Keresés

Részletes keresés

Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2019.07.05 0 0 12585

Hali,

 

pár észrevétel: a panaszoddal visszamentél az érintett rendelőkbe? Megvizsgáltak? Netán továbbküldtek specialistához? Voltál-e allergológiai vizsgálaton (ahol kideríthetik, hogy érzékeny vagy-e az érzéstelenítők bizonyos típusaira)?

 

pár megjegyzés: számtalan érzéstelenítő van forgalomban (nem a márkanévre gondolok, hanem a hatóanyagra), adrenalinnal kombinálva vagy adrenalin nélkül. Annak az esélye, hogy mindegyikre allergiás vagy 0. annak az esélye, hogy a számtalan korábbi fogorvosi látogatáskor ezen termékek közül többet is használtak az esetedben viszont elég nagy. maga az allergia, vagy érzékenység az érzéstelenítőre nem olyan tünetekkel jár, mint, amit leírtál. még csak a közelében sem sincsenek. amit leírtál az esetleg lehet a tű eltal okozott idegsérülés. a gyökérkezelés után is sokáig maradhat furcsa érzés (akár hónapokig).

 

konklúzió: első lépésben egy hús-vér fogorvossal kellene beszélned, a neten látatlanban senki sem fog tudni diagnosztizálni az összes tény ismerete nélkül. ő majd eldönti, hogy merre tovább... az semmiképpen sem jó döntés, hogy többet fogásznak a közelébe sem mész.

Előzmény: Mindenváró Ádám (12584)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2019.06.30 0 0 12584

Sziasztok,

 

Ha van itt fogorvos, volna egy kérdésem.... 

 

Korábban általában pár évente jutottam el fogorvoshoz és akkor 1-1 akut problémát kezeltettem. Mindig kérek érzéstelenítőt, mindegy milyen kezelés van soron és sosem volt vele gondom. 

Tavaly és tavaly előtt aztán két hosszabb etapra volt szükségem a felgyülemlett kisebb nagyobb problémák megoldására. 

 

Mind a két évben 4-5 hónapon át jártam egy rendelőbe havi 1-2 alkalommal.  Tavaly előtt még semmi gond nem volt, de tavaly azt vettem észre, hogy a kezelések után az egész fogsorom , állkapcsom nem úgy működött mint régen. Nem fájt, de valahogy olyan érzékenyek voltak a fogaim mindenre, diszkomfort érzésem volt  a kezelések után még hónapokkal is. Nem tudtam önfeledten rágni a dolgokat.

Aztán nagyon lassan, szinte egy év alatt végre megint úgy tudtam rágni, ahogyan régen. Azt hittem a korábbiaknál mélyebb beavatkozások okozták. (gyökérkezelések, aztán korona) 

Erre most megint letört egy darab egyik fogamból és el kellett mennem fogorvoshoz miatta. Szimpla kis tömködés. Most egy másik doktort választottam. Megint érzéstelenítő szokás szerint és miután kiment a hatása, két napja  megint az egész jobb alsó állkapcsom tompán sajog, pedig nem is ott dolgoztak, hanem jobb felül...

 

Lehet hogy túlérzékennyé váltam az érzéstelenítőre?  Ha így van mint tudok tenni, mert anélkül a fogorvosnak közelébe sem megyek az tuti.... 

 

Pörkölttartály Creative Commons License 2019.02.17 0 0 12583

Tatabányán nagyon klassz fogászat nyílt:  http://www.drsarossi.hu

Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2019.02.09 0 0 12582

Most lesz a sztrájk is emiatt :-)))

Előzmény: skodas72 (12553)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2019.02.09 0 0 12581

Már Hipokrátész is megmondta, hogy a beteg fog kihúzása meggyógyítja az arthritist... pedig az nem most volt :-D

 

A "góc" elég tág fogalom, de a jelen állás szerint bizonyos fogágybetegséget okozó baktériumok olyan enzimatikus változásokat idéznek elő, ami bizonyos molekulák keletkezéséhez vezet, amire a szervezet antitest termeléssel válaszol, és ezek támadják az ízületeket. De ez csak egy a lehetséges teóriák közül, és nem minden arthritises betegnél mutatható ki pl. fogágybetegség vagy ezeknek a proteineknek a jelenléte. A gócok eliminálása ettől függetlenül ajánlatos, főképp, mikor ismeretlen kórokkal szembesülnek valahol a szervezetben (a szájbaktériumok sok helyen tudnak szájon kívül is komoly bajokat okozni).

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (12579)
kovacserika69 Creative Commons License 2019.01.28 -2 0 12580

Én is Szegeden kerestem fogorvost sokáig, több rendelőt is megjártam, de vegul rátaláltam egy helyre ahol nagyon lelkiismeretesen dolgoznak ( www.ligetrendelo.hu ) Csak ajánlom őket!

Törölt nick Creative Commons License 2018.10.04 0 0 12579

Sziasztok. 

Sok izületi problémám van. Olyan kérdésem lenne, hogy hogyan tudja egy gócos fog kicsinálni az izületeket?

 Köszönöm.

Pörkölttartály Creative Commons License 2018.09.01 0 0 12578

A fogorvostól kifele jövet  senki sem mosolyog

https://www.youtube.com/watch?v=Bzf7kSEKJCA

Törölt nick Creative Commons License 2018.05.11 0 0 12577

Sziasztok!

Mi a tapasztalat Dr. Simon Ferenc fogorvossal kapcsolatban? Bp-en, a Hercegprímás utcai rendelőben dolgozik.

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.23 0 0 12576

Nem javult a dolog?

Keresgéltem, és azt találtam, hogy:

„Egy komplikáltabb fogeltávolításhoz már használhatnak olyan eszközöket, melyek a beavatkozás során irritálhatják a száj nyálkahártyáját… Amennyiben a nyálkahártya sérül, megduzzad vagy kipirosodik, néhány nap elteltével magától megnyugszik az érintett terület. … gyorsabb gyógyulása érdekében használhatunk hialuronsav tartalmú öblögetőt.”

Azt nem írták, hogy ez a húzás után mennyi idővel jelentkezhet, és azt sem tudom, hogy a fotódon látható nyálkahártyasérülés-e vagy inkább vérömleny, úgyhogy inkább nem foglalnék állást. Nem mutattad azóta dokinak?

Előzmény: Normali (12574)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.20 0 0 12575

Még lenne egy kérdésem. Ha egy nagy tömést kell amalgámmal tömni, de nincs 3 adagos kapszula, akkor azt meg lehet oldani 3 db 1 adagos kapszula összekeverésével is? Mert az instrukcióknál leírják, hogy hány másodpercig lehet a keverőben a kapszula (+- 1 mp eltéréssel), viszont így még ezeket is össze kell keverni egymással, ami szintén idő, és akkor már sehol sincs betartani az előírt keverési idő. Állítólag 2-3 mp eltérés már csökkenti az amalgám erősségét. Hogyan lehet megoldani mégis? (Nem találós kérdés.) Vagy jobb eleve 3 adagosat venni?

Előzmény: Törölt nick (12572)
Normali Creative Commons License 2017.09.18 0 0 12574

Sziasztok

 

Szerintetek ez a fog húzás utáni állapot mennyire normális 3 hét után, járt már valaki így, mi van a fogam helyével hogy ilyen lett?

Fájni nem fáj, nem lüktet, de gondoltam után járok. Korábban mikor még ennyire nem dagadt meg az a piros "lebeny vagy mi" voltam fogorvosnál, aki azt mondta nincs vele semmi gond. Igaz akkor még ennyire nem látszott. Érdekes, mert a lyuk fele már össze is húzódott míg a másik felén ez van.

 

3 hete volt a húzás.

 

Itt egy kép róla.

Köszönöm.

Előzmény: Nagy Zoltáán (12573)
Nagy Zoltáán Creative Commons License 2017.09.18 0 0 12573

Köszi, de nekem a problémám inkább azzal van, hogy a leírások szerint a kezelés közben kellene röntgent csinálni... Mindenesetre bejelentkeztem egy fizetőshöz. :)

Előzmény: Törölt nick (12571)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.17 0 0 12572

Sziasztok!

 

Meg tudja nekem​​​ ​mondani ​​egy hozzáértő, hogy nagy tömésnél az alábbiak közül melyik amalgám a legideálisabb? A kúszás és a méretváltozás tekintetében a ​Lojic+ értékei a legjobbak, de azt már nem tudom, hogy általában az egykomponensű (spherical), vagy a kevert komponensű (spherical and lathe cut) jobb-e. Azt sem tudom, hogy vajon az a rosszabb, ha zsugorodik egy tömés, és emiatt alászuvasodik és érzékeny lesz, vagy az, ha a tágulás miatt eltörik a tömés vagy a fog - mondjuk a t​erjeszkedés a pulpa felé is történik, ami megint csak érzékenységhez vezethet.

 

A ’​Permite’ tartalmaz cinket, amiről olvastam, hogy megakadályozza a zsugorodást, védi a többi összetevőt az oxidációtól, és elősegíti a könnyebb megmunkálhatóságot, viszont pont a cink miatt, ha nedvesség éri​ a tömést behelyezés közben, akkor később tágulhat – tudom, hogy ezt megfelelő izolálással meg lehet akadályozni, de fogalmam sincs, hogy ez a nedvességre való érzékenység csak addig tart-e, amíg a tömés elkészül, vagy egészen addig, amíg meg nem köt, mert akkor már lehetetlenség megakadályozni, hogy nyál érje, és félő, hogy ez a fog töréséhez is vezethet​, azonkívül tömés közben is van pára a szájban, úgyhogy egy kicsit tartok a cinktől.

 

Nem tudom, hogy nagy tömésnél elég-e a normál bedolgozási idejű, de mivel az 5 adagos csak normál verzióban kapható (ami 3 db egy adagosnak felel meg), ezért nagy tömésnél a lassúból nem szabadna kettőnél többet összekeverni az 1 spill-esből. Nyilván az egy adagos a legolcsóbb, de félek, hogy ha túl nagy tömést kell készíteni, akkor pl. 3 db-ból elkészítve nagyon szoros lenne az idő, ha mondjuk a Lojic+ 3 perces kondenzációs idejét nézem, mert 1-2 percen belül a bekeveréstől számítva bele kell tenni a fogba, hogy ne legyenek később problémák. Vagy vegyek inkább 2 adagosat?

(Amúgy a GS-80 valamiért sokkal olcsóbb a másik két, egy árban lévőnél.)​

 

Szeretném, ha nem ajánlanátok ​az amalgám ​helyett kompozitot és inlayt, mert a nagy őrlőkbe mindenképpen​ ​ezt készülök tetetni.

 

​Ezek lennének tehát:

 

http://www.sdi.com.au/WP-ENGINE/wp-content/uploads/brochure/brochures_EN/Permite_Bro_EN.pdf


http://www.sdi.com.au/WP-ENGINE/wp-content/uploads/brochure/brochures_EN/Lojic+_Bro_EN.pdf

http://www.sdi.com.au/WP-ENGINE/wp-content/uploads/brochure/brochures_EN/GS-80_Bro_EN.pdf


A három egyben is megvan​​, bár nem annyira részletesen:​

 

http://www.sdi.com.au/WP-ENGINE/wp-content/uploads/brochure/brochures_EN/Amalgam_Multi_Bro_EN.pdf

 

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.17 0 0 12571

Szerintem a saját magad megnyugtatására önszorgalomból csináltass egy röntgent, mert azért azt csak kell látnia a dokinak, hogy hány gyökere van a fognak, hogyan helyezkednek el, görbék-e vagy egyenesek, vagy hogy milyen hosszúak – persze ha van régebbi felvétel róla, az is jó. Egyébként állítólag utólag is meg kellene röntgenezni, hogy hogy sikerült a gyökértömés.

Előzmény: Nagy Zoltáán (12570)
Nagy Zoltáán Creative Commons License 2017.09.12 0 0 12570

Sziasztok!

Az egyik fogamat gyökérkezelni kell, és az Interneten azt olvastam, hogy ennek része a röntgen vagy valamilyen csatornahosszmérő gép használata. Az itteni ingyenes fogorvosomat eléggé szeretem, de neki egyik sem áll rendelkezésére. Szerintetek érdemesebb lenne elmennem fizetőshöz, vagy így is be lehet vállalni?

helloeverybody! Creative Commons License 2017.07.17 0 0 12569

Precedent Fogászati Centrum. Nekem a sírból hozták vissza a rosszul gyökérkezelt fogamat. Ugyanakkor drága, és úgy lehet, olcsóbban megúszod, ha kihúzatod, és a helyére egy megbízható társaságnál beültetsz.

Előzmény: Robo83 (12566)
Robo83 Creative Commons License 2017.06.23 0 0 12568

Jó tudni, hogy ilyen is van :) Köszönöm az útbaigazítást!

Előzmény: rotring05 (12567)
rotring05 Creative Commons License 2017.06.23 0 0 12567

Szerintem jobban jársz ha a kérdésedet az SOS fórumcsoport--egészségügyi fórumok--fogászattal kapcsolatos részében teszed fel :)

Előzmény: Robo83 (12566)
Robo83 Creative Commons License 2017.06.23 0 0 12566

Sziasztok! Lenne egy problémám, amire keresem a választ. Pár napja egy régóta lyukas frontfogam begyulladt, és 4 nap alatt egyre fájdalmasabb és nagyobb tályog alakult ki felette. Elmentem vele egy magánrendelőbe, ott gyökérkezelést és gyökércsúcs műtétet javasoltak, de csak később. Tehát a tályoghoz nem nyúltak, az ugyanúgy duzzadt maradt és fájt tovább. Aztán egy másik orvos ma kifúrta a kérdéses fogat, hogy nyitva legyen, és a genny távozhasson rajta keresztül (azt mondta, ez 1 hónapig lehet max. így, aztán mindenképp gyökérkezelés kell, de inkább minél előbb). Azóta beesteledett, és nem úgy vettem észre, hogy akár egy csepp gennyes valami is szivárgott volna a kifúrt lyukon. Ez ilyen lassú folyamat?

Elsőre arra számítottam, hogy felvágja az ínyt, azaz magát a tályogot, és úgy ereszti le a fertőzést, aztán, amikor kiderült, hogy fúrás lesz, akkor meg csodálkoztam, hogy nem ömlik belőle azonnal valami, hiszen vagy 4 cm nagyságú már az a gennyzacskó a fog felett. Mindenesetre a kezelés után felírt Dalacin C antibiotikumot, amit kiváltottam, de azt mondta, hogy akkor kezdjem szedni, ha nem javul.

Kérdés, érdemes volt kifúrni a fogat, később tud ürülni a genny magától rajta keresztül és csökkenni a nyomás, vagy kapásból a tályogot kellett volna felvágni?

A másik kérdés, a gyökércsúcsműtét mennyire fájdalmas? A szükségességével tisztában vagyok. Előre is köszönöm!

helloeverybody! Creative Commons License 2017.02.25 0 0 12565

Akkor - röviden és tömören - nincs rendben, azaz nem jól gyökérkezelték.

Előzmény: I-Vá-N (12552)
helloeverybody! Creative Commons License 2017.02.25 0 0 12564

Akkor - röviden és tömmören - nincs rendben, azaz nem jól gyökérkezelték.

Előzmény: I-Vá-N (12552)
originalqszi Creative Commons License 2016.12.02 0 0 12563

Nem, inkáb Coregát használok:)))))

leone Creative Commons License 2016.12.01 0 0 12562

Sziasztok! 

 

Van egy érdekes problémám. Az egyik hátsó fogamban van egy arany inlay. Az előtte lévő fog egy Ni mentes remanium alapra égetett porcelán korona. A két fog közötti részen az arany inlay állandóan elszíneződik. Feketés foltok jelennek meg az arany felületén a két fog között. Elég hátul van  (hetesben van az inlay és az előtte lévő hatos a korona), de azt jól ki lehet venni, hogy az elszíneződés a két fog között jelenik meg. A fogorvosomnak már jeleztem, többször lepolírozta, de mindig visszajönnek a foltok. Az íny eléggé fel van sorvadva emiatt a hatoson lévő koronánál már picit kilátszik a fém széle.

Arra gondoltam, hogy nem lehet valami interakció a két fém között? Olvastam a fogászati fémek közötti korrózió, de nem nagyon tudtam specifikus infót vadászni, csak főleg az amalgám tömésekkel kapcsolatban (nincs egy amalgám tömésem se).

Ezenkívül van még két arany inlay a számban, mindhárom egyszerre készült és egyszerre is lettek behelyezve. A másik kettőn semmilyen elszíneződés nem tapasztalható, teljesen tiszták, fényesek. Ezek nem is fém koronák mellett vannak.

 

Szóval elképzelhető, hogy valóban a két fém között van valamiféle kölcsönhatás?

Nem tudom másra visszavezetni.

 

 

 

 

szaguldo kacaj Creative Commons License 2016.10.16 0 0 12561

A J+J-ben dolgozik egy nagyon kedves ismerősöm. :)

Előzmény: Hunza (12558)
adamhun Creative Commons License 2016.10.12 0 0 12560

Szia! ugyanebben a cipőben járok...két bölcsesséfofghúzás után ajánlotta a doki a régi "rosszul záró" amalgámok cseréjét. Azóta folyamatosan gyengülnek a fogaim, nyillalás, most épp gyökérkezelnek, keményeket nem is birok rágni konkrétan most egyik hátsó rágófogamon sem. Úgy érzem ennek soha nem lesz vége, már nagyon idegben vagyok, az összes napomra ráteszi ez az állapot a bélyegét. Te hogy bírtad?

Előzmény: mirla (12543)
Afrikaans8 Creative Commons License 2016.09.19 -1 0 12559

Fizetnék is, csak szedjék már ki belőlem!

Volt egy nap Magyarországon, amikor a maszek elbukott az államival szemben, pedig csak egy néhány milliméteres varratot kellett volna legyőzni. Tovább »

forrás: Index.hu

Hunza Creative Commons License 2016.09.05 0 0 12558

Tegnap éjjel begyulladt a fogam. Brutálisan... már napok óta éreztem, hogy valami nincs rendben de halogattam. Aztán nem bírtam tovább.

2 helyen voltam vele a városban, egyik a Haifa a másik a J+J. Az első helyen bunkók voltak ezért el is jöttem a másik helyen simán megcsinálták. Csak üzenem azoknak akik szintén hasonló cipőben járnak, hogy nyugodtan keressék fel éjjel őket... "nappali" minőségű ellátást kapnak.

 

</nemreklám...valóság>

FunTom74656 Creative Commons License 2016.05.14 0 0 12557

Sziasztok! Van egy fogam amit nagyon elhanyagoltam, le van belőle törve, üreges és mikor máskor ha nem hosszú hétvége előtt pénteken begyulladt. Van egy SZTK fogorvos hölgy akit nagyon szeretek, nem félek nála, ügyes, de egyrészt mivel korlátozottak a lehetőségei az sztk miatt, másrészt mivel 60 körül van és lehet emiatt nem ismeri az újabb eljárásokat attól félek hogy mindenképp kihúzná. Sajnos nincs magánrendelése. A váltóspárja is nagyon jó doki, 35-40 körüli hapsi, neki van magánrendelése, neki viszont a 70 és a halál közti hárpia anyja az asszisztense sztk-n és magánban is. Merjek elmenni az elsőhöz, el tudja ő azt dönteni hogy ki kell-e húzni vagy megmondja ki tudja megmenteni ha ő nem? Sajnos jártam már úgy vele, hogy gyökérkezelt, meg volt mondva hogy egy hét és én kivártam pedig nagyon fájt, begyulladt a gyökércsúcs. Azt mondta ha rögtön visszamegyek vele meg tudta volna menteni de így húzás.

Törölt nick Creative Commons License 2016.04.19 0 0 12556

Elfelejtettem említeni, hogy felső fogsorról van szó.

Előzmény: Törölt nick (12555)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!