Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
én vaslábosban sütöm, ott az a trükk, hogy nem légkeveréssel, hanem alsó-felsővel kell az első húsz percben lefedve, aztán amikor leveszem a tetejét, átkapcsolom csak felsőre, és úgy nem ég oda az alja. megéri beruházni egy 28-30 centis vaslábosra, csodát művel, sokkal jobb, mint a jénai.
ez az egyik legutóbbi (amit lefotóztam):
egy kicsit ez is odakapott, de nekem ez még belefér.
Most én is nézegettem egy csomó liszt fehérjetartalmát. És tényleg a gyermelyi elég jó. A sima 11 fölött a kenyérliszt pedig 13 fölött! És nem is drágább, mint a nagyi titka.
A Lidl-ben kapható tk búzaliszté is nagyon jó, az is 11 fölött van.
Az árukereső oldalán is van néhány (a legtöbb robotgépnek is jó a dagasztó funkciója) és ha szerencséd van (vette a fáradtságot a vásárló), akkor még véleményeket is olvashatsz róla, így közvetlenül a végfelhasználótól kaphatsz infókat. A véleményeket nem cenzúrázzák, mert rossz és jó egyaránt olvasható. Például vélemények egy Hauser dagasztóról:
Nekem nem szivacsos, igaz, hogy nem hétköznapi, hagyományos zacski, hanem spéci kenyeres.
Van olyan, amelyiken apró pici lyukak vannak és van olyan is, amiben pl. a boltban a szeletelt toast kenyereket is tartják (oldalt repedős). Azt a max 1 napot, amíg tart, simán kibírja.
Volt Kenwood akció az osanban, kb 120e körüli robot plusz turmix feltét 80e.-ért. Az alatt valszeg csak nagyon hamar romló szarokat (Sencor és társai) lehet kapni, szóval ez sajnos ennyi. Ha megnyugtat, van fölötte is, kb KitchenAid 200e-ért :-)
jó minőségű dagasztógépre lesz szükségem hamarosan. Milyet érdemes venni ? Mindennap sütünk kenyeret, van hogy akár 2 kg lisztből, ami sokszor teljes kiőrlésű vagyis az átlagosnál is keményebb tésztája van. A jelenlegi kenyérsütő kezdi megadni magát és amúgy is csak a dagasztást használjuk rajta, ezért csak DAGASZTÓ funkció érdekel. Abból viszont minél jobb, erősebb, strapabíróbb !
A Kenwood KMM-770-et néztem, annál írják hogy megbírkózik ekkora kenyértésztával, ámbátor rohadás drágán adják : ( Van valami BestBuy ? A színes, csilli-villi kiegészítők nem nagyon érdekesek. Nem tudunk/akarunk vagyonokat önteni egy konyha mindenesbe, ami ha meghal, dobhatjuk ki a kellékeit.
Mindenki azt mondja (pl. Bosch szerviz) hogy minél nagyobb teljesítményűt vegyünk, de már hányok ezektől a Watt versenyektől... nem hangszóró kell a kocsiba. Keret egyelőre nincs, viszont annyira nem vagyunk gazdagok, hogy sz*rt vegyünk.
Nincs túl nagy személyes tapasztalatom a textilből készült kenyeres zsák témakörben, egyrészt mert nagyméretű, vastagabb zsacsiban tartom egy olyasmi fonott kosárban, amiben a boltban szokták az ajándékkosarat készíteni (egy ilyen ajándék volt ez is), másrészt mert nálunk nincs is ideje kiszáradni :-)
A neten ilyen infókat találtam (egyébként, Édesanyám is ilyen vastag, pamut zsákokat varrt és abban tartotta a kenyeret):
egy komoly problémám van: nem találtuk ki, miben tartsuk a kenyeret, amiben nem szárad ki, nem pállik be, és lehetőleg nem generál szemetet. ez nyilván valamilyen vászon, de milyen? ikeás konyharuhában kiszárad.
valóban, akármilyen liszt akkor jó kenyérnek, ha legalább valamekkora a fehérjetartalma (és nem a legmagasabb, az a pizzaliszt). annyit írtam, hogy ehhez a recepthez ne kenyérlisztet nézzen, mert az nem mérvadó, hanem a fehérjetartalmat.
talán tudnátok nekem segíteni, vettem egy kenyérsütő gépet, IL PANETTIERE NPA-100 márkájút, csak használati útmutatást nem kaptam hozzá, és a neten sem találom sehol. nincs esetleg valamelyikőtöknek ilyen gépe, vagy nem tudná valaki, honnan tölthetném le magyarul??? előre is köszönöm a segítségeteket. Az email-címem nyilvános.
ja, és mivel a magyar kenyérliszt jelölés egy átverés, ne azt nézd, hanem hogy 10 gr fölött legyen a fehérje (11 az már elég jó), pl. a nagyi titka bl 80 pl. 9 körüli fehérjét tartalmaz, ami sütemények is kevés lenne, viszont a gyermelyi bl55 meg 11-et, szóval nem a típus számít.