Keresés

Részletes keresés

lufi77 Creative Commons License 2017.05.28 0 0 41311

Nekünk gázsütőnk van úgyhogy az alsó, felső nem játszik.

Első próba megvolt és egész jól sikerült.

Legközelebb már okosabbak leszünk.

A jénaink azért tűnik jobbnak, mert szebb formája lesz benne a kenyérnek.

A dnk az a dagasztás nélküli kenyér. Az íze nekem nagyon bejön.

A kenyeret elfelejtettem lefotózni, de a nejem vacsira sütött zsemléje meg van.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (41310)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.05.28 0 0 41310

én vaslábosban sütöm, ott az a trükk, hogy nem légkeveréssel, hanem alsó-felsővel kell az első húsz percben lefedve, aztán amikor leveszem a tetejét, átkapcsolom csak felsőre, és úgy nem ég oda az alja. megéri beruházni egy 28-30 centis vaslábosra, csodát művel, sokkal jobb, mint a jénai.

 

ez az egyik legutóbbi (amit lefotóztam):

 

 

egy kicsit ez is odakapott, de nekem ez még belefér. 

 

mi az a dnk-s kenyér? 

Előzmény: lufi77 (41309)
lufi77 Creative Commons License 2017.05.28 0 0 41309

Köszi!

Kicsit másképp csináltuk, de jól sikerült egy dolgot kivéve.

Jénaiba sütöttük és mivel a tető lapos volt megfogta a kenyeret, de így is nagyon finom lett.

Illetve, gázsütőben sütöttük 230 fokon légkeveréssel és egy kicsit megkapta az alját, de legközelebb ezen is korrigálunk.

Idáig DNK-ás kenyereket csináltunk, de ez sokkal finomabb. :))

Még egyszer köszi!

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (41308)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.05.27 0 0 41308

Illetve eszközzel 7:40-nél:

 

https://youtu.be/1OaXFQX4Bsk?t=461

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (41306)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.05.27 0 0 41307

A lidlest megnézem, meg még a Szabó Malom-félét is.

Előzmény: GPF (41304)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.05.27 0 0 41306

Hali, egy jó formázós videó, 0:46-nál csinálja:

 

https://youtu.be/pmTPL2J8OZk?t=45

Előzmény: lufi77 (41305)
lufi77 Creative Commons License 2017.05.27 0 0 41305

"aláhúzásos technikával és egy éles eszközzel (én obis kaparót használok) újra gömböt formázol (boule shaping)"

Ezt hogy is kell?

Köszi.

GPF Creative Commons License 2017.05.27 0 0 41304

Most én is nézegettem egy csomó liszt fehérjetartalmát. És tényleg a gyermelyi elég jó. A sima 11 fölött a kenyérliszt pedig 13 fölött! És nem is drágább, mint a nagyi titka.

 

A Lidl-ben kapható tk búzaliszté is nagyon jó, az is 11 fölött van.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (41283)
egyenlítő Creative Commons License 2017.05.07 0 0 41303

Kenyér tárolás: konyharuha + nylon szatyor. Nálunk több éve remekül működik.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (41288)
Xanders G Creative Commons License 2017.05.05 0 0 41302

Uram, add meg nekünk ma,ámen.

GPF Creative Commons License 2017.05.05 0 0 41301

Ilyen igénybevétel esetén lehet, hogy érdemes körülnézni a profi gépek világában. Azt hittem azok sokkal drágábbak, de nicsak:

http://www.ggmgastro.com/hu/pizzeria-grill/ruhrmaschine-1/planetenruhrmaschine-rtk.html

 

Előzmény: Veghaster (41291)
.ETNA. Creative Commons License 2017.05.05 0 0 41300

Az árukereső oldalán is van néhány (a legtöbb robotgépnek is jó a dagasztó funkciója) és ha szerencséd van (vette a fáradtságot a vásárló), akkor még véleményeket is olvashatsz róla, így  közvetlenül a végfelhasználótól kaphatsz infókat. A véleményeket nem cenzúrázzák, mert rossz és jó egyaránt olvasható. Például vélemények egy Hauser dagasztóról:

https://www.arukereso.hu/konyhai-robotgep-c3404/hauser/dm-601-p223537216/#velemenyek

 

https://www.arukereso.hu/CategorySearch.php?st=dagaszt%C3%B3g%C3%A9p

 

https://www.arukereso.hu/CategorySearch.php?st=dagaszt%C3%B3s+robotg%C3%A9p

 

Előzmény: Veghaster (41291)
.ETNA. Creative Commons License 2017.05.05 0 0 41299

Nekem nem szivacsos, igaz, hogy nem hétköznapi, hagyományos zacski, hanem spéci kenyeres.

Van olyan, amelyiken apró pici lyukak vannak és van olyan is, amiben pl. a boltban a szeletelt toast kenyereket is tartják (oldalt repedős). Azt a max 1 napot, amíg tart, simán kibírja.

Előzmény: GPF (41290)
Tu Sok Creative Commons License 2017.05.05 0 0 41298

Ja, van vagy 700 kisméretű samottéglám, ha valakit érdekelne kemence sportágban...:}}

Előzmény: öreg_néne_b (41296)
Veghaster Creative Commons License 2017.05.05 0 0 41297

koszi. Ez tapasztalat vagy feltételezés ? Utóbbi van nekem is. Az osan akció is lejárt mar, szóval nem lettem előrébb.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (41294)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.05.05 0 0 41296

Én is építettem.

Van kemencés topic, de érdemesebb a kemencebence.hu oldalt nézegetni. Van fórum, receptgyűjtemény...

Előzmény: Utolsó Muhi kán (41276)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.05.05 0 0 41295

A hagyományos kemencében a tűztér és a sütőtér azonos. Felfűtés után parázs ki, hamu ki, kenyér be. Ez a valami inkább kerti sütő, nem kemence.

Előzmény: K.Dóri 01 (41275)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.05.04 0 0 41294

Volt Kenwood akció az osanban, kb 120e körüli robot plusz turmix feltét 80e.-ért. Az alatt valszeg csak nagyon hamar romló szarokat (Sencor és társai) lehet kapni, szóval ez sajnos ennyi. Ha megnyugtat, van fölötte is, kb KitchenAid 200e-ért :-)

Előzmény: Veghaster (41291)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.05.04 0 0 41293

Hát, a konyharuha megszívta magát nedvességgel, szóval valszeg rossz a konyharuha :-(

Előzmény: GPF (41290)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.05.04 0 0 41292

Köszi a tippet, a következő amazonos vásárláshoz hozzá is csapom.

Előzmény: .ETNA. (41289)
Veghaster Creative Commons License 2017.05.03 0 0 41291

Sziasztok,

 

jó minőségű dagasztógépre lesz szükségem hamarosan. Milyet érdemes venni ? Mindennap sütünk kenyeret, van hogy akár 2 kg lisztből, ami sokszor teljes kiőrlésű vagyis az átlagosnál is keményebb tésztája van. A jelenlegi kenyérsütő kezdi megadni magát és amúgy is csak a dagasztást használjuk rajta, ezért csak DAGASZTÓ funkció érdekel. Abból viszont minél jobb, erősebb, strapabíróbb !

A Kenwood KMM-770-et néztem, annál írják hogy megbírkózik ekkora kenyértésztával, ámbátor rohadás drágán adják : ( Van valami BestBuy ? A színes, csilli-villi kiegészítők nem nagyon érdekesek. Nem tudunk/akarunk vagyonokat önteni egy konyha mindenesbe, ami ha meghal, dobhatjuk ki a kellékeit.

Mindenki azt mondja (pl. Bosch szerviz) hogy minél nagyobb teljesítményűt vegyünk, de már hányok ezektől a Watt versenyektől... nem hangszóró kell a kocsiba. Keret egyelőre nincs, viszont annyira nem vagyunk gazdagok, hogy sz*rt vegyünk. 

GPF Creative Commons License 2017.05.03 0 0 41290

Én két vastagabb konyharuhába tekerem be. Nem mondom, hogy ideális, de nem találtam jobbat.

A héja másnapra már nem ropog annyira, mint első nap, de nem is lesz szivacsos, mint a nejlontól.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (41288)
.ETNA. Creative Commons License 2017.05.03 0 0 41289

Nincs túl nagy személyes tapasztalatom a textilből készült kenyeres zsák témakörben, egyrészt mert nagyméretű, vastagabb zsacsiban tartom egy olyasmi fonott kosárban, amiben a boltban szokták az ajándékkosarat készíteni (egy ilyen ajándék volt ez is), másrészt mert nálunk nincs is ideje kiszáradni :-)

 

A neten ilyen infókat találtam (egyébként, Édesanyám is ilyen vastag, pamut zsákokat varrt és abban tartotta a kenyeret):

 

http://www.mi2en.hu/kenyeres-zsak

https://cookori.com/Birkmann-Kenyeres-zsak

 

Ez pedig fóliabéléses és nem is 100 % pamut:

http://www.peterstextil.hu/webaruhaz/kenyeres-zsak-30x40-cm-3/

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (41288)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.05.01 0 0 41288

egy komoly problémám van: nem találtuk ki, miben tartsuk a kenyeret, amiben nem szárad ki, nem pállik be, és lehetőleg nem generál szemetet. ez nyilván valamilyen vászon, de milyen? ikeás konyharuhában kiszárad.

Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.04.23 0 0 41287

valóban, akármilyen liszt akkor jó kenyérnek, ha legalább valamekkora a fehérjetartalma (és nem a legmagasabb, az a pizzaliszt). annyit írtam, hogy ehhez a recepthez ne kenyérlisztet nézzen, mert az nem mérvadó, hanem a fehérjetartalmat. 

Előzmény: Mr Reacher (41285)
Tu Sok Creative Commons License 2017.04.23 0 0 41286

Bár nem árt, ha van benne sikér...

Előzmény: Mr Reacher (41285)
Mr Reacher Creative Commons License 2017.04.23 0 0 41285

A kenyérliszt nem attól lesz kenyérliszt, hogy magas a sikértartalma.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (41283)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.23 0 0 41284

Sziasztok!

talán tudnátok nekem segíteni, vettem egy kenyérsütő gépet, IL PANETTIERE NPA-100 márkájút, csak használati útmutatást nem kaptam hozzá, és a neten sem találom sehol. nincs esetleg valamelyikőtöknek ilyen gépe, vagy nem tudná valaki, honnan tölthetném le magyarul??? előre is köszönöm a segítségeteket. Az email-címem nyilvános.

Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.04.23 0 0 41283

ja, és mivel a magyar kenyérliszt jelölés egy átverés, ne azt nézd, hanem hogy 10 gr fölött legyen a fehérje (11 az már elég jó), pl. a nagyi titka bl 80 pl. 9 körüli fehérjét tartalmaz, ami sütemények is kevés lenne, viszont a gyermelyi bl55 meg 11-et, szóval nem a típus számít.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (41282)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.04.23 0 0 41282

ez valahol félúton van a tartine bread és a no-knead bread között, mivel 24 órát fermentálódik, meg hajtogatni kell, de élesztős - abból viszont nagyon kevés kell, már-már kovászos ízt adva.

 

hozzávalók:

600 gr liszt (bl55)

450 ml langyos víz (75%-os)

12 gr só

3 gr élesztő (rendes, nem szárított)

 

első nap:

1. a vizet meg a liszetet lazán összekeverve 1 órát kell autolizálni (só és élesztő nélkül)

2. hozzáadod az élesztőt és a sót, jól eldolgozod, én géppel csinálom

3. 3x-4x fél óránként nyújtani és hajtogatni kell kb 2-3 percet, ezek során jól láthatóan elkezd összeállni az amúgy majdnem folyós massza (slap and fold)

4. kb 20 órát pihentetted hűtőben

 

másnap:

5. kiveszed melegedni egy fél órát

6. deszkán vagy pulton kinyújtod (kihúzod kézzel, nem nyújtófával), háromba hajtod, megfordítod 90 fokot, és feltekered, megint megfordítod, és gömböt formázol belőle, majd hagyod egy fél órát pihenni

7. aláhúzásos technikával és egy éles eszközzel (én obis kaparót használok) újra gömböt formázol (boule shaping), beteszed egy jól kilisztezett szakajtóba fejjel lefele

8. fél óra múlva begyújtasz a sütőbe (250 fok), amiben öntöttvas fedeles lábast helyezel el

9. fél óra alatt felmelegedik, ekkor kiveszed tűzforró edényt, belisztezed az alját, beleborítod a tésztát, lespricceled vízzel és bemetszed, ráteszed a fedőt, és be a sütőbe

10. 20 perc után leveszed a fedőt, és további 20 perc alatt sötétbarnára sütöd.

 

ez csak elsőre bonyolult, mivel két részre van osztva, kényelmesen belefér a munka utáni időbe, kétszer két órát kell dolgozni vele - ellentétben egy 4-5 órás gyorsabb megfejtéssel. a nettó idő, amit foglalkoznod kell vele az kb 2x20 perc. a lényeges elemek a sok víz, extrém kevés élesztő, sok idő és a lefedve sütés, ami azért kell, hogy a gőz bent maradjon, és ezért az első 20 percben nem képződik héj, viszont nagyon megnő. próbáltam lefedés nélkül, sohasem kelt meg rendesen a sütőben, mert túl hamar felkeményedett a kérge, és megakadályozta az rendes növekedést. az alábbi képen egy másik kenyér van - amit elfelejtettem bemetszeni :-) - vagyis az nem azért van, hogy oldalról megtartsa, mint a no-knead bread esetén. a kosaras meg azt mutatja, milyen a belseje.

 

 

 

Előzmény: dekopir (41281)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!