Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.04.22 0 0 46
Emberek! Szörnyű dolog történt a minap: a Nemzetiben Iglódi rendezésében láttam a Majomszínházat. Illetve kijöttünk az első felvonás alatt már. Hát az valóban majomság volt. Miért? Szagoljatok bele.. Öreg néniknek való kuplé stílusban énekelgetnek benne 'komoly' színházhoz méltatlan, szégyellnivaló díszlettel, jelmezekkel. MInden éneklés után taps, stb. Viszont az igaz, hogy vannak jó nők is a darabban. Na, szóval borzasztó élmény volt. Kellemetlen élmény.
zimber Creative Commons License 1998.11.09 0 0 45
Ide szólok, a Kultúrába, mert nem akartam a Politika nyákos vizeiben nyomulni.

A nemzeti stílusról:

amennyiben a nemzeti stílus valóban egy milleniumnyi időre tekint vissza, a finnekkel (,no meg az észtekkel) igen hasonló ős-stílussal kellene rendelkeznünk.

Küldjünk már néhány misszionáriust, hogy tanítsák meg őket a helyes stílusra.

Hátha sikerülne elrontani a finn építészetet is.

Lehel kürtje Creative Commons License 1998.11.07 0 0 44
Nyilatkozat:

1.) nem örülök, hogy nem épül Nemzeti Színház.

2.) örülök, hogy nem a Bán-féle színház épül meg.

Tier Creative Commons License 1998.10.30 0 0 43
+offtopic?
tudja valaki milyen pártszínekben leledzik a két helyszín polgármestere?
engem ez nagyon érdekelne...
-offtopic
Skog Creative Commons License 1998.10.30 0 0 42
Elnézést,az elöbb megcsúsztam.
Szóval csak annyit akarnék hozzá füzni ehhez a témához,hogy politikai előitéleteimet félre téve is csak az jön ki belülem,a francba ez nagyon rossz döntés volt.Nincs semmi értelme.
Skog Creative Commons License 1998.10.30 0 0 41
Erre a dologra csa
bajkon úr Creative Commons License 1998.10.30 0 0 40
No, Lehel kürtje, most boldog vagy?
Nem lesz mindent elrondító Nemzeti Színház a Deák téren.
Marad, és uralkodik a téren a műemlék pályaudvar. Ami különösen szép (főleg belűlről).

Vitánk a nyertes pályaműről értelmét veszítette, szintúgy mint mint a jelenlegi kormány értelmi képességeiről beszélni.

zimber Creative Commons License 1998.10.29 0 0 39
Az sem rossz ötlet egyébként, hogy kormányvezérek, bankvezérek skicceljék a házainkat. A shoppingosok már csinálják, tessék gyönyörködni...

Történet: A Nemzetire végre egy normális nyilvános pályázatot írtak ki. Szerintem egyébként egy -egy ilyen hangsúlyos épületre nemzetközi pályázatot kellene kiírni. Ez csak húzná a színvonalat (ld. Párizs)

Szerintem az Erzsébet tér (ld. metró, parkolás, lég mozgása vagy nem mozgása) egy lehetetlen helyszín volt. Viszont Bán Ferenc egy olyan épületet tervezett, amely egy pozitív színfolt lett volna a városban és egyben egy aktív pont (ezt adta ez az épület), amely napközben közösségi találkahely este nemcsak színház-templom, hanem stúdiószínház stb. lett volna.
Tényleg nem csak "templomok" kellenek, a Kultúra, a Magyarság, a Sport stb. kultuszhelyei, hol leborulhatunk, hanem olyan helyek kellenének, ahova az emberek bemehetnek, s ahol van keresnivalójuk - sőt még jól is érzik magukat........ez nekem fontosabb bármi "akadémikus" szépségnél.......de úgy látom, ehhez nem ért a magyar (legalábbis Budapest, hasonlítsuk össze néhány olasz vagy spanyol várossal!)

Ma olvastam egyébként a NSz-ban, hogy a fővárosi képviselők például elutasították, hogy egy-egy városképileg jelentősebb helyszínre építészeti pályázatot írjanak ki. Tervezzenek csak a politikusok, az építészek meg süssenek kenyeret.......

speaker Creative Commons License 1998.10.29 0 0 38

Mégse épül meg a Nemzeti Színház.
Úgy látszik, azt hiszik, ennek az országnak nem színház, hanem cirkusz kell. Hát ha ez kell, legyen.
Szerintem ebből még lesz nagy kalamajka, ha ott építik meg a Városligetben, ahol már szintén egyszer kiásták a gödrét, kivágták a fákat azután visszatemették és visszaültették a fákat.
Attól félek, egyszer még a végén tényleg dísztribűnnek fogják használni a társalgó teraszát.
Azért az sem felejtendő, hogy az a hely foglalt, oda a közvélemény igen jelentős része szerint a Rákosi által leromboltatott Regnum Mariánum templomot kellene visszaépíteni, amire már meg is indult a közadakozás.
Sajnos, úgy tűnik, nekünk soha sem lesz Nemzeti Színházunk.
Ez már nem is kabaré, hanem egy szomorújáték, ami most történik.
Kérdem én, ez mindig így lesz ezután, hogy az egyik kormány lemondja a világkiállítást, a másik "dafke" a Nemzetit, a következő meg jusztból a labdarugó EB-t?
Felháborító, hogy amikor már 3 milliárdot beleöltek egy minden színházi és építészeti szakember által kíválónak tartott (több, mint 100 pályaműből elsöprő egyetértéssel kiválasztott) terv alapján az Erzsébet téri építkezésbe, most még legalább ennyit akarnak költeni arra, hogy egy használhatatlan mélygarázst építsenek oda. (6 milliárd kicsit borsos kétszáz autónak). Hogy a költségekre való hivatkozás mekkora hazugság, jól mutatja, hogy ugyanakkor "akad" 25 miliárdunk a labdarugó EB-re, ami csupán kiadás és utána nem marad semmi, legfeljebb egy rossz emlék, míg ugye a Nemzeti Színházat még unokáink is láthatnák.
Ami a Makoveczet illeti. Nem hiszem, hogy az ő organikus építészetére van szükség ebben az esetben. Ha a színházat is telerakja fatörzsekkel, úgy járunk, mint az első Nemzeti Színházzal, hamarosan bezárják és lebontják tűzveszély miatt. De félre a tréfával. Köztudott, hogy Makovecz mindet megtett a győztes pályamű ellen, alantas áskálódásban, amit csak egy féltékeny művészről elképzelhető. Pedig Makovecz nem is indult a pályázaton két éve, azért, mert ő, -nyilatkozata szerint- pályázaton elvből nem indul, csak ha megrendelést kap és megfizetik. Ezekután meglepő volt Nemeskürti nyilatkozata, aki elmondta ő nem szereti a pályázatokat, és a milléniumi beruházások kapcsán nem is kívánja alkalmazni. Ez már sejtett valami sunda-bundát. Hogy pont itt kezdik! Szánalmas…

pauker Creative Commons License 1998.10.29 0 0 37
Szinhaz. Milyen szinhaz???
bajkon úr Creative Commons License 1998.10.27 0 0 36
Lehel Kürtje !

Ok. Vitatkozhatunk az épületről, csak az a baj, hogy úgy tűnik számomra, hogy a kormányzatot nem a küllem zavarja.
Most ismét előkerült, hogy meg kell vizsgálni egy esetleges városligeti megoldást.

Hát ezek után mi a fenének vitatkozzunk a Deák téri épület épitészeti formájáról?

Én azért nem látom értelmét egyébként ennek a vitának, mert már egyszer el lett döntve, hogy ide ez lesz a legjobb. Bízom benne, hogy EZ a döntés jó volt. Minden vita csak lassítja az építkezést, ez nem lehetne cél.

Törölt nick Creative Commons License 1998.10.25 0 0 35
A színházat hosszú "í"-vel írják a magyar nyelvben.
Lehel kürtje Creative Commons License 1998.10.12 0 0 34
Félreértés ne essék..... Épüljön föl a Nemzeti, csak nekem maga az épület (függetlenül a rárakódó eszmei és politikai szannytől) nem tetszik. Ez vele a bajom.
Egy primitív, unalmas,rideg, sivár, túlhaladott neoBauhaus épület.
A stílusa tényleg olyan bevásárlóközpontos.
intoto Creative Commons License 1998.10.11 0 0 33
naiv!

Kis korrektúra (valóban én irtam rosszul). Nem a zászlók maguk zavarnak, bár ilyen mennyiségben akármilyen zászló zavarna, hanem a rudak amin vannak. Szerintem ha már ilyen sokat akarnak valahova tenni akkor igazán megtervezhetnék őket úgy is, hogy -legalább picit- jobban menjenek a vár stílusához mint akármelyik lakótelepéhez.
Abban különben nem hiszek, hogy attól leszek magyarabb, hogy nemzetiszínű lepedőm van. Különben meg lehet nézni, hogy amerika melyik területén van az amerikai lobogó ilyen mennyiségben jelen.

Pápá

u.i.: Szerintem az idejáró külföldiek tudják a zászlónk színeit. :)

MGperY Creative Commons License 1998.10.11 0 0 32
egy makovecz tornyos-faszerkezetes színház nagyon hüjén nézett vóna ki a belváros kellos közepén IMHO. vidékik kultúrháznak, budai villa a hegyoldalban ez ok, de ott nem.
IMHO az épület rendeben van.
nem tom h ki ez a Bán nevu építész, lehet h konzervatív polgári vonal, lehet h nem, de h azért lett o az elso, mert ez egy barba trükk hát ettol hánynom kell. ha meg a bachmann kapta volna, akkor meg az baj.

naiv Creative Commons License 1998.10.10 0 0 31
intoto:
Szomoró vagyok, hogy téged a várban lobogó magyar zászlók undorítanak ! Igy legalább az erre járó külföldiek megtanulják a magyar színeket. Amerikában minden benzinkútnál találkozhatsz egy tucat csíkos lobogóval, és az amerikaiak szeretik, mint ahogy amerikainak is érzik magukat.

Lehel kürtje,

mi bajod a Nemzetivel ?
Láttunk már rosszabbat is.
Csak már állna.
Mindamellett kevés jobb helyet lehetett volna találni.
Nagy baklövése lesz az új kormánynak, ha politikai szempontok miatt sifteli az épületet meg az ügyet is.

intoto Creative Commons License 1998.10.09 0 0 30
Halika!

Az épület randa, panel, igénytelen, vacak... A hely abszolút rossz, több ok miatt is. Abba is hagyták az építkezést de már igy is belefeccoltak egy halom pénzt. Mibe fogadunk, hogy bevásárlóközpontot raknak a helyére?
Én nem tudom ki a felelős az 5. ker.-i építési tervek felügyeletéért de, hogy stílusérzéke nincs az tuti. Ennyi erővel a Vár mellé is építhették volna. Ja bocs! Ott már felállították azt a két tucat undorító zászlót.

Lehel kürtje Creative Commons License 1998.08.28 0 0 29
bajkon úr!
Tiltakozom! Ez a topic kifejezetten az épületről, mint építészeti alkotásról szeretne szólni, függetlenül attól, hogy kell-e most Nemzeti, vagy nem.
A buszpályaudvar a maga nemében nem olyan rossz,különösen belül, az a baj, hogy a szinház sokszorosan alulmúlja a pályaudvar szivonalát. (szerintem)
bajkon úr Creative Commons License 1998.08.28 0 0 28
Sajnos még a teljes tervet nem láttam, itt ott részleteket sikerült.
Még nehéz lesz elképzelni a végső helyén.
Engem inkább két másik dolog zavar.

Az egyik, hogy azt a randa buszpályaudvari épületet otthagyják, érdekes, ezért senki nem tiltakozik.

A másik, hogy végre elkedődött valami, erre kezdődik a hercehurca. Abból is látszik, hogy politikai, mert műszaki indokot nem sikerült találni, pénzügyi pedig mindig található.

Arról még lehetne vitatkozni, hogy nagy szinházterem kell-e, kis kamarával vagy fordítva. De valami legyen !

Tényleg röhej, hogy 100 éve nem bírunk egy színházat összehozni, mert mindig politikai gáncsoskodás áldozata lesz.
Ebben a topicban is. Talán próbáljunk meg most az egyszer valamit építeni, nem fikázni -az angyalát !

Lehel kürtje Creative Commons License 1998.08.28 0 0 27
Bocsánat bubu, de csak most olvastalak.
A Nemzeti új épületéről van véleményed?
bubu Creative Commons License 1998.08.18 0 0 26
Furcsa, de igy van, amit
Miss T. megeszik, mind mind Miss T.-vé változik.
A kása, az alma, a sajt, a szalámi,
az ürühus, a rétes, egyszóval akármi,
amit lenyel...

Lehel kürtje Creative Commons License 1998.08.18 0 0 25
Nem akarok erőszakoskodni, de az mégiscsak furcsa, hogy a Nemzeti Szinház új épületéhez építészetileg senkinek sincs mondanivalója!
Lehel kürtje Creative Commons License 1998.08.12 0 0 24
Az érdektelenségeteknek talán az az oka, hogy a szinház terve is érdektelen, vagyis rossz?
Lehel kürtje Creative Commons License 1998.08.08 0 0 23
Kérem, akinek tetszik az új Nemzeti Szinház építészeti terve, jelezze, hogy miért jó a terv.
Lehel kürtje Creative Commons License 1998.08.01 0 0 22
HJM 07-24-98 1:55 PM
Én tényleg az épületről szeretnék beszélgetni.
Nekem a leírtak miatt nem tetszik a terv, ezt vitassuk meg.
A dolog politikai része is érdekes, de most ne erről beszéljünk.
Alvy Singer Creative Commons License 1998.07.26 0 0 21
Dudusch
Ugye a általad kocsmába való hozzászólóknak minősítettek között, kedvencedet is megtalálhatjuk?
Az ő x-edik pontja sem a finoman cizellált kategóriába tartozik!
speaker Creative Commons License 1998.07.26 0 0 20
Kedves Dudusch!
Az általam alkalmazott fordulat talán valóban kissé indulatos volt, de teljesen szokványos a mai "kulturában", elég bármely "művész"-filmet megnézned, vagy kinyomtatott jelenkori irodalmat tanulmányoznod.
Megjegyzem, a vitapartnerek által használt emésztéssel kapcsolatos kitételek sem kevésbé drasztikusak.
Mindenestre elfogadom a stílusomat ért bírálatot, bocsánatot kérek Tőlled, és megígérem a továbbiakban kerülöm a tisztátalan beszédet. Ami a káromkodást illeti, nekem, mint vallásos világnézetűnek egészen más fogalmaim vannak róla.
naiv Creative Commons License 1998.07.25 0 0 19
1.Pozitív,hogy végre lesz új Nemzeti.
2.Az építés helye igenis el van találva, a nemzetiket nem a XXV. kerületbe szokták építeni.
3. Hogy, hogy fog kinézni az nagyban függ attól, miből építik. Sajnos a természetes anyagokból épült 300 éves vár ragyógóan nézhet ki restaurálás nélkül is, ezzel szemben egy átadáskor elegáns modern épület 10 év múlva igen ócska benyomást tud kelteni. Rozsdásodnak a fém elemek, a rozsda az esővel végig folyik a falakon, az üvegtetőket vastagon boritja a retek, a színek elszürkülnek.... nézd meg a Pompidou Centert Párizsban, lehangoló látványt nyújt a sok foszladozó, valaha élénkszínű festett cső (formavilága egyébként azóta is vitatott, egy biztos nem szép).... a központ minden (belső) funkcionális nagyszerűsége ellenére.
Remélem az új színház nemes anyagokból tervezett és - épűl.
4. Akik meg Makoveczet ócsárolják, valószínűleg nem bírják megkülönböztetni Taj Mahalt a Kreml-től.
5. Persze az sem lényegtelen mennyire lezs a tartalma és szelleme nemzeti...
speaker Creative Commons License 1998.07.25 0 0 18
Kedves Makovecz bírálók!
A politikai véleménykülönbségen túl azért talán érdemes megismerni Makovecz Imre ember-épületeit. A paksi templomot, a pusztaszeri ravatalozót, a zalaszentlászlói faluházat, a visegrádi művelődési házat, a sárospataki gimnáziumot, az 1992-es sevillai pavilont, ahol érezni a fa illatát és a toronyban a szerkezet pusztán hagyott látványa és az örökfa gyökereivel az üvegföldbe ágyazva egy igazi tehetség zseniális ötletét hirdetik.
Wágner úr Creative Commons License 1998.07.24 0 0 17
HJM sztrovacsek, a topic is, meg az összes hozzá tartozó hozzászólás egy-egy számkóddal jelölt fájlt jelent, amit nagyon körülményes megkeresni, egyeztetni és egy másik directoryba ("Fórum") átrámolni, szóval én nem kérnék ilyen rabszolgamunkát a Kekitől :))))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!