Már átlagban kéthetente van futam, söt egymás után 3 hétvégén is
Pár gondolat meg:
Én szerintem sokat vesztett a vonzerejéből a sport.
Schumacher idejében sokkal nagyobb rajongással néztem legalábbis én.
Ami vele történt,azt sajnáljuk mindannyian persze, főleg hogy nem élvezheti elért sikereit.A forma 1 legnagyobb versenyzője,bár mint már delelőtt írtam, ha versenyképtelen autót kapott volna, vagy olyan csapatban versenyez ami nem esélyes, ma nem őt tüntetnék ki.Egy minardival aligha lett volna világbajnok 7*X...bár azzal pontot is csak elvétve szerzett volna.
De mindegy is, Schumié a cím.
Minden versenyző megérdemelne hogy nyerjen legalább 1 szer.
"Idén rengeteg verseny van azt tudom, ennek okát nem vágom.Ti?"
A versenyek száma évek óta növekszik, ennek egy oka van, a pénz. A versenyt rendező pályák versenyenként több tízmillió dollárt kifizetnek a Forma-1 pénzügyeiért felelős cégnek, hogy versenyt rendezhessenek. Minél több versenyt rendeznek egy évben, annál több pályától lehet beszedni ezt a pénzt.
60psivel fékezett és előtte is ugyanilyen fékerőt használt többször is a fékek melegítésére, majd jött VER és másodpercekkel később lépett csak a fékre és csak 40psi-t nyomott. előadta a hattyú halálát, a stewardok meg bekajálták
Ment a like. Én is erre tippelek, megúszás van. Mert mi van, ha még a tipikusan esős pályákon se lesz eső, pl. Silverstone tavaly. Nálunk se volt évek óta eső, ennek ellenére előfordult párszor, hogy végig szakadt. Most talán júliusban letudjuk a felhős időt (mint ma), és akkor augusztusban megint lehet reménykedni, hogy napos Hungaroring lesz.
Már egy bő 10 éve nem nézem a forma 1 ez, meguntam.Korábban szegény Schumi és Vettel révén belefutottam(tunk) hosszú győzelmi sorozatokba, ez meguntatta velem ezt a sportot.Bár én mindig érdeklődéssel figyeltem a kisebb csapatok versenyét is, Szakon Yamamotóért rajongtak po ,mikor versenyzett a Hispaniánál, meg Baungartmer Zsolt az egyetlen magyar forma 1 és versenyző is nagy favorit ,mint mondjuk minden normál magyarnak.Igy a minardi is kapott egy kis reflektorfényt.És az egy db pont amit szerzett, az is kiemelte a képességeit.Csapattársa nem szerzett pontot abban az évben.
A kis csapatok most nem tudom melyek, de szerintem ha Schumacher nem a mezőny legjobb kocsijában ült volna nem nyert volna mindig.Vagy általában.Ha minardival vagy Hispaniával stb ment volna,nem nyert volna, más kérdés hogy pár pontot el csípett volna, a képességei miatt.Ugyanez Hamiltonra is igaz, meg Vettelre.
Én végigmennék minden versenyzővel az összes csapaton.Egy újságban olvastam is ilyenről
Én évekig minden autó motort megvettem, bár azóta már 15 év eltelt
Ezek egy része már eltűnt vagy olyan szakadt hogy kidobtuk.De kb 60 db van még
Jó szurkolást nektek a 40 magyar nagydíjra ,bár én nem biztos hogy nézem.
Idén rengeteg verseny van azt tudom, ennek okát nem vágom.Ti?
kábé ilyen egy podcast, amiben VER rajongók összejönnek és erősen rácuppannak az imádottra:) Wégé amúgy tök jó dolgokat mond a vezethetőségről, a pilóták közti különbségről, csak ez a mázas imádata ne lenne VER iránt, sokkal fogyaszthatóbb lenne:) valahogy viszont arról nem esik szó, hogy a határon túl történő tudatos autózás az hogyan fér bele ebbe az imádatba. pedig a futamokon már sokszor jelzi, ha VER túlmegy ezeken a határokon zsigerből, ami ugye nem az ő zsenije, hanem éppen ellenkező tulajdonsága.
A glória szerintem nem egészen jó példa, a kettőt én nem tudom összehasonlítani ezen a téren. Hogy kiáll-e a kocsiból valami pöcök vagy sem, amitől egyébként biztonságosabb lesz a kocsi, az egészen más tészta, mint az, hogy van egy jelenlegi autó koncepció, ami gyakorlatilag csak a száraz körülményekre alkalmas. Foglalkozni meg valószínűleg akkor fognak ezzel a gonddal, ha a 24-ből legalább a futamok harmadánál elképzelhető/várható, hogy esőgumit és használható látási viszonyokra esélyt adó kocsikat kell kiállítani a rajtrácsra. Nem vagyok statisztikus, ezt Hierro-ra bízom, de nekem úgy dereng, amíg évente 15-17 futam volt, akkor arányaiban több futam számított esősnek, mint a mostani 24-esnél. Most kisebb százalékban vannak ilyenek szerintem, a koncepció is olyan, amilyen, végtelen kassza sincs engedélyezve a csapatoknál, így egyáltalán nem csodálkozom rajta, hogy nem akarják megoldani ezt a problémát.
A másik meg, hogy akár lenne jó megoldás erre, akár nem, a gyakorlati megvalósítás során úgyis mindig az történik, hogy HA tudnak menni, ÉS már nem esik az eső, 10-20 kör alatt, egy harmad futamnyi idő után már úgyis interekre (a bátrabbak/hülyébbek slickekre) váltanak. Ennyit kell kibekkelni, VAGY megvárni, amíg magától is létrejön ez az állapot a pályán, amire már rá lehet engedni a jónépet. Éves szinten mondjuk mennyi? van három esős futam?, amiből ha összerakjuk a tényleg kezelhetetlen időszakot, kijön mondjuk egy komplett futam, amíg kicsit több chips fogy a tévé előtt. Három száz kilométer miatt fejlesszenek egy teljesen másként viselkedő kocsit, ami aztán a századok második felében már nem is kell?
Nem azt mondom, hogy ez egy álprobléma, amin csak mi vekengünk, csak azt, hogy racionálisan meg lehet azt is magyarázni a másik oldal részéről, hogy ez miért nem éri meg.
Azért ha rontos lenne, akkor még ebben a szezonban megoldanák, egy 2022-s Red Bull, a Pirelli kell hozzá, pár aero szakember, és egy tesztpálya, fellocsolva, közel teljesen elzárt csatornákkal....4-5ezer tesztkilométer, és kész.
Nyilván én se arra gondoltam, hogy egy Parkside szerszámkészlet és 15 perc megoldja a kérdést, de jó lenne látni, hogy foglalkoznak vele, mint anno a glóriával. Az is teljesen az alapoktól indult, prototípus védőizékre lődöztek gumikat, aztán pár év alatt összehozták. Az új autókba már bele kellett tervezni, vagy lehetett hazamenni; senkit nem érdekelt, hogy milyen lenne az autó a glória nélkül, rajta van és kész.
Akkor bizony marad a szegényember választása; "ha csak évente 1-2 alkalommal kerülne sor az alkalmazására, és arra se lehet igazán felkészülni, akkor hagyjuk a p*csába ezt az egész esős témát, ússzuk meg valahogy, tegyük fel az intereket, azt' majcsak lesz valami..."
Az esős teszten az volt a tanulság, hgoy nem is a baromi sokat kiszorító esőgumik húzzák fel a vízet, hanem az autó szívóhatása.
De ha megemeled olyan mértékben ahogy írtam, ott annyira leromlik a szívóerő hatásfoka, hogy erre is hatással lenne. De nyilván így is sokat fel fog rántani, ez van.
Tesztelni kellene, de nincs rajta a fókusz.
Azzal ha erősen megemelik az autót azzal elég sok problémát enyhítenének, mellé kellene egy olyan esőgumi ami nem rekordmennyiségű vízet szed fel, csak működjön...mert nem az a lényeg hoyg legyen egy olyan gumi ami rekordokat dönt(ene) de nem használják, hanem hogy a probléma megoldódjon, vagy legalábbis közelebb kerüljünk a jó esős versenyekhez.
...és ha már van ez a szoknya, ami odarántja a kocsit a talajhoz, és a kocsi alja nincs túl messze a talajtól (hogy egyáltalán, azért legyen valami tapasztó hatása, ne csak a szárnyak nyomják lefelé a kocsit), a talajon lévő esővízzel mit kezdene a szívóhatás?
Kezdem úgy érezni, hogy messze nem olyan egyszerű erre a gondra a megoldás, mint a dácsiáknál és szuzukiknál... :)
A szívóhatás és a jelenkori légáramszoknya ami szabályozza az egy elég bonyolult dolog, de két dolog egészen biztosan kell hozzá, megfelelő tempó, és megfelelő hasmagasság...nyilván a légkör legyen alap :D
Tehát ha megemeled a hasmagasságot akkor a szívó hatás csökken, ha lecsökken a tempó akkor a szívó hatás csökken. Tehát esőben jóval alacsonyabb tempónál, magas hasmagasság mellett nem lenne annyi szívóhatás ami lehúzná a padlóülemezt a talajra, tehát nem jönne létre a delfinezés (ugye a delfinezés, az amikor a szívóhatás lehúzza a padlólemezt, ezzel megszüntetve az áramlást, ekkor felugrik a padlólemez, megint megjön a szívóhatás, az megint lehúzza a talajra a padlólemezt, akkor megint megszűnik és megint fellökődik a padlólemez, megint megjön a szívóhatás...stb-stb.)
A hasmagasság megfelelő mértékű megemelésével, a szívóhatás, és az autó felületére ható leszorítóerő aránya eltolódik az utóbbi felé,...ha ilyenkor engednék a meredekebb szárnyakat akkor még inkább.
De a hasmagasságot vagy 10cm (hasamraütöttem) mértékkel kell emelni,...szóval nem kicsit. Egyfelől hogy tutira ne ússzon fel az autó alja, másfelől a nagyobb szárnyak se toljanak le annyit hogy megint az elvártnál jobban lecsökkenjen a hasmagasság (pláne ha puhítják a futóművet esőre).
Amennyiben az autó alkalmas a vízen járni, akkor már csak a látótávolság a gond, mert az a kb. 50liteer víz..ha jól emlékszem amit az esőgumi felszed/kiszorít,...az valahova kerül, mindenképpen.