Adóhátralékod van? Nem kell tartanod semmitől akkor, ha "véletlenül" elfelejted beikszelni a TV-vel kapcsolatos nyilatkozatot!
Ekkor ugyanis az APEH-től kapsz egy kedves levelet , amelyben közlik Veled, hogy adóbevallásod az X hiánya miatt feldolgozhatatlan! Levelükben lehetővé teszik a pótlást is, tehát igazából semmi baj nem volna, hacsak ....
.... hacsak nem írnák azt, hogy az Art. 27.§-a miatt az esetleges visszatérítési igényed csak a helyesbítés beérkezés időpontjától számított 30 napon belül válik esedékessé.
Igaz, a levélben az adótartozásról nem esik szó, de gondolom nincs kétféle igazság: egy adóbevallás vagy feldolgozható, vagy nem.
Legyen tehát akárhány milliós adótartozásod, addig nem lehet ezt "feldolgozni", amíg a TV-készülékedről nem nyilatkoztál. Ha tehát nem sikerül rábírniuk (pl. könyörgéssel, karhatalommal, átkozódással, stb.) Téged az X beírására, akkor az esedékesség sohasem következik be (hiszen a hőn áhított X-et tartalmazó leveled sem érkezett meg, márpedig, mint írják, csak ennek beérkeztétől számított 30 napon belül ... stb.).
Kérem, valaki, aki szakértő ebben a témában segítsen a megértésben.
Most egy bődületes marhasággal állok szemben, vagy valóban erről szól az a bizonyos Art. 27.§.?
Lehet, hogy a "TV-s nyilatkozat" hiánya mégsem halasztó hatályú az adóbehajtás, illetve visszafizetés vonatkozásában?
A Hankiss-Kopátsy féle adózást - ha nem is népszerűsítő - de legalább érthetővé tevő rajzfilm szerintem igenis értelmes kezdeményezés, még ha kicsit naív és didaktikus is.
Szerintem az adórendszerünk nem lényegesen bonyolultabb, mint amit az EU-ban vagy az Egyesült Államokban alkalmaznak. Viszont csapnivaló az adózással kapcsolatos közfelfogásunk. A befizetett adók és az állam által nyújtott szolgáltatások közötti kapcsolat egyrészt túlságosan áttételes, másrészt itt több évtizedes reflexek munkálnak bizonyos állam által biztosított, ezért ingyenesnek hitt közjavak költségeivel kapcsolatban. Sőt, az adókijátszást valamiféle össznépi sportként űzzük. Márpedig ez a nyugati kapitalista gazdaságok kovászának tekintett protestáns etika szerint minimum bunkóság.
Itt nem arról van szó, hogy az APEH egy rosszindulatú, szadisztikus és paranoid szervezet-e, hanem, hogy az alku, amit az állam ajánl (hogy ennyi adóért ennyi szolgáltatást nyújtok) elfogadtatható-e az emberekkel. Mivel ennek az alkunak a feltételei nem világosak, folyamatosan újratermelődik a bizalmatlanság az adóhivatal és az adózók között.
Úgyhogy szerintem minden kezdeményezés welcome, ami segít tisztázni ezeket a félreértéseket.
Azért egy picit ők is tehetnének. Legalább annyit, hogy az általuk kibocsátott közleményeket, állásfoglalásokat, iránymutatásokat kirakják a honlapjukra.
Csak kíváncsiságból: pld. a 151/1999 Apeh iránymutatást meg tudná nekem keresni valaki, de egy viszonylag hivatalos, s természetesen ingyenesen elérhető helyen?
Ugyanez a helyzet a többi szerv joganyagaival is, számomra érthetetlen, hogy egy PM rendeletet miért nem találok meg a minisztérium honlapján, vagy arról kiindulva.
Igaz, hogy az utóbbi időben még a hatályos törvényeket se találom, hacsak nem a kerszöv hmm, hogy is mondjam finoman, ingyenes, de nem túl áttekinthető, s nem igazán egységes szerkezetű valamilyében.
Hat nem is tudom, szerintem az APEH-et azzal lehetne nepszerusiteni ha egyszerubbe es atlathatobba valna az adozas. Ebbe meg nekik sajna semmi beleszolasuk. Igy szamukra marad a szarlapatolas+meg kennek is magukra egy kicsit. De semmi gond, atveszik a TB szepen rendezett nehany ezer tonna iratat 2000-re berogzitik ujra az adatokat, 2002-re kijavitjak 1998-ig es sokkal jobb velemennyel leszunk roluk!
A 2000 ev szamukra nem problema, mivel a hasznalt RDBMS (remelem jol irtam) nem kezeli az evszazadot, igy a progik majd jo kis kamatokat szamolnak fel nekunk. (Ha jol tudom ki is rugtak a projekt vezetojet ezert a kis kesedelemert.)
Raadasul ha az adorendoroknek sikerul bebizonyitani, hogy egy haromeves csecsemonek tobb kft-je, bt-je stb. van a politikusok is q**ra odalesznek ertuk.
Nagyon sok országban népszerűsítik az adózást, kedves Valentine.(Svédek pl.) Mert sajnos az adószás szükséges rossz, de ne felejtsd el, ebből jut is egy-két dologra. Bizonyára afilm nem egy remekmű, de nem árt megismertetni az embereket azzal, hogy miért is kell az adót fizetni...
hát az a tévéreklám mekkora púpos ótvar szar, amit a nemtudommelyik adón láttam! a mennyekből zeng rá valami hang a nyomorultra, aki az ember tragédiáját kénytelen játszani, és közben adózó állampolgár. köszi, ezért megérte kidobni a valag pénzt.
Pár napja olvastam itt, az iNteRNeTToban, hogy az APEH jövőre népszerűsíteni kivánja az adózást tévéreklámokkal (gondolom, újsághirdetésekkel, óriásplakátokkal is).
Szerintem be lehetne vetni a klasszikus marketingcsalikat:
- ha előre befizeti a jövő évi adóját, 3%-ot megspórolhat!
- adópontgyűjtés - a Westel aranykártyához hasonlóan. Lehet majd kapni 2k pontoként Simicska-kitűzőt, APEH emblémás poharat, esetleg az APEHreklámokkal tapokat lehetne töltögetni.
- Nyereményjátékok: "Ki adózik többet" verseny --> az 1000 legszorgalmasabb adózó között egy 600as mercit sorsolnának ki - ebben a kategóriában Suzuki Swift már a kutyát nem érdekelne.
És el kéne felejteni a BSA stílusú "az illegális szoftverhasználat 5 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható" stílusú szövegeket. Ti hogy buzdítanátok adózásra a népet? Milyen szlogeneket lehetne bedobni?