Valóban, inkább eyriesii hibridje lehet, mivel az a legelterjedtebb Echinopsis faj. Bár mivel nagyon könnyen kereszteződik, akár spontán is, ezért lehetetlen az eredeti vérvonal megállapítása még génvizsgálattal is, nemhogy morfológiai jegyek alapján.
Echinopsis sp. egy hibrid változata az oxygonának. Estére nyitja ki nagy tölcsérvirágát és másnap délelőttre elvirágzik. Érdekessége, hogy ha van a közelben hasonló növény, akkor gyakran egyidőben virágoznak. Ez a fajfenntartás egyik lehetősége.
Köszönöm a kedvességed és kitartásod, de eddig egyszerüen nem jutottam el sehova, most pedig haza kell mennem. Még egy pár napig örzöm itt édesanyám házát, de igazán rengeteg elmaradt tennivaló van; még sose volt ilyen zsúfolt évem. És még mindig van két kurzusom, amit mindeddig nem sikerült lezárnom, ami igazán idegesítö.
Kedves növénybarátok, egy lavór kaktuszt szeretnék fölajánlani kaktuszrajongóknak: fajtája gömb, vagy anyósülés-kaktusz, két fajta, gyönyörüen évente virágzanak, csak kicsit sokan lettek. Gyerekek és felnöttek is vannak köztük. Elvitel Budapesten
Nekem volt már olyan, hogy egy bimbó áttelelt és tavasztól beindulva virágzott, de az nem strausii, hanem smaragdiflora. Az már két arasznyi mérettől rendszeresen hozza virágait.
Ha kap kellő napfényt és párásságot is, akkor még a második bimbó is kinyílhat. Sikerülhet.
Nekem már a sarjak is tekintélyes magasságúak. Az egyik 70, a másik 67 cm. A harmadik az kisebb, de annak sérült a csúcsa. Sajnos fél napnál nem tudok több fényt adni nekik, bár szabadban nyaralnak.
Igen, a Cleistocactusok többsége csak kellő kor és magasság után virágoznak a mi éghajlatunkon. Nekem is van egy 94 cm magas strausii-m és még nem mutatta meg a virágát.
Ez nyilván a helyi mikroklíma függvénye. Nálunk még ma reggel volt az első fagymentes nap. Lehet, ezért csak a húsvéti hétvégén jön el a szabadban való éjszakázás. Az előrejelzés szerint is akkortól kissé felhősebb idő várható, így a fokozatos fényadás is jobban érvényesül.
Ilyenkor még nem szoktam, de szerintem kiviszem a kaktuszokat a szabadba. Persze esőtől védett helyen, fóliával letakarva. Ti is kiviszitek vagy még vártok?
mi lehet a gond ezzel a cereusommal? Idosebb peldany, teleltetohelyen minimalis vizet kaptak miota osz van. Felul jelentkezett ez a folt. Voltak permetezve tobbszor is teleltetes elott.
Szerintetek bevigyem már a kaktuszokat? Igaz a hétre egy kissé hűvösebb időt mondanak, de utána az előrejelzés 15 °C körüli értékeket jósolnak és éjszakára 7-8 °C-ot.
Éjszakára letakarom őket fagyálló növénytakaróval és fóliával. Persze a földjük száraz. Mindig gond számomra mikor vigyem be őket, pedig már 20 éve vannak kaktuszaim. :)
A felső rész az csupán az elszáradt sziromlevelek. Amit Te zöld fiókának nevezel, az a termés, vagy magház. Amikor ez is beérik, az abban lévő fekete magokat lehet elvetni és belőlük nagy türelemmel felnevelni újabb növényeket.
Köszönöm a választ! Az időt tudom, ez a kaktusz legalább 30 éves és most virágzott harmadszor. A képen látható virág beszáradt részéből vagy az alatta lévő "zöld fiókából" lehet újat szaporítani? (Leválasztva és földbe téve?)
A beszáradó termésekben lévő beérett magokból új növények szaporíthatók. De a Ferocactuszok nagyon lassan nőnek, ezért évek telnek el, mire lesz belőle ismét virágzó új növény.
A Fero kaktusz idén is kivirágzott. (annyi virág akart lenni rajta, hogy nem is fért el. Kérdésem volna, a virágzás után hozott termés - ami a képen látható - mire használható, használható-e egyáltalán valamire (legyökereztethető?)?
Mit érdemes tenni velük? Nemrégen permeteztem minden növényt, de azóta több folt jelent meg ezen a növényen. Van esetleg bevált szer? Vagy kaparjam le őket egyesével?