Keresés

Részletes keresés

Pipicz Sándor Creative Commons License 2014.04.15 0 0 12503

Majd azzal is kezdjetek valamit, hogy ez a fogad elkezdett a helyéről kifelé jönni. Ennek az oka a bal alsó hetesed hiánya. Ha ezzel kapcsolatban semmi nem történik, akkor csak jön kifelé, ameddig nem marad körülötte csont és kilazul. Ez elég lassú folyamat, de pár éven belül azért számolni lehet vele. 

Előzmény: menton11 (12500)
Degeczi Creative Commons License 2014.04.12 0 0 12502

így lehet ránagyítani (url elejét átírva IMG-re)

Előzmény: Pipicz Sándor (12499)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.12 0 0 12501

Üdv ! Nem tudom kihez fordulhatnék tanácsért. Hátha volt már valakinek ilyen problémája :

 

3. hete gyökérkezelik a bal felső hetesemet. Nem fáj , csak a kezelések után érzékeny pár napot. A 3 gyökérből kettőt sikerült kitisztani, a harmadikat viszont nem tudja kiszáritani a doktornő. Azt mondja nem egyenes a fog, a vége elhajlik illetve az is lehet ( szerinte ) hogy van valami mellékága a gyökérnek. Belerak valami szert meg ideiglenes tömést.

 

Megkérdeztem, mit lehet ilyen esetben tenni. A válasz az volt, hogy semmit, ha nem változik a helyzet, akkor ki kell húzni. Azt mondta ilyen nagy fognál a gyökér rezekciója se jöhet szóba.

 

Volt már valaki ilyen helyzetben ? Tényleg nem lehet ezzel az anatómiai problémával mit kezdeni ? 

 

Fogalmam sincs, hogy kihez forduljak. Létezik, hogy nincs ilyen problémára más megoldás mint a fog kihúzáésa ?

Arra nem vágyom, hogy hetekig kezelgessék egy csomó pénzért, aztán azt mondják, hogy bocsi mégse lehet megmenteni.

 

Ha az egyik sorstársnak volt már ilyen problémája, érdeklődve várom mi történt vele vagy ha valaki szakember megmondaná öszintén, érdemes-e ezzel a foggal bármit tenni, specialistát keresni stb  vagy pénzkidobás , menjek és huzassam ki?

menton11 Creative Commons License 2014.04.08 0 0 12500

Köszönöm a választ!

Vitalitás vizsgálatot mindkét fogorvos végzett.Mindkét esetben alig éreztem valamit(legalábbis egy másik,ép foghoz viszonyítva).

Az első fogorvos azt mondta,hogy ez nagy valószínűséggel elhalt,ezért gyökérkezelést,majd inlayt  javasolt.Utána elmentem egy másik rendelőben,ott azt mondta a doki,hogy ez még,simán tömhető,nem beszélt sem inlayről/sem gyökérkezelésről.

Nehéz ügy,mert feleslegesen nem szeretnék gyökérkezeltetni+inlay(nyilván anyagilag is sokszorosa),ugyanakkor az is rossz,ha betömik és pár hét múlva kiderül,hogy mégis gyökérkezelni kellett volna.

Pipicz Sándor Creative Commons License 2014.04.08 0 0 12499

Bocs de nem tudok diagnózist felállítani, mert elég gyenge a képminőség, nagyítani se tudtam rá, mert elpixelesedik. 

Az azért látható, hogy lyukas, egy kis röntgen kéne csak erről a fogról, meg klinikai vizsgálat. Meg kéne vitalitás vizsgálattal nézni, hogy él e egyáltalán. Alsó rágópár hiányában kiemelkedett már, valószínű fog környékén parodontális kezelésre (kürett) is szükség lenne. 

 

Előzmény: menton11 (12498)
menton11 Creative Commons License 2014.04.07 0 0 12498

menton11 Creative Commons License 2014.04.07 0 0 12497

Szeretném megkérdezni a hozzáértőket,hogy mit gondolnak a bal,felső 7-es fogról?Milyen kezelést?Jártam két fogorvosnál az egyik sima tömést,a másik gyökérkezelést javasolt..Kinek higyjek?

A fogam egyébként nem fáj,rutin ellenőrzésen derült ki,hogy ezzel probléma van.Szeptemberben voltam fogorvosnál,akkor még nem említette,hogy ezzel gond lenne..Szóval nem tudom....

fvcc Creative Commons License 2014.03.11 0 0 12496

Ha hosszabb szöveget írsz, az elküldés elött másold a szöveget (az eredeti el szokott tünni)

A CAD-CAM nálam máson bukott el (3x - próba  fogak). 2x az automatikus tervezésen, egyéni korrekció nélkül (nem bírom elviselni a tagolt fogfeszínt: semmi domb, csak szinte lapos*, minimális hajlással, és aprócska rágófelszín - ez régóta így van nálam. Kb. ilyen fogakkal születtem.  Azt mondják, hogy minden százezredik ember ilyen. Ráadásul nyitott harapású is vagyok ). Harmadszor jól bemérték az állcsont-pozíciókat, de érintkezés csak a külső széleken/éleken volt.

  

A "szinte lapos" nem "sík"-ot jelent, hanem apró homorú / domború - egybe ülő - felületet. Persze nálam az is pont fordítva van: a felsők enyhén domború aljúak, az alsók enyhén homorúak. (Még mielőtt teljesen hülyének érezném magamat, most megy a tv-ben valami fogpaszta reklám, animált fogakkal. Nos, azok szinte úgy néznek ki, mint ami nekem kell(ene). 

   Holnap megint okosabb leszek - nyerspróba. Ha csőd-közeli helyzetbe kerülök, biztosan jelentkezek.

Előzmény: Pipicz Sándor (12494)
originalqszi Creative Commons License 2014.03.11 0 0 12495

Végülis nem mertem vállalni!!!! Ill. lányom lebeszélt róla, most negyedáron modern hagyományost rágom:)))

Pipicz Sándor Creative Commons License 2014.03.10 0 0 12494

Tervezés alatt rendszerszintű tervezést értek. A viaszolásba bele tudok szólni, de azt nem én csinálom értelem szerűen. A CAD-CAM (cirkon) meg valóban egy más világ, de azok a szoftverek alapvetően jók, amik tervezik. A szar lenyomatokon és az állcsont reláció meghatározáson szokott a legtöbbször bukni a dolog. 

Amit én csinálok: 

1. Előkészítem a fogakat.

2. Veszek róluk egy lenyomatot, amit visszaadja a valóságot a technikusnak. Nincsenek buborékok, saccra gravírozás, határozott vállak vannak.

3. Ami Neked nagyon fontos: rögzítem a két állcsontod egymáshoz viszonyított helyzetét úgy, hogy arra olyan munka mehessen, amit tudsz majd használni. 

 

Ha érdekel nagyon szívesen megnézlek és eldöntjük, hogy tudunk e egymással kezdeni valamit. 

Dobj egy mailt a drpipicz@gmail.com ra és megbeszéljük.

 

Előzmény: fvcc (12493)
fvcc Creative Commons License 2014.03.10 0 0 12493

Ha az én tervezem szó alatt a számítógépes tervezést érted, akkor elhiszem, hogy te tervezed. Most nem személyre szólóan neked: úgy tapasztalom, hogy bekapcsolják az "automata programozást", amit a softvér kidob, az megy a gépre ... és a hülye páciens szájába. Minden nagyon szép, minden nagyon jó .... csak éppen többször azt tapasztaltam, hogy a fogak érintkezése (van is, nincs is) nem ott van, ahol lenni kéne.

     ...de hogy van az, amikor a hagyományos fogkerámia készül? Akkor mit tervezel, azon kívül, hogy hány fogat kell készíteni? Bocs, nem kötözködni szeretnék, csak kíváncsi vagyok...

    Állkapocs-izületes vagyok - lettem (a kollégáidnak köszönhetően). Kellett volna egy 3 tagú hidat csinálni... Most már ott tartunk, hogy összesen 20 tag kell. Pénzben: elment vagy 10 millióm, a számban meg semmi. Van olyan igazságügyi szakértői véleményem, ahol 10 kérdésből 10 válaszban földbe döngölik a "fog és szájbetegségek szakorvosát" ... és készül a következő szakvélemény is.

    Ahhoz mit szólsz, hogy a gnatológus úgy állította be a fogak érintkezését, hogy az egész állkapocs EGY fogon áll (egy percig, amíg bírom tartani....) Nincs sok belölük, segíthetek kitalálni, hogy ki ő...

    Vagy, amikor a számba néz egy megyei szakfelügyelő föorvos, kapásból sorolja a hibákat, hogy mi minden nem jó (persze akkor mint magán praxisú), majd elmondja, hogy fél év alatt rendbe lehet hozni mindent (az alsókra 1,2 milliós ajánlatot tesz). Pár hónappal később ANTSZ-es mellényben pedig azt, hogy kell egy allergia-vizsgálat. Ha az negatív, akkor fel lehet tartósan ragasztani azt a szart, amit magánpraxisúként a földig ledöngölt !

    Sok negatív példát tudnék még mondani. Csak olyanokat tudok. Egy vaskos könyvre való van belőlük.

 

 Lépek, és lépni fogok.

 

Múlt héten voltam valahol vázpróbán (már a sokadikon). Én, mint laikus hülye azt mondom, hogy ....

 

  Ha úgy alakul, még összekotrok újabb 600e ft-ot. Elvállalsz? Nekem mindegy, hogy Pest vagy Cegléd - egyforma messze van. Fentebb leírtam egy összetett szót. Az meghatározza, hogy számomra csak egyfajta fog- és rágófelszín kialakítás a jó. Semmi más. PONTOSAN TUDOM, HOGY MILYEN!  Meghallgatod a mondókámat, és készítessz egy számomra jót?

 

Előzmény: Pipicz Sándor (12492)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2014.03.10 0 0 12492

Nézd, normális helyen úgy megy, hogy a maradék fogak száma és elhelyezkedése alapján az egyetemen évek alatt fejembe vert osztályozási rendszer segítségével én tervezem meg a fogpótlást. Ha nem pontos - visszaküldöm. Ha lötyög - visszaküldöm. Ha repedt - visszaküldöm. Ha nem tetszik - visszaküldöm. Ellenben soha nem mutogatok a technikusomra, hogy így kaptam nála reklamáljanak, mert nekem fizetnek a végén. 

Sajnálom, ha negatív tapasztaltaid vannak, abszolút meg tudlak érteni. Sok fél-egy éves fogpótlást látok, ami használhatatlan, és sok gyökértöméstől égnek áll a hajam, de a páciens helyett egy fogorvos sem tudja megtenni a kontár módon végzett munka elleni lépéseket. 

Előzmény: fvcc (12491)
fvcc Creative Commons License 2014.03.10 0 0 12491

Ez így igaz: az eleje.

Ami meg a fogpótlások megtervezését illeti: amit a technikus készít, az van. Legfeljebb csiszolnak egy kicsit belőle...

Mondom mindezt kb. 20 fogorvossal kapcsolatban, akikkel az utobbi 3 évben kapcsolatba kerültem. Semmi jót nem tudok rájuk mondani. A legutóbbi 3 gyökértömésből "csupán" hármat cseszett el.  (hogy a koronákról ne is beszéljek!!!)

 

Érdekes: mindegyiknek van orvosi diplomája....

Előzmény: Pipicz Sándor (12490)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2014.03.10 0 0 12490

Ez tény, viszont a technikus nem végezheti el a tervezési, előkészítési munkákat az emberen, mert ahhoz orvosi diploma kell Magyarországon, csakúgy, mint az összes fejlett országban. Mivel az orvos úgymond a fővállalkozó, ő vállalja a munkáért a felelősséget, a garanciát etc... illetve neki vannak meg azok a képességei és tudásanyaga, ami a csonkok megfelelő előszítéséhez és a fogpótlás megtervezéséhez kell. 

 

Előzmény: fvcc (12488)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2014.03.10 0 0 12489

Nálam most 30 000/tag.

Előzmény: Tamiam (12486)
fvcc Creative Commons License 2014.03.05 0 0 12488

A fogtechnika töredékáron készíti. Az orvos részére, nem pedig neked :(

Előzmény: Tamiam (12486)
Tamiam Creative Commons License 2014.02.03 0 0 12486

Hol készítik a legolcsóbb cirkónium koronát Budapesten? Van valakinek tapasztalata? Én 37 000 és 50 000 között találtam... Van ennél olcsóbb?

Kékhold Creative Commons License 2013.12.11 0 0 12485

Kedves Sándor!

 

Köszönöm a válaszát, így már értem. :)

Még mindig nincs meg a záró tömés, majd januárban. Most a második próbatömés van bent, utána küldtek csak röntgenre, ami szerencsére azt mutatta, hogy minden rendben. Nincs granulóma, amitől féltem. :)

Második-harmadik alkalommal már tényleg nem is fájt a kezelés, nem is lett volna szükség érzéstelenítésre, csak úgy emlékszem, máskor első alkalommal kaptam. Nem baj, túléltem :)

Előzmény: Pipicz Sándor (12477)
mackota Creative Commons License 2013.12.07 0 0 12484

Sziasztok!

 

szentkirályi utca 47.


Van néhány rendes orvos,pl Stiedl Péter paradontológus, viszont akivel kellemetlen tapasztalatom volt, gyakornok Sápi Béla.Elkezdte a kezelésemet, és azon akadt ki, hogy telefonon lemondtam egy időpontot, mivel fertőző hasmenésem volt, 1 hétig ki se bírtam otthonról mozdulni. Ezek után közölte, hogy a fogam nem az ő dolga, menjek más dokihoz.
Mindezt kezelés közepén, amikor leszedte az állandó hidat a fogaimról, csak ideiglenest készített, szabadon hagyva a fognyakat.

Nem ajánlanám senkinek, mert azt gondolom, hogy felelőtlen és szakszerütlen doki.

Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.12.02 0 0 12483
Előzmény: Törölt nick (12481)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.12.02 0 0 12482

Ha vérzik az ínyed a legfontosabb dolgok sorrendben:

 

1. Fogkő-eltávolítása.

2. Plakk-retenciós felületek felszámolása (fogkő, érdes tömések, rosszul záró tömések, elálló szélű fogpótlások)

3. Intruálás, illetve annak elmagyarázása, megértése, hogy mitől vérzik az ínyed. Helyes fogmosási technika elsajátítása.

 

A fenti fogkefe a 3. pontban segít Neked, azaz nagyon profin lehet vele fogat mosni. Más kérdés, hogy a fenti fogkefe szerintem a kapható legdrágább per pill, 10-15 ezer forinttól már lehet kapni ugyanettől a gyártótól magas minőségű, használható elektronmos fogkefét. 

Előzmény: Törölt nick (12481)
Tulip90 Creative Commons License 2013.10.31 0 0 12480

Együttérzek veled, kívánom, legyen megoldás a problémádra. Te is stresszelhetsz emiatt rendesen....

 

Doktor Úrnak még annyit, sejtem, mi a személyes véleménye, amit nem ír ide... Megértem... Az enyém is az...

Előzmény: tündérlepke (12473)
Tulip90 Creative Commons License 2013.10.31 0 0 12479

Doktor Úr, köszönöm válaszát.

Elkeserítő, hogy mennyire ki vagyunk szolgáltatva, mi páciensek, kinyitjuk a szánkat, és történik mindenféle, az orvos semmit nem mond előre, csak csiszol és rombol... És hozzányúl fogakhoz, amiről nem is volt szó...

Vagy ez szaktudás hiánya? Mert ha logikusan gondolkodunk, még egy gyerek is tudja a választ. Egy fog tömése miatt nem rontunk el két mellette lévőt, ráadásul úgy, hogy visszacsinálni nem lehet...

Akkor most ez nekem így marad?!?!?

Tényleg nem lehet tenni semmit, esetleg koronákkal megemelni azon az oldalon a rágószintet? De az egy vagyon, és mi a garancia arra, hogy az sikerül.

Már nem tudom, milyen orvoshoz menjek... Mindenütt csak a csalódás... Hetek óta emiatt stresszelek, minden étkezésnél ezen "rágódok", illetve csak szeretnék, mert azon az oldalon nem megy....

 

Előzmény: Pipicz Sándor (12475)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.10.30 0 0 12478

Mivel a tünetek alapján a foga egyértelműen elhalt ezért mellőzték az érzéstelenítőt, magában a gyökércsatornában már nincs funkcionáló idegszövet.

Előzmény: Kékhold (12474)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.10.30 0 0 12477

A módszertani kézikönyvek szerint rtg készítése kell gyökértömés előtt. Abban látom az okt, hogy időpont nélkül körzeti rendelésen megjelent, ha manuálisan hívják elő a röntgent, akkor az a beavatkozáson felül további 10 percre megakasztja az egyébként időpontra érkező betegek ellátását. 

Azért az is hozzátartozik, hogy nem a röntgentől fog a foga meggyógyulni, és alapvetően felső metszőből 100 ból 99 ugyanúgy néz ki, ha a munkahosszt majd rendesen meghatározzák és a fogat rendesen gyökértömik, akkor semmi hátránya nem lesz belőle, hogy most nem készült röntgen.

 

Előzmény: Kékhold (12474)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.10.30 0 0 12476

Megint nem értem, hogy a fognyak érézkenységére miért terápia, hogy a rágófelszínből vesznek el?

Harapásemelő sín készítése után pár hét alatt emelkedhetnek a rágófogak annyit, hogy helyre jöjjön az okklúzió, ha már így alakult. Azonos vastagságot rárakni minden rágófogra elég bonyolult, nem tűnik kivitelezhetőenk. 

Ha felmerül az ötlet, hogy a szemfogakból vegyenek el, akkor tiltakozzon.

 

Előzmény: tündérlepke (12473)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.10.30 0 0 12475

Utólag egyikhez sem hiszem, hogy tartósan hozzá lehet építeni, főleg rágóerőnek itett helyen. 

Hát eleve a gyökérkezelt fog tömését kellett volna emelni, ha ez volt a probléma, nem a szomszédokat csökkenteni. 

Most erre nem tudok mit mondani, így láttatlanban. A személyes véleményem miatt orvosetikailag perelhetne a kolléga, azt sem mondom el. 

Előzmény: Tulip90 (12472)
Kékhold Creative Commons License 2013.10.26 0 0 12474

Sziasztok!

 

Régen jártam erre...

 

Most sajnos egy olyan problémám van, hogy elhalt a jobb felső egyes fogam, észre se vettem, egyik nap elkezdett fájni, másnap bedagadt, tegnap gyökérkezelték a helyi sztk-ban.

Kérdesem lenne, hogy az normális, hogy nem csináltak röntgent???

Eddig bármikor volt gyk-m, mindig volt előtte röntgen.

Most érzéstelenítést se kaptam...

tündérlepke Creative Commons License 2013.10.25 0 0 12473
Ugyan így jártam két hete, azóta keresem a megoldást. A hátsó fogaimat addig igazgatta a doki míg csak az elsők érintkeznek, nem tudok rágni, fáj az állkapcsom, egyik oldalon sincs szorító erő. Jobb oldalt kettőt tömött egyszerre, egyet kivett a harapásból, mert fognyak tömés után érzékeny volt. Mivel anyira nem éreztem a jobb oldalt,a balból levett picit. Így most egyik oldalt sem érzem,a szemfogamon záródik a fogsorom. Az ember azért megy orvoshoz, mert bízik benne, azért enged neki dolgokat, mert úgy gondolja, hogy ő tudja,ő ért hozzá..... lassan elfogyok, mert csak pépes ételt tudok enni....
Előzmény: Tulip90 (12472)
Tulip90 Creative Commons License 2013.10.23 0 0 12472

Tisztelt Doktor Úr!

 

Még a lenti hsz-mhoz kapcsolódva lenne egy kérdésem.

Szitu: a túl alacsony rágószintre beállított gyökérkezelt fogam mellett egyik oldalon amalgámszélű fog, a másik oldalon "Belle Glas" híd van. A doki mindkettő szomszédos tagból is lecsiszolt!!!!

Kérdés: Ha most kérem, hogy emelje meg a tömés szintjét, mert nem tudok így jól rágni, akkor a mellette lévőket is újra szintbe kell hozni.

LEHET AZ AMALGÁMHOZ KICSIT HOZZÁRAGASZTANI? LEHET A BELLE GLAS HÍDELEMHEZ MAGASSÁGBAN HOZZÁTENNI?

Azt tudom, hogy a kompozit tömésekhez lehet.

Ha a fenti 2 kérdésre "nem" a válasz, akkor most mit lehet tenni?

 

Köszönet a válaszért, remélem, világos voltam!

Előzmény: Tulip90 (12469)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!