Igen, Franciaország kül- és katonapolitikája külön téma is lehetne.
Gombperec,
úgy érzem, Franciaország reakciójában jelen esetben nem a helyi gazdasági érdekeltségek jelentették az elsődleges motivációt.
A franciák a Világháború és az azt követő amerikai segélyek óta, mindig igyekeztek kialakítani magukról egy USA-tól független képet. A nemzetközi problémák francia megoldása annyit tesz, hogy negálják az USA álláspontját. Az angolszász világrend rendben rosszul érzik magukat és megpróbálnak egy ellenpólust kialakítani. (Elnézést egy kicsit elkalandoztam Irak-tól.)
Hűha, mennyi "kizárólag, vagy vallási egyeduralomra épülő, vagy a demokráciát kicsit félválra vevő" hozzászóló volt itt alant! :-)
Egyébként a megfigyelés jó, de kivételt képeznek ez alól a franciák. Így inkább azt mondhatnánk, hogy olyanok tépték a szájukat, akik szeretnének olyan nagyfiúk lenni, hogy ők is ilyet tehessenek, de nem azok és ez fáj nekik. Ehhez szeretnének néhány jópontot begyűjteni az egyébként feltűnően hallgató arab államoknál. Így nézve már a franciák sem lógnak ki a meghatározásból.
Érdekes, hogy kizárólag, vagy vallási egyeduralomra épülő hatalom, vagy a demokráciát kicsit félválra vevő országok ítélték el a szerintem egyértelműen józan, nagyobb bajt megelőző bombázást. Pl. Oroszország, Kína, Vatikán.
Egyébként van egy topic Mér nem Izraelt címen egy nem éppen közelkelet - szakértőtől.
Üdv: Olahim
ahogy elnézem, nekünk már csak az utólagos polemizálgatás maradt itten a Támadás lefújását követően. Érdekes párhuzamokat és kiszögelléseket olvastam az utolsó hozzászólásokban Németországgal, Jugoszlávia utódállamaival stb. kapcsolatban, de már nem tudom, ki mondta azt, hogy aggódik a nálunk becsapódó, ideggázzal teli rakéták miatt. Hát én is, nem magamat féltvén elsősorban.
Azt is el tudom képzelni, hogy a dolognak nagy köze van a sliccemberkéhez (aki már lehet hogy csak percemberke), illetve a még-utoljára-jótkaszálunk-ahadiiparon helyzetnek. Mindenesetre én csak csendben aggódom, remélem, jövőre is veletek ugyanitt.
Boldog, _békés_ karácsonyt, feleim.
Bum Baby,
ha már nekem címzel kirohanásokat, akkor azt hiszem, joggal lenne elvárható, hogy figyelmesen elolvasva az általam írtakat, az abban foglaltakra reagálj. Amíg nem így teszel -akár azért, mert képtelen vagy rá, akár mert más elképzelésed van a dologról-, nem tekintelek vitapartnernek.
Irokéz, ha ép azokat kell védeni akik Magyarországot se kimélték a történelem folyamán, milyen tájékozottan és "objektiven" tudod elterelni a figyelmet a lényegröl. Ráadássul ugy csinálsz mintha, Horvátország, Szerbia, vagy Bosznia nem Jugoszláviától független államok lennének. OPI kezdi jól látni a dolgokat csakhát az elözöekben valamelyik nem volt képes felismernia a Kinai Komunista diktatura és Iraki és álltalában minden diktatura közös jellemzöjét, ezért voltam kénytelen a helyszint Magyarországhoz egy kicsit közelebb hozni.
Sajnos ugyanugy mint 91-ben a golf háboru idején USA érdeke nem SZH eltávolitása és demokráciát csinálni Irakban, hanem valami egészen más, és sajnos itt jöhet be a játékba az USA nal 600 (hatszáz)-szor erösebb atomarzennállal rendelkezö Kina, és végeredményben a lerozsdásodott oroszok se elhanyagolhatok.
Irokéz, ha ép azokat kell védeni akik Magyarországot se kimélték a történelem folyamán, milyen tájékozottan és "objektiven" tudod elterelni a figyelmet a lényegröl. Ráadássul ugy csinálsz mintha, Horvátország, Szerbia, vagy Bosznia nem Jugoszláviától független államok lennének. OPI kezdi jól látni a dolgokat csakhát az elözöekben valamelyik nem volt képes felismernia a Kinai Komunista diktatura és Iraki és álltalában minden diktatura közös jellemzöjét, ezért voltam kénytelen a helyszint Magyarországhoz egy kicsit közelebb hozni.
Sajnos ugyanugy mint 91-ben a golf háboru idején USA érdeke nem SZH eltávolitása és demokráciát csinálni Irakban, hanem valami egészen más, és sajnos itt jöhet be a játékba az USA nal 600 (hatszáz)-szor erösebb atomarzennállal rendelkezö Kina, és végeredményben a lerozsdásodott oroszok se elhanyagolhatok.
Bum Baby,
amit Jugoszláviáról és Németországról összehordtál, az egyrészt nagyfokú tájékozatlanságról, másrészt félresiklott gondolatmenetről tanúskodik.
1. Jugoszlávia még soha nem támadott meg egyetlen szomszédos országot sem (a jugoszláv polgárháború pont azt hivatott eldönteni, hogy a régi Jugoszlávia mely részei minősülnek eztán szomszédos országnak), ellentétben Irakkal.
2. Németország alkotmánya alapján a hadsereg nem hagyhatja el az országot. Következésképp nem bombázhatják -még az ENSZ felhatalmazásával sem- Belgrádot.
3. Joschka Fischer külügyminiszter a német kormányban, így a hadsereg bevetésével kapcsolatban semmiféle döntést nem hozhat.
4. J. F. a német Zöldek vezére, mely párt a '68-as diákmozgalmakból nötte ki magát. Mint ilyen, zsigerből ellenezne minden katonai agressziót, ha ez -valamilyen elképzelhetetlen okból- felmerülne felelős német körökben.
Sajnálom, hogy lefújták az akciót. Ezzel bebizonyította Clinton, hogy nem akarja megoldani a válságot, tényleg csak slicc-politikai okokból indította el a hadműveletet. Eredmény semmi. Várhatjuk az újabb válságot, a kötélhúzás megint elkezdődik. Csak nehogy akkor kapcsoljon a nemzetközi közösség, amikor már az ideggázzal teli rakéták itt csapódnak be Európában. Hitlert is sokáig békén hagyták, a szuverenitás tiszteletben tartása jelszava alatt. Amaz közben felfegyverezte egész Németországot. Az eredmény ismert. Kedves pacifisták, háborúsagyú lennék? Én csak az emberiséget féltem.
BurnBaby: A Milosevics-kérdést sem bánnám, ha egyszer és mindenorra lerendeznék. De még várat magára az is. De itt talán nem lesz szükség katonai eszközökre, az idő majd megoldja a kérdést. Akármennyire is Balkán Jugoszlávia, azért ott nem mozgatja az embereket olyan erős fanatizmus, mint az iszlám államokban. És a szerb népet nem lehet annyira elszigetelni a civilizációtól, hogy idővel ne bukjon meg Milosevics rezsime.
Gombperec! Nagyjából igaz amit leírtál,csak egy bökkenője van: az SZH által alkalmazott diktatúra egyik leglényegesebb éltető eleme a fenyegetettség. Ennek segítségével tudja maga mellé állítani a lakosságot - ki az aki nem szereti a hazáját? Az embereket - legalábbis nagyrészüket - elvakítja a diktatúra propagandája (Ráadásul az embargóáltal keletkezett nyomor is fokozza a propaganda hatásosságát) és erősíti SZH rendszerét. Ez aligha lehetett a bombázás célja. Egy hozzánk közelebbi példa: a Szerbek lényegesen nagyobb demokratikus "hagyománnyal" rendelkeznek, mint az Irakiak Milosevics a rendszerét mégis a külsőfenyegetettség állandó fenntartásávaligyekszik fenntartani, eléggé sikeresen. Irakban, ahol nincs is igazi külső hatás a lakosság gondolkodására, az élő hagyományok is sokkal feudálisabbak, lényegesen nagyobb az ilyen bombázás rendszert erősítő, a lakosságot egységbe tömörítő hatása. Ergó: jó lecke volt SZH-nak!
OPI meg JOBB A JOBB
Iraknál egy kicsit közelebb van Jugoszlávia. Ŕllitolag az ENSZ kilátásba helyezte a bomazás Jugoszlávia esetében is ha nem rendezödik a Koszovoi váltság, söt annak idején a nagy ENSZ fel is kérte a NATOT a bombázásra . Eddig se a váltság nem rendezödött se bombázás nem volt . Viszont nemmegerösitett kiszivárgott hirek szerint Fischer Joska az ENSZ határozattal a zsebében azt mondta: 1) Jugoszláviábban jellentösebb népirtás folyik, mint Irakba´, 2) Jugoszláviának sokkal fejlettebb ipara van mint Iraknak tehát a tömegirtó fegyverek elöállitása is sokkal valoszinübb Jogoszláviában mint Irakban, 3) ) Jugoszláviának sokkal erösebb hadserege van mint Iraknak tehát szomszédait veszélyeztetheti
és még egy néhány pontosan megnemnevezett oknál fogva Joska elhatározta, hogy valamelyik nap ugyanazon a jogon ahogy Billi bombázta Bagdadot ö majd lebombáza Belgradot.Na és ha egy eltévedt rakéta véletlenül magyarországra hullik, hét akkor maj bocsánatot kérnek a németek. Kiváncsi vagyok, hogy ti ugyanugyfogsz tapsolni Joskának mint Billnek ?
Kedves Lama!
Igazad van. Tudod mit meg. Az a gyanum, hogy ezert alltak le, mert tegnap este mar megszavaztak az Impachment az elnok ellen. Most mar nem tudta elhuzni tovabb Billi. Mit szolsz hozza. Nem szerettem SzH. bacsit, de amit Billi muvelt az tobb mint felhaborito.
Udv.:
BOcs
Kedves Tasztal társak! Nos most, hogy abba hagyták: volt értelme? Néhány (tucat? száz?)Iraki meghalt, SZH. vígan maradt a helyén és közli: most már be sem engedi az ENSZ ellenőröket. Szerintem ez az egy baj van ezzel, nem oldja meg a problémát. Nekem ugyanis az a véleményem, hogy nagyon rossz dolog - az egyik legrosszabb - a háború, tehát mindenképpen kerülendő. Viszont: ha már csinálja valaki, akkor oldja meg úgy a problémát, hogy később már ne merülhesen fel ugyanott ugyanaz a probléma. Már az Öböl háború idején sem lett volna szabad megálni, amikor épp demoralizált állapotban volt az Iraki hadsereg. Most meg nem lett volna szabad abbahagyni addig, amíg nem sikerül annyira demoralizálni az iraki hadsereget, hogy be lehessen vonulni és lerombolni SZH rendszerét - igaz, akkor nem csak négyen haltak volna meg a másik oldalon baleset miatt. Így most meghalt egy halomnyi ember, nagy valószínűséggel többségükben ártatlanok és csak annyi történt, hogy néhány hónap múlva lehet folytatni. Szabad ennyi eredmény érdekében embert ölni? Az iraki hadsereg ugyanis nem képes fenyegetni senkit, az ipari potenciálja szintúgy.
Kedves geza
Tudom, hogy akinek vaj van a füle mögött az könnyen megsértődik.(lásd az agyontámogatott romákat) Az én elvem pedig az, hogy viselkedj úgy, hogy ne kelljen megsértődni. Ha valamit elhibáztál tud mondani, hogy "bocs" Ha valamit mondasz az legyen az őszinte véleményed és soha ne mondj, ne tegyél semmit csak azért, hogy másokat becsapjál, vagy félre vezessél. Én is boldogabb lennék ezen a földön - és gondolom Te is - ha mindig őszinte lehetnél. Ezért is kell a törzsasztal.
Ne csak azok hangoskodjanak akik másokat nyomorba döntenek.(Távol-Kelet) Szükség van rá, hogy az igazság is megjelenjen. Aztán nevezzenek aminek akarnak. Én nem kérek tőlük semmit, nem is adnának, de el se fogadnám, mert nem igaz úton szerezték.
Egy kérdés miért szégyen ha valakire azt modják, hogy zsidó, vagy hogy cigány?
Miért kell ezt szégyelni ez nem baj. Inkább úgy kell élni, hogy erre büszke lehessen mindig és mindenkor az illető. Még soha nem sértődött meg senki mert azt monták rá magyar, német, francia, angol. Vagy?
Végül áldott családiasan szép Karácsonyt és nagyon Boldog Újévet kivánok Mindenkinek.
Amerikát sokan szidják ezért-azért, fanyalognak rajta, de ha arról van szó, a piszkos munkát mindig neki kell elvégezni. Mint most Irakban, azért, hogy ne jöjjön el az a nap, mikor a MI gyermekeink ideggáztól fetrengve pusztulnak el, mert egy közel-keleti marha (Husszein) kipróbálja a világon fegyvereit (iszlám bomba). Igenis köszönjük meg Amerikának, hogy gondoskodik az ilyen veszélyes hatalmak kordában tartásáról! Köszönjük, fiuk!
Kedves eurovish!
Vigyázz ezekkel a kijelentésekkel, mert itt bent ugyanúgy megkapod a megkapod ezekért a rasszista cimkét, mit odakint. Izraelről ugyanis vagy jót vagy semmit. Ezért aztán azt sem szabad elmondani, hogy az iraki elleni háborúk sohasem Irakról, Kuvaitról szóltak, hanem csakis Izraelről. Izrael katonai potenciáljának ugyanis egymagában erősebbnek kell lennie, mint az összes többi arab országnak együttvéve. Ha ezt az "egyensúlyt" bárki veszélyezteti, annak számolnia kell a következményekkel. Ilyen egyszerű az USA közel-keleti politikája. A farok és a kutya tipikus esete. Az persze már nehezebb kérdés, hogy honnan csóválják? De azért ki lehet következtetni.
Hát igen Amerekát én se csipem, főleg mióta mindenhol a saját gazdasági hatalmával vissza él. szerintem az amerikai politikát is a nem éppen becsületes pénzvilág irányitja. Ennek a pénzvilágnak a hazája viszont nincs is olyan messze Iraktól.
Nem tudom miert,de nehanyan mindent az USA
nyakaba akarnak varni,es azt kerdezik miert
nem mozditotta el helyerol Huszeint mar 91-ben(Obol-h).
Hat azert nem mert a mar akkor is nagyon
´emberbarat´ orosz es kinai elvtarsak csak
ugy egyeztek bele nagy nehezen a nyugat katonai akciojaba(a BT-n belul),hogy annak soran az iraki nagy vezirt nem szabad elmoz-
ditani helyerol. Pedig mar igy is sokat var-
tak a tamadassal(bar nem onszantukbol).
Moszkva pedig nem birja elviselni,hogy vesz-
tett a hideghaboruban,es igy azzal a jel-
szoval hogy a targyalasos rendezest szeretne,
mindig a rossz fiukat(Huszein,Milosevics)
tamogatja, ahelyett hogy magaval foglalkozna.
Gyógyszerhiány? Halottak meg sebesültek?
Még a végén elnézést kell kérni a bombázásért, "bocs, véletlen volt" :o)
A tény az hogy irakot ugye bombazzak. Akkor meg mit ovatoskodnal? szőnyegbomba oszt kész, nem marad aki panaszkodjon. Irak hibája az egész, úgyhogy mostámr csak ne sajnáltassák magukat !!!
Kedveseim!
OFF ON
Félreértések elkerülésére: balfrász=balfrasz, de a Fórum nem volt hajlandó beengedni a jelszavammal, tehát nevet kellett változtatnom. Egyébként minden maradt a régiben.
OFF OFF
Sajnos ismételnem kell amit egy másik hasonló témájú topikba korábban írtam.
Ezt elqrták! Civil áldozatok százai, szinte az egész iraki népet sikerült Szaddam mögé felsorakoztatni. Csodás mérleg!
Viszont a kilőtt robotröpcsiket pótolni kell, lesz lyó kis megrendelés a fegyvergyáraiknak (az angoloknak is, ha már felvetődött, hogy nekik miért érdekük). Nem csak a billi fijú kicsiny tomahókja van az ügy mögött!
Nem tudom mér gondolják az urak, hogy bármiféle bombászás megoldana valamit? (Hacsak persze éppen nem Szaddamot lövik tökön.) Higgyük el: azok a t.pusztító fegyverek biztonságban vannak, ellentétben a polgári lakossággal.
Kár irokézt vérgőzzel vádolni, az igazi megoldás csak a háború lehet: ha egy nemzetközi, arab haderoket is felvonultató hadsereg bemasírozna Irakba, elkapná Szaddámot és b. családját, bíróság elé állítaná, arab (iszlám) békefenntartókat hagyna a hejszínen és lerendezné a szabad választásokat. Persze nem amerikai mintájú demokráciára gondoltam, hanem olyanra, amilyen muködik néhány iszlám országban. (Törökország, Egyiptom)
Szaddamnak mindig is volt ellenzéke, ki meddig bírta addig, belolük megszervezodhetne valamiféle
csírája a demokráciának. Persze, mint korábban írtam szigorúan arab békefenntartók felügyelete alatt, nehogy leszámolás legyen belole... A diktátorhoz képest minden elorelépés lenne.
Az USA/Irak ügy összeségében is az évtized egyik legsötétebb ügye. Amikor Kuwait megvédése ürügyén a világ
tapsorkánja mellett megtehették volna, hogy Szaddamot és egész rendszerét elhajtják a vérbe, nem tették meg. Ha megteszik, vége az iraki tömegpusztító fegyver-programnak es és felesleges a több éve tartó cécó a fegyverzetellenorzéssel és az iraki népesség kínzásával. Ott vótak, nem tették meg, mennyenek a frászba! Clinton és Bush monnyon le! Clinton monnyon le a farkáról is!
Más.
Szaddam eltunésével mi is nyernénk. Ha jól emlészem Irak tartozik nekünk egy kis pénzmaggal és egy demokratikus kormány esetleg ki is fizetné, ha nem folytogatná az országát egy finom kis
embargó.
Drága elvtársaim és elv-elleneim!
Végigolvasva a polemizálások és szócsaták jegyzékét, azon végkövetkeztetésre jutottam, hogy mindenki hozott magával valami igazságot, meg nem is. Jó, nem akarok sem okoskodni, sem észt osztani, de engedtessék meg a magánvéleményemet kifejteni eme nyilvános rovatban.
Van-e nektek gyermeketek? Nekem van két kis szöszke lányom, a nagyobbik már ismerkedik a világ dolgaival, a kicsi most próbálgatja az első szavakat. Ha nekik valamilyen bajuk lenne, nem isten bizony, hogy nem tekergetnék nyakakat.
Namármost, ugyanígy lehetnek ezzel azok az ártatlanok is, akik elszenvedői a bombázásoknak. Ha megtehették volna puszta kézzel a nyaktekergetést, akkor valószínűleg megtették volna. Van azonban egy olyan kör, akiknek ezek a halottak (akár kicsik, akár nagyok) csak egy számot jelentenek a terveikben vagy a jelentéseikben. Az ő családjuk biztonságban van, és valószínűleg nem foglalkozik ezekkel a "számokkal" (akár Irkban, akár az USA-ban éljenek).
Nem igazán tartom valószínűnek, hogy a slicces ember szándékosan robbantotta volna ki ezt a háborút (hiába egyoldalú az öldöklés, ez akor is csak háború), de mindenképpen nagyon kapóra és jól jött neki, bizonyosan kihasználja még.
Igazából azt kívánnám még elmondani, hogy a hal is a fejétől bűzlik, ez igaz, de ha a fejet levágják, attól a szag még megmarad. Nem csak azt a rezsimet, illetve a vezetőt kell(ene) eltávolítani, hanem a nép fejéből azokat a gondolatokat, amiket a vezetők elültettek és azok szép lassan megértek.
Gondoljatok a szöszkékre, mielőtt háborúztok, meg lövöldöztök.
Bum Baby,
olvastam, amit írtál. Itt a hordód (kösz az ötletet, opi):
(Wágner úr, nem kell aggódnia, már üres volt, mikor kigörgettem az Iszoldából! A többire, sajnos, nem emlékszem... :-) )