Keresés

Részletes keresés

Figurehead Creative Commons License 2009.08.04 0 0 16
... és ha 500 év múlva egy ásatás során egy régész rábukkan "Gesztesi Károly: Bulik, balhék, sztorik" című művére, be fogják tenni egy vitrinbe valami múzeumban, mint valami kincset?

Irodalomórán meg elemzik majd, hogy "Gesztesi mesterien, zseniális érzékkel ragadja meg a XXI. század elejének dekadens Magyarországát, amely...."
Hun Creative Commons License 1999.01.22 0 0 15
Száz év múlva nem lesz itt már semmi. Talán néhány aszott mutáció lézeng majd. (Ennek jeleit mintha máris látnám...)
kerdojel Creative Commons License 1999.01.21 0 0 14
A nagy tehetsegeket es alkotasokat nem ismerik fel mindig a sajat kortarsaikpl:van gogh,kafka,E.T.A.Hoffmann,stb....

a szentirast szerencsere egyre kevesebben veszik komolyan. egyebkent vita targya lehetne, hogy mennyi koze van i.sz.300 koruli biblianak a maihoz.
olahim kedves,olvassal mas konyveket inkabb. a bibliahoz tul sok ver tapad

sajt01 Creative Commons License 1999.01.21 0 0 13
Ésszre kellen venni, hogy pld. Rambo is egy ezerszer megírt történet új köntösben. Nem vagyok nagy irodalmár, de azt gondolom, hogy ha valaki egy ilyen filmről kijön nem érzi annyira a súlyát.
Valószínűleg bizonyos film alkotások nagyot fognak szólni száz év múlva is.
De azért az időtálló irodalom megmarad, mert mindig új, aktuális értelmezést nyer. De, hogy melyek lesznek ezek, azt majd a késöbbi idők döntik el.
Még egy megnyugtató dolog Rambóval kapcsolatban. pld. A Tarzan kultuszfilmnek számít most? Másik. Rejtő nagyon jó volt, de bárki aki szereti nem tekinti magas irodalomnak. Igaz?
olahim Creative Commons License 1999.01.20 0 0 12
Szerintem száz év múlva a Szentírás lesz a fő irodalmi téma, az alfától az omegáig.
mint mindig.
olahim
Daisy Creative Commons License 1999.01.19 0 0 11
Nahát,kedves Okoska2!
Azért remélem nem így lesz.
Az,hogy a szegény Amcsiknak
nincs akkora népdal kultúrájuk
mint teszem azt nekünk,
és helyette Elvis dalait
tanulják,hát nem hiszem,
hogy lelki törést okozna
ez nekik,már csak azért
sem mert az öreg "Prézli"
nem akármilyen zenét csinált.
Ebből azért nem kellene messze
menő következtetéseket
levonni arra vonatkozólag,hogy
mi lesz a kultúrával
pl.Mo.-on főleg minthogy
az ideáramló szemét ellenére
azért nekünk megvannak a magunk
kincsei(persze a magunk szemete
is, és az amcsi filmek sem mind
lebecsülendők.)
Egyet tudok érteni azzal, hogy
mindez majd az évek során kiválogatódik
ahogy eddig is az idő volt a legfőbb
kritikus.
Ami a témákat illeti, nem hinném,
hogy valaha is hiány lesz belőle,
hiszen a világ mindig változik
és új géniuszok születnek
majd akik új értékeket hoznak létre.
okoska2 Creative Commons License 1999.01.19 0 0 10
Az az erdekes, hogy Amerikaban mar most is a kozelmult a kultura (szegenyeknek nincs nagy tortenelmuk). Igy tehat Ella Fitgeraldot es Elvis Presley-t tanuljak a gyerekek enek oran a mi nepdalaink es Kodalyunk helyett. A filmek ugyanigy a kultura reszei, egy-egy uj filmrol, ami epp kijott, tobbet beszelnek, mint Clinton ugyeirol.

Ha tehat elfogadjuk azt a tetelt, miszerint az USA fejlodesi iranyaba haladunk mi is (marpedig el kell fogadni, lasd. EU), akkor azt hiszem, bizony, ezek a mai alkotasok lesznek a jovo kozelmultjai, vagyis Schindler listaja, Csillagok haboruja, stb. mind a kultura lesz 100 ev mulva nalunk is.

Minimax Creative Commons License 1999.01.18 0 0 9
Szerintem 100 év múlva az lesz az irodalom, ami ott és akkor az embereket bármilyen okból érdekelni fogja.
Amiben az akkori szituációval analóg dolgok szerepelnek.
Az irodalmi alkotások túlélése tiszta evolúció: a selejt egy nemzedék alatt kihal. (Csak éppen most minket bombáznak agyba-főbe vele.) Van az egészben valami sorsszerű: ami igazán fontos, az nem fog elveszni (gondoljunk csak a néhány görög drámára, Buddha beszédeire vagy a Bibliára).
Az egyéni, szellemes, ötletes klasszismegoldások maradnak meg, legyen szó akár "ponyváról" akár "szépirodalomról".
Azzal meg egyáltalán nem értek egyet, hogy a "nagyok" már mindent elmondtak, amit lehetett. A globális problémák (környezetpusztítás, túlnépesedés stb.) ugyanis annyira fenyegetőek (és ilyen méretekben eléggé újak), hogy bizony szükség van/lesz egy-két "nagyra" a tömegek értékrendjének átformálásához, különben 100 év múlva itt már senki nem olvasgat semmit...
Persze a művészetet nem kell tudatosan a túlélésünk szolgálatába állítani. Ha értékes, akkor propaganda nélkül is segít rajtunk.
Tata Creative Commons License 1999.01.18 0 0 8
Evely=Evelyn
De írhattam volna más nevet is, csak körül kell nézni az utcai árusoknál.
Tata Creative Commons License 1999.01.18 0 0 7
Azért egy Milan Kundera, vagy egy Parti Nagy Lajos hosszú távon csak ráver százat az olyanokra, mint mondjuk Evely Marsh! Az Illésről meg csak annyit, hogy az István, a királynak azért valószínűleg nyoma fog maradni.
bizalom Creative Commons License 1999.01.15 0 0 6
Nem lesz irodalom.
Informacios konyv(konyv?) nyomtatas lesz.
Az ember erkolcsi kerdesekben mar mindent
elolvashatott. A "nagyok" megtettek a
tortenelemben a maguket.Vagy megtanultuk vagy
nem. Ujat nem lehet mondani. Tortenetek sokasagat meg ki lehet talalni a klasszikusok alapjan de az mar csak a takony nyujtas.
Tenyleg uj vilag van kialakuloban.
Az informaciok magunkba taplalasa lesz a kovetkezo feladatunk. Es nem azert mert ezt
mi igy akarjuk. A kivancsisagunk teremti meg a sajat utunkat. Es hogy mit kezdunk majd az
informaciokkal? Valoszinuleg ugyanazt mint a
klasszikusokkal. Egy resze segiteni fog az
emberi elet tovabbmenteseben a hulladek meg
termeszetes kovetkezmenye a gyemantta csiszolodasnak.
Elgondolkodtatok azon mi a szerepe az irodalomnak?
Persze hogy el:az eletunk szebbe tetele,
magasztos dolgok csamcsogasa stb.
(azert azt megjegyzem hogy nagy irodalom
buzi voltam)
A Rocky egyet meg szerettem de a tobbi mar
tenyleg a takonyszindromara emlekeztetett.

Bizalom

babe Creative Commons License 1999.01.14 0 0 5
Agodalomra szerintem semmi ok. Mindig voltak, vannak,lesznek, úgymond gyengébb alkotások. A divat mindig könyebb műfajt hordozza hullámain, de ez nem maradandó. Lehet, hogy olyasmi lesz a jövő irodalomkönyveiben amiről mi nem is tudunk, mert kortárs és tehetséges és underground.
donvito Creative Commons License 1999.01.14 0 0 3
Monthy ez ugye vicc volt???
Szerintem ez nem is kérdés.

Tistelettel barátod Python

wick Creative Commons License 1999.01.13 0 0 2
Természetesen az elöbb a jó filmekre, nem a Rambora gondoltam.
wick Creative Commons License 1999.01.13 0 0 1
Szerintem a fénnyel írt történetek is vannak
olyan jók mint a hagyományosak.
Nem az eszköz a lényeg, hanem az alkotás.
KillerJack Creative Commons License 1999.01.13 0 0 0
Én az elektronikus és mégis 'hivatalos' & 'eredeti' irodalomra szavazok. A papír nagy kuriózum lesz. Meg az információ is... Mit hol talál az ember... Na meg menyiért...

Meglehet, hogy unokáink úgy fogják ezt a helyet emlegetni, mint a Pilvaxot... ;-))

Örülök, hogy itt lehetek

Monthy Creative Commons License 1999.01.13 0 0 topiknyitó
Sok sok év múltán vajon melyik műalkotásokra fogja azt mondani az utókor, hogy - ez igen! -?
A Shindler Listájára, a Desperadora, vagy netalántán a Jurassic parjkra vagy a Rambóra. Az unokáink majd az irodalomórán Spice Girls meg Illés dalokat fognak elemezni vagy maradnak a költők bár a jelentőségket elvesztették, az irodalomkönyvek lapjain megragadnak?
Tahát a kérdésem, szerintetek hogyan fog emlékezni az utókor erre a mostani időszakra?

Monthy

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!