Pribald meg ügyfélkapun keresztul a magyarorszag.hu halott lekérdezés menüpontjában. Végig kell zongorázni 1923 januárjának napjait egyesével. Jó eséllyel megtalálod. A nem ismert adatokhoz két pontot kell írni.
Keresem Hlaváthy Magdolnát 1923 januárjában született, pontos születési helyét nem ismerem. Szülei Hlaváthy József és Kalmár Mária. A szülők, elméletileg valahonnan Felvidékről származnak.
Kedves Csoporttagok!Már régóta kutatom és nem fűzök hozzá nagy reményt, de hátha valaki profi tud segíteni.Kocsics (Kocsis) János felmenőmről van szó. 1870-ben házasodott Jónás Katalinnal a Somogy megyei Nagykorpádon:
A gondom az, hogy Katalin többi testvérénél a családnév és Katalin gyermekeinél is az anya neve már Kocsisnak van írva. A fentebbi két esetben viszont egyértelműen Kocsics. Többnek érzem véletlen elírásnál. Kerestem Kocsics (Kocsis) János születését, de sehogyan sem találom, több lehetséges egyezés megbukott. Valaki szuper veterán esetleg tudna segíteni?
Én a Királyi Könyvekben (elérhető a Hungaricana-n), a címeres nemesi levelek adatbázisában (elérhető az Adatbázisok Online-ban), Kempelen könyveiben, esetleg Nagy Ivánnál vagy Szluha Márton valamelyik felvidéki nemességgel foglalkozó könyvében nézném meg.
Ami a nemesség arányát illeti, a magyarhoz képest a lengyel jóval magasabb volt. Bocskai tényleg sok hajdúnak adott nemességet, de nem mindegyik család tudta később igazolni, hogy tényleg nemes, például Arany János családja sem. Engem nem zavar a XVIII. századi anyakönyvek "macskakaparása", annak viszont nagyon örülök, hogy nincsen olyan ágam, amelyiknél cirill betűs görög katolikus anyakönyvben kellene kutakodnom. Az AI segítségével készült a Familysearchnél például a „Hungary Church Books” adatbázis, valamint a polgári anyakönyvek indexelésének egy része. De ugyanezzel a technikával végzi az MNL is az indexelést. A magyar egyházi halotti anyakönyveknél például abba a problémába ütköztek, hogy felváltva használják az anyakönyvek írói a Szabó Istvánné Kovács Julianna, Szabó István felesége Kovács Julianna és a Kovács Julianna, Szabó István felesége verziókat, és így sokszor összekeverte a rendszer ki is halt meg. De olyannal is találkoztam, amikor több mint két évtizeden keresztül a házassági bejegyzéseknél a lejegyző lehagyta a házasulók apjának nevét, és teljesen összezavarta a programot. Szóval ahogy te is írtad, van még hova fejlődnie a mesterséges intelligenciának.
Én olyat szeretnék kérdezni, hogy hogy lehet az, hogy valaki 1858-ban megszületett, nincs a nevénél semmi extra, majd az első pár gyermekénél kovács mesterként van feltűntetve, aztán pár évvel később már az egyik gyermekének az anyakönyvében már úgy szerepel, hogy nemes XY és a bátyja a keresztapa, aki szintén úgy szerepel, hogy nemes XY...azt hiszem 1886 az évszám.
Hol lehet megnézni, hogy 1860 után a Felvidéken milyen nemesi oklevekeket adtak ki és miért?
Azért érdemes kutatni, mert nálunk rekordmagas számú nemesek voltak,úgynevezett armális nemesek akik azért kaptak (armális) nemesi címet, mert hősiesen védték az országot, a határt, harcoltak tatárok, törökök, labancok ellen, volt, hogy egyszerre 9600 körüli harcos hős magyar ősünk kapott nemesi címet és birtokadományokat.
Amúgy pedig a mormonoknak köszönhetően rengeteg anyakönyv digitalizálva van és elérhető a Family Search oldalon,de nem is az a legnagyobb baj, hogy családfakutatás digitalizálása helyett nagyobb prioritású projektekre csoportosították át a pénzt, hanem, hogy a XIX. Századi gyöngybetűs írás hekyett az 1700-as években és korábban olyan macskakaparással írtak s nem táblázatba szedve hanem ömlesztve, hogy összeakad az ember szeme, mire átfésül 2 oldalt...na pl ehhez lesz majd nagy segítség ha okosodik még a mesterséges intelligencia...
Sajnos ez egy nagyon gyengére sikeredett cikk, számos pontatlansággal és téves állatással, konkrétumot sem nagyon tudunk meg belőle. De igaz, rengeteg levéltári anyag van, ami tudná segíteni a családfakutatást, ha digitalizálva lenne.
Igen, csak hát akinek nincsenek nemesi-városi polgár ősei, az maximum az anyakönyvezés kezdetéig tudja visszavezetni az őseit, így nem derülnek ki ezek a rokonságok.
Ha 17. fokú unokatestvérségről van szó, akkor ilyen időtávolban valakinek elméletileg akár 2¹⁷ ≈ 130.000 felmenője is lehetne. Ekkora számosság mellett nullánál jelentősen nagyobb lehet a valószínűsége annak, hogy két véletlenszerűen kiválasztott, zömmel európai felmenőkkel rendelkező egyén felmenőeinek is van közös halmaza.
Igen, az "özvegy" nyomon próbáltam meg elindulni a Bellán György vonalon... de akkor tényleg az ifjabb Bellán Györgyöt találtam meg csak Meglett a keresztelési bejegyzés is, Dub Terézia hajadon törvénytelen fiaként. Csak akkor a halottira hogy kerülhetett már "Bellán" családnévvel?
Szomorú hogy leállt a digitalizációs program, habár az anyakönyvekhez akkor sem lehetett volna a neten hozzáférni, de a többi anyag hasznos lett volna a családfakutatáshoz.