Keresés

Részletes keresés

nekemj Creative Commons License 2008.05.23 0 0 11
Jó ez a topik úgy évente ír bele valaki, hát mondjuk az sem semmi , aki nyitotta, érdemes elolvasni a mostani gőzös hsz-eit is, ez a nyitó ahhoz képest egy kontrolált, nyugodt hsz volt.
Zsoldos Creative Commons License 2007.01.10 0 0 10
Nekem mar volt tobb eves is :)
Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.10 0 0 9
Ez igen! Megtaláltam a negatív nullázási csúcsot! 323 nap - megdönthetetlen rekord!  :-))
Előzmény: Törőlt_nick (0)
freakferret Creative Commons License 2002.06.09 0 0 8

Hmmm, ez egy igen jó téma.
Szvsz ez a 'középkori ember' gondolatmenet azért nem teljesen jó, mert azt senki se tudja, mire vágyott akkor a nép. Asszem ez az egyenlőség, művelődés, mosakodjunk minden nap dolog fel sem merült bennük. A drága jó egyház annyira elnyomta bennük a (nem tudok rá jobb szót) becsvágyat, hogy meg se fordult a szerencsétlen jobbágy fejében, hogy máshogy is élhetne.
Ez ua, mint az indiai kasztrendszer: egy csomó ideig nem értettem, miért nem akartak/nak (létezik még a kasztrendszer számottevően??) az alsóbb kasztokból kitörni az emberek. Aztán rájöttem, hogy nekik az a természetes.
A világ változik, de alapjában véve ugyanolyan marad: tökmindegy, hogy hintón, vonaton vagy repülőn ül az ember. Úgy értem, amikor még nem volt vonat, a hintó számított non plus ultrának, most meg már, ugye, nem vmi nagy szám a repülőhöz képest.
Labor Creative Commons License 2002.06.09 0 0 7
Szerintem a tudomány csak a kényszer hatására fejlődik/het, a "magunktól kifelé terjeszkedés" ennek a hozománya.
Az ember lusta (jó értelemben). Ha valamit munka nélkül megszerezhet, akkor áll elébe. Ugyanúgy a tudós is ember, és ha kutatás-fejlesztés nélkül is elérhető valami, akkor azzal nem foglalkozik.
Igény meg mindenre van. Ez azt hiszem belátható, elég nagy a világ hozzá.
Előzmény: Rephyx (4)
micu Creative Commons License 2002.06.09 0 0 6
Szerintem is inkább mennyország, legalábbis itt Északon. Délen már kevésbé jó a helyzet, Pl. fejlődő, iszlám, volt SZU, stb. országok. Ott kb ugyanolyan, sőt egyes helyeken még rosszabb is. Ezt egyébként a demagógabb "környezetvédők" úgy is szokták foglamazni hogy az erőforrások nagy részét a népesség alig 10-20%-a használja fel. Persze azt már nem teszik hozzá hogy az afrikai nyamm-nyamm mi a fenét kezdene néhány hordó olajjal vagy pár ezer kilowattóra villannyal, az ehhez szükséges autó és elektromos kütyük nélkül...
Itt mindenesetre szerintem is jóval jobb a helyzet, még akár a pár száz évvel ezelőtti állapothoz képest is. Anno a paraszti gazdaság még akkor is igen kemény meló volt ha volt saját földed. A nagyapám is félig-meddig ezzel foglalkozott és én még 8-10 éves koromban megtanultam tőle kézzel kaszálni, szénát forgatni, kapálni, ásni, stb. és meg kell mondjam hogy heti 6x12 + vagy 8 órában (vasárnap ugyan ünnepnap de a jószágnak akkor is ennie kell, az almot is el kell takarítani alóla, stb) ez nem túl kellemes elfoglaltság. És a létbizonytalanság is elég nagy: bármikor jöhet szárazság, jégeső, betegség eshet növénybe, állatba. Persze kellőképp gépesítve ez is másképp néz ki, de anno a cuculizmusban csak a TSZ-ek volt gépe, de még ott is gyakran kézzel csináltak sokmindent, mivel igen kevés és rossz minőségű gépállomány volt.
De szvsz még ez is maga volt a mennyország egy egy-két száz évvel korábban élt földhöz kötött jobbágy, vagy egy föld nélküli zsellér viszonyaihoz képest.
Asenki Creative Commons License 2002.06.08 0 0 5
Sziasztok!

Elgondolkodtató a kérdés! Olvastam valahol, hogy a mai "látszólagos" (azért az idézőjel, mert nem látszólagos) és hirtelen rosszabbodás valójában nem is az aminek látszik. Mert: azért tudunk jóformán mindenről mert az újságok megírják. És miért: mert az emberek alapvetően azokra hírekre kíváncsiak, amelyek meghökkentik és elborzasztják őket. És már nem tűrik ezeket szó nélkül. És minél többen háborodnak fel, annál többen fognak "épeszűen" viselkedni majd abban a helyzetben, ahol a tömegek reakciója dönt. Szép példa: az első világháborúba még önként és dalolva mentek a népek. Az újságokba csak heroikus metszetek kerültek. De feltalálták a mezőkön is használható eljárásokat, pláne a filmet és az emberek egykettő kiábrándultak a háborúból. A Wietnami háborúba az ami fiatalok jelentős hányada már be sem vonult. Végül is szerintem az ilyen lassan sodró folyamatokkal megy előre a világ. És anno sem volt kevesebb erőszak, csak elszigetelt volt és az emebrek azt sem tudták, hogy mi történt a szomszéd faluban. Akkor tényleg el lehetett tenni bárki láb alól, a bukta veszélye minimális volt és nem írták meg az újságok. :-)Szóval nem egy menyország ez de szvsz. nyugi. És a környezetszennyezés is ilyen dolog, egykettő nem tűnik el a szennyező technológia, hiszen az adja a jólétet, de ha sok ember akarja, értsd. még fizet is érte, akkor lassan teret fog hódítani a hidrogénhajtás is az autózásban. Szóval így valahogy. Szerintem.

Rephyx Creative Commons License 2002.06.08 0 0 4
Jo latni azert az effele 'halalraitelt' topicokat.
A kozepkori emberrel kapcsolatos eszreveteleitekkel egyetertek, szerintem a kerdes inkabb az hogy merre fog haladni az emberiseg szekere? Az agymosott globalista neptomegek fele, vagy az ez ellen lazadok sikeresen keresztulvisznek, elinditanak valami magasabb foku tarsadalmi szervezodest? Fogunk e terjeszkedni magunktol (naprendszerbol kifele), vagy csak a kenyszer hatasara fejlodik a tudomany ? Jo e egyaltalan az az ut amin most haladunk ? Es vajon jol fogja e magat erezni a jovo embere a jovo tarsadalmaban ? Valoszinuleg nem lesz akkora valtozas, ami miatt masra gondolna...
Es a rovid valasz az alapkerdesre : ugyanaz, de Labor jol mondta : vegulis a kozepkorhoz kepest jobban allunk, magunkhoz kepest pedig leszurhetjuk a parhuzamokat a kozepkori tarsadalmi, vallasi, stb problemakkal kapcsolatban.
Labor Creative Commons License 2002.06.08 0 0 3
Megint másképpen: Hosszú távot vizsgálva az a jellemző, hogy egy ember tudatában - még egyszer: átlagban - az élete ideje alatt javul a világ. A gyerek meg kezdi előről. Csak abszolút értékben jobb kiindulóponttal, de nincs megtapasztalt hasonlítási alapja, ezért ugyanazt érzi ő is, mint a szülő egy emberöltővel azelőtt.
Előzmény: Labor (2)
Labor Creative Commons License 2002.06.08 0 0 2
Abszolút értelemben egyre jobb és jobb lesz. Pont azért, mert mindig van valami rossz, amit még le kell győzni. Oszt lehet, hogy egyszer csak hopp, annyi. Világégés, kozmikus katasztrófa, bármi. De ez nem biztos, és addig van időnk rá felkészülni.
Az más kérdés, hogy tudatilag nem lesz jobb.
Régen is tudtak felszabadultan örülni, és most is tudunk olyan letargiába esni, hogy ihaj. Csak eltolódott az értékrendszer. Példádnál maradva a csecsemőhalandóság nagyobb volt, ezért kisebb rosszként élték meg, mint mi most. Vele éltek az emberek, hogy mi van ha... Akkoriban az lehetett hasonló katasztrófa, ha az egész család éhenhalt.

Nna, igazából nem is ezt akarom mondani, hanem azt, hogy pokol meg menyország a klasszikus értelemben fikció. A halál utánra sejtjük az eljövetelét. Élet van, jó és rossz dolgokkal.
Összesítve: Ugyanaz van.

Előzmény: geszthi (-)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.08 0 0 1
A példád szerinti középkori ember számára ez a mi korunk szvsz a tökéletes menyország. A középkorban az emberek totális létbizonytalanságban éltek. Rengeteg volt a háború, és nem olyan, mint a maiak, akkor az ellenség a legyőzöttek kiirtásában volt érdekelt. Nem volt HIV, de volt számtalan más betegség. A papság széthülyítette azt a kevés agyukat is. Kitörési- vagy bármilyen karrierlehetőség szinte nem volt. Aki jobbágynak született, az jobbágyként is halt meg, a társadalmi rétegek között nem volt semmi átjárás -- kivéve a papság felé egy kevés.
Szórakozási lehetőségek: semmi. Művelődési lehetőség: semmi (még ha lett is volna rá igény olykor). Szabad párválasztás lehetősége: elvétve. Lelkiismereti- és bármilyen egyéb szabadság: nulla.
A csóró középkori ember számára a mai életünk a megvalósult földi Paradicsom lenne...

Törőlt_nick Creative Commons License 1999.11.04 0 0 0
POKOL !!!
Előzmény: geszthi (-)
geszthi Creative Commons License 1998.12.16 0 0 topiknyitó
A gonosz vilag topic gondolkodtatott el de onnan ez kilogna.

Az erdekel, hogy szerintetek ha most milyen vilagban elunk. Ez egyre rosszabb, vagy jobb lesz.

Konkretan. Ha azt nezem, hogy mire vagyott egy kozepkori ember akkor ez itt a mennyorszag. (Itt az atlagra gondolok mert mindig van legrosszabb!)
1, min. ketszer tovabb elunk
2, egeszsegesebbek vagyunk, nincs olyan latvanyos borzalmas betegseg mint a lepra/pestis. Akkor halalos dolgok ma gyogyithatoak.
3, nem ehezunk, fagyunk halalra telen, van ruhank
4, tudunk "repulni", "varazsgombben" tavolba latni es beszelni, "hetmerfoldes csizmaval" szaguldani, elmenni a holdra stb.
5, gyerekeink nem halnak meg halomszamra kiskorukban
6, anni szorakozasi lehetoseg van mint meg soha az eletben elotte.
Masreszrol meg a pokol, mert olyan borzalmakkal talakozunk amit a kozepkori ember elkepzelni sem tudott. A megszunt betegsegek helyett van mas amirol meg nem is hallott.

Egyreszt egy csomo dolog teljesult amire vagyott az ember es megsem tud boldog lenni, mert lett olyan borzalom amit el sem tudott kepzelni(pedig ebben mindig is elen jart a fantaziank). Most meg orulnenk ha olyan nyugis rohanas nelkuli, kornyezetszennyezes nelkuli elet lenne.

Van ebbol kiut? Vagy csak ordogi kor az egesz es igy fog folyatatodni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!