Keresés

Részletes keresés

wazon Creative Commons License 2003.08.21 0 0 3
hát nem lett túl sok sikere...
Előzmény: Sicc- (1)
Mészáros Ferenc Creative Commons License 1998.10.13 0 0 2
Sajnos a magyar politikai kultúra alapján nem valószínű, hogy a politikusokon kívül az egyszerű emberek is láthatják az Eurorégió egyébként fennen hangoztatott előnyeit.
Karl Stix úr pedig korábbi magyarellenes kijelentései miatt nem biztos, hogy megfelelő partner számunkra.
Egy szabadúszó újságíró Vas megyéből
Sicc- Creative Commons License 1998.10.13 0 0 1
Volt MHB/ABN AMRO-ban dolgozó informatikusként üdvözletemet küldöm és sok sikert kívánok Boros Imrének.
nemeth Creative Commons License 1998.10.13 0 0 0
Szerintem Burgenland és Nyugat-Magyarország kölcsönösen egymásra vannak utalva,hiszen egy gazdasági,földrajzi egységet alkotnak. A határ két oldalán csak úgy boldogulhatnak az emberek, ha az országhatártól függetlenül egy régióban gondolkozunk.Zala kimaradása azért indokolt, mert itt a most Magyarországhoz tartozó agglomerációs központok,illetve egykori vonzáskörzetük kapcsolatainak újraélesztéséről van szó. Ebben pedig a Vas és Győr-Moson-Sopron megyeiek érdekeltek.
Burgenlandnak pedig nem mesterségesen erőltetett központokat kell kialakítania (lásd Kismarton,Felsőőr)hanem a történetileg kialakult regionalitásban kell bízni.Eszerint pedig Szombathely, Kőszeg, Sopron voltak mindig is a kistérségi központok a régión belül. Burgenland megalakulásakor az e városoktól való elzártság volt a probléma. A túloldalon pedig a vonzáskörzetek elvesztése. Nőljön össze fejlődjön együtt ami egybetartozik, s ennek a régiónak a fejlődése hasznára válik mindkét országnak. Burgenland nem lenne a legszegényebb tartomány, Nyugat-Magyarország pedig maga után húzhatná a többi országrészt.
Nagy Eszter Creative Commons License 1998.10.12 0 0 topiknyitó
A műsor szerkesztőinek ajánlója:

Mélyvíz
1998. október 13. kedd, 22.10 MTV2

Sokszor elhangzott, de máig visszhangtalan maradt az a kijelentés, hogy a magyarországi megyerendszer nem alkalmas az uniós régiókkal való kapcsolattartásra. Most, az első hivatalos magyarországi eurégió megalakulásakor, minden eddiginél hangsúlyosabban vetődik fel a magyar közigazgatási rendszer átszervezésének kérdése.
Október 7-én az ausztriai Kismartonban (Eisenstadt) ünnepélyes keretek között jött létre az első eurégió, amelyben Magyarország is érdekelt. Burgenland, Győr-Moson-Sopron és Vas megye tartozik egybe. Mit jelent az összetartozás? Miért maradt kívül Zala megye? Miért nem bővíthető a kör egyelőre a keleti országrészek felé? Mi a jelentősége és a haszna az eurégiónak? Hol tart jelenleg a magyarországi régiók szerveződése és ezek a törekvések milyen pontokon metszik keresztbe a történelmi múltból örökölt megyerendszert? Ha a nyugat-dunántúli térség fejlesztése, gazdasági érdekei egyre inkább Burgenlandhoz és ezen keresztül az Európai Unióhoz igazodnak, elveszíti-e jelentőségét és befolyását a központi hatalom, valamint a megyei igazgatás? Ausztriának (közelebbről Burgenlandnak) milyen érdekei fűződnek az eurégiós társuláshoz? Minek köszönhető, hogy az osztrákok korábban sokat hangoztatott fenntartásaik helyett mára Magyarország EU csatlakozásának támogatóivá váltak?

Ezen az estén a Magyar Televízió szombathelyi körzeti stúdiójában találkoznak a Mélyvíz vendégei: Karl Stix burgenlandi tartományfőnök, Boros Imre tárca nélküli miniszter, Botos Gábor a Győr-Moson-Sopron megyei, Pusztai Gyula a Vas megyei és Varga László a Zala megyei közgyűlés elnöke, Cornelia Krajasits, Rechnitzer János és Csapó Tamás térség-kutató, Szegvári Péter h.államtitkár (MEH), Győrffy Gábor a soproni Phare CBC iroda vezetője, Csonka Tivadar és Michael Leier vállalkozó.

Szerkesztő-műsorvezető: Horváth Szilárd.

A hozzászólásokat eljuttatjuk a műsor résztvevőinek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!