken érezhető és sajnálható fogyatékossága az országos összeírásnak az, hogy a végleg elismert nemesek lakhelyeit nagyritkán, csak kivételesen tüntetik fel. Ezen dicséretreméltó kivételek közzé tartoznak Liptó, Máramaros, Trencsén, Túrócz, Ugocsa, Vas, Zala vármegyék. Bács és Szepes csak a városokban lakó nemeseket jelölték meg külön, lakóhelyük szerint."
A felsorolt vármegyék közül Vas vármegye összeírása elérhető online Schneider Miklóstól, településekre bontva. Ugyanez a szerző Fejér vármegye 1754-es nemesi összeírását is kiadta főnemesekre, birtokos nemesekre, armális nemesekre és székesfehérvári armális nemesekre csoportosítva az összeírtakat.
Ó, csak így végigolvasva és nem átnyálazva és felfogva is nagy segítség volt, köszönöm szépen.
Érdekes, hogy Vas megye is szóba jön az ország másik végletében, erre nem is gondoltam.
Későbbi rokonok elődjeinél véletlenül rátaláltam, hogy Csongrád előtt Tápiószecső, de magamtól véletlenül se kerestem volna itt.
A 4 Puskás Antalból - bármennyire is hétköznapi a neve - így talán össze tudok kapcsolni legalább kettőt, viszont a halálából visszaszámolt 1767-es születésének helye még nem ismert. Több helyen is tapasztaltam rosszul rögzített kort (erre emlékeztek az utódok, pl), így nem fix, csak tájékoztató jellegű. Viszont Csany és környékén nem találtam több alkalmas családot, viszont Szegeden igen, azért is kerestem ott, mert a csanyi dohánykertészek sokasága Szegedről érkezett.
De ez - az anyai-anyai - ágamon a következő megoldandó feladatom.
Az anyai-apai Gáspár ág épp ilyen kacifántos, pillanatnyilag Martin Kasper takács (GVLT-ZCM) van a sor elején és ő az elakadós. Bezzeg a feleségénél "ömlenek" az adatok (mint általában).