Keresés

Részletes keresés

tetelele Creative Commons License 2017.02.01 0 0 388

A következő ötletem van!

 

Van ügye a hangos Biblia, több verzió letölthető a netről.

Na most ügye sok ember nem tud számítógépet kezelni, de még egy okostelefont sem.

Na most lehet venni elég egyszerű kezelésű kis rádiókat, amelyek SD kártyáról le tudnak játszani mp3-at.

Tehát az ötlet: felvenni SD kártyára a Biblia mp3-akat, és venni egy ilyen olcsó kis rádiót, és odaadni annak az embernek, akinél azt akarjuk hogy hallgassa a Bibliát! Pl. idős emberek!

:)

Anoir Creative Commons License 2014.02.03 0 0 387

Kedves Legba,

 

Erdekes a gondolatmeneted es a felvetes miszerint a neveltetes mennyire eredmenyes, ha valaki hibazik illetve ennek fenyeben mi kinek a hibaja?

 

Jogszabaly ertelmeben ha valaki elmult Magyarorszagon 18 eves felelossegre vonhato tetteiert-ezt tudjuk es ertjuk mind. Tehat -feltetelezendo-tisztaban van a" jo es rossz" fogalmaval ill buncselekmenyek es azok kovetkezmenyeivel. Tarsadalmunk "etiket jevel"-illemevel, ha ugy tetszik-elviekben.

 

Ha a Biblai konteksztusaban nezzuk Adam es Eva tortenetet, es most vegyuk ugy, hogy minden amit leirtak igaz es valos, megtortent esemeny ( azert ajanlom  ezt az opciot, mert valamennyire szukseges a tema szukitesehez) tehat: Isten csodas eletet biztositott az elso emberparnak, akik idill kornyezetben Istennel harmoniaban eldegeltek. Isten egy dolgot nem engedett, es errol szolt nekik a tortenet szerint, hogy ne egyenek a farol, pusztan azert mert meg akarta ovni egy olyan tudastol amelyet nem nekik szant. Ugy gondolta, ugy boldogabbak. Minden mast, amit Isten fontosnak tartott megosztott. Idot toltott veluk, tanitotta oket-mint szulo a gyermeket, szerette oket, mivel Isten a szeretet a Biblai szerint, tehat nem nelkuloztek semmiben. Az embert a Biblia szerint Isten hasonlatossa teremtette, de nem tokeletesse. Isten tokeletes, az ember nem. A szabad akarat pedig egy erdekes dolog. Az ember ismerte Istent. Donthetett volna ugy, hogy nem hisz egy kivulallonak, akit nem ismer. Azert ettek a farol, mert elhittek azokat a dolgokat, amiket a kigyo-satan-igy nevezik a konyvben ugye- mondott Istenrol. A tortenet lenyege, hogy nem figyeltek Istenre, ismeretukre es egy olyan dolgot tettek, amirol tudtak, hogy nem szabad. A szabad akarat nem feltetlen jelenti azt, hogy hibazni is fogunk vagy kell. Ez egy opcio, ami csodas amugy, hogy dontsunk ismeretunk fenyeben. En ugy gondolom a szulo is egyetlen dolgot tehet: elmondja a kello informaciot, biztositja a legjobbat-de aztan az az egyenen mulik-mit hoz ki belole. Akkor okolhato a neveltetes, ha nem ad elegendo informaciot a konzekvenciahoz-de ez ebben a tortenetben ugye adott volt.

 

A torvenyek, amelyeket Mozesnek adott Isten-nem tudom ki mennyire jartas a temaban?- szinten sok vitat valtanak ki most is az egyhazban-de ha ugy ertelmezzuk, hogy Isten szeret minket es O alkotta a vilagmindenseget, adott nekunk egy terkepet, mit egyunk- mit hogyan csinaljunk, hogy vedelemben legyunk a problemaktol tavol, akkor megtenned e amit jo tanacskent ad hogy megtartsd? Igy hogy hangzik a torveny? Bolcsesseg es boldog elet..? Ezt mindenki eldontheti..es ez jo igy.

 

En ugy gondolom a Biblai egy nagyon nehez konyv, talan az egyik legnehezebb. Van egy tortenelmi hattere, kulturalis vonatkozasa, nyelvezete, eleve heber nyelven irodott, amin nem hiszem hogy sokan tanulmanyozzak...ezek nelkul pl az Oszovetseget megrteni komplex nem lehet. A heber nyelv magaban rejt annyi titkot, amit ha nem ert az olvaso mar egy dimenzio nem is nyilhat meg. A nyelvnek az a sajatossaga, hogy minden betunek is jelentese van es a szo oda es visszafele is magyarazatot rejt. 

A konyvet zsidok irtak, es aki nem erti a kulturat, az rengetek vonatkozasra nem kap magyarazatot. Honnan erthetnetek egy konyvet, ami tobb ezer eve irodott egy kulturabol, anelkul hogy ismernetek ezeknek gyokeret, jelentosseget es osszefuggeseit? Nem csodalom, hogy nehez..

 

Ha a Bibliat pedig osszevetem a mai egyhazakkal, akkor megint csak azt kell mondanom, a ketto nem egymas tukorkepe. A Biblaiban Isten unnepei-nem a mai egyhaz unnepei-ami elvileg azt az Istent imadja. Az unnepek valojaban Yeshuat-vagyis Fia Jezus munkassagat rejtette el profetai modon, hiszen azokat Mozes ideje alatt rendelte el. A Karacsony nincs benne, mint ahogy husvet sem-mert az pl a paska unnepe stb..es meg mondhatnek sokmast mi nem egyezik de ez most nem lenyeges. Ebben csak az az erdekes, hogy mindennek a Biblia az alapja az egyhazakban-de valojaban amit tesznek az nincs benne. Egy szeretet-kapcsolat attol kapcsolat, hogy ismerem a masikat es azt teszem, ha szeretem ami neki tetszik, hogy oruljon. A Bibliaban potosan le vannak irva azok a dolgok Isten minek orul-tehat ha valaki azt koveti annak kapcsolata lesz Istennel. Termeszetesen errol mindenkinek megvan a sajat filozofiaja, en csak azt irom amit en gondolok..

 

A karacsonyt illetoen kb par szaz eve unnepeljuk ilyen elterjedten... a zsido nep nem unnepelt amugy szuletesnapot, es Jezus nem dec 24 en szuletett-ami azert erdekes mert rola szol?...

A romai katolikus egyhaz kapcsan ha megnezzuk, hogy mikor es ki alapitotta: kb K.u. 250 korul Konstantin csaszar-aki a nap isten kultusz hive volt es miutan a zsido-kereszteny uldozest be akarta fejezni, megalapitott egy egyhazat a "keresztenyeknek"-azzal a kis behelyettesitessel, hogy Isten eloirt rendeleseit atirta, hogy az o hitet elrejtse benne: innen jon a vasarnap a szombat helyett, a szertartasi hagyomanyok, a nyul es tojas amugy a nap isten aldozati eszkozei voltak anno... stb

 

Szoval hatalmas a kavarodas, de ha "szellemi" modon kozelitem meg a kerdest, a Biblia abban a legkulonlegesebb es nem hasonlithato a tobbi konyvhoz, hogy csak annak nyilik meg, aki Ot keresi benne. A masik erdekesseg, hogy a konyv tukorkepunk is egyben-van akinek erthetetlen, van akinek ellentmondasos, van akinek mitosz.

 

A jo dolog, hogy mind eldonthetjuk, mi mit akarunk latni benne......de azt hiszem mindentol fuggetlenul a legelsosorban: a legszebb szerelmes konyv egy Atyarol, aki szeret minket es aki elkuldte a foldre a Fiat, hogy meghaljon ertunk azert, hogy velunk lehessen, mert ennyire szeret minket. Nekem ez a resz tetszik benne a legjobban. Nem mondom, hogy igaz vagy hamis- azt mondom ezzel a tudattal jo elni. Akinek ez szol, az szerencses. Akinek meg nem, annak meg nagyon sok sikert es erot az elethez, mert egyedul eleg nehez.

 

Tisztelettel;  Koszonom ezt a forumot, nagyon erdekesnek talaltam a tobbi hozzaszolast is! Enoch konyve pedig valoban remek..

 

Előzmény: Legba 8-) (42)
satya Creative Commons License 2003.04.07 0 0 386
Igen régen írtunk ebbe a topicba.
(bár azt hiszem, van egy másik, ugyanilyen névvel...
Echo Creative Commons License 1999.03.16 0 0 384
Kedves satya

Csak egy felvetés. Nem kellene átvinni ezen topicot a vallás-filozófiába ?

Előzmény: satya (383)
satya Creative Commons License 1999.03.15 0 0 383
Jn 11.1-45
Betániában, Máriának és nővérének, Mártának a falujában volt egy beteg, Lázár.
Ez a Mária kente meg az Urat olajjal és törölte meg a lábát a hajával. Az ő testvére, Lázár volt a beteg.
A nővérek megüzenték neki: „Uram, akit szeretsz, beteg.”
Ennek hallatára Jézus azt mondta: „Ez a betegség nem okozza halálát, hanem Isten dicsőségére lesz, hogy megdicsőüljön általa az Isten Fia.”
Jézus szerette Mártát, a nővérét (Máriát) és Lázárt. Amikor meghallotta, hogy beteg, két napig még ott maradt, ahol volt, s akkor szólt a tanítványoknak: „Menjünk vissza Júdeába!”
„Mester - felelték a tanítványok -, most akartak ott megkövezni a zsidók és újra odamész?”
Jézus így válaszolt: „Nem tizenkét órája van a napnak? Aki nappal jár, nem botlik meg, mert látja a világ világosságát. Aki azonban éjszaka jár, megbotlik, mert nincs világossága.” Aztán így folytatta: „Barátunk, Lázár elaludt, de elmegyek és fölébresztem.” „Uram, ha alszik, akkor meggyógyul” - felelték a tanítványok. Jézus Lázár haláláról beszélt, de ők azt hitték, hogy alvásáról beszélt. Ezért Jézus világosan megmondta nekik: „Lázár meghalt. Miattatok örülök, hogy nem voltam ott, hogy higgyetek. De most menjünk el hozzá!” Tamás, akit melléknevén Didimusznak hívtak, így szólt a többi tanítványhoz: „Menjünk mi is, haljunk meg vele együtt!”
Amikor Jézus megérkezett, Lázár már négy napja a sírban volt.
Betánia Jeruzsálem közelében feküdt, mintegy tizenöt stádiumnyira. Ezért a zsidók közül sokan elmentek Mártához és Máriához, hogy testvérük miatt vigasztalják őket. Amikor Márta meghallotta, hogy Jézus közeledik, eléje sietett, Mária pedig otthon maradt. „Uram - szólította meg Márta Jézust -, ha itt lettél volna, nem halt volna meg testvérem. De most is tudom, hogy bármit kérsz az Istentől, megadja neked.”
Jézus megnyugtatta: „Feltámad testvéred.” „Tudom, hogy feltámad - mondta Márta -, majd a feltámadáskor, az utolsó napon.” Jézus így folytatta: „Én vagyok a feltámadás és az élet. Aki hisz bennem, még ha meghal is, élni fog. Az, aki úgy él, hogy hisz bennem, nem hal meg örökre. Hiszed ezt?” „Igen, Uram - felelte -, hiszem, hogy Te vagy a Messiás, az Isten Fia, aki a világba jön.”
E szavakkal elment és hívta nővérét, Máriát. Halkan szólt neki: „Itt a Mester és hívat.” Ennek hallatára (Mária) gyorsan fölkelt és odasietett hozzá. Mert Jézus még nem ért le a faluba, hanem ott volt, ahol Mária találkozott vele. Amikor a zsidók, akik ott maradtak vele a házban és vigasztalták, látták, hogy Mária gyorsan feláll és elsiet, utánamentek. Azt gondolták, hogy a sírhoz megy sírni. Amikor Mária odaért, ahol Jézus volt, és meglátta, e szavakkal borult a lába elé: „Uram, ha itt lettél volna, nem halt volna meg testvérem.”
Amikor látta, hogy sírnak, Jézus lelke mélyéig megrendült.
„Hova tettétek?” - kérdezte megindultan. „Gyere, Uram - felelték -, és nézd meg!” Jézus könnyekre fakadt.
Erre a zsidók megjegyezték: „Nézzétek, mennyire szerette!” Némelyek azonban így vélekedtek: „Ha a vaknak vissza tudta adni a szeme világát, azt nem tudta volna megakadályozni, hogy ne haljon meg?”
Jézus szíve mélyéig megrendült, s odament a sírhoz, amely egy kővel eltorlaszolt barlang volt. „Hengerítsétek el a követ!” - szólt Jézus. De Márta, az elhunyt nővére tiltakozott: „Uram, már szaga van, hiszen negyednapos.”
Jézus így felelt: „Nemde azt mondtam: ha hiszel, meglátod Isten dicsőségét?” Erre elhengerítették a követ, Jézus pedig az égre emelte tekintetét és így imádkozott: „Atyám, hálát adok neked, hogy meghallgattál. Tudom, hogy mindig meghallgatsz. Csak a köröttem álló nép miatt mondtam, hogy higgyék: te küldtél engem.”
E szavak után hangosan beszólt: „Lázár, jöjj ki!”
S a halott kijött. Lába és keze be volt pólyázva, az arcát meg kendő födte. Jézus szólt nekik: „Oldjátok fel, hogy tudjon járni.” A zsidók közül, akik fölkeresték Máriát, sokan látták, amit Jézus végbevitt, és hittek benne.

Lázár feltámasztása Jézus Isteni hatalmának jelzése. Ehhez kapcsolódik Mártának a hitvallása is. Mielőtt Jézus szenvedése és halála bekövetkezik, tudatosítani igyekszik követőiben, hogy ki ő valójában.
A korábbi két halott – feltámasztásra esetleg rá lehet legyinteni, hogy tetszhalottak volta, de itt azzal, hogy azt mondják, már negyed napos, kifejezik, hogy valóban meghalt.
Számomra azt mondja e szakasz, hogy Istenben mindig bízhatok. Akkor is, amikor már földi szempontból reménytelen. Nekem is újra és újra meg kell vallanom hitemet: Hiszem, hogy Te vagy a Messiás, az Isten Fia, aki e világba jött.

satya Creative Commons License 1999.03.15 0 0 382
Milyen három könyvre gondolsz????
Előzmény: TaXiN (380)
Echo Creative Commons License 1999.03.10 0 0 381
voodoo

Nyitottam egy topicot. Rád vár a vallás-filozófia rovatban

Előzmény: voodoo (378)
TaXiN Creative Commons License 1999.03.10 0 0 380
Olvassuk.

De mind a 3 (három) könyvet.

Echo Creative Commons License 1999.03.09 0 0 379
Kedves voodoo

A vallás-filozófia rovatban nyithatsz topicot, oda nem járnak 'óvodások'

Előzmény: voodoo (378)
voodoo Creative Commons License 1999.03.08 0 0 378
Echo!

Jo-jo nem akarom szetverni ezt a topicot, de en nem nyitok uj temat, mert sok a hulye ovodas, es az elso 100 hozzaszolas azzal menne el, hogy je itt egy nullas, meg miert kellett ilyen hulyeseget megnyitni stb. Viszont epp olvastam a bibliat es eszrevetelemet megosztottam veletek, csak senki nem valaszol ra erdemben. De mar belenyugodtam.

Előzmény: Echo (376)
Gluegirl Creative Commons License 1999.03.08 0 0 377
Kedves voodoo,
remélem nem gond, ha email-en válaszolok. Kicsit mély a téma, nem lehet 2 mondattal válaszolni.
üdv: Glue
Echo Creative Commons License 1999.03.08 0 0 376
Kedves voodoo

Isten nem működik másképp, ő nem változik. A körülmények változtak meg ~2000 évvel ezelőtt, hiszen megjelent Krisztus.

A topic viszont nem erről szól, csinálj egy másikat és ott folytathatjuk.

Előzmény: voodoo (375)
voodoo Creative Commons License 1999.03.05 0 0 375
Gluegirl!

15 milliard eves a vilagegyetem, a naprendszer 4, a fold 3.5 milliard eve all fenn, Isten pedig 2000 eve mukodik maskepp? Ezekszerint te mindig kapsz kijelentest Istentol? Ez komolyan erdekelne, hogy tortenik. 12-es szam pedig a csillagjegyekbol kovetkezett, minden csillagjegyhez tarsitottak egy torzset, Juda torzse peldaul a mai oroszlant jelkepezte. Varom Valaszod: voodoo

Előzmény: Gluegirl (373)
Halászkirály Creative Commons License 1999.03.05 0 0 374
Olvassátok! Én addig megiszom egy sört...
Gluegirl Creative Commons License 1999.03.05 0 0 373
voodoo,
az ÓSZ-ben is a szellem jelentette ki a dolgokat, csak nem úgy működött ahogy most.
Ha Istentől kérsz kijelentést, akkor nem kell se kő, sem pedig kártya. Azoknak a köveknek amit a lévita pap használt, más funkciója, jelképe is volt: pl. Izráel 12 nemzetsége stb.
üdv: Glue
voodoo Creative Commons License 1999.03.04 0 0 372
Hell Gluegirl,

Tehat, ha elvetem a jovendomondo koveimet, kivetem a kartyamat es Istentol kerem a kijelentest, akkor az nem okkultizmus? Tudom, most azt mondod, hogy az akkor volt, mert most mar a szentlelek (v. szellem) jelenti ki a dolgokat. Csakhogy en ugylatom, hogy akivel csak szobaall, azt jol felrevezeti. A jelenlevok persze mindig kivetelek. Ha nem vagy HGY-s akkor az utobbi mondatok persze rad nem vonatkoznak, mert csak egy HGY-s "beszelget" mindennap Istennel. Egyebkent ez sem volt valasz a kerdesre.

Előzmény: Gluegirl (371)
Gluegirl Creative Commons License 1999.03.04 0 0 371
Üdvözlet mindenkinek!

Kedves voodoo!
Kérlek ne keverd össze az okkultizmust Isten kijelentéseivel!
Isten azért óvja az embereket a varázslástól, jövendőmondástól, halottidézéstől stb., mivel mindig kijelenti a jövőt az őt keresőknek.Ezért voltak a próféták, most pedig az írott Ige, ami ugyanúgy telis tele van jövőre vonatkozó eseményekkel, próféciákkal. Viszont a varázslók nem Istentől kértek és kaptak kijelentést, és nem is Isten munkáját akarták építeni és tovább vinni. Ha megfigyeled az OSZ-i írásokat, Isten a küldötteit mindig vezette, mindig megosztotta velük a jövőre vonatkozó dolgokat azért, hogy a többi embernek is elmondják. (Az üzenet általában mindig a megtérésre való felszólítás volt.) És ha ezt Istentől megtudjuk, akkor már nincs szükségünk jövendőmondókra. Egyébként a Léviták között mindenkinek megvolt a maga feladata, amire közvetlenül Isten kente fel. És az nem probléma, ha Isten jelenti ki a jövőt, és Ő mond jövendőt, hiszen Ő a Teremtő!Egyébként az ÓSZ-i próféciák Jézus Krisztus megváltására mutatnak rá.

És tudjuk: a titkok az Istenéi, a kijelentett dolgok pedig az embereké.

satya Creative Commons License 1999.03.03 0 0 370
jüt=jót
satya Creative Commons License 1999.03.03 0 0 369
Január!
Az ember természete az első bűn következményeként rosszrahajló lett. Valóban, minde bűnben ott van az önzés, az önszeretet.
Pál apostol úgy fogalmaz, hogy tudom a jüt, de mégis a rosszat teszem.
Január Creative Commons License 1999.03.03 0 0 368
Kedves satya!

Köszönöm a válaszodat. Amit írtál azzal egytértek. Ez egy "külso" megközelítése a bünnek. Én valami olyasmire gondoltam ami belso tulajdonság, vagy motiváció az emberben. A bun muködésének megértése szempontjából érzem ezt fontosnak. Mivel ti nagy tradícióval rendelkezetek, gondoltam biztosan volt már errol valami tanítás.
Lehet-e azt mondani, hogy pl. az önzés felfedezheto minden bunben? stb. Szóval ilyesmire gondoltam.

Mondhatjuk tehát azt, hogy a szeretet ellentéte nem pusztán a gyulölet hanem általánosabban véve a bun?

Jan

Előzmény: satya (363)
voodoo Creative Commons License 1999.03.02 0 0 367
Hello echo

Viszont biztos emlekszel meg az Oszovetsegi efodra, meg az urimra es thumimra, melyeket izrael profetai hasznaltak. Ezek jovendomondo kovek voltak...
Egyebkent nem csodalkozom azon, hogyha mas volt a jovendomondo, akkor megkoveztek, hogy kiirtsak a konkurenciat.

Előzmény: Echo (366)
Echo Creative Commons License 1999.03.02 0 0 366
Kedves vodoo

Az asztrológiához annyi köze van, hogy itt is égi (és földi) jelekről van szó. A jövendőmondók léteztek és léteznek is a Biblia szerint. Azt, hogy Isten mit gondol róluk, szintén tudott

3Móz.19.31
Ne menjetek ígézőkhöz, és a jövendőmondókat ne tudakozzátok, hogy magatokat azokkal megfertőztessétek. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek.

3Móz.20.6 A mely ember pedig az ígézőkhöz és a jövendőmondókhoz fordul, hogy azok után paráználkodjék, arra is kiontom haragomat, és kiirtom azt az ő népe közül.

3Móz.20.27
És akár férfi, akár asszony, hogyha ígéző vagy jövendőmondó lesz közöttök, halállal lakoljanak; kővel kövezzétek azokat agyon; vérök rajtok.

Az asztrológiai jövendőléseket és a próféciákat ne keverjük össze.

Előzmény: voodoo (355)
Echo Creative Commons License 1999.03.02 0 0 365
Kedves Január

Csak kiegészíteném azt, amit Satya írt - egyetértvén vele -.

1Ján.3.4
Valaki a bűnt cselekszi, az a törvénytelenséget is cselekszi; a bűn pedig a törvénytelenség.

Előzmény: Január (362)
Echo Creative Commons License 1999.03.02 0 0 364
Kedves FaTantusz

Máté 7.Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek.
2 Mert a milyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek, és a milyen mértékkel mértek, olyannal mérnek néktek.

Előzmény: FaTantusz (351)
satya Creative Commons License 1999.03.02 0 0 363
Bűn az, amikor Isten parancsa ellen teszünk.
Súlyos a bűn, ha tudva és akarva, fontos dologban szegjük meg Isten parancsát.

Minden bűnben közös, hogy Isten akarata, parancsa ellen történik valami. Isten parancsa pedig leginkább a szeretet parancsában foglalható össze.

Előzmény: Január (362)
Január Creative Commons License 1999.03.02 0 0 362
Kedves satya!

Szerinted vagy az RK szerint van valami definíciója a bunnek? Valami ami minden bunben közös.

Jan

Előzmény: satya (359)
CSerfa Creative Commons License 1999.03.02 0 0 361
Kedves Dev!

Elkerülte a figyelmedet, hogy milyen Bibliarészre utaltam, azaz mihez szóltam hozzá.
Akik mások ott voltak, azok éppen azt hallották, hogy Jézust hallgassák.
Máskor nézz utána, Te mihez szólsz hozzá, nehogy sületlenség legyen a vége.

Egyébként e topicban fejtegettem, hogy Jézus Isten. És Ő az Ige is! Tudod, akinek a beszédei el nem múlnak. Tényleg olvasnod kellett volna egy kicsit többet e topicot, akkor még jobban meghökkentél volna.

És nekem mi közöm ahhoz, hogy Te jézusnak nem vagy a tanítványa. És Neked mi közöd e topichoz? Már megbocsáss!:-(

CSerfa

Előzmény: Dev (358)
CSerfa Creative Commons License 1999.03.01 0 0 360
voodoo!

Legyen Neked a Te hited szerint. Nem kell, hogy tőlem bármit elfogadj! Ki lennék én, hogy erre pályáznék? Tégy úgy, amint jónak látod, és tartsd sokra magadat!

CSerfa

Előzmény: voodoo (357)
satya Creative Commons License 1999.03.01 0 0 359
Elcsendesült a Bibliát olvasók maroknyi csapata. Talán éppen csendesen olvassuk a Bibliát
Dev Creative Commons License 1999.02.28 0 0 358
Kedves CSerfa!
Már ne is haragudj, de hogy Jézus beszéde volna a LEGfontosabb!?
Fontos, ez O.K., de azért voltak ott mások is (és vannak is...:))...
Tehát: miért gondolod ezt?
Ő a Mester?Én nem vagyok a tanítványa...
Dev

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!