Keresés

Részletes keresés

magdika Creative Commons License 1999.12.29 0 0 0
A Nemzeti epitese sajnos politikai kerdes, es mint ilyen: 0
zimber Creative Commons License 1998.11.09 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

(nem igazán érek rá kedvenc topic-jaimat látogatni -mert dógoznom köll- csak gondolatébresztőként szeretnék néhány sort ideskribálni...)

A 96-os Velencei Biennálé témája így hangzott:
Sensing the Future - the Architect as Seismograph. Arról szólt a seregek szemléje, hogyan érzékelik az építészek a JÖVŐ_lehelletét. A spanyolok gyönyörű színházakat mutattak be, de ezek közül talán egy hasonlított arra a klasszikus_formára_, ami a mi Operánkban is megtestesül.

A MI VILÁGUNK azonban (elvileg) egész más. Egy demokratikus légkör, színházi kisérletek, fesztiválok már teljesen más formákat kívánnak, mint a formális díszelőadásokra való bevonulást hangsúlyozó lassú lépcsősorok, foyer-k és felvezetések.

Hogy miképp interpretálja az építész e gondolatokat, pedig személyes. (Adjatok mondatokat egy írónak, hogy kreáljon belőle regényt!!) Emlékezzünk meg egy pillanatra Frank Lloyd Wright-ról - századik születésnapján: Egyszer képes volt egy színház teljes belső terét rózsaszínnel telíteni, mert beleszeretett a primadonnába, ki a színházigazgató felesége volt és a kedvenc színe rózsa. S e színház mégis az építészettörténet lapjain......

De visszatérve a biennáléra: Az orosz pavilonban nem voltak tárlók, a kihúzható fiókokban lehetett szemlélni a fiókban_maradt_terveket. A magyar kiállítás címe: A semmi_építészete.
Magyarországon az építészt a politikusok rázzák, így sose lesz szeizmográf.
Higgyétek el ez a Nemzeti_Építészet_ámítás_, mégha igen jól sikerült ámítás is.
Kérdezzétek meg finn levelezőinket, hogy hol tart vértestvéreinknél az építészet. Vajh miben testesül ott a nemzeti érzés?

A módszer oly egyszerű: minden állami (és önkormányzati) épületre - tervezésre - pályázatot írnak ki minden demokratikus kultúrországban. Sőt terekre, városrészek küllemére is......
Higgyétek el, jobban éreznétek Magatokat egy ilyen sokszínű városban, ahol minden gondolat kiművelt - mégha más és mástól származik is, következőleg másféle gondolat....

Alternatívaként folytathatjuk a semmi_építészete_második_harmadik_fejezetével és így tovább...........

----üdv---zim

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!