Hú, köszi, nem tudtam hogy ilyen frankón is lehet az FS-en keresni! Esetleg azt nem tudod, hogy Szatmárban Komorzán (Cămărzana) és környéken lévő görögkatolikus anyakönyvvek hol találhatóak? Vagy ezeket bezúzták és már nincsenek meg?
Prelleg, Archivarius, Babramama! Köszönöm a válaszokat. Igazából megtaláltam, amit kerestem (helyesebben találtam egyet s mást), ezért vetődött fel bennem a kérdés. Van olyan, hogy a születés és keresztelés között egy-két-három nap telt el, de van olya, hogy aznapi dátum van a születésnél és keresztelésnél. Egyébként Ceglédről van szó, s a kecskeméti ortodox anyakönyvben (magyarra fordított) találtam meg. Ezért is méláztam el rajta: nem tartom életszerűnek, hogy egy újszülöttel 1813 februárjában átbumliznak 30 km-re. Bár a lelkésznek sem sokkal jobb átjönni - az is 30 km. :)
Hát bizony, azokból a lapokból sikerült felépítenem az 1910-20-as évekbeli családfáját a nagyapám kivándorolt testvérének. Azon el tudtam indulni, hogy ki élhet még ma, azt elkezdtem keresni a mai közösségi térben, és pár óra alatt megvolt. Utána már csak azt kellett kiókumlálnom, hogyan kerüljek vele kontaktusba. Sikerült, és azóta is örülünk egymásnak.
Ha személyiségi jogokkal vacakoltunk volna, a mai napig nem bírom megtalálni őket.
Azért irigylem az USA családfakutatóit, ott például bárki megnézheti a népszámlálások adatlapjait - nálunk az összeset megsemmisítették - itt az ablakon ugornának ki kétségbeesésüknen az adatvédelmi jogászok, ha ilyen létezne.
2012 óta folyamatosan romlik a helyzet családfakutatás terén a személyiségi jogokra hívatkozva, akkor volt egy botrány hogy anyakönyvekből derítették ki egy képviselő nagymamája zsidó származását, hoztak néhány ilyen korlátozó törvényt azóta,
erre rádobott néhány lapáttal időnként a MOL túlbuzgó vezetője, aki még a törvénynél is komolyabb korlátozásokat vezetett be.
Ha pravoszláv vonalra gondolsz, ott nem nagyon futottam bele ebbe a problémába, általában ezek Horvát-Szlavónia területek (vagy nagyon régi rác települések). Ha "sima" görögkatolikusra, akkor ott használták a közeli római katolikus parókiát, mivel mindkettő elismerte a pápát. Ha mégis hívtak papot, akkor a közelben lévőnél érdemes megnézni, de mivel nem mindenhol van jól dokumentálva hogy hol volt görögkatolikus jegyzés, ezért elég nehéz (vagy én legalábbis nem találtam). Pl FS-en a szlovákiai görögkatolikus parókiák fent vannak listázva, de a magyarországiakat én nem találtam. Az erdélyiek meg vagy fent sincsenek, vagy elpuszították őket. A kereséssel szívok én is a somogyi, baranyai, tolnai régióban. Pl Beremenden volt görögkatolikus vagy Szigetváron, de hogy pontosan hol vannak, arra nem találtam listát. Ha mégis pravoszlávot kell kutatnod, ott érdemes azt is szem előtt tartani, hogy nem latin írással hanem cirillel anyakönyveztek és az adott régió akkori adminisztratív nyelve szerint. Lehet ha konkrétabbat tudsz írni, hogy menyik régióban mit keresel, akkor valakinél van további információ.
Nem a kérdésedre válaszoltam. Ezen már itt is gondolkoztunk, és nem igazán tudtunk választ adni, azt hiszem mind a kettőre láttam példát, vitték is a gyereket, meg jött is a pap.
Létezett egy olyan rendszer, hogy egyházközséghez filia is tartozott (erre vannak könyvek, hol lehet utánanézni). Abban nem vagyok biztos, hogy ilyenkor a gyereket vitték, vagy a pap ment. Máskor, azt hiszem ezek inkább kivételes esetek, egy másik felekezetű pap végezte a szertartást. Két példát tudok, egyszer a volt izraelita hitközség vezetőjét temettette a helyi református lelkész, második alkalommal pedig árvíz miatt nem tudták a gyereket elvinni kereszteltetni katolikus szülök és reforműtus lelkész keresztelt. Az örtödöxoknál nem feltétlenül egy helyen vezették a magyar és szerb vagy román örtödoxok kereszteléseit. (A budapesti örtötöxok közül csak a magyart fényképezte le a Familysearch.) A matricula.hu oldalán nincsen fent, de elvileg a Budai Szerb Ortodox egyházmegye anyakönyveit is digitalizálták, ha ott kutatnál. https://www.semu.hu/hu/szerb-ortodox-egyhazmegyei-leveltar/
Szervusztok! Lehet, hogy bugyuta a kérdés, elnézést érte. Szerintetek olyan helyen, ahol nincs görögkeleti közösség, hogyan - illetve inkább hol - zajlott a szertartás? Gondolok a keresztelésre és az esketésre. A parókus helybe jött, vagy a család ment a parókushoz? Van erre valami szokásos eljárás?
Kedves Fórumtársak! Van esetleg köztetek valaki, aki mostanában tudna vállalni egy főként apai/nagyapai ági családfakutatást 3-4 ősig magyarországi levéltári forrásokból? A szülők és nagyszülők nevei rendelkezésre állnak, első körben levéltári kutatásra lenne szükség, például 1934-es születési vagy 1954 előtti házassági bejegyzések kapcsán, hisz ezek csak ott vannak meg. Aki tud segíteni/vállalni, kérlek írjon privát üzenetet. Köszönöm előre is.
Tehát készítettek egy félig használhatatlan adatbázist tele hibákkal, majd amikor azok, akik számára készült, jelzik feléjük, hogy ez ilyen formában inkább hibákkal teli AI-generált szemétdomb, mint adatbázis, akkor az a megoldás, hogy nem nyúlnak hozzá, jó az ahogy van. Szerintem nem kapacitásuk nincs, csak ezzel takaróznak mint hivatalos indoklás, egyszerűen nincs kedvük foglalkozni vele. Majd a kutató úgyis megoldja. Szerencsésebb mentalitású állami intézményekben ilyen munkát egyszerűen nem adnak ki a kezeik közül.
Tojok az AI kézírásolvasásra, mindent én olvasok el, nem is érdekel, mit vacakol vele. Ha el se kezdték volna, annak örülnék a legjobban, mert nem oldalanként kéne vacakolni ezzel a xarral. Az első verzióban az egész könyv ott volt az oldalon.
Ami érdekelne, az a kitakarás, és annak mentén nincs előrelépés, vagyis az van, amit írtam: le vagyunk mi szarva.
Igazán az egyik leghasznosabb mind az 1828, mind az 1715, 1720 stb név adatbázisnál az lenne, ha a körülbelüli találatokat is kiadná és nem csak az egzaktakat. Nagyon nagy segítség lenne, amikor az ember egy relatív ritkább nevet keres, vagy az eredetét a vezetéknévnek, viszont a parókiától függött mindig, hogy épp hogyan írták (vagy értették). Nekem sokszor segítene, ha nem nekem kéne 'kitalálnom', hogy milyen módokon írhatták le épp az adott nevet..
Még mindig ugyanezt a családot kutatom : Vasinka Gyula (LZ4T-7WS) és Grendorf Mária (L43X-THV) családját. Volt egy János nevű fiuk (GBVS-53D), aki 1918-ban halt meg Újpesten, a halotti szerint 3 évesen. Végignéztem mind az 1200 ujpesti születésit, de nem találtam. Volt egy Margit nevű lányuk is (GBZC-MTL), aki 1916. szeptemberben 8 hónaposan. Az 1916-os ujpesti születési anyakonyvet nem találtam meg. Fenn van FS-en ?
Nem egészen. Az 1828-as összeírás óta lehetett sejteni, hogy a hibásan beolvasott neveket nem javítják ki. Azt az adatbázist jóval kevesebben használják, gondolj bele, ha már a 19 vármegye lesz fenn, napi hány javítani valót küldenének be az emberek. A levéltárosok nem unatkoznának. Én azért a program által be nem olvasott nevekre kérdeztem rá, ilyen is előfordul, ritkábban, de arra is nemleges válasz jött. A letakarásoknál, mint írtam, vállalnak javítást, és sokkal használhatóbb az adatbázis, mint volt, de az "Állami anyakönyvek" adatbázisnál is. A másik szerintem értelmét is vesztette, azzal, hogy a véleményeket figyelembe vették. Amit sajnálok, és szerintem megoldható lenne, az utólagos bejegyzések kitakarása. Ritkán fordul elő, hogy az anyakönyvvezető javít az utólagos bejegyzésben, inkább csak későbbi eseményt rögzít.. Pl.: Az egyik rokonomnál a férje saját gyermeke halálánál a rokonomat jelölte meg anyaként, majd odaírták megjegyzésként, hogy az előző, azóta már elhunyt felesége az anya. Azt még el kell ismernem, hogy az 1828-as összeírás tapasztalatai alapján egy sokkal használhatatlanabb anyakönyvi adatbázist vártam.
Válaszoltak a levelemre. Azt írták, hogy kézírás-felismeréssel kapcsolatos egyedileg bejelentett hibákat nem javítanak (nincs rá kapacitásuk), viszont nyugodtan meg lehet nekik írni, abból is tanulnak és a későbbi fejlesztéseknél hasznosítják ezt a tapasztalatot. Egyedi kitakarással kapcsolatos hibabejelentéseknél igyekeznek javítani, ezek "a a dokumentum adatlapjáról küldhetők be". Az utólagos bejegyzésekkel kapcsolatban kérdeztem, van arra mód, hogy bizonyos UB. típusoknál (pl.: a bejelentésnél valaki hibásan diktálta be az anya nevét majd az az oldal szélén ezt kijavították még az anyakönyvi bejegyzés lezárása előtt) a letakarástól eltekintsenek. A mesterséges intelligencia erre nem képes. A BAZ vármegyei anyakönyvek digitalizálása befejeződött, folynak az előkészületek a kézírás-felismeréshez és a kitakarásokhoz.