Keresés

Részletes keresés

nagyanyo05 Creative Commons License 2011.08.21 0 0 64

A Himnusz nagyon fontos és pont úgy, ahogy ma is van!:) Akár A Szentkorona!:) Akárcsak a jobboldali kormányzás:)

Előzmény: dekóder (-)
Pókerarc Creative Commons License 1999.03.03 0 0 63
Nem nagyon tolonganak a bocsánatkérők...
r_bendegúz Creative Commons License 1999.03.01 0 0 60
Kedves Pókerarc és Handy-Bandy!

Trebi volt olyan kedves két linket adni a "Magyar Bálint a Törzsasztal vendége" topic-ban (Trebitsch 99-02-25 16:16 és 99-02-24 23:17), amikből mindenki jó közelítéssel véleményt alkothat magának.
Szerintem a Török úr által mondottakat félreértették, de nagyon óvatlanul nyúlt a témához.
tisztelettel
r_bendegúz

Előzmény: Pókerarc (58)
rezső Creative Commons License 1999.03.01 0 0 59
kösz kedves zsolt.

ha kérhetnék egy kis részletezést a belső svéd-finn állapotokról. Elméletileg a kisebbségi probléma kiváló megoldásának tartjuk az ottani szabályozást, de azt hallottam, hogy az érzelmi viszony koránt sem felhőtlen...

Előzmény: Werner Zsolt (55)
Pókerarc Creative Commons License 1999.02.28 0 0 58
Igazad van, hergelik IS magukat.
De emellett bizony egyre mélyebbre süllyednek.
Úgyhogy kéne már valami bizonyíték...
Előzmény: Handy Bandy (57)
Handy Bandy Creative Commons License 1999.02.28 0 0 57
"Ha MB hazudik, akkor másoljátok ide, hogy is volt valójában. Mert addig csak popsit csináltok a szátokból."
Dehogy! Csak hergelik magukat /biztos a liberálisoktól tanulták, hogy kell ezt csinálni.../!
Előzmény: Pókerarc (56)
Pókerarc Creative Commons License 1999.02.28 0 0 56
Kedves Mindenki!

bendegúz leírja, hogy MB szerint hogy történt az eset. Ebből kiderül, hogy szó sincs arról, amin néhányatok élcelődik.
Ha MB igazat mond, villám fiaként bocsánatot kellene kérnetek.
Ha MB hazudik, akkor másoljátok ide, hogy is volt valójában. Mert addig csak popsit csináltok a szátokból.

Előzmény: r_bendegúz (51)
Bum Baby Creative Commons License 1999.02.26 0 0 54
Kedves uraim egy nemzet hymnusza egy szent dolog!
Sajnos egyes urak ugy értelmezik, hogy kuglof az, vagy mi a lóf az ??
kex Creative Commons License 1999.02.25 0 0 53
Analóg kérdés:
Miért nem változtatjátok meg apátoktól örökölt neveteket, hátha nem felel meg e gyönyörü digitális korszaknak. Aki már megtette arra nem nagyon vagyok kiváncsi. Vállaljuk önmagunkat gyerekek,
a szomszéddal nem lehetsz békében ha magaddal nem vagy.
dekóder Creative Commons License 1999.02.24 0 0 52
Szerintem kezeljük fenntartással MB válaszait, legalábbis rezső kérdésére adott válasza, majd az azt követő (cáfoló), rezső által idézett interjúrészlet tükrében.
Előzmény: r_bendegúz (51)
r_bendegúz Creative Commons License 1999.02.24 0 0 51
All,
úgy érzem, ennek a válasznak az idemásolásával tartozom az igazságnak és Török Andrásnak. MB üzenetében a kiemelés tőlem.
tisztelettel
r_bendegúz

Magyar Bálint 1999-02-24 10:48:19

Kedves r bendegúz!
Rosszak az információid. Török András a Széchenyi könyvtárban egyrészt azt javasolta, hogy hozzanak létre egy honlapot, amely a Himnusszal kapcsolatos információkat, kutatásokat tartalmazná és ehhez fel is ajánlott a maga részéről 10 ezer forintot. Másrészt azt javasolta, hogy írjanak ki pályázatot a himnusz_versformájában (azaz 8 strófás, 64 soros kötött versformában) költők között a napjaink_sorskérdéseiről_irandó művekre.
Ezt csak célzatosan lehet úgy értelmezni, hogy Török András a Himnuszunkat le akarná cserélni másikra.

r_bendegúz 1999-02-11 18:56:48

Tisztelt Magyar Bálint!
A Törzsasztalon vita indult "Hymnus - vagy amit akartok" címmel. Az indítója így hangzik:
"1999. január 21-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Széchényi Könyvtárban rendezett megemlékezésen az egykori szabad demokrata vezetésű kultusztárca helyettes államtitkára, Török András felszólalásában a következő javaslatot tette: a milleniumi emlékbizottság hirdessen költői pályázatot új himnusz írására. Az indok, hogy Kölcsey és a Himnusz halhatatlansága a digitális korban, a jelenlegi módon csak ideig-óráig tartható fenn, és a Himnusz pillanatnyilag még nem múzeumi darab, de úton van afelé."
(elnézést a témagazdától, hogy a másoláshoz nem kértem a beleegyezését. Remélem nem orrol meg érte).

Kérdéseim:
- Ön szerint is meg kellene hirdetni egy himnuszpályázatot?
- Hogyan szokták az SZDSZ-en belül kezelni az ilyen egyéni kezdeményezéseket?
cosmopoli Creative Commons License 1999.02.12 0 0 50
Kedves rezső,

Örülök, hogy nevem, emailem s hozzászólásom révén ilyen jól be tudsz határolni engem. Bevallom, ez nekem ritkábban sikerül magammal kapcsolatban.

Amúgy valóban elnézésedet kérem, mert félreértettem azt amire te a valóságban reagáltál.
Bocs.

Ami viszont a magyarkodás vádjának kérdését illeti, részben ellent kell mondanom. Az én személyes tapasztalataim szerint ugyanis korántsem tipikusan magyar jelenség, hogy egyesek kritikusak, elutasítóak, esetleg teljesen indifferensek saját nemzeti szimbólumaik, szent történeteik, stb. iránt. (Csak ha a müvészeknél maradunk, minden országban találsz olyasvalakit, aki éppen az ilyen szimbólumok átalakítása, karikírozása révén igyekeznek valami újat mondani, ezek a müvészek már ilyen renitens fajta.)

Az sem kizárólag magyar jelenség, hogy egyesek úgy vélik, hogy mások eltúlzottan hivatkoznak nemzeti voltukra, esetleg éppen sekélyesen, minden valódi tartalom nélkül, mintegy frázisként elcsépelve azt aminek pedig valóban lehet értéke. Mert a magyarkodás vádja szerintem valami ilyesmiről szól, legalábbis a szó jelentését én csak igy tudom felfogni.

Nem tudom, hogy más nyelven létezik-e olyan mint németkedni, vagy angolkodni, vagy éppen románkodni de hát lehet hogy a mi nyelvünk ennyiből játékosabb (rögtönzött felmérésem alapján román és orosz ismerőseim azt modták, hogy mintha volna valami ilyesmi szavuk, de nem jut eszükbe - a jelenséget viszont ismerték).

Abban viszont valószínüleg egyetértünk, hogy nálunk az elmúlt negyven évben a hatalom kicsit másképp viszonyult a nemzet ideájához mint akár némely szomszédunk. Ennek csak részben volt oka csúfosnak ítélt világháborús részvételünk, inkább arról van szó, hogy 56 után (melyet a hatalom a maga berkeiben alapvetően nacionalistának ítélt) a nemzeti ideológia direkt felhasználása nem igazán volt lehetséges (nem úgy, mint pl. Romániában). Hasonló helyzetben voltak amúgy a németek is, különösen a keletiek.

Hogy ebből a háttérből következik-e az, miszerint nálunk a nemzeti büszkeség kevésbé lenne szalonképeseb "egyes értelmiségi körökben" mint máshol, azt nem tudom. A kutya persze ott van elásva, hogy mit értünk magyarkodás, vagy éppen nemzeti büszkeség alatt. Tartok tőle, hogy mindenki máshol húzza meg a határt.

A Demokratáról szóló tippet kösz. Majd megnézem.

cosmopoli
Előzmény: rezső (48)
HAME Creative Commons License 1999.02.12 0 0 49
Ugyanmá, kedves Krisztián!
Mér kellene másokat is égetni? Nem elég neked, ahogyan magadat égeted?
Előzmény: Jaccuse (47)
rezső Creative Commons License 1999.02.12 0 0 48
Kedves cosmopoli!

Nevedről, meg reagálásodról - nem utolsó sorban emilcímedről - a latin közmondás, a nomen est omen jutott eszembe. De nézzük sorjában:

ad 1. Nem a himnuszváltás javaslatra írtam, hanem a finn himnusz, svéd ember téma utáni "mgyarkodás" szövegre reagáltam. (Egyébként olvass figyelmesebben. Török nem mondott ilyet. Persze, amit mondott az is éppen elég ahhoz, hogy nagyon erősen kell visszafognom magam.)

ad.2 Teljes biztonságban csak a halál eljövetele felől lehetünk.

ad. 3. Most olvastam a Demokratában. Ha valódi a szöveg, akkor kétségbeejtő.

Namost a tartalmi rész. Természetesen minden európai országot nem ismerek, de java részét igen. Már csak a közel húsz évig tartó idegenvezetői múltam miatt is. De elmesélem első jelentős külföldi élményemet a tárgyban. 18 éves koromban elmentem stoppal Lengyelországba. A krakkói srácot, akivel korábban leveleztem, éppen behívták katonának, de hazajött. És döbbenetemre ragaszkodott, hogy katonaruhába menjen misére, mert büszke volt rá, hogy ő lengyel katona, és a lengyelek jó katonák, hősiesen harcoltak.

A kontraszt nagy volt, mert én örültem, hogy megúsztam a katonaságot, és azt tanultam, hogy amikor mi katonáskodtunk, mindig azokat a szerencsétlen szomszédainkat (román, szerb stb.) bántottuk, és szégyelljük magunkat. Aztán rá kellett döbbennem, hogy a lengyel nacionalizmus a visszafogotabbak közé tartozik... No de olyan sajtóhadjárat "lengyelkedés" miatt, ami nálunk időnként végigsöpör, ott elképzelhetetlen.

Generálisan nyugodtan mondható egyébként, hogy a magyar helyzethez fogható kontinensünkön nincs. De ha Te tudsz ellenpéldát, megköszönöm. Portugália és Románia biztosan nem jó.

Az USA-t nem ismerem, és sokáig bevettem a hazai (nem véletlenül írom ezt a szót a magyar helyett) tömegtájékoztatás dezinformációját az ottani attitűdről. Aztán jött az atlantai olimpia...





Előzmény: cosmopoli (45)
Jaccuse Creative Commons License 1999.02.12 0 0 47
Na, ez a topic kezd kifulladni. Úgyhogy, kedves dekóder, itt az ideje, hogy bekopizd: mit is mondott TA valójában. Vagy én égesselek, hogy megint hülyeséget beszéltél?
cosmopoli Creative Commons License 1999.02.12 0 0 46
bocs az előbbi ismétlésért, nem szándékos.
bocs az előbbi ismétlésért, nem szándékos.

cosmopoli
cosmopoli Creative Commons License 1999.02.12 0 0 45
kedves rezsö,

Irod:
"De egy dologban tényleg kivételek vagyunk. Sehol nincs olya értelmiség (főleg médiaértelmiség) Európában, amelyik ilyen dühödten hadakozna saját nemzetének a nemzeti érzést kimutató viselkedése ellen."
csak két kérdésem van:
1. biztos vagy benne, hogy azt az ominózus himnuszváltásos javaslatot a nemzet érzést kimutató düh motíválta?
2. minden biztonsággal ki mered jelenteni, hogy egész kontinensünkön nincs egy szál másnemzetiségü értelmiségi aki esetleg valami hasonlót felvetett saját honában?
(csak azért kérdezem, mert te láthatólag sokkal járatosabb vagy az európai értelmiség megnyilvánulásait illetően, a portugáloktól kezdve egészen a románokig, mint például jómagam.)

Amúgy mielőtt még úgy felhergelnénk magunkat a topicnyitó hír hallatán, utánanézett már valaki, hogy az valójában hogyan is hangzott el?

előre is kösz a válaszért

cosmopoli
Előzmény: rezső (43)
cosmopoli Creative Commons License 1999.02.12 0 0 44
kedves rezsö,

Irod:
"De egy dologban tényleg kivételek vagyunk. Sehol nincs olya értelmiség (főleg médiaértelmiség) Európában, amelyik ilyen dühödten hadakozna saját nemzetének a nemzeti érzést kimutató viselkedése ellen."
csak két kérdésem van:
1. biztos vagy benne, hogy azt az ominózus himnuszváltásos javaslatot a nemzet érzést kimutató düh motíválta?
2. minden biztonsággal ki mered jelenteni, hogy egész kontinensünkön nincs egy szál másnemzetiségü értelmiségi aki esetleg valami hasonlót felvetett saját honában?
(csak azért kérdezem, mert te láthatólag sokkal járatosabb vagy az európai értelmiség megnyilvánulásait illetően, a portugáloktól kezdve egészen a románokig, mint például jómagam.)

Amúgy mielőtt még úgy felhergelnénk magunkat a topicnyitó hír hallatán, utánanézett már valaki, hogy az valójában hogyan is hangzott el?

előre is kösz a válaszért

cosmopoli
Előzmény: rezső (43)
rezső Creative Commons License 1999.02.12 0 0 43
Kösz Pancho, nem is vettem magamra. Csupán a párhuzamot nem értem. Budakeszin is ki van írva sok minden németul a tíz százaléknál kevesebb német dacára.

A toleranciánk talán nem éri el a jelenlegi finnekét, de nem éppen nekünk kell ezt a példát felmutatni.


Másik kérdés, hogy minél kisebb a "kisebbség", annál könnyebb toleránsnak lenni. Valamint az, hogy közelről ez sem olyan szép. A finnek lelkesen gúnyolják saját svédjeiket, akik viszont nagyon lelkesen törnek borsot a többségiek orra alá. Persze, ez csak afféle évődés, térségünk gyakorlatához képest.

De egy dologban tényleg kivételek vagyunk. Sehol nincs olya értelmiség (főleg médiaértelmiség) Európában, amelyik ilyen dühödten hadakozna saját nemzetének a nemzeti érzést kimutató viselkedése ellen.

No ezért tettem ezt a megjegyzést. És nem személy szerint Neked.
pancho Creative Commons License 1999.02.12 0 0 42
Bocs, rezső, ha nem voltam világos, nem neked szólt a "magyarkodós" rész. Amúgy a finnek egész jó megvannak a svédekkel, minden (utcanevek, a legkisebb csokoládé felirata, bármi) két nyelven van kiírva Finnországban az 5 (öt!)%-os svéd kisebbség miatt. Elég jó példa a toleranciára.
Előzmény: rezső (40)
rezső Creative Commons License 1999.02.12 0 0 41
Nincs probléma. Fischer nem pattogóst mondot, csak azt, hogy az eredeti kotta szerint valamivel gyorsabb volt.

Azért nem érdekes a kérdés a kulturhistóriai adalékon kívűl, mert ha a magyar nép lassította le, akkor így szereti, tehát így kell énekelni.

Ha majd "felgyorsítja", akkor gyorsabban.
Előzmény: Lui Kátorz (38)
rezső Creative Commons License 1999.02.12 0 0 40
Kedves Pancho! Kösz a kiegészítést.

No de mi köze ennek (mármint, hogy svéd ember írta a finn himnuszt) a "magyarkodáshoz"? Gondolod van "finnkedés" és "dánkodás" is?

Sőt, mintha Erkel ősei sem Árpáddal jöttek volna be. Családjának egy része (XVIII-XIX század) itt vannak néhány száz méterre tőlem eltemetve a "sváb" Budakeszin. Vagy mit kezdesz az izraeli himnusszal, amelynek alapja egy magyar népdal. (A csehszlováké detto) Ők akkor most "zsidóskodnak", vagy "szlovákoskodnak", ha sajátjuknak érzik, gondolják?

Nincs valami olyan hely a hálón, ahol össze vannak gyűjtve a himnuszok? Ugyanis sok szép van köztük, és Wágner úr biztosan szívesen feltenné zenei gyűjteményébe őket.

A Trebitsch például nemrégen kotorta elő a székely himnusz egy előfordulását.
rezső Creative Commons License 1999.02.12 0 0 39
próba
Lui Kátorz Creative Commons License 1999.02.12 0 0 38
Bocs, megtaláltam a keresett hivatkozást:

babe 1998.11.24 15:04

"Srácok, adnék egy kis utánnajárást igénylő háttérinfót. A Kepes műsorában Fischer Iván azt mondta, hogy az eredeti Erkel verzió egy verbunkos (vidámabb, pattogós ritmusú)dallam volt, csak a nép szája formálta ilyen kesergővé. Tehát az eredetit kellenne újra divatba hozni és megoldódott a probléma."

Ez igen, ez aztán pontos, egzakt. És hát, ha maga Fischer Iván mondta…
Kérdéseim azért továbbra is állnak.

Előzmény: pancho (36)
Lui Kátorz Creative Commons License 1999.02.12 0 0 37
Bocs, de nincs időm átböngészni a linkeket. De legalább áruld el nekem:
- Ki volt valójában Erkel helyett a Himnusz zeneszerzője?
- Honnan tudjuk, hogy Erkel verziója másként hangzott? (Fentmaradt eredet kézirat, stb.)
- Mikor született ez a mostani verzió?
Előre is kösz.
Előzmény: pancho (35)
pancho Creative Commons License 1999.02.12 0 0 36
Ja, természetesen Lui Kátorz előtt Offtopic vége, bocs.
Előzmény: pancho (35)
pancho Creative Commons License 1999.02.12 0 0 35
Offtopic
A finn himnusz címe helyesen Maamme :-)
(Földünk vagy Országunk, ahogy tetszik), és nem tudom, tudod-e, de eredetileg svéd nyelven írta egy (ha jól emlékszem) Runeberg nevű, svéd nemzetiségű finn állampolgár, és évtizedekkel később fordították finnre és zenésítették meg (ezt csak a nagyon magyarkodók részére jegyezném meg...).
Lui Kátorz:
A TV-ben volt róla szó pár hónapja, már nem tudom, ki adta elő, zeneszerző volt a lelkem, és határozottan a Himnuszról beszélt, meg Erkelről, nem a Szózatról meg Egressyről. Ő biztos tudja, tud kottát olvasni, én max. böngészni, meg nem is folytattam ilyen irányú tanulmányokat. De ha megnézed alant a hivatkozást (HJM, 1999.02.11 21:31 ), ott írnak is erről, ha jól emléxem.
Előzmény: rezső (29)
pancho Creative Commons License 1999.02.12 0 0 34
Igen, dekóder, de nézz a naptárra: 1999-et írunk.
HJM: Láttam. Azért írtam le, hogy hogy kell helyesen. Amúgy különírva is "Himnusz"-szal lenne, mivel a rag nem -al, hanem -val, aminek a v-je hasonul.
Előzmény: dekóder (19)
HJM Creative Commons License 1999.02.12 0 0 33
Egyetértek.
Előzmény: rezső (29)
Lui Kátorz Creative Commons License 1999.02.12 0 0 31
" Erkel tata állítólag nem is ilyen zenét szerzett hozzá, hanem valami verbunkos-tempójút"
Erkel ilyen zenét szerzett hozzá, nem "később formálták ilyenre". (Mellesleg az kezdő hangsort - Erkel saját bevallása szerint - a pozsonyi harangok "ihlették".) A "verbunkos-tempó"-t a Szózat zenéjével kapcsolatban szokták emlegetni. Bizonyára innen a kavarodás.
Előzmény: pancho (18)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!