Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.04.17 0 0 38
fabatka Creative Commons License 1998.12.02 0 0 19
SPS, Ds9,

sziasztok!
Itt úgy megy a vidéki dj-k fikázása mintha, valami sötét régió lenne, még mindig trapéz gatyában táncolnak tarisznyával a bölcsészek/falusiak/birkapásztor hortobágyi legények, és csak unicumot innának. Ja, persze, vidéki Nagy Városból írok, igazi metropolis..:-) és gondolom fájlaltam egy pár megjegyzést....
lényeg: ez az egész dj vizsga szerintem ahogy van úgy ökörség. mi a túrót lehet csinálni pl. egy olyan teljesen bejárt egyetmi bulival, amelynek meglehetősen elég club feelingje és szaga van, a dj egy ex hallgató, vagy 3-4 éve kazikról nyomják a cuccot, esetleg saját cdkről, és telt ház van, és a bulik nagyon jók tudtak lenni. no technics Plattenspieler, se Sven Vath Schallplatten, de un. diszko és techno (valaki mint 'A' két kategóriat megjelölte) volt, van, has been. Ne röhögtessetek, szerintem ők is behugyoznának, ha dj vizsgapapirjuk lenne. a buli visszajelzése viszont atom. So what now?
más: vidéki djk, vidéki rezidensek: szerintem ugyanolyan arányban vannak jó clubbok jó djekel, és tönkrement clubbok boney m remixet játszó djkkel. hogy ki a kontár, és ki nem, azt valószínűleg a generációk, a clubheadsek stb ízlése dönti el.
szóval, nekem a nagy kérdés az egészben, nem az izlés világot, egy fajta fridomot hatérol be az egész szabályositási ötlet? Mi lesz a kontár fogalma, melyik végletnél lenne a határ, és most arról van szó, hogy jól keverjen az illető, vagy ne játsszon abba remixeket, ahol, istenem, dumálással köt össze a következő számmal.
tudjátok, mennyi energiámba került, hogy ne ilyen partykra vigyem barátaimat 4-5 évvel ezelőtt, hálistennek a többségüknek bejönnek az un. 'techno' partik, de egy részük még minidg a 'diszkot' szereti. szóval, a, jogos a különbség, b, nem izlés belepofázásról van szó?

fabatka

ui. én is viszaküldöm a megmicrozott kávét az éttermekben.................

ds9 Creative Commons License 1998.12.02 0 0 18
SPS!

Félreértettél engem egy kicsit lejjebb már leírtam, hogy én sem vagyok biztos abban, hogy szükség van DJ vizsgára vagy sem, azt is leírtam, hogy a vizsga eddig is kötelező volt nem most lett azzá.
Természetesen csak azon az alapon, hogy bizonyos dolgokhoz engedély kellett az elmúlt évtizedekben nem sorolnám be a lemezlovasokat is ebbe a kategóriába / bár ez már tény, nem most találták ki /.
Meg kellen talán tudni azt, hogy más országokban a lemezlovasoknak kell-e engedély vagy sem / én speciel, szégyen ugyan, de nem tudom /, ha más országokban is van / nem Ukrajnára, Szlovákiára gondoltam, hanem Nyugat-Európára / akkor lehet, hogy mégiscsak van valami értelme.
Ha nincsen akkor a te álláspontodra helyezkedem én is.
Egyébként én abban amit írtam a meglévő állapot optimális felhasználását próbáltam megfogalmazni nem a lemezlovasokra ráerőltetni egy koloncot, hiszen hangsúlyozom mégegyszer ez már létezik.

Avval kapcsolatban amit a tehetségről írtál és arról, ha egy DJ szar azt nem hívják többet:
Nézzé körül klubbokban, hallgasd meg a DJ-ket és ha utána is fenntartod az álláspontodat akkor csodálkozni fogok. A helyek nagy részén a DJ azért dolgozik mert olcsó, lehet, hogy tök szar,de egy buta maffiozó úgy sem ért hozzá tehát mindegy. Vidéken, arról meg ne is beszéljünk.

SPS Creative Commons License 1998.12.01 0 0 17
ds9,

ugye nem gondolod, hogy amiért itt évtizedekig mindenhez engedély kellett, ezért - mivel ez ugye egy jó gyakorlat ! - most is legyen így ...
A piacgazdaság nem így müködik, itt a kereslet dönt, többnyire. Ha egy DJ szar, nem hívják többet. Te, mint programszervezö ezt pontosan tudod, vagy tudnod kéne. És szerintem Te sem papír alapján hívnál DJ-ket egy bulira. A "szakma becsülete" dolog is így lenne korrekt, nem fúrással - ha szar, nem hívják. De ez nem a vizsga miatt fog megszünni, már ha megszünik egyáltalán :-(( ...

Egy tanfolyam persze nagyon hasznos lehet egy kezdö, vagy fejlödni vágyó emberkének. De ne legyen kötelezö, mint a hogy a vizsga sem.

Szóval ez a vizsga szerintem pont semmire se' jó. Csakis a kontrollt látom benne, és ez nagyon zavar engem. A müvészeket/müvészeteket nem lehet/szabad kontrollálni !

Most hirtelen ennyi, üdv,

eSPé

kitz Creative Commons License 1998.12.01 0 0 16
A buszvezetovel es a szivsebesszel azt akartam mondani, hogy a dj-k szaktudasa nem elet-halal kerdese. Veszelyesebb egy olyan buszra felszalni amit olyan ember vezet akinek lataszavarai vannak, vagy egy olyan sebesz kese ala kerulni, akinek remeg a keze, mint egy pocsek dj partyjara betevedni.
A dj-k nagyon kenyesek a szakma becsuletere, aki mar befutott szeretne, ha e ket betu valami minoseget jelentene. A megkulonboztetesre van most is lehetoseg, DMC-t kell nyerni.
Mi lesz, ha 15-20 ev mulva is a mai meno dj-k fognak vizsgaztatni, esetleg kozben meg is keserednek? Hogyan lehet biztositani az objektivitast, a kriteriumok folyamatos frissiteset? Es vegul: ki naprakeszebb es partatlanabb mint a kozonseg, aki szorakozni akar?
bracs Creative Commons License 1998.12.01 0 0 15
Ezen vizsga kapcsán lenne egy picit offtopikos kérdésem, miszerint létezik-e még ORI vizsga, ha igen mennyibe kerülhet most és ez mire jogosít fel? Ugyanis a vállalkozói igazolvány kiváltásánál kérnek "papírokat" a tevékenységhez, hogy tényleg értek-e hozzá, pl zenéhez. És ha mondjuk nem jártam se zeneiskolába, se akadémiára, akkor mi van?
bracs
ds9 Creative Commons License 1998.12.01 0 0 14
Tényleg röviden, nekem is kétségeim vannak affelől, hogy kell vagy nem kell vizsga egy lemezlovasnak, de azt fogadjuk el, hogy eddig is volt, tehát nem most találták ki.
Természetesen a DJ-ket nem a vén faszoknak kéne vizsgáztatni, hanem olyanoknak akik értenek hozzá, hogy a delikvens mit is csinál.
A "szakma" szempontjából nem lenne hátrányos a kötelező / eddig is kötelező / engedély megszigorítása, az "egyén" szempontjából valószínüleg nem lenne jó.
Én már nem dolgozom mint lemezlovas, de azért szeretném magamnak vindikálni azt a jogot, hogy azért egy picit jobban értek a dologhoz mint ti, hiszen a ma dolgozó majdnem összes jelentősebb DJ dolgozott a partikon amiket csináltam és jórészüket 5-10 éve ismerem.
Higgyétek el nekem, hogy nem ilyen egyszerü a dolog, hogy buszvezetővel, ill. orvosokkal hasonlítsuk össze és utána kijöjjön a végeredmény.
Bizonyos DJ-k, mint például Schulz, Sterbinszky teljes mértékig egyetértenek a vizsga létezésével, sőt Sterbinszky, Bárány, Jován a diszkósvizsgák tanfolyamaira is eljár, eljárt keverést, programfelépítést stb. tartani.És ők azért nem azok a vén faszok, hiszen ők a 90-es évek generációjához tartoznak.
SPS Creative Commons License 1998.12.01 0 0 13
Sziasztok,

csak néhány gyors gondolat, többet késöbb :

1. Pölö a buszvezetök között is van "fúrás", nem a papír miatt szünne ez itt meg, söt ...

2. Maradva ennél a buszvezetös példánál, ha egy soför életveszélyesen vezet, kirúgják (vagy diszpécser lesz ;-)). Ha egy DJ rendszeresen alulmúlja a közönség igényét, ki lesz téve.

Tegyünk különbséget a két foglalkozás között, ahogy valaki azt már lejjebb nagyon helyesen mondta. Ne szabályozzunk egy olyan dolgot, amely nem igényel szabályozást, mert abból csak nagyobb kavarodás lesz.
Ha persze csak a sáp és az ellenörzés a fontos, az természetesen már más kategória. De az nem ide tartozik ... :-(((

Üdv,

eSPé

achiles Creative Commons License 1998.12.01 0 0 12
Nem nagyon értem hogy mit is akarnak annyira ellenőrizni vagyis hogy mi értelme van.
-Aki eddig lemezbemutatással foglalkozott, az ha kell majd rajzol magának egy engedélyt, de nemhiszem hogy egy gyerekes vizsgára elmegy, ahol kiöregedett szakik értékelik azt hogy ő jol keresi -e a kenyerét.
-A mai technikával, akár egy jobb programmal olyan műsort készítessz amilyet akarsz el se tudod rontani.
-Noss az a lemez lovas amely tuskó az tiszavirág életü, hisz a tulaj kirugja, nem zavar több vizet.
-Az angol nyelv talán még 20 éve gondot jelentett a D.j-nek de azt hiszem a mai viszonyokba ez nem jellemző.
-A jogdíjrol : Nem a clubbokbol foglyák behozni a hiányt, mert ellenőrizhetetlen az egész rendszer.
-Összegzésül:Valaki nagyon fel akar törni hogy Ő majd megmutatja . Tudjátok mi lessz a vége? - Nagy kopppp
kitz Creative Commons License 1998.11.30 0 0 11
Gondolom penzbunti lesz. Vagy a varos hataraig kergetik a duhodt buborekszemuvegesek a kontart. :-)

ds9, a dj azert nem szivsebesz vagy buszvezeto, ha nem ert a szakmajahoz, azzal csak maganak art masnak nem. Elmenni egy rossz buliba olyan mint beulni egy tre filmre a moziba.
A kontarokat en nem feltem, vesznek majd az ecserin egy papirt. Vagy kepzeljetek el, amikor a dj kihajol a pult mogul es odasugja az ellenornek: - Uram, nem intezhetnenk el itt a helyszinen?
Szerintem rohej.

Ambipotalamusz Creative Commons License 1998.11.30 0 0 10
ds9, SPS,

én azt szeretném tudni, hogy szerintetek ennek az egész ügynek a szankcionálását hogy gondolják az alkotók: mire számítson az, aki papír nélkül ül a pult mögé? errol nem lehet tudni valamit?

ds9 Creative Commons License 1998.11.30 0 0 9
Van abban sok igazság abban amit mondtok,de abban is van valami, hogy ugye ha valaki csinál valamit amivel embereket szórakoztat akkor ahhoz / nálunk legalábbis, máshol nem tudom / engedélyeket szoktak kiadni.
Nem feltétlenül azért, hogy figyelemmel kisérjék, hogy mennyit keresel, hanem azért, hogy amit csinálsz ahhoz értsél.
Én mint néhány éve még gyakorló DJ tudom azt, hogy a meglévő vizsgának nem mindig van köze a tehetséghez, hiszen egy vizsgán, ha már bele tudtál szólni a mikrofonba, de tök béna voltál, de egyébként a többi teszted jó volt akkor egy C. kategóriát még elcsíphettél.Ami ugye röhej.
Mégegyszer mondom a lemezlovas vizsga nem egy nagy kunszt, aki tényleg ért ezekhez a dolgokhoz az simán tud szerezni bármilyet.
Az értelme a következő:
1. Csak olyan lemezlovas dolgozik akinek engedélye van, tehát megfelelt egy bizonyos szintnek.
2. Az ún. kontárok ki vannak szűrve
3. Kevesebb lemezlovas, több munka, kevesebb fikázás

Ezekkel a vizsgákkal a legnagyobb baj az, amit említettetek is, hogy milyen szempontok szerint kéne vizsgáztatni.
1991-ben / akkor én 23 éves voltam / ültem az engedélyeket kiadó OSZK / Országos Szórakoztatózenei Központ /különtermében ilyen 40-45 éves lemezlovasokkal akiket annyira tartottam kompetensnek, hogy semennyire és azon vitatkoztunk, hogy mik legyenek a vizsgafeltételek.
Na én ugye majdnem a saját korommal voltam fiatalabb náluk, de kénytelenek voltak végighallgatni merthogy akkor már én is hivatásos A. kategóriás előadóművész voltam / röhejesen hangzik nem? /.
Ezeknek én megpróbáltam elmagyarázni, hogy keverés, meg sebesség-szabályzós Technics lemezjátszók, stb.
Próbáltam megértettni, hogy lehet, hogy van vidéken / most is / aki kazettáról diszkózik a műv.házban, de talán a szakma érdekében inkább a technikai szempontból profi lemezlovasokat kéne érvényesülni hagyni.
Erre jöttek, hogy dehát ezt miért mert akkor a szegény vidéki..../ mint fentebb /, na avval mi lesz.
Mondtam, hogy akkor azok majd tartanak beszélős bemutatót a többiek keverőset.
És akkor jöttem rá, hogy ez nem fog menni, mert ahhoz bérelni kéne egy pultot ami alkalmas arra, hogy keverni lehessen vele, erre nem lesz pénz / így is lett /, és ki a fene fogja vizsgáztatni az egyedeket, ezek a 40-50 éves palik akik, bár diszkóznak évek óta jól, rosszul / utóbbi / és még lemezjátszót se láttak.
Hát ennyi.

Egy olyan vizsgára lenne most szükség amiben mindenki képes lenne bemutatni, hogy mit tud,
aztán megkapná a papírt, isten vele.
Ez a szakmának is jót tenne, de tudatnám, hogy a lemezlovasok nagy része azért nem ment el soha vizsgázni mert olyan lusta mint az állat és soha senki nem szerzett érvényt annak, hogy ha engedélyed van az jó ha nincs akkor rossz.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!