Fizetésképtelenség témához: ez valódi veszély volt, és 1995 márciusában pont azért kellett a Bokros-csomag, mert további tehetetlenkedéseel eljuthattunk volna a szakadék széléig.
Az viszont nagyon vitatható dolog, melyik kormánynak mekkora felelossége volt a dologban.
1994-ben tényleg elindultak olyan folyamatok, amik tarthatatlan fizetési mérleg és költségvetési hiányhoz vezethettek volna.
Hornék viszont megosztották a felelosséget az elozo kormánnyal azzal, hogy hármonegyed éven keresztül gyakorlatilag semmit sem csináltak.
A privatizáció - a külföldi bevételek beáramlása - lelassult, és be is fagyott az emlékezetes HungarHotels botránnyal. Horn egyedül azzal foglalkozott, hogyan tömheti be a választási ígéretei és a valóság közötti szakadékot, kit hová kell kinevezni, és hogyan távolítsa el a pénzügyminiszterét, Békesit, aki kezdett számára veszélyessé válni a pártjában.
Bokros és Surányi együtt gyozték meg arról 1995 márciusában, hogy ha nem tesznek nagyon drasztikus lépéseket azonnal, az katasztrófához vezet.
Hogy mekkora nyomás volt a szoci párton belül a gazdasági kiigazítás ellen, azt jól bizonyítják az utána történtek: a miniszteri lemondások, és az, hogy Nagy Sándor majdnem elorozta Gyulától a pártelnöki posztot.
Az, hogy a szigorítási csomag létrejöhetett, mindannyiunk nagy szerencséje, és legnagyobbrészt Bokros és Surányi érdeme.
Kedves Szelep!
Orulok, hogy nem sertodtel meg a hasonlaton, nem is ez volt a celja. Az viszont meglep, hogy a fizeteskeptelenseget maszlagnak tartod. Gondoltam hagyjuk az ideologiakat, mindenki masban hisz, keressunk egy kozos nyelvet. A gazdasag es a matematika annak tunt. Ezt mutatja az is, hogy a demokratikus orszagokban altalaban a gazdasagi es penzugyi tarcak vezetoi elvezik az ellenzek legnagyobb tamogatasat a kormany megszavazasakor. Nalunk is ez a helyzet. Ha a gazdasagi racionalitas nyelvet mindket oldal elfogadja a parlamentben lehet hogy mi is megprobalhatnank. Ha szerinted minden osszeeskuves akkor tenyleg nincs mirol beszelnunk.
kitz
Kedves kitz!
Eltekintve a '94-es fizetésképtelenség maszlagtól, nem sértődtem meg. A topic nyitó legalább ilyen ironikus túlzásokba esett, amikor arról ír, hogy az előző kormány ellenzéke totális kánaánt várt volna Hornéktól. Egy frászt. Fel voltunk minden rosszra készülve, de ami bekövetkezett az rémálmainkban sem jutott eszünkbe. Ettől fogva bármilyen képzelgés elfogadható, mert bár minden, amit leírtam ugyan tény is lehetett volna, de ez már sohasem lesz bizonyítható. Ez a Hornék bűne. A reményből reménytelenséget csináltak.
Most újra reménykedik az ország -kivétel ez a néhány tucat balfék itt a törzsasztalon,- mivel azonban a híresztelések ellenére, szerencsére kevesen olvassák a Népszabót-, így, ahogy elnézem, a reménytelenítők helyzete elég reménytelen. Persze szívós fiúk, mint radírgumi, és sok időbe telik, míg végleg elkopnak.
Vissza az eredeti temahoz:
Szelep!
Amit irsz az olyan mint egy jehovista szorolap. A pandamaci jatszik a tigrissel a Szt. Laszlo hidon, ekozben a nemzet nagyjai bolcsen mosolyognak a Nepstadion lelatojan ahogyan O.V. es a bibosok lenyomjak a brazil valogatottat.
Kulonben eleg huzos lett volna osszehozni azt a vilagkiallitast egy olyan orszagban amelyik fizeteskeptelen (1994 tavaszara nagyon korel kerult az orszag ehhez.)
MIIIICSODA?
Hogy a jelenlegi kormany nem nez hulyenek? Hat ez volt a Millenium faszsaga szerintem!!!
Hat mar bocsassmeg okoska2 vagy miafene, de nem csodalom hogy nem erzed magadat hulyenek nezve.
huhh... nem tudom, hogy ki mit szol hozza, de engem a horn kormany nem nezett ennyire hujenek, mint most pl torgyan. lsd menye a malev igazgatotanacsaba. mert azt meg elnezem, hogy betuszkol minden rokont valahova, de hogy -- finoman szolva -- belehazudik az orcaszerkezetembe a tvben, ezt nehezen viselem. mert ugye a trixi az anyanyelvi szinte beszel angolul, meg 12 eve oktatja a malev kulonbozo szintu vezetoit. szerinte. ezzel ellentetben kb egy hete arrol cikkeznek a lapok, hogy trixike alig alig beszel nyelvet, es egyszeru jegyelado volt egy eldugott kis irodacskaban. hat mar bocsi, de ez nagyon nem fekszik nekem. arrol nem is beszelve, hogy a naszasszony mit keres a szerencsejatek felugyeletben, mikor o is tanitotta a malev teljes jelenlegi vezerkarat. es hogy gransperger miert monjda -- szinten az orcaszerkezetembe azt, hogy azert valasztottak be, mert szukseguk van a kormany tamogatasara. IMHO ilyet nem csinalt az elozo kormany.
--
picur
Bár tulajdonképpen egyetértek veled abban amit írsz, kivéve, hogy a Horn kormány / engem legalábbis / nem bosszantott / mindig /.
De egy dolog nem stimmel a dj-knek / lemezlovasoknak / mindig is vizsgázniuk kellett. Maximum nem vizsgáztak és anélkül dolgoztak, de ez meg is látszik .
Az adohivatalrol annyit, hogy hiaba erositik, a kulonbseg csak annyi, hogy most majd az o embereik bujnak ki az adozas alol, az o stiklijeiket nezik majd el.
Túl hamar felejtesz. Nem emlékszel nagy barátunkra, Szekeresre, vagy Horngyuszira, akik olyan szinten nézték hülyének a népet, ami már szinte fájt? A Viktorék nem néznek hülyének, csak nagyobb az önbizalmuk. Én nem bánom pl., ha megerosítik az adóhivatalt, mert mégiscsak röhely, hogy mindenki úgy bújt ki az adófizetés alól, ahogy akart. Összességében: az elozo kormány szerintem elnézte a kis stikliket (hogy azért-e, hogy ok maguk is stiklizhessenek-e, azt most ne firtassuk), a mostani meg nem akarja elnézni. Így persze sokkal cikibb az ilyen "Torgyán menye" ügy, amit persze nem kéne hagyni, de mint már írtam, ez itt Mo., nem Anglia, úgyhogy ne reméljünk túl sokat.
Teljesen igazad van. Nemi kulonbseg azonban van a mostani es az elozo kormany kozott. Az elozo bosszantott, de bekenhagyott, a mostani veri a mellet, hogy mennyire becsuletes, kozben nem hagy beken.
Tovabba
1. Az uj kormany nem sutyiban lop, hanem nagy derrel-durral szetosztja a let (Nemeskurty)
2. kiverik a szankbol a spanglit
3. vizsgazni kell a dj-knek (lehet hogy a Torgyannak van valami rokona, akit nem vettek fel egy kulturba se hetvegi lemezlovasnak es fel kell neki allitani egy sohivatalt)
4. Fegyvert akarnak adni az adohivatalnak.
5. A Kossuth radio reggeli musoraiban pedig nemzetietlenek a zenek.
Csak a legnagyobb okorsegeket soroltam.
Lehet hogy a kovetkezo nemzetietlen az internet lesz.
Szerintem volt negy ev csondes idiotak iranyitotta evunk, most a duhos idiotak jottek.
Gyerekek! Miert kell itt a nagy politikai szovegeket nyomatni? Jo, hogy jobb a mostani kormany, mint az elozo volt (bar ugy latom, ebben em ertunk mindenkivel egyet), de azert az se volt olyan borzalom! Zsurki vodkagyar meg Tocsik ugyan naluk volt csak, de Torgyan veje (vagy menye, a fene tudja) maris van es lesznek is meg szep dolgok. Egyszeruen azert, mert Mo.-n elunk, ahol ez a modi. Viszont krz-nek van igaza, hogy 90 ota jo az irany, azt egyik kormany se tolta el tulzottan, a mostani se fogja elorelathatolag, ugyhogy nem kell itt a kampanyszovegeket nyomatni. Mas emberek lesznek a fonokok, lecserelik a lecserelni valokat, de ugyanazt csinaljak, mint a masik garnitura tenne, csak eppen mas zsebebe teszik be a kis stekszes boritekokat.
Foleg Nick, Geza, Puritan!
Sracok, neeee!
Olyan ures kozhelyeket puffogtattok amiket utoljara a Garai teren az uvegvisszavaltoban hallottam. Ki kinek lopta el a penzet, es hogyan kopom a vilag szemebe az igazsagot.
Nem az faj nektek veletlenul, hogy vesztesek vagytok? Hogy nektek nem sikerult ami masnak igen? Se legalisan, se szurken.
Vigyazat, amig itt a forumban szapuljatok az elozo kormanyt a mostani tomi a zsebeit, es tolja be a sajat embereit ahova csak lehet (pl. Torgyan rokonsag, univerzalis MAHIR-es emberek)! Siessetek mert ebbol is kimaradtok! Negy ev mulva kit fogtok akkor szapulni?
szerintem nagyjabol ugyanez lett volna. folosleges valasztovonalakat huzogatni, az erdemi dolgokban 90 ota egy meglehetosen egyenes palyan halad az orszag az eu, a nato, altalaban a fejlett vilag fele. nyilvanvalo, hogy a partok igyekeznek elesiteni a hatarvonalakat, az azonban kicsit furcsa szamomra, hogy ilyen sokan be is dolnek a ketoldali propagandanak.
Csak egy bátortalan ajánlás a gondolatkísérlethez és egy picit a jelenkorhoz:
Moldova György: Levél Fortinbrasnak (1994-es írás, nem sokkal a választások előtt!!!)
topic:=off
Kedves soltika!
Nem kevés fejtörést okozott nekem, hogy kihámozzam: mit is akarsz mondani tulajdonképpen. Nagyrészt nem is sikerült, mert a stílusod egyszerűen nem felel meg a magyar nyelv szabályainak. Az azonban kiderült, hogy nem csak jós vagy, hanem gondolatolvasó is. Tudod például, hogy mitől fél (jelenidő)O.V 1999-ben (jövőidő), meg azt is, hogy kinek a jövőjét fogja feláldozni a jelenlegi kormány. Nem előlegezhetnél nekik egy kicsivel több bizalmat? Hiszen még alig vannak túl a 100 napon. Horn ennyi idő alatt az égvilágon semmit sem csinált.
topic:=on
Nem kapott volna egy nemlétező vodkagyár 70 milcsit a környezetvédelmi alapból több mint gyanús körülmények között.
Kedves Nick!
Azt hiszem túl magas labdát adtál fel, amit nincs is igazán kedvem lecsapni; mindenestre néhányszáz milliárddal biztosan gazdagabbak lennénk, gazdagabbak lennénk az eltocsikolt, princzezett, olajgétezett, vodkázott, szekeresezett, bajázott, remetehegyi-lakozott, privatizált stb. százmilliárdokkal. Kedves GEO! Te pedig alighanem időalagútba kerültél, mert az a bizonyos szögesdrót egy Horn nevű pufajkás, majd pénzügyminisztériumi előadó, majd külügyminisztériumi osztályvezető, majd külügyminiszter alatt volt divatos. Talán még rémlik a neve.
Üdv geza
Ez az év történelmi fordulópont volt: 1998-ban két egymást követő választáson bizonyosodott be, hogy a Kádár-korszak véget ért, és a késői kádárizmusnak van már helyi szintű alternatívája is. A balliberális médiasztárok tehát hiába bizonygatták hosszú éveken át, hogy az ország kormányzására csak az MSZP-hez és az SZDSZ-hez kötődő, egyetlen „szakértő” elit képes. A balliberális szakértelem is megbukott. Száz nap után a polgárok jelentős része végeredményben elismerő véleményét nyilvánította ki a Fidesz-Magyar Polgári Párt vezette jobbközép kormánykoalíció tevékenységéről, és nem kívánta vissza a májusban elbocsátott korrupt, balliberális elitet.