Keresés

Részletes keresés

Hettie Creative Commons License 2001.06.06 0 0 44
Egyébként, ha már vélemény akkor most őszinte leszek: én nagyon féltem tőlük, és rettenetesen bizalmatlan is voltam "az arabokkal általában", sajnos és ezt nagyon nehéz volt leküzdeni.
Hettie Creative Commons License 2001.06.06 0 0 43
az umma (közösség) sokkal fontosabb, mint Európában.

------------

Szerintem ez olyan érték, amit nekünk kell megtanulni tőlük.

Én keresztény palesztinokkal éltem pár hónapig, és nagyon kevés rosszat tudnék róluk mondani. Viszont nehéz dolguk van, mert ott ők a kisebbség, és pénteken a mecset ellenük is uszít.

Kedves DeValera,
köszönöm az összegzésedet!

Előzmény: deValera (40)
Mijamoto Muszasi Creative Commons License 2001.06.06 0 0 42
Azé jó lenne tudni, hogy lepantónál hol voltak az arabok... mert ott mitha törökök lettek volna, akiknek aztán nem sok köze van az arabokhoz... amúgy sem értem, miért volt kukltúrális/fejlettségi fordulópont, hogy szétverték a török flottát.... nemnagyon gondolkodsz, nemnagyon ismered a történelemt.
Előzmény: Derek (29)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.06 0 0 41
Furcsa ez a hozzaallas. Ebbol a szempontbol minden nepet ki lehetne igy specizni. En egy ideje Spanyolorszagban elek, roluk is lehetne hasonloan rossz dolgokat mondani.
deValera Creative Commons License 2001.06.06 0 0 40
Nekem az a benyomásom, hogy egy kalap alá veszitek az arabokat, holott akárcsak Európa és a nagyvilág, az arab országok sem egyneműek.
Hatalmas gazdasági és kulturális különbségek léteznek az egyes államok között - nem lehet együtt említeni mondjuk Marokkót és Ománt, Líbiát és Szaúd-Arábiát. Két szomszédos ország között is jelentős különbségek lehetnek - a tíz éve embargótól sújtott Irak elképesztő szegénysége mellett feltűnő Jordánia viszonylagos fejlettsége, rendezett gazdasága.
Jóllehet, az arabok mindössze 8%-át teszik ki az emberiségnek - ugye, többnek tűnnek? - mégis kulcskérdés, hogy mi lesz velük, hiszen a hatalamas kőolajkincs és a világszerte terjedő muszlim vallás felértékelte szerepüket. Nem mellékesen figyelembe kell venni, hogy néhány évtized múlva nem enklávéik, hanem erőtől duzzadó nemzeti közösségeik lesznek nemcsak Nyugat-Európában, hanem a mi térségünkben is. A jövőnkről tudni kell, hogy történjen bármi az európai népekkel, a XXI. század kényszerű együttélésre ítél bennünket, európaiakat és arabokat.
Az arab világot nem szabad európai fogalmakkal mérni. "Jogállamiság", "emberi jogok", "demokratikus értékek" megannyi fecsegést és hiábavalóságot jelentenek arrafelé. Szakrális alapon működő államrendszerekben élnek, a néptömegek szemszögéből édesmindegy, hogy monarchikus vagy köztársasági államformában - az "Elnök" vagy a "Király" közvetítő Allah és a nép között - számukra ez a lényeges, nem pedig az importált európai értékrend. Általánosságban kijelenthetjük, hogy az arab világot csak felszínesen érinti bármilyen külső hatás - különösen az európai és amerikai civilizáció, amely politikai okoknál fogva szellemi zsarnokságot, egyfajta ízléstelenséget jelent a legtöbb arab ember számára. Ki nem állhatják például a rockzenét, szinte csak a saját muzsikájukat hallgatják.
Tömegek és nem indiividumok - ebben rejlik az arab világ lényege. Vallásuk tömegek számára készült, az egyéni cselekvésnek ilyen emberfelesleg mellett alig van mozgástere. Ennek megfelelően a hagyományos értékek elevenebbek, mint nálunk: a család, az umma (közösség) sokkal fontosabb, mint Európában. A mindennapi életet az iszlám ezer szállal szövi át - állam, politika, vallás, hagyomány, élő hit egyszerre.
Ezek fontos különbségek. Lehetne még sorolni, talán majd legközelebb.
Aradi Zoltán Creative Commons License 2001.06.06 0 0 39
Hogy jobban megismerjük őket és ne csak az ellenük gyülölködő propaganda jusson el hozzánk.

2000.Június 6.

A kormány döntött egy kiemelten közhasznú alapítvány létrehozásáról is, amelynek célja a Közel-Kelet kutatása - közölte Borókai Gábor kormányszóvivő. Hozzátette: az alapítvány, amely július 1-jével jön létre, létrehoz egy iszlám intézetet, amelynek központja Budapesten lesz. A közalapítvány a kormánytól 200 millió forintos támogatást kap, amelyből tízmillió forint a törzstőke. A közalapítvány létrehozását a kormányszóvivő azzal magyarázta: Magyarország érdeke, hogy erősítse kapcsolatait a keleti világgal, s ezt a legkönnyebben a kultúrán keresztül teheti meg.

st.mirror Creative Commons License 2000.10.14 0 0 38
Javaslom, hogy ne elöitéletekkel közeledjünk a kérdéshez. Minden nációban megtalálhatóak azok akik alapján megitélünk országokat.
Azt hiszem, hogy a mai világ kultura sokat köszönhet az araboknak, akik a matematika a fizika vagy éppen a geometria tudással megalapozták a mai tudományosvilág alapjait. Ezt kár lenne vitatni. Azonban az sem mellékes, hogy az utóbbi idökben vagy évtizedekben az arab világ megváltozott. Egyes országokban tudják kezelni az arabokat például Kuwait, Szaud Arábia.
Ne felejtsük el, hogy az Izraellel szomszédos országok nehezen türik el egy alig több mint 50 éves állam provokativ, eröfitogtató és olykor nacionalista törekvéseit.
Számos példa van arra, hogy az izraelieket még a saját kormányuk sem tudja kezelni, gondoljunk csak a szélsöséges, ultra-ortodox szabadcsapatokra akik nyiltan vállalják az arabellenes terrorakciojukat.
Ilyen esetek -természetesen - megtalálhatók a másik oldalon is, olyanok akik a terrorcselekményeiket más országokban is elkövették, sok ártatlan eset történt sajnos magyar áldozatokkal.
Sajnos nehéz kezelni a mostani helyzetet, és a megoldás is bonyolult lesz.
Trebitsch Creative Commons License 2000.10.14 0 0 37
Lyaly nekem.
Akit meglopott egy cigány, az joggal cigánygyűlölő? Akit (szerencsére csak majdnem) megerőszakolt egy arab, az joggal arabgyűlölő? Akit becsapott egy zsidó, az joggal antiszemita? Akit kirabolt egy néger, az joggal Ku-Klux-Klán?
Gyerekek, ha találkoztok egy SZDSZ-essel, kérjétek mán meg, hogy magyarázza el nektek, mi is az a rasszizmus. Ez az ő asztaluk, én nem fogom.
HaLgaSD Creative Commons License 2000.10.14 0 0 35
Mi egy arab az óceán fenekén?
- Pollution
Mi az összes arab az óceán fenekén?
- Sollution
Előzmény: Utas2 (-)
KáBé Creative Commons License 2000.10.14 0 0 34
Tomboló Hold, kérlek ne is mondj ilyesmit, mert csak elkeseredek tőle (Tőled)! Hogyan hibáztathatja magát egy nő azért, mert (majdnem) megereőszakolták? Minden nőnek joga van az utólsó pillantban meztelnül azt mondani, hogy nem, és ezt a férfiank tiszteletben kell tartania!!!
És főleg ha egy 16 évesről van szó!
Egyébként a majdnem megerőszakolt egy arab, mondatot nem tőled hallom először. Egy barátnőmmel történt Stuttgártban.
Egy majdnem barátomnak hitt arab pedig miután többször biztosíott arról, hogy milyen jó barátom, meg hogy az én barátnőmhöz ő nem nyúlna, egy fél éjszakán keresztül fűzte a barátnőm agyát, hogy mennyire szerelmes belé, meg hogy ilyesmi vele még sosem történt még azelőt, megmegmeg. Szerintem egy becstelen hazug banda.
Előzmény: Tomboló Hold (33)
Tomboló Hold Creative Commons License 2000.10.14 0 0 33
A topikot nem olvastam, csak a nyitó hozzászólást!
Engem 16 éves koromban majdnem megerőszakolt egy arab fiú a Sport kórház udvarán!
Ettől én még nem utálom őket, valószinűleg én is hibás lehettem, lehet, hogy alkalmat adtam,vagy úgy viselkedtem, amit akkor nem is éreztem!
Tetszett a srác,csak ez alkalomból óriásit csalódtam, mert én nem ezt akartam!
Ettől azért még nem utálom az arabokat, ez egy eset volt! Hála istennek nem sikerült neki, én viszont egy szörnyű élménnyel lettem gazdagabb!
féreg6 Creative Commons License 2000.10.14 0 0 31
Ha az 'arab' szavakat kicserélnéd 'cigány' szóra, akkor is igaz lenne. Mégis nézzük meg az általánosságokat!!!!
Előzmény: lujza (27)
féreg6 Creative Commons License 2000.10.14 0 0 30
Petya!

Abban igazad van, hogy a beállítás egyoldalú a média részéről, de sajnos sok az igazság. Még ha kicsi is a "burnuszos-kalasnyikovos bitagyú nomádok" aránya a népességen belül, érdemes lenne megnézni a kimondott-kimondatlan szimpatizánsaik arányát a társadalmon belül. És ez a baj...

Amúgy vigyázz!

"erőszakra buzdító mohamedán szekták (siíta, szunnita stb.)"

Ez olyan, mintha azt mondanád: erre-arra buzdító keresztény szekták: katolikus, protestáns, ortodox, anglikán, monofiozita stb.

Tájékozódj, mielőtt beszélsz!

Előzmény: Petya (15)
Derek Creative Commons License 2000.10.13 0 0 29
"Voltal mar Spanyolorszagban az Al'Hambraban? Valamit tudtak ezek az emberek.. Az hogy most milyen korulmenyek
kozott elnek az elszomorito."

Ennek viszonylag egyszeru a magyarazata, az iszlambol hianyzik a reneszansz es a reformacio es a felvilagosodas, itt elozte meg oket a kereszteny vilag es kb abban az idoben, mert addig az iszlam vilag minden szempontbol fejlettebb volt. En nagyjabol a lepantoi csata idopontjat tartom a fordulopontnak.

Előzmény: vakvarju (17)
lujza Creative Commons License 2000.10.13 0 0 27
Nekem volt arab kollégám. Intelligens, szellemes, nyilt, humanista pasinger volt. Hihetetlen jókat lehetett vele dumálni. Figyelt az emberre, ha valami meglepöt mondtam neki, képes volt napokig gondolkozni rajta, s egyszer csak visszatérni a témára, napok múlva, új szempontokkal. Nem volt tabu-téma, nem volt, hogy "ez nem piszi".

Voltak dilijei, ha valamit elszúrt, dühös lett, de ha észerevette, hogy mosolygok rajta, leállt. Egyéni érdekei védelmében hihetetlen dolgokra volt képes. Sokszor összecsaptumk keményen, de soha nem volt tartós a harag.

Évekig nem találkoztunk, aztán összefutottunk egy társaságban. Ott folytattuk a jól esö dumálást, ahol abbahagytuk. Asszem a társaság cseppet meg is ütközött rajtunk. :)

Mindent összevéve, nem volt érdektelen ember, söt.

MGperY Creative Commons License 2000.10.13 0 0 26
ezé kár volt előásni :(
vakvarju Creative Commons License 1999.02.25 0 0 22
Kedves Utas2

Te az Ins'allah kitetelre gondolsz itt ugye? :))) hat egen... nem hiresek serenysegukrol az urak az biztos.
A Szaddamhusi pedig nagyon jo pelda egy despotara ami arabsagtol fuggetlen (van eleg pelda ilyenre Europaban is)
Jezabella meg ahemmm... no comment. Nemszeressem.
Engem speciel mint europai embert mindig a sor elejere engedtek... hmmm erdekes.
Egen erre a pusztulasra gondoltam amikor sajnalkozam jelenlegi allapotok miatt.
Vakvarju
Előzmény: Utas2 (20)
Duda Creative Commons License 1999.02.25 0 0 21
Szerintem sokan nem tudnak elvonatkoztatni sajat kulturalis beidegzodeseiktol, amikor mas kulturaval talalkoznak. En azert nem allitanam, hogy az arabok koszosak, budosek, bunkok. Higyjetek el, az o szemukban a feher ember sem a becsulet bajnoka. Az o kulturajuk sem rosszabb, mint a mienk, mukodik a maga szabalyai szerint. Nincs ertelme az oszehasonlitasnak.

A problema az, hogy az europai es az arab kultura elegge tavol all egymastol es nem igazan tolaralja egyik sem a masikat. Ezert szerintem helyesebb lenne, ha nem is probalna meg keveredni, mert a kissebsseg csak ellenallasba utkozik es kiszorul a tarsadalombol (pl. ciganyok - jo ok nem pont arabok, csak masmilyenek).

En legszivesebben huznek egy hatart, a ket kultura kozott, ami mogott mindket kultura a sajat modjan mukodhet, es barki csak akkor elhet a hatart masik oldalan, ha elfogadja hogy ott ugy kell elni, ahogy a tobbseg.

Szoval ez a tolarancia, meg kisebbsegi onkormanyzat, meg "csunya rab ferfiak hogy bannak a szegeby arabb nokkel"... szep dolog, csak nem mukodik.
(Vagy csak ott, ahol iszonyatos penzeket pumpalnak bele.)
Utas2 Creative Commons License 1999.02.25 0 0 20
Kedves varjú,

valóban eltér a véleményünk. Ha elszomorító ahogyan élnek, azt csakis saját maguknak köszönhetik, no meg a híres "ha Allah is úgy akarja" felfogásuk miatt. Én ezt szimplán lustaságnak hívom, amelyet semmi sem támaszt alá jobban, mint amikor egy potentát (azokból van bőven, lévén az arab életfelfogás másik pillére a tekintélyuralom) kiad egy ukázt, akkor patakokban folyik róluk a víz és összevissza rohangálnak igyekezetükben.

Ja, én a mindennapi életben tanusított viselkedésüket ismerem, nem pedig a kollégiumi, egyetemi dolgokat.

Gondolj csak Szaddam Husszeinra. Saját arab társai ellen fordult, katonái arab földet irtottak és irtanának még most is.

Ne bízz egy arabban, ezt mutatja a példa. Csak röhögni tudok Király B. Jezabellán is a nagy arab-barátság miatt.

Vagy az, hogy te csak a sor legvégére állhatsz, mint európai ember, vajon mit jelezhet? Azt, hogy kutyába sem vesznek.

Az arab kultúra hatása valóban jelentős. De ők képtelenek megőrizni a vívmányokat. Kairó pl. tele van régi csodás épületekkel, múzeumokkal. Pusztul, rohad a legtöbb.
Biztosan ez Allah akarata. Insallah.
Előzmény: vakvarju (17)
vakvarju Creative Commons License 1999.02.25 0 0 19
Ha' mer' sokan jogszerujen tartozkodnak itten...
Előzmény: Gottlieb (18)
Gottlieb Creative Commons License 1999.02.24 0 0 18
Miért nem lehet mindet hazazavarni?

vakvarju Creative Commons License 1999.02.24 0 0 17
Kedves azfix
Ha arrol szol az eloitelet hogy budosek, mosdatlanok, az ember pofajaban magyaraznak, akkor egen... De vajh meglattak-e azt ami jelenleg csak pislakol abban a tarsadalomban. A szellemet ami reg olyan magasan szarnyalt... Voltal mar Spanyolorszagban az Al'Hambraban? Valamit tudtak ezek az emberek.. Az hogy most milyen korulmenyek kozott elnek az elszomorito.
Ha elmenyeik mas jelleguek akkor hadd ne talalgassak.. pliiizzz
Vakvarju
Előzmény: azfix (14)
vakvarju Creative Commons License 1999.02.24 0 0 16
Csak annyit szeretnek hozzatenni, hogy sok kivallo orientalistank volt mar, de tudnam ajanlani elolvasasra Germanus Gyula professzor konyvet az Allah akbart. Nagyon, nagyon erdekes.
Es az arabok kozott is vannak gazemberek... mint mindenhol.
Előzmény: Petya (15)
Petya Creative Commons License 1999.02.24 0 0 15
Általánosítások, már megint rút általánosítások. Alapvető, ámbár sajnálatos emberi hiba. Én is gyakran beleesem. Minden ami ismeretlen vagy amiről csak részinformációkat tudunk alkalmas arra, hogy sommásan egy-két szóban megítéljük.

Véleményem az, hogy az európai emberek többsége csak annyit tud az arabokról, amit a - sok esetben manipulált - média a pofánkba fröcsköl. Azaz: dzsihád, robbantások, merényletek, burnuszos-kalasnyikovos bitagyú nomádok verik magukat, kosz, mocsok, korrupció stb, stb.. Ilyenformán egyet kell értsek vakvvarjúval. Vegyük a fáradtságot és ismerjük meg őket és a vallásukat is egy kicsit jobban, mielőtt egy szóban lerázzuk a témát.

Az egyetemen megismerkedtem több arab sráccal is. Egyikükkel - Mahmuddal - még most is találkozom néha. Ő sokat mesélt a fent említett stereotipiákról. Állítása szerint az iszlám alaptéziseitől nagyon távol vannak az erőszakra buzdító mohamedán szekták (siíta, szunnita stb.) vallási terrorra felhívó kiáltványai és maga a tettleges erőszak is.

Az arab kultúra és műveltség, az arab kézműipar és kereskedelem ugyanakkor óriási hatással volt az európai műveltségre és fejlődésre. Sokat köszönhetünk nekik.

Javslom elolvasni Faludy György: Pokolbéli vígnapjaim - című könyvének idevágó részeit vagy esetleg akit jobban érdekel a téma, annak ajánlanám Benke László: Az arabok története - című művét.

Még valami. Ismerek olyan arab srácot is, akit legszívesebben akkor látnék amikor a hátam közepét. Randalírozó, elvakult, erőszakos, buta figura. De nem azért mert arab. Ilyen típusú emberkéket magyar nemzetiségű változatban is ismerek. Rájuk sem vagyok büszke.

Üdv Mindenkinek:

Petya
azfix Creative Commons License 1999.02.24 0 0 14
Nahát, nekem négy ismerősöm (van több is, de az ő sztorijaikat ismerem) _lakott hoszabb ideig Algírban_. Azt kell mondanom, élményeik hatására erős előítélet alakult ki bennük.
azfix
vakvarju Creative Commons License 1999.02.24 0 0 13
Tisztelt Asztaltarsak
Utas2-hoz hasonloan en is eltoltottem egy kis idot a Maghreben. Kozelebbrol Algeriaban. Raadasul egyetemistakent az orani Es-Senia tudomanyegyetemen. Kollegiumban laktam ahol a tisztasag nem volt eppen jellemzi. Mindazonaltal ki kell jelentsem, hogy nem egeszen olyan kielezett a velemenyem roluk mint itt sokaknak. Csoporttarsaim rengeteget segitettek (akkoriban meg nem beszeltem tul jol franciaul), vittek magukkal mindenhova, kirandulni, bulizni stb. Az viszont igaz hogy a korrupcio (legalabbis amit itt annak hivnak) az ott teljesen termeszetes, es meg a tartozkodasi engedely megszerzesehez is meg kellett kenni a helyi rendorfonokot, jollehet ervenyes vizumom volt es be voltam iratkozva az egyetemre. Kozlekedesi szabalyok azert vannak hogy legyen mit megszegniuk stb... De azt nem mernem kategorikusan kijelenteni hogy az egesz tarsasag ugy ahogy van elitelendo. Mas a kulturajuk, mas a gondolkodasmodjuk, mas a vilagkepuk, mas a vallasuk. De. Ha valaki mindezzel tisztaban van es elfogadja a jatekszabalyaikat akkor semmi baja nem eshetett. (1987-88-rol beszelek) Sot pozitiv diszkriminacio szamos peldajat tudnam felemlegetni, amihez a forum nem a legalkalmasabb media. Talan ha valamely ketelkedovel idovel osszefutok akkor mutathatok olyan dolgokat (fenykep, levelek stb) ami azt jelzi, hogy nem barbarokrol van szo hanem igenis egy nagymultu neprol akik szerencsetlensegere a jelenlegi korulmenyek nem tulsagosan idealisak. Megemlitenem azt a tenyt, hogy amig Europaban a "sotet" kozepkor dult, addig naluk egyetemek viragzottak, lenyugozo irodalmi, tudomanyos ertekeket alkottak stb. Rengeteg kemiaval kapcsolatos szavunk arab eredetu.. (mar maga a kemia szo is).
Ne iteljunk el egy eletformat azert mert nem olyan mint a mienk.
Ami pedig a hazugsagaikat illeti, hat nem hazudnak jobban, mint egyes mediterran nepek. Errol ennyit.
Vegyetek eszre a szepet mindenben es ezert ertek egyet Vajk mesterrel.
Legyen szo franciakrol, arabokrol, torokokrol oroszokrol. Szidni mindig konnyebb valakit aki itt es most nem tudja megvedeni onmagat.
Tisztelettel
Vakvarju
Utas2 Creative Commons License 1999.02.24 0 0 12
Már a bevezetőben is írtam, hogy személyes tapasztalataim vannak az életformáról. És egyáltalán nem a fajról, vagy nemzetről beszélek, hanem életformáról, életfelfogásról, szokásokról. Olyanokról, amelyek alapjában eltérnek a miénktől.

Ja, és van arab barátom, de azt hiszem, ő az a kivétel, aki erősíti a szabályt.

Előzmény: Vajk (11)
Vajk Creative Commons License 1999.02.20 0 0 11
NA ez egy kicsit tulzas, am, Utas2.

Nem az, amit aza rabokrol irtal, hanem az, ahogy irtad. Mert en is voltam mar nehany orszagban nem keveset (megsem vagyok Utas) es barmelyikrol lehet irni hasonlo elojellel valami nagyon nagyon "dehonesztalot".
Eleg szanalmas lehet Neked, ha minsódig csak a negativumokat veszed eszre.
Vedd pl.magad: magyar vagy? (Ezt nem tudom, csak sejtem) Hallottal mar a magyarokrol rossz velemenyt? Es szerinted igaz?
Persze lehet erre azt valaszolni, hogy a magyar az nem egy faj, hanem egy nemzet. De ha mar itt tartunk, az mar fajgyulolet lenne.
Eutanázia Creative Commons License 1999.02.20 0 0 10
Huh!
Ez egy kicsit erős!
Nem tudsz valami kicsi jót is írni róluk? Én azért nem akarom utálni őket...
Utas2 Creative Commons License 1999.02.19 0 0 9
Kedves Vádolóm,

komolyan gondoltam, de szó sincs az emberek egyenlősége kérdéséről.

Nekem - miután több, mint egy évet volt szerencsém eltölteni a Mahreb országaiban - személyes tapasztalataim vannak. És nem túl kedvezőek, hogy finoman fogalmazzak.

Soha ne bízz egy arabban. Alapszabály. Ők sem bíznak egymásban.

Soha ne barátkozz egy arabbal. A barátság az ő fogalmaik szerint teljesen más értelmű.

Ne várj hálát egy arabtól, ha segítettél neki valamiben. Még ő érzi kényelmetlenül megalázva magát és legszívesebben elfelejtene, vagy eltüntetne, hogy ne emlékeztesd rá.

És legyen nálad jó sok whiskey, ha az araboknál kajálsz. (Most nem a német turistáknak összeállított tunéziai hotelek svédasztalaira gondoltam...

No egyelőre ennyit.

Ja, és MINDEN arab megvesztegethető. Aki nem, az nem arab.
Előzmény: Jaccuse (1)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!