Keresés

Részletes keresés

Balage-81 Creative Commons License 2020.02.28 0 0 41340

Ha te ezt nem linkeled be nekem, talán sosem tudom meg. Ilyenekről nem nagyon lehet olvasni érdekes módon. Be kéne tenni a Híradóba.

A dolog jó oldala, hogy most egy pár hónapig vagy 1-2 évig nem mernek majd kevertet árulni. Tehát a most forgalomban levők valószínűleg rendben vannak, kérdés az, hogy meddig.

Előzmény: GPF (41338)
Balage-81 Creative Commons License 2020.02.28 0 0 41339

Jézusom.... Ez durva. De nem meglepő. Ráadásul ezek ismert márkák. Szóval már a bio felirat sem jelent semmit.

Óriási üzlet a hamisítás, mert hatalmas az árkülönbség a különféle lisztek között.

Van most itthon nekem még egy fél csomag zabkorpa. Rájöttem, hogy mivel ez a héja, ezért jó permetszeres lehet. Más a búzacsíra, az nyilván tisztább, mert nem érintkezik a permettel.

De a korpa, az mind szennyezett lehet. Valószínűleg még a bio feilratú is.

Igazából az egyetlen járható út az lenne, ha rokontól, baráttól venné az ember a lisztet, aki biztos nem veri át. Csak hát nem sok embernek van ilyen ismerőse.

 

A hamisításról jutott eszembe, hogy az ismert, jól hangzó márkák nem jelentenek semmit. Olyan ismert márkák buktak le hamisítással, mint pl. a Bertolli. Ők hamis (kevert, kutyult) extra szűz olívaolajat árultak. És olyan is volt nemrég, hogy vettem egy Kalifa márkájú fél kilós törökmogyorót és bár a lejárat szerint még 1 évig jónak kellett volna lennie, de avas volt. Nem mind, érdekes módon csak kb. a fele. Valószínűleg azt is keverték.

Előzmény: GPF (41338)
GPF Creative Commons License 2020.02.21 0 0 41338
Előzmény: Balage-81 (41336)
GPF Creative Commons License 2020.02.21 0 0 41337

Azért ezek nem könnyen kezelhető lisztek. Nem fognak úgy megkelni a kenyerek, mint pl. kenyérliszttel.

Azt javaslom, hogy eleinte keverd őket valami BL80-as kenyérliszttel.

 

Senki nem születik úgy, hogy sokat tudjon a kovászról :)

 

Előzmény: Balage-81 (41336)
Balage-81 Creative Commons License 2020.02.21 0 0 41336

Tönkölyt használtam már. Tehát akkor bio t.k. tönkölylisztet kéne venni és bio t.k. rozslisztet. Ez utóbbi mennyire hajlamos a fuzáriumra?

A kovászról nem sokat tudok.

GPF Creative Commons License 2020.02.21 0 0 41335

Igen, 20 grammot akartam írni.

De, ha ennyire érdekel a téma, akkor miért nem mész el a kovászos irányba? Havi 4 kenyér nem fog fájni akkor sem, ha macerásabb. Én már 3 éve csak kovásszal sütök, heti 2-3-4 kenyeret.

 

Igyekszem olyan malomtól vagy termelőtől vásárolni, akikben megbízom.

A BIO épp nem nagyon segít a fuzáriumon, hisz azt permetezéssel lehetne megelőzni. Vagy gondos gazdálkodással, tárolással...

 

Az ősibb gabonák jobban bírják permetszerek nélkül is. Gyakran használok ilyesmiket. Tönköly, tönke, alakor, kamut, királybúza (bár ez nem ősi, de nem is nagyüzemi.)

 

Előzmény: Balage-81 (41333)
Balage-81 Creative Commons License 2020.02.20 0 0 41334

Mivel csak 4 db kenyeret sütök havonta, összesen 2 kg liszt felhasználásával, ezért nem vágna a földhöz anyagilag, ha 900 ft-os bio lisztet vennék.

Csak jó lenne tudni, hogy tényleg jobb-e a bio és nem csak reklámfogásként írják rá azt a 3 betűt.

Balage-81 Creative Commons License 2020.02.20 0 0 41333

20 grammot akartál írni.

Igen, szuperül ment régebben, csak aztán növeltem az élesztő adagját, pedig nem kellett volna.

 

Sokat olvastam arról, hogy a teljes kiőrlésű lisztekben sok permetszer és rágcsálóirtó felhalmozódik és esetleg fuzárium is lehet benne. Mit gondolsz erről?

Mindegyikből lehet kapni BIO változatot, persze drágábban. Kérdés az, hogy tényleg bio-e a bio? Van valamilyen jelölés a csomagon, ami megbízható, ellenőrzött minőséget jelent?

Előzmény: GPF (41331)
GPF Creative Commons License 2020.02.20 0 0 41332

Hát, az ilyen sok rozsot tartalmazó kenyeret máshogy is kellene sütni. Én azt mondanám, hogy a kenyérsütő gépek nem alkalmasak erre.

De, ha régebben sikerült jól, akkor most is mennie kell.

Előzmény: Balage-81 (41330)
GPF Creative Commons License 2020.02.20 0 0 41331

Igen, 2 gramm is elég.

Előzmény: Balage-81 (41330)
Balage-81 Creative Commons License 2020.02.20 0 0 41330

Köszönöm. Másik topikban is írták, hogy túlkelés lehet. Sok a 4 dkg élesztő a fél kiló liszthez, 2-3 dkg elég lenne.

Azért használok sikért, hogy a teljes kiőrlésű kenyér lazább legyen. 60% t.k. rozslisztből és 40% t.k. búzalisztből készül a kenyér. A rozslisztnek nagyon alacsony a sikértartalma, ezért adok hozzá.

Előzmény: GPF (41329)
GPF Creative Commons License 2020.02.20 0 0 41329

Túlkelési tünetek. Nem váltottál lisztet pl? Nem melegebb a lakás? 

 

Kicsit próbáld meg csökkenteni a folyadékot vagy az élesztőt.

 

De, sikér csak a rossz minőségű lisztekhez kell. Szerintem érdemes egy kicsit többet költeni lisztre és nem használni sikért.

 

Előzmény: Balage-81 (41328)
Balage-81 Creative Commons License 2020.02.19 0 0 41328

Sziasztok!

 

Teljes kiőrlésű lisztből sütök kenyeret sikér hozzáadásával.

Sokáig jól ment, viszont mostanában gondok vannak, pedig nem változtattam a recepten.

Szépen megkel és feljön a tészta az üvegig, de aztán sülés közben összetöpped, 3-4 cm-el is alacsonyabb lesz a kenyér. Mi lehet a gond?

.ETNA. Creative Commons License 2018.03.26 0 0 41327

Nincs mit, ha rátalálsz valamilyen jó infóra, kérlek, írd meg ... sosem lehet tudni, hátha jól fog jönni majd valamikor :-)

Előzmény: Blue_Sky_007 (41326)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2018.03.22 0 0 41326

Köszi, nézelődök még.

Előzmény: .ETNA. (41325)
.ETNA. Creative Commons License 2018.03.22 0 0 41325

Szia, talán volt már róla szó valamelyik kenyeres topikban, de sajnos nem emlékszem.

 

Talán tedd fel a másikban is a kérdést:

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9111604

 

 

 

Esetleg érdeklődhetsz a malom hazai forgalmazójánál is :   https://www.naturprojekt.hu/

 

A bioABC-ben forgalmaznak magvakat, nincs vásárlói visszajelzés, szóval a minőség csak a vásárlás után derül ki :-)

http://www.bioabc.hu/index.php?main_page=index&cPath=13_6&zenid=da5007dff26afb2c4dee61f597bee150

Előzmény: Blue_Sky_007 (41324)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 41324

Kicsit kihalt a topik, de érdeklődöm, hogy aki otthon házimalomban őrli a gabonát, az hol veszi? Hol lehet jó áron venni étkezési gabonaféléket? Köszönöm.

.ETNA. Creative Commons License 2017.10.11 0 1 41323

Igazán nincs mit :-)

Előzmény: W_B (41322)
W_B Creative Commons License 2017.10.10 0 0 41322

Köszönöm szépen! :)

Előzmény: .ETNA. (41321)
.ETNA. Creative Commons License 2017.10.10 0 1 41321

Szia! Kíváncsiságból beírtam a márkát az árukeresőbe és ki is adta, máshol is ugyanennyi az ára.

 

Az ettől drágább (78ezer) Bosch pl. ugyanennyi tésztát tud egyszerre feldolgozni (sőt kicsivel kevesebbet: 2,7 kg süteménykeveréket és 1,9 kg élesztős tésztát) és a teljesítménye is 1000 W, a Boschnak 7 sebességfokozata van, meg mindenféle extra szeletelő/rezselő korongok és húsdaráló is.

 

Ahogy láttam, a G3 Ferrari g2P018 -hoz is lehet pluszban vásárolni ilyen tartozékokat. Egyszóval az ár-érték aránya jó, ha leszedjük az extrákat a Boschról, akkor nagyjából egy árkategória. Szerintem kb. ugyanazt tudják.

 

A Boschnál találtam véleményeket is: gyors és könnyen kezelhető, 5 csillagot kapott, az egyetlen pici hátrány, hogy az egyik vásárló szerint "egy kicsit hangos"  :-)

https://www.arukereso.hu/konyhai-robotgep-c3404/bosch/mum58224-p335739882/#velemenyek

 

 

Sajnos a G3 Ferrariról vásárlói vélemény sem az olasz áruk boltja oldalon, sem ezen https://www.aqua.hu/g3ferrari-g2p018-univerzalis-tesztadagaszto-es-kevero-fekete-354954.html a másik oldalon nincs :-(

 

Viszont az aqua oldalán több személyes átvételi (budapesti és vidéki is) pont és ha jól látom, több szállítási lehetőség is szerepel. Érdemes esetleg összehasonlítanod, hogy melyiknél olcsóbb a kiszállítás, vagy nem esik-e útba valamelyik üzletük, ahol személyesen is átveheted és akkor még postaköltség sincs.

Előzmény: W_B (41320)
W_B Creative Commons License 2017.10.09 0 0 41320

Szervusztok!

 

Szeretünk otthon sütni (kenyeret, kakaós csigát, stb.), eddig a kenyérsütő gépet használtuk dagasztásra, de szeretnénk egy profi(bb) dagasztógépet venni.

 

Ezt a típust ismeritek?

 

G3 Ferrari g2P018

Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.06.19 0 0 41319

3at én géppel csinálom,  de kézzel is jó,  és dagasztásnak hívják :) 

a hajtogatást én egy műanyag dobozban csinálom vizes kézzel, akkor nem ragad. a negyedik hajtogatás után már kell tartsa a formáját pár percig. 

Előzmény: GPF (41318)
GPF Creative Commons License 2017.06.19 0 0 41318

Tehát a 3. pont nem dagasztás, hosszas gyömöszkölés, hanem az is keverés? Kézzel? Kanállal?

A hajtogatások során nem ragad nagyon? Lisztezett vagy olajozott az edény, ahol pihen?

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (41314)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.06.19 0 0 41317

ez közel 80% teljes hidratáció, tehát igen, "híg" (a hajtogatás miatt nem az),  és ez kifejezetten jó magasság a műfajban. 

Előzmény: GPF (41316)
GPF Creative Commons License 2017.06.19 0 0 41316

Szép kenyér! Gratulálok!

 

A tészta viszonylag híg, ugye? Nem minősítésként mondom, hogy kicsit lapos a kenyér. Erősen terül?

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (41314)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.06.19 0 0 41315

... gömbre ...

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (41314)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.06.18 0 1 41314

Naszóval, egy ideje próbálkozom kovászossal is, ez most az. A kovász vagy 6 hetes, már elég erős, plusz rátaláltam én is a Szabó Malomra, nagyon durván jó a lisztjük. A módszer a következő:

 

1. Sütés előtti este 1 ek a kovászból + 60 gr fehér (bl55) + 60 gr tk + 100-110 ml víz összekevertetik, és egy műanyagdobozban a konyhapulton várja a reggelt. Ideális esetben finom gyümölcsös illata van, illetve 2-2.5x-re kelt. Ez az előtészta. Ha ecetes szagú (erősen), akkor nem jó, ki kell dobni a felét és megetetni.

2. Másnap reggel 550 gr Szabó BL80, 50 gr Szabó tk plusz 450 ml víz laza összekeverés után autolizál fél óráig

3. Az előtészta és 15-17gr só hozzáadása után tovább kell keverni, egyenletesre dolgozva.

4. 4x fél óránként hajtogatni kell

5. 2 órát áll a pulton

6. Deszkán meg kell formázni (hajtogatva), pihentetni fél órát, maj igény szerint újraformázni vagy csak gönbre húzni

7. Kilisztezett szakajtóban be a hűtőbe, ott lehet 8-12 órát

8. 250 fokos sütőben melegített vaslábosba kell borítani hidegen, ekkor szuperül lehet bevágni (be kell!)

9. 25 percet lefedve, 30 percet fedél nélkül sütni

 

 

Próbáljátok ki, sokkal finomabb, mint az élesztős!

dekopir Creative Commons License 2017.06.16 0 0 41313

Köszi!

 

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (41282)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.05.28 0 0 41312

jaértem :-) (mármint a dnk-t)

a kenyér formázását - az én általam készítettnél - hajtogatással érem el, nem edénnyel. 

ha gázsütő van, akkor lehet, hogy érdemes betolni egy nagyobb téglát középre, amely amíg felmelegszik, nem engedi tovább a hőt (de ez csak egy ötlet).

Előzmény: lufi77 (41311)
lufi77 Creative Commons License 2017.05.28 0 0 41311

Nekünk gázsütőnk van úgyhogy az alsó, felső nem játszik.

Első próba megvolt és egész jól sikerült.

Legközelebb már okosabbak leszünk.

A jénaink azért tűnik jobbnak, mert szebb formája lesz benne a kenyérnek.

A dnk az a dagasztás nélküli kenyér. Az íze nekem nagyon bejön.

A kenyeret elfelejtettem lefotózni, de a nejem vacsira sütött zsemléje meg van.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (41310)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!