Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
Ha te ezt nem linkeled be nekem, talán sosem tudom meg. Ilyenekről nem nagyon lehet olvasni érdekes módon. Be kéne tenni a Híradóba.
A dolog jó oldala, hogy most egy pár hónapig vagy 1-2 évig nem mernek majd kevertet árulni. Tehát a most forgalomban levők valószínűleg rendben vannak, kérdés az, hogy meddig.
Jézusom.... Ez durva. De nem meglepő. Ráadásul ezek ismert márkák. Szóval már a bio felirat sem jelent semmit.
Óriási üzlet a hamisítás, mert hatalmas az árkülönbség a különféle lisztek között.
Van most itthon nekem még egy fél csomag zabkorpa. Rájöttem, hogy mivel ez a héja, ezért jó permetszeres lehet. Más a búzacsíra, az nyilván tisztább, mert nem érintkezik a permettel.
De a korpa, az mind szennyezett lehet. Valószínűleg még a bio feilratú is.
Igazából az egyetlen járható út az lenne, ha rokontól, baráttól venné az ember a lisztet, aki biztos nem veri át. Csak hát nem sok embernek van ilyen ismerőse.
A hamisításról jutott eszembe, hogy az ismert, jól hangzó márkák nem jelentenek semmit. Olyan ismert márkák buktak le hamisítással, mint pl. a Bertolli. Ők hamis (kevert, kutyult) extra szűz olívaolajat árultak. És olyan is volt nemrég, hogy vettem egy Kalifa márkájú fél kilós törökmogyorót és bár a lejárat szerint még 1 évig jónak kellett volna lennie, de avas volt. Nem mind, érdekes módon csak kb. a fele. Valószínűleg azt is keverték.
De, ha ennyire érdekel a téma, akkor miért nem mész el a kovászos irányba? Havi 4 kenyér nem fog fájni akkor sem, ha macerásabb. Én már 3 éve csak kovásszal sütök, heti 2-3-4 kenyeret.
Igyekszem olyan malomtól vagy termelőtől vásárolni, akikben megbízom.
A BIO épp nem nagyon segít a fuzáriumon, hisz azt permetezéssel lehetne megelőzni. Vagy gondos gazdálkodással, tárolással...
Az ősibb gabonák jobban bírják permetszerek nélkül is. Gyakran használok ilyesmiket. Tönköly, tönke, alakor, kamut, királybúza (bár ez nem ősi, de nem is nagyüzemi.)
Igen, szuperül ment régebben, csak aztán növeltem az élesztő adagját, pedig nem kellett volna.
Sokat olvastam arról, hogy a teljes kiőrlésű lisztekben sok permetszer és rágcsálóirtó felhalmozódik és esetleg fuzárium is lehet benne. Mit gondolsz erről?
Mindegyikből lehet kapni BIO változatot, persze drágábban. Kérdés az, hogy tényleg bio-e a bio? Van valamilyen jelölés a csomagon, ami megbízható, ellenőrzött minőséget jelent?
Köszönöm. Másik topikban is írták, hogy túlkelés lehet. Sok a 4 dkg élesztő a fél kiló liszthez, 2-3 dkg elég lenne.
Azért használok sikért, hogy a teljes kiőrlésű kenyér lazább legyen. 60% t.k. rozslisztből és 40% t.k. búzalisztből készül a kenyér. A rozslisztnek nagyon alacsony a sikértartalma, ezért adok hozzá.
Kicsit kihalt a topik, de érdeklődöm, hogy aki otthon házimalomban őrli a gabonát, az hol veszi? Hol lehet jó áron venni étkezési gabonaféléket? Köszönöm.
Szia! Kíváncsiságból beírtam a márkát az árukeresőbe és ki is adta, máshol is ugyanennyi az ára.
Az ettől drágább (78ezer) Bosch pl. ugyanennyi tésztát tud egyszerre feldolgozni (sőt kicsivel kevesebbet: 2,7 kg süteménykeveréket és 1,9 kg élesztős tésztát) és a teljesítménye is 1000 W, a Boschnak 7 sebességfokozata van, meg mindenféle extra szeletelő/rezselő korongok és húsdaráló is.
Ahogy láttam, a G3 Ferrari g2P018 -hoz is lehet pluszban vásárolni ilyen tartozékokat. Egyszóval az ár-érték aránya jó, ha leszedjük az extrákat a Boschról, akkor nagyjából egy árkategória. Szerintem kb. ugyanazt tudják.
A Boschnál találtam véleményeket is: gyors és könnyen kezelhető, 5 csillagot kapott, az egyetlen pici hátrány, hogy az egyik vásárló szerint "egy kicsit hangos" :-)
Viszont az aqua oldalán több személyes átvételi (budapesti és vidéki is) pont és ha jól látom, több szállítási lehetőség is szerepel. Érdemes esetleg összehasonlítanod, hogy melyiknél olcsóbb a kiszállítás, vagy nem esik-e útba valamelyik üzletük, ahol személyesen is átveheted és akkor még postaköltség sincs.
Szeretünk otthon sütni (kenyeret, kakaós csigát, stb.), eddig a kenyérsütő gépet használtuk dagasztásra, de szeretnénk egy profi(bb) dagasztógépet venni.
Naszóval, egy ideje próbálkozom kovászossal is, ez most az. A kovász vagy 6 hetes, már elég erős, plusz rátaláltam én is a Szabó Malomra, nagyon durván jó a lisztjük. A módszer a következő:
1. Sütés előtti este 1 ek a kovászból + 60 gr fehér (bl55) + 60 gr tk + 100-110 ml víz összekevertetik, és egy műanyagdobozban a konyhapulton várja a reggelt. Ideális esetben finom gyümölcsös illata van, illetve 2-2.5x-re kelt. Ez az előtészta. Ha ecetes szagú (erősen), akkor nem jó, ki kell dobni a felét és megetetni.
2. Másnap reggel 550 gr Szabó BL80, 50 gr Szabó tk plusz 450 ml víz laza összekeverés után autolizál fél óráig
3. Az előtészta és 15-17gr só hozzáadása után tovább kell keverni, egyenletesre dolgozva.
4. 4x fél óránként hajtogatni kell
5. 2 órát áll a pulton
6. Deszkán meg kell formázni (hajtogatva), pihentetni fél órát, maj igény szerint újraformázni vagy csak gönbre húzni
7. Kilisztezett szakajtóban be a hűtőbe, ott lehet 8-12 órát
8. 250 fokos sütőben melegített vaslábosba kell borítani hidegen, ekkor szuperül lehet bevágni (be kell!)
9. 25 percet lefedve, 30 percet fedél nélkül sütni
Próbáljátok ki, sokkal finomabb, mint az élesztős!