Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
Naszóval, egy ideje próbálkozom kovászossal is, ez most az. A kovász vagy 6 hetes, már elég erős, plusz rátaláltam én is a Szabó Malomra, nagyon durván jó a lisztjük. A módszer a következő:
1. Sütés előtti este 1 ek a kovászból + 60 gr fehér (bl55) + 60 gr tk + 100-110 ml víz összekevertetik, és egy műanyagdobozban a konyhapulton várja a reggelt. Ideális esetben finom gyümölcsös illata van, illetve 2-2.5x-re kelt. Ez az előtészta. Ha ecetes szagú (erősen), akkor nem jó, ki kell dobni a felét és megetetni.
2. Másnap reggel 550 gr Szabó BL80, 50 gr Szabó tk plusz 450 ml víz laza összekeverés után autolizál fél óráig
3. Az előtészta és 15-17gr só hozzáadása után tovább kell keverni, egyenletesre dolgozva.
4. 4x fél óránként hajtogatni kell
5. 2 órát áll a pulton
6. Deszkán meg kell formázni (hajtogatva), pihentetni fél órát, maj igény szerint újraformázni vagy csak gönbre húzni
7. Kilisztezett szakajtóban be a hűtőbe, ott lehet 8-12 órát
8. 250 fokos sütőben melegített vaslábosba kell borítani hidegen, ekkor szuperül lehet bevágni (be kell!)
9. 25 percet lefedve, 30 percet fedél nélkül sütni
Próbáljátok ki, sokkal finomabb, mint az élesztős!
én vaslábosban sütöm, ott az a trükk, hogy nem légkeveréssel, hanem alsó-felsővel kell az első húsz percben lefedve, aztán amikor leveszem a tetejét, átkapcsolom csak felsőre, és úgy nem ég oda az alja. megéri beruházni egy 28-30 centis vaslábosra, csodát művel, sokkal jobb, mint a jénai.
ez az egyik legutóbbi (amit lefotóztam):
egy kicsit ez is odakapott, de nekem ez még belefér.
Most én is nézegettem egy csomó liszt fehérjetartalmát. És tényleg a gyermelyi elég jó. A sima 11 fölött a kenyérliszt pedig 13 fölött! És nem is drágább, mint a nagyi titka.
A Lidl-ben kapható tk búzaliszté is nagyon jó, az is 11 fölött van.
Az árukereső oldalán is van néhány (a legtöbb robotgépnek is jó a dagasztó funkciója) és ha szerencséd van (vette a fáradtságot a vásárló), akkor még véleményeket is olvashatsz róla, így közvetlenül a végfelhasználótól kaphatsz infókat. A véleményeket nem cenzúrázzák, mert rossz és jó egyaránt olvasható. Például vélemények egy Hauser dagasztóról:
Nekem nem szivacsos, igaz, hogy nem hétköznapi, hagyományos zacski, hanem spéci kenyeres.
Van olyan, amelyiken apró pici lyukak vannak és van olyan is, amiben pl. a boltban a szeletelt toast kenyereket is tartják (oldalt repedős). Azt a max 1 napot, amíg tart, simán kibírja.
Volt Kenwood akció az osanban, kb 120e körüli robot plusz turmix feltét 80e.-ért. Az alatt valszeg csak nagyon hamar romló szarokat (Sencor és társai) lehet kapni, szóval ez sajnos ennyi. Ha megnyugtat, van fölötte is, kb KitchenAid 200e-ért :-)
jó minőségű dagasztógépre lesz szükségem hamarosan. Milyet érdemes venni ? Mindennap sütünk kenyeret, van hogy akár 2 kg lisztből, ami sokszor teljes kiőrlésű vagyis az átlagosnál is keményebb tésztája van. A jelenlegi kenyérsütő kezdi megadni magát és amúgy is csak a dagasztást használjuk rajta, ezért csak DAGASZTÓ funkció érdekel. Abból viszont minél jobb, erősebb, strapabíróbb !
A Kenwood KMM-770-et néztem, annál írják hogy megbírkózik ekkora kenyértésztával, ámbátor rohadás drágán adják : ( Van valami BestBuy ? A színes, csilli-villi kiegészítők nem nagyon érdekesek. Nem tudunk/akarunk vagyonokat önteni egy konyha mindenesbe, ami ha meghal, dobhatjuk ki a kellékeit.
Mindenki azt mondja (pl. Bosch szerviz) hogy minél nagyobb teljesítményűt vegyünk, de már hányok ezektől a Watt versenyektől... nem hangszóró kell a kocsiba. Keret egyelőre nincs, viszont annyira nem vagyunk gazdagok, hogy sz*rt vegyünk.
Nincs túl nagy személyes tapasztalatom a textilből készült kenyeres zsák témakörben, egyrészt mert nagyméretű, vastagabb zsacsiban tartom egy olyasmi fonott kosárban, amiben a boltban szokták az ajándékkosarat készíteni (egy ilyen ajándék volt ez is), másrészt mert nálunk nincs is ideje kiszáradni :-)
A neten ilyen infókat találtam (egyébként, Édesanyám is ilyen vastag, pamut zsákokat varrt és abban tartotta a kenyeret):
egy komoly problémám van: nem találtuk ki, miben tartsuk a kenyeret, amiben nem szárad ki, nem pállik be, és lehetőleg nem generál szemetet. ez nyilván valamilyen vászon, de milyen? ikeás konyharuhában kiszárad.
valóban, akármilyen liszt akkor jó kenyérnek, ha legalább valamekkora a fehérjetartalma (és nem a legmagasabb, az a pizzaliszt). annyit írtam, hogy ehhez a recepthez ne kenyérlisztet nézzen, mert az nem mérvadó, hanem a fehérjetartalmat.