Keresés

Részletes keresés

Hy Creative Commons License 2002.01.15 0 0 1
Majmegtudod, ha te kapod a nyögdíjad mellé a gyerekeidtől!
:o)
Előzmény: Geyza (-)
HJM Creative Commons License 1999.02.12 0 0 0

Hááát, volt/van erről is egy topic:a + 1 %. Javaslom, hogy nézzetek bele, meg az egyházak kapcsán érdemes ide is:Alkotmányos-e?

Előzmény: Geyza (-)
Geyza Creative Commons License 1999.02.12 0 0 topiknyitó
Szerintem nem sokra.
Mint bizonyára sokan közületek, én is "lelkes" adózó vagyok, és ilyenkor elgondolkozom azon, kinek kellene felajánlani az 1 (vagy 2x1) százalékomat.
Szerintem az első 1% felajánlása eléggé értelmetlen dolog, porhintés, áldemokrácia.
Ha megnézem az adóm e kis részéért versengő alapítványokat, legalább 90%-ukat őszinte szívvel támogatnám. Ki az, aki nem juttatna szívesen a beteg gyerekeknek, egyéb kórházaknak, iskoláknak, óvodáknak, szegényeket segítő intézményeknek? - A probléma viszont az, hogyan szelektáljunk? Tekintsünk el attól az esettől, amikor pl. a saját gyerekünk óvodája kér pénzt, ekkor szeintem logikus, hogy támogatom. Nálam - és sok más embernél - ez nem áll fenn, tehát választanom kell, hogy a János-kórház szívsebészetét, a Schöpf-Mérei gyerekosztályát, vagy a kiskunlacházai öregek otthonát támogatom (ezek teljesen légből kapott példák voltak).
Honnan tudjam, melyiknek mennyi pénzre van szüksége? Legtöbbünk nyilván nem tudja a választ, tehát pl. az a kórház (hogy ennél a példánál maradjunk) fogja a legtöbb pénzt kapni, amelyik a legügyesebb, legszívhezszólóbb reklámokat találja ki. De tényleg ez alapján kell dönteni? - SZERINTEM NEM.

Szerintem ezeket az intézményeket - illetve legtöbbüket - az állam bácsinak kell központilag támogatni, éppen erre van az adónk, mégpedig nemcsak 1%-a!!
Az államnak megvannak erre a jól megfizetett tisztviselői, találják ki ők, hogyan kell elosztani az adókat, ill. vitassa meg a Parlament! Ne a véletlen és a szimpátia döntsön.

A másik 1%-nak már több értelme van, mivel az egyházak támogatása - részben - tényleg függhet attól, mennyi hívük van. (Persze ez se 100%-ig igaz, hiszen ők is kell központi támogatást kapjanak pl. a műemléki templomok fenntartása és egyéb közhasznú feladatok ellátása céljából.

Arra kérlek Benneteket, írjátok meg véleményeteket, főleg az első 1 %-ról.

Géza

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!